Moje vysněná zahradní pec

Obrázek zahradní pece Dome 60, zdroj
obrázku: http://www.jamieoliver.com/
Při sledování pořadů Jamieho Olivera jsem si zamilovala zahradní pec. Je to úžasné zařízení, ve kterém lze péct pizzu, skvělé kuře i křupavý chléb. A hlavně můžete oběd či večeři připravovat venku na zahradě a přitom hrát hry.

Přijde mi hezčí i praktičtější než klasické zahradní krby. A konkrétně model Dome 60, co mám tady na obrázku, je na kovovém podstavci. Takže pec teoreticky můžete přenášet na jiná místa, pokud zjistíte, že zahradní kuchyň bude lepší na východní straně domu než hned na jihu u terasy, nebo pokud jde kouř špatným směrem a podobně. Teoreticky – protože pec bude určitě hodně těžká. Ale pořád tam ta možnost bude narozdíl od napevno zabudovaných pecí ve zdi. A pod pec se vejde dřevo na topení. Hezky moderní a efektivní.

Ale dost chvály, pec je bohužel celkem dost drahá, stojí 1100 liber, tedy v přepočtu cca 34 000Kč a to nepočítám dopravu do ČR. Podobné vyrábí i česká firma, jen nemají tak hezký stojan: http://www.pece-pizza.cz/galerie.html. Ale ceny se u nich nakonec se vším všudy také pohybují kolem 28000–30000Kč.

Pokud na ni někdy nenašetřím, tak mi zbývá ještě jedna možnost: postavit si pec vlastníma rukama. Podle postupů v knihách, nebo postupu v pěkném článku: http://www.kvaskovychleb.cz/ to rozhodně jde. Je akorát potřeba jílovitá hlína, písek, noviny, sláma a šamotové cihly, vápenná omítka. A spousta práce. Škoda, že nikdo nevyrábí takové hotové hliněné pece levně.

Ještě se koukněte na propagační video pece od kuchaře Jamieho Olivera:


Sdílení:

30 komentářů

  1. Ahoj,
    objevil jsem teď dalšího českého výrobce zahradních pecí, vypadá to moc pěkně:
    zahradnipece.cz
    Objednal jsem si tu Amphora ready, už se nemůžu dočkat, až si v tom něco udělám. Pak dám vědět, jak s tím budu spokojený.
    Zatím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a jak to dopadlo? Psals, že dáš vědět jak s tím budeš spokojený...

      Vymazat
  2. Děkuji za pěkný odkaz, ty amphory vypadají moc hezky, mají takový líbivý tvar. Zajímalo by mne, jestli jde tu základní variantu použít "jen tak", prostě sestavit, dát na kovový podstavec a péct. Připadají mi takové menší, snad se do nich vejde nějaký pekáček. Ceny uvádějí bez DPH, stále je to pro mne zatím moc drahé zboží, snad na tu pec někdy našetřím, už se těším na pizzu, chleba či pečená masa. Ještě jednou díky za skvělý odkaz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jitko, jsme moc rádi, že se vám naše pece líbí.
      Základní variantu Basic nedoporučujeme používat bez dalších úprav z důvodu chybějící tepelné izolace a náchylnosti neglazovaných dílů vůči vlivům počasí.
      Pokud se chcete podívat na pečení v peci, mrkněte občas na naši Facebook stránku, kde budeme zveřejňovat akce, na kterých budeme péct.
      Držíme palce s budováním vaší vysněné zahrady.

      Vymazat
  3. Zdravím,
    Já jsem si pořídil již před rokem pec od WoodFire - http://pece-pizza.cz Je to český výrobce stavebnicí pecí pro dům i zahradu. Byl jsem na veletrhu krby a kamna kde jsem viděl pece Amphora, bohužel mě velmi zklamali - nemají izolovaný plášť o který je možné se spálit. Je to spíše takové topení než pec :)
    Doufám že jsem Vám pomohl
    Karel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, pane Karle, za váš názor. Izolaci jsme důkladně testovali. Po celodenním pečení při vnitřní teplotě kolem 200-300°C jsme naměřili v nejteplejším místě korpusu 81°C. Tady ruku neudržíte, ale ani se nespálíte. Při konstrukci jsme také vycházeli z přání mnoha našich zákazníků, aby pec byla schopna vyhřívat prostor při posezení za chladnějších večerů.

