Muchovník. Jasně, ale který?

Obvykle, když za dědou přijdu s nějakou ekozahradní novinkou, zjistím, že už ji dávno zná a má v zahradě. Tak jako muchovník. Vůbec jsem nevěděla, co to je za keř u výběhu slepic, byl sázený v době, když už jsem na zahradu dědy už moc nechodila a bydlela ve městě. Navíc děda je přesvědčen, že je to nějaká "borůvka" a o slově "muchovník" neslyšel. Ale má ho tam. Plody jsou vynikající a keř je na podzim krásně zbarvený. Není tedy divu, že jej chci i do naší zahrady.

Chutné plody dědova muchovníku.
Když jsem se ale začala ptát po odrůdě toho chutného dědova muchovníku, bylo to marné. To děda vůbec nevěděl, v době, kdy rostlinu kupoval, se zahradníci asi moc neobtěžovali s označením druhu, spíš mu tvrdili, že kupuje borůvku. A tak jsem začala pátrat po tom, jaké druhy vlastně jsou, nač se hodí a jak jejich plody chutnají.
Musím říct, že jsem o muchovníku uvažovala v mnoha podobách. Klasicky je to vzdušný pěkný vysoký keř, ale je celkem odolný a tak jej lze různě tvarovat a nestandardně využívat. Lze prý zapěstovat jako vysokokmen, stříhat do jedlého stříhaného živého plotu nebo pěstovat na terase v nádobě (vydrží i silné mrazy, je odolný do - 30 °C).

Muchovníky lze zapěstovat do volných i stříhaných živých plotů (obrázek vlevo nahoře), nejčastěji je však lidé mají jako solitérní velké keře (vpravo nahoře dědův muchovníkový keř). Pokud se bavíme o muchovníku jako stromě, nejčastěji jej uvidíte jako mnohokmenný strom (obrázek dole). Zdroj obrázků: http://www.thetreefarm.comhttps://www.ebben.nl/ a vlastní)
Co se chuti týká, tak to je samozřejmě čistě individuální. Nicméně jsou lidé, kterým muchovníky absolutně nechutnají, kolikrát právě ty nejvyhlášenější odrůdy. A stejná odrůda u souseda jim chutná. Problém je prý v tom, že u nás už někdy v roce 2008 byly prý hojně prodávány semenáče, ale pod názvem původní odrůdy. Jenže u semenáčů hrozí, že nepřevezmou vlastnosti mateřské odrůdy a lidi tak pěstují hořké nebo moučnaté muchovníky a myslí si, že mají to, co mají mít. U šlechtěných odrůd tedy opravdu pozor, abyste sehnali především kvalitní rostliny.

Jaké muchovníky si tedy můžete do zahrady pořídit?

1) Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia) – tento druh je nejčastěji šlechtěn právě pro chutné plody, z těchto tedy vybírejte, jestli chcete mít z čeho dělat marmelády a co s chutí jíst. Odrůdy jsou šlechtěny na to, aby na stromě dozrávaly zhruba ve stejný čas, některé i přímo na to, aby v trsech dozrávaly najednou. Nejlépe snáší i sušší místa a je nejotužilejší. Obvykle roste přirozeně jako velký bujný keř.
  • Martin (Amelanchier alnifolia Martin) – keř bujného růstu, až do pěti metrů, ale prý jde držet řezem kolem 2,5 metru. Prý více odnožuje zespod, nelze moc dobře zapěstovat stromeček. Zraje velmi brzy, už začátkem června a má prý vyvážený poměr sladké a kyselé složky, takže je dobře osvěžující a prý vůbec nejlepší pro jezení přímo ze stromu. Navíc plody v trsech zrají všechny najednou. Velmi dobře snáší řez, takže s ním lze experimentovat do živého plotu. Daří se jej pěstovat (stříhaný) i na terase, viz http://teddyzhk.webnode.cz/.
  • Thiessen (Amelanchier alnifolia Thiessen) – hodně rozložitý keř, opět k pěti metrům, ale lze jej stříhat na menší. Moc prý neodnožuje. Osvěžující chuť, vyvážená sladkost a kyselost, jen trsy zrají nejednotně, proto se místo něj častě volí odrůda Martin, která je podobná.
  • Smoky (Amelanchier alnifolia Smoky) – keř, který jde od začátku rychle do výšky, ale postupně vytváří odkopky a rozšiřuje se jimi. Je označován za nejsladší odrůdu muchovníku. Zraje od poloviny června a zraje nejednotně, plodí však bohatě. V plodech je hodně velkých semen, což může někomu vadit a někteří jej považují za více aromatický a trochu už moučný, má mít výraznou "muchovníkovou" chuť. Je vhodný pro živé ploty.
  • Northline (Amelanchier alnifolia Northline) – mělo by jít o trochu menší keř, který ale hodně vytváří odkopky. Odrůda se vyznačuje jednotným zráním, nepraská v deštivém počasí a je hodně výnosná. Vhodná pro živé ploty. 
  • Honeywood (Amelanchier alnifolia Honeywood) – odrůda speciálně vyšlechtěná pro větší odolnost proti jarním mrazíkům. Obecně muchovníky zvládnou v květu i -5 °C, tato navíc kvete později, takže by mrazům měla více uniknout. Vhodná prý do problematických mrazových kotlin a oblastí, kde mrazy vezmou všechny ovocné stromy. Keř má bujný růst a plodí až nejdřív v půlce července, plody dozrávají v různou dobu.
  • Obelisk (Amelanchier alnifolia Obelisk) – tato odrůda je častěji prodávána jako okrasná, keř si drží vzpřímený tvar takového vysokého obesliku (3 metry výška, 1 metr šířka), je vhodný do úzkých prostor, případně i do nádob na terasy. Chuť plodů však bývá spíše zklamáním.
  • Krasnojarskaja, JB30, Succes – další odrůdy, o kterých toho ale moc nevím.

