Příběh jedlého balkonu

Mám malého synka, který v zimě oslavil rok. Jak už z blogu víte, příštím rokem se máme z našeho malého bytu stěhovat do vysněného domu se zahradou. V lednu jsem se tedy rozhodla, že je poslední možnost udělat z našeho balkonu ten jedlý. Především jsem však chtěla připravit zelenou oázu plnou dobrot, zajímavostí a života pro našeho syna.

Povedlo se mi to? Jak těžké je připravit jedlý balkon? Co mi to dalo? 

Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, prolistujte si elektronickou knížku, kterou jsem celou tu dobu připravovala a svoje snažení dokumentovala:

Snad se vám bude líbit. Za inspiraci děkuji především panu Cuketkovi a jeho skvělému článku 7 tipů jak rozjet jedlý balkon – optimisticky, lenivě a zeleně a Anitě Blahušové a její parádní knize Zahrádka v květináči.


Další informace o knize:
  • Elektronickou knihu můžete sdílet, vystavovat na svoje servery, posílat dalším lidem, vkládat do blogů, článků, odkazovat, posílat přes Facebook, e-mailem, jakkoliv. Čím více lidí inspiruje k pěstování zeleniny na balkoně, tím lépe.
  • Dílo je zveřejněno pod licencí Creative Commons (CC BY-ND 3.0 CZ).
  • Zobrazení (a stažení) v Google disk: Příběh jedlého balkonu (online) – zobrazí se jen po jedné stránce a ne po dvou.

Kde si můžete přečíst více o jedlých balkonech?
  • Kniha Kompletní návod k vytvoření ekozahrady, Jaroslav Svoboda, kapitola Zahradničení bez půdy (str. 54)
  • Kniha Zahrada k nakousnutí, Sepp Holzer, kapitola Permakultura ve městě (od strany 186)
  • zmiňovaný článek 7 tipů jak rozjet jedlý balkon – optimisticky, lenivě a zeleně, Martin Kuciel
  • Kniha Zahrádka v květináči, Anita Blahušová, některé tematické zahrádky jsou jedlé, v knize nechybí návody na pěstování zeleniny na balkoně
  • Kniha Balkon k nakousnutí, Alex Mitchellová (tu jsem ale zatím neměla možnost číst)
  • článek Jedlý balkon a možnost přednášky, Tomáš Svoboda (ale nezkoušela jsem)
  • blog s praktickou ukázkou pěstování ovoce na balkoně: http://teddyzhk.webnode.cz/menu/zeleny-balkon/

Sdílení:

10 komentářů

  1. Precizní zpracování! Obdivuju a sdílím.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Jitko, právě jsem jedním dechem přečetla Vaši elektronickou knížku. Paráda! Nejvíc se mi líbí, že tam poukazujete kromě úspěchů i na občasné neúspěchy, a taky je bezva, že se čtenář může podívat, jak vypadal balkon měsíc po měsíci. Překvapil mě ten cukrový hrášek, ten jsem ještě nikdy nepěstovala a příští rok to tedy určitě zkusím! Skvělá práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář, jsem ráda, že se Vám knížka líbila.

      Vymazat
  3. Milá Jitko, teprve nyní jsem objevila tvůj blog - jsem za něj moc ráda! Je krásný, tematicky mě blízký, plný rad pro každého, kdo se rád hrabe v hlíně! Děkuji za něj. Budu ho dál pečlivě sledovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý příspěvek. Já ten Váš nový blog přečetla celý v kuse, píšete krásně a poutavě, jsem ráda, že jste se nakonec k blogování vrátila.

      Vymazat
  4. Dnes jsem elektronickou knihu ještě lehce editovala a upravila informaci o sušených banánových slupkách na základě podnětu jedné čtenářky. Více v článku http://www.vysnenazahrada.cz/2015/11/temna-stranka-prirodniho-hnojiva-z.html

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den Jitko, nyní jsem objevila vaši el. knížku a přečetla ji jedním dechem. My máme naopak balkon prvním rokem a tak zatím děláme pokusy. Knížku jsem si uložila, je v ní spousta rad a inspirace na příští rok! Mimojiné i hezky zpracované! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mne těší, že se Vám kniha líbila. Přeji Vám, ať se Vám s balkonovým pěstováním daří!

      Vymazat
  6. Dobrý den, sice jsem měl dnes ráno ve vlaku připravený svůj oblíbený seriál, ale když jsem si včera večer jako začínající pěstitel hledal ještě nějaká přírodní hnojiva, přes banánové slupky jsem se proklikal k Vám. No a když mi po otevření prohlížeče zůstaly nějaké odkazy ještě ráno otevřené a narazil jsem na "Jedlý balkón", bylo po seriálu. Přečetl jsem celou knihu a vřele děkuji za inspiraci. Třetím rokem vychytávám oblíbená rajčata, a to různých tvarů plodů i barev, přidávám mátu nebo pažitku. Příští sezónu plánuji přidat více bylinek a zkusím cukrový hrášek. Přeji hodně zdaru v pěstování na Vaší zahradě.

    Lukáš

    OdpovědětVymazat