      Vymazat
  4. Tak už mám tu amphoru doma. Je fakt krásná.
    Musím říct, že to zcela předčilo moje očekávání. Hlavně jak mají udělaný ten stojan a ty odkládací stolky. To jídlo je z toho naprosto úžasné. Dali mi k tomu nějaké recepty, které jsem zkoušel, fakt super. Teď jak vysvitlo sluníčko, tak si v tom pořád něco dělám.
    A je to docela větší, než jsem čekal. Na těch fotkách, co mají na stránkách, to vypadá menší.
    Co se týče toho zahřívání, tak mě se ten vrch nijak nezahřívá. Právě naopak to teplo krásně drží vevnitř. Když v tom teda topím celý den, tak je to zvenku teplejší, ale rozhodně se o to nedá spálit.
    Už se těším, až si v tom večer zase něco upeču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      zajímavá diskuse, to je asi reklama, že?
      Markéta

      Vymazat
    2. Děkujeme za krásnou reklamu. Jsme nadšení, že jste s pecí tak spokojený. Přejeme spoustu vynikajících jídel a krásných chvil strávených při pečení.

      Vymazat
  5. Také čekám, co se z této diskuse vyvine... nechci se diskutujících dotknout,ale zatím to vážně vypadá spíš jen na reklamu bez reálných zkušeností s výrobky.

    OdpovědětVymazat
  6. To ne, ale jsem z toho strašně nadšený. Hlavně mě překvapil ten stojan. I když musím říct, že když je teď venku větší teplo, tak se i ta pec zahřívá trochu víc.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím paní Jitko,
    narazili jsme na Váš blog a rádi bychom reagovali na tuto diskuzi. Pan Karel B. je opravdu naším zákazníkem, kterého tímto zdravíme a budeme se zase těšit na další fotografie jeho dobrot z pece.
    Potěšilo nás, že se Vám líbí naše pece a chceme Vás tímto pozvat na "Den pečení" v peci, které pravidelně pořádáme. Přímo na místě, při příjemném posezení u pece, se dozvíte vše o našich pecích a pečení v nich. Rádi Vás u nás uvítáme. Můžeme Vám nabídnout také ekonomickou variantu pece na dřevo.
    Přejeme pěkný den
    Mirek Pánek

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za zajímavou nabídku, rádi bychom se s manželem přijeli podívat. Ale máme Rýzmburk celkem z ruky... budete pořádat nějaké akce i blízko Brna?

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý večer paní Jitko,
    omlouváme se za prodlevu s odpovědí. Není to k nám daleko, na Dny pečení k nám jezdí lidé z celé republiky a také ze Slovenska. Když přijedete, určitě nebudete litovat :-) Můžete to pojmout jako výlet se zastávkou u nás.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc jsme chtěli zahradní pec na pizzu. Nabídka na trhu nás ale neuspokojila. pece do 30000 Kč jsou malé a velké jsou drahé. Proto jsem postavil pec ze šamotových cihel, průměr dna pece je 900 mm. Náklady na materiál byly 21000 Kč. Je to skvělá pohoda taková zahradní pizza party.
    https://www.facebook.com/photo.php?v=1383002685263378

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je parádní pec a nádherně vypadá! Velmi děkuji za odkaz na video.

      Vymazat
  11. Dobrý den , pro ty kteří pec neviděli v provozu a trochu si říkaji že jim stačí umaštěný gryll,nabízím možnost kde je pec k vidění,
    Proto pro Ostravský kraj máme v Zahradkařství ARBOR Petřvald u Karviné, POJÍZDNOU NEJEN PIZZA PEC.. NA KOLEČKÁCH.kde budou probíhat AKCE S PIZZAŘEM ,po domluvě je možne u jezírka ochutnávat dobroty z pece,Každá pec je na pohled jedinečná, po vlastních zkušenostech se stavbou pecí mužeme konzultovat i jinou alternativu na toto téma..Ohledně pece Amphora.. Mám v Ostravě domluvený výstavní kousek,už se těším, v mém provedení bude ve finále vpadat jinak,venkovní plášt, nabízím a dělám vždy na míru.. Jinak po pujčeni pece AMPHORA NA VOZÍKU jsme také zjistili že trošku plášt hřeje.. ale v nočních hodinách no ani nikomu nevadilo, Otázkou spíš je co by se stalo když bychom chtěli péct když bude pod nulou...vnitřní korpus je super podlouhlý a je tam místo na dřevo..pece již od 15300kč..
    Na FESTIVALU Colours of OSTRAVA Opět budeme pect a to ve TŘECH PECÍCH NA DŘEVO.
    kamnář Schorník

    OdpovědětVymazat
  12. Jestli reklama, pak hlasuji jednoznačně pro WoodFire!!!
    Jsme spokojenými majiteli Vegy od konce léta. Nejen že je opravdu krásnááá, je funkční po celý rok (pekli jsme pizzu i v lednu)... nenašli jsme zatím chybu (odizolovaná je asi dobře, 80 stupňů na povrchu nemá ani při celodenním pečení pizzy na 300), vše funguje tak, jak píší na webu a v Rýzmburku Pánkovi předvedli v praxi... Děkujeme alespoň touto cestou ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    myslím si, že postavit si vlastní pec je nejlepší cesta. Návodů na internetu je spousta, sice je to časově náročné, ale vyplatí se to. Já se vešel mezi 23000 - 25000 (nevím přesně). Bez střechy by se to do 20000 v pohodě vešlo. Nebojte se toho, není to jako stavět dům. Každý kdo si takovou pec pořídí, bude unešený tou super atmosférou a samozřejmě vynikajícím jídlem všeho druhu.
    (MOJE PEC-2014):
    http://jullman.rajce.idnes.cz/PIZZA_PEC_37010/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta je vážně nádherná! Máte celý postup skvěle nafocený. Velmi děkuji za odkaz a také za informaci o cenové kalkulaci.

