pondělí 25. března 2013

Alfa a omega kompostu

Kompostování mi zatím moc nejde. Ani ještě nemám kompostér, dřevěné desky čekají na teplejší počasí, abych je mohla natřít konopným olejem. Sloupky čekají na barvení. Kompostuji tedy celý rok jen tak na hromadě a kompost nevypadá tak, jak má. Párkrát byl moc suchý, jindy moc mokrý. Jednou i nelibě voněl.

Vždycky mi články o správném složení kompostu přišly moc složité. Píše se o tom, že tam mám prokládat i větvičky a listí (kde bych je vzala), hlínu (v zimě je to kus ledu), sledovat vyvážený poměr, nedávat exotické ovoce či citrusy (proč?), nedávat takové a makové slupky. Až se mi z toho skoro točila hlava, kdo si má všechny ty poučky pamatovat. Navíc já beru kompostování hodně pragmaticky – prostě tam musí jít všechny slupky z kuchyně, nahnilé či škaredé ovoce, i to exotické, a vlastně cokoliv, co jde kompostovat. Nechci mít jednou na vesnici každý druhý den plnou nevonící popelnici, protože bych neuměla hospodařit s odpadem.

Spásou pro mne bylo až pěkné PDF s názvem Kompostování pro všechny od Nickyho Scotta. Především teorie  "hnědé" a "zelené" a následující obrázek mi v hlavě opravdu rozsvítil pomyslnou žárovičku, takže  už složení kompostu rozumím:

Obrázek z dokumentu Kompostování pro všechny od Nickyho Scotta, dovolila jsem si jej akorát poněkud přibarvit.

Když bude převládat "zelené", tak bude kompost nelibě vonět a hnít. Když bude přebývat "hnědé", tak se nic moc dít nebude. Ideální, když to budete držet tak nějak od oka rovnoměrné. Tedy po zeleninové párty je vhodné přidat do kompostu ruličky od toaletního papíru a pár zmačkaných nebarvených papírů na vyhození.

Do kompostu teď tedy trhám na kusy i papíry z balíků z pošty, přidávám použité papírové kapesníčky (je vhodné je dávat naspod, aby po zahradě nelítaly), i kde jaký recyklovaný nebarvený papír, papírové sáčky od pečiva (samozřejmě ty bez plastu). Experimentuji i s použitým papírem na pečení, i když si nejsem jistá, jestli tam opravdu může (pečicí papír nesmí, každý je pokrytý vrstvou silikonu). Teď už si myslím, že by se našemu kompostu mohlo dařit.

A když už jsme u těch kompostů, sbírám si obrázky těch hezkých a povedených kompostérů:  http://pinterest.com/zahrada/ (moc jich tam ale zatím není).

Žádné komentáře:

Okomentovat