      Vymazat
    2. zajímavé. Loni jsme pec také stavěli, ale máme z šamotek jen spodek, kopule je hliněná. Bohužel ji nakonec až tak moc nevyužíváme, i když pizza z ní je bezkonkurenční.

      Vymazat
    3. Díky za Vaši zkušenost. Já doufám, že až ji jednou budeme mít, tak ji budu využívat často, hlavně třeba toto léto jsem si říkala, jak by se hodila. Celé dva měsíce veder jsem nesměla doma zapnout troubu, abych situaci ještě nezhoršila. Ale venku... tam bych pekla chleba, pečené brambory, maso, krutonky do caesar salátu, kuře, pečenou zeleninu... no jako zmiňovaný Jamie Oliver, který mne na to svými recepty ve venkovní peci inspiroval. Venku by nikomu to vedro z trouby nevadilo.

      Vymazat
  14. V reakci na článek bych se rád zmínil, že pece, které se v dnešní době prodávají pod značkou Jamieho Olivera vyrábí italská firma, jejíž výrobky jsou nyní dostupné i u nás na www.italskepece.cz.

    Díval jsem se na obrázky stavby pece svépomocí z příspěvku výše. Pec je moc pěkná a kvalitně udělaná. Jen by bylo zajímavé porovnání s komerčně vyráběnými pecemi z prefabrikovaných dílů. Konkrétně mám na mysli dobu nutnou k rozpálení pece na požadovanou teplotu a s tím související spotřebu dřeva. Pokud nebudeme mít nějaký laciný zdroj dřeva, může se nám snadno stát, že peníze ušetřené na pořizovací ceně pece utratíme za dřevo.

    Také je dobré si promyslet, zda si chci udělat steak na žáruvzdorných cihlách z místních stavebnin nebo dám přednost materiálům, které jsou vyrobeny speciálně pro pečení jídla v peci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, díky moc za informaci, ty přenosné vypadají hodně pěkně :-) Taky děkuji za zajímavý tip s tou spotřebou dřeva.

      Vymazat
    2. Přidávám informace o peci, vnitřní Ø 95 cm, doba roztopení cca za 50 minut (než vyhoří černé saze, které způsobí dým při roztápění z nulové teploty - to je známka, že je pec roztopená). Po roztopení na udržení teploty stačí přibližně 1 špalek o Ø 15 cm a délce 30 cm (na 2,3 části) za hodinu. Peču většinou v sobotu a topím cca 6 hodin (20-25ks pizz) a to při teplotě okolo 400°C - 430 °C (na cihlách spodní části pece, na klenbě je přes 550°C – to už můj teploměr nezměří). Teplota v neděli odpoledne cca 320°C, v pondělí odpoledne cca 200°C, v úterý odpoledne cca 80°C. Steaky peču na litinovém tálu, ještě jsem neviděl, že by je někdo pekl přímo na žáruvzdorném materiálu spodní části pece. S pozdravem jullman…

      Vymazat
    3. Dobry den Jullman,
      bylo by mozne probrat vic detailu pece. Klidne i po mailu. Uvazujeme taky o peci a vase mne hodne inspirovala. Samozrejme finalni uprava ako obestavba by byla dle vlastniho vkusu a napadu ale samotna pec mi prijde moc povedena a libi se mi. Predem dekuji
      Radovan

      Vymazat
    4. Rád pomůžu, napište mi na e-mail julakalman@seznam.cz

      Vymazat
    5. Dekuji za odpoed. Urcite se ozvu.
      Radovan

      Vymazat
  15. Nevím kde jste přišli na to, že tyto pece se prodávají pod značkou Jamieho Olivera ??? Navíc, přenosná pec - to znamená, že je tam málo akumulačního materiálu, který je logicky potřebný pro udržení tepla. Ono označení "italské" zdaleka nezaručuje kvalitu - např. Fiata bych si nekoupil a v Itálii ve stavebninách jsem viděl pece, které by v našem podnebí nepřežily zimu.
    Také souhlasím s tím, že dělat steak přímo na dně pece je, s prominutím, nesmysl.

    OdpovědětVymazat