Některé muchovníky lze zkoušet pěstovat v nádobách na terase, jsou velmi mrazuvzdorné. Pokud máte na zahradě jen úzké místo, zkuste odrůdu "Obelisk". (Zdroj obrázků: https://cz.pinterest.com/ a http://www.rezeau.org/)
2) Muchovník kusického (Amelanchier Cusickii) – tento druh muchovníku u nás není tak často pěstovaný. Obvykle jsou pěstitelé z jeho chuti zklamaní, na někoho je moc výrazný "muchovníkový", na někoho příliš moučný a nebo naopak nevýrazný. Spíše se nedoporučuje jej pěstovat kvůli plodům.

3) Muchovník lamarckův (Amelanchier lamarckii) – někdy taky označován jako muchovník velkokvětý (Amelanchier grandiflora). Tvrdí se, že tento druh má nejkrásnější vzhled, na podzim se mu výrazněji barví listy než jiným odrůdám. Plody dozrávají postupně, nejde sklidit celý keř najednou. Používá se především na solitérní keře až stromy, je hezky vzdušný.
  • Ballerina (Amelanchier lamarckii Ballerina) – velmi pěkný keř či spíše vícekmenný strom, vzdušný. Na diskuzích si pěstitelé jeho chuť velmi chválí. Sklizeň je postupná. Keř dorůstá až 6 metrů do výšky a skoro 5 metrů do šířky. 
  • Vicky (Amelanchier lamarckii Vicky) – moc o něm nevím, plody by měly být dobré, sladké. Rozhodně se ale prý nehodí na balkony a terasy, jak tvrdí prodejci, je totiž moc bujný v vzrůstný, více v příspěvku: http://teddyzhk.webnode.cz/
  • Princess Diana (Amelanchier lamarckii Princess Diana) – je to malý, hezky rozložitý strom (respektive jde dobře do tohoto tvaru zapěstovat). O chuti jsem nic nezjistila.
4) Muchovník kanadský (Amelanchier canadensis) –  tento druh může být v původní formě až 8 metrů vysoký a roste více vzpřímeně. Nicméně nejčastějš odrůda Prince William je spíše malý keř.
  • Prince William (Amelanchier canadensis Prince William) – u nás bývá často ale řazen pod "grandiflora", byť by prý měl správně patřit pod ten kanadský. Keř silně odnožuje a má hodně aromatické plody, které ne každému sednou. Někdo uvádí, že jsou hodně moučnaté. Jiní, že jsou krásně sladké a výborné. Roste poměrně pomalu, jde spíš o třímetrový keř. 
5) Muchovník vejčitý (Amelanchier ovalis) – někdy se také uvádí pod názvem Amelanchier rotundifolia. Jde o malé a pomalu rostoucí keře, častěji se uvádějí jako vhodné rostliny do nádob na terasy. Prý by měly lépe snášet i polostín a hlavně dobře snášet suchá stanoviště. V původní formě plody nejsou chutné, vyšlechtěné druhy už prý ale dobré celkem jsou.
  • Helvetia (Amelanchier ovalis Helvetia) – zakrslý muchovník, který roste jen do výšky 1–2 metrů. Je vhodný pro pěstování na terasách v nádobách.
  • Edelweiss (Amelanchier ovalis Edelweiss) – měl by mít trochu lepší chuť než Helvetia, jde ale o trochu větší keř kolem 3 metrů.
  • Jenybelle (Amelanchier ovalis Jenybelle) – keř by měl mít plody sladké i před plným dozrání, neodnožuje tolik.
Muchovníky Ballerina a Princess Daina by měly jít zapěstovat do klasického stromku (Zdroj obrázků: http://gbsgardencentre.com/ a http://www.connonnurseries.com/)
6) Muchovník hladký (Amelanchier laevis) – až pětimetrový vzdušný strom, který se pěstuje především jako okrasný. Původní forma prý nemá moc dobrou chuť.

Obvykle se doporučuje do přirozeného živého plotu odrůda Martin a Smoky, jako úzký stromek Obelisk, jako solitérní strom Ballerina a na terasy pokusně Helvetia. Budu zkoušet několik těchto odrůd, takže potom dám vědět, jak se chuť plodů a rostliny liší.

Co byste ještě o muchovníku měli vědět? Jedná se o samosprašnou odrůdu, stačí i jen jedna rostlina. Nicméně více rostlin úrodu zlepší (ale zase mají plody prý více semínek). Velmi dobře snáší občasné sucho a chce nejlépe plné slunce. Tyto rostliny jsou hodně medonosné a zjara velmi pomohou včelám. Dobře snášejí jarní mrazíky (až do -5 °C). 
Při postupné sklizni pozor, nejezte nezralé muchovníky. Obsahují totiž v listech, pupenech, ale především i v nezralých plodech kyanogenní glykosid prunasin (prý to co je v hořkých mandlích a peckách meruněk). Je i ve zralých plodech, ale jen malé množství, které by uškodilo až v případě, že byste muchovník jedli na kila.

Další články a texty, kde jsem čerpala informace:
http://www.ekozahrady.com/muchovnik.htm
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/vypestujte-si-chutne-a-zdrave-plody-muchovniku
http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/zazrak-jmenem-muchovnik-pestovani-recept-na-liker-a-vino/
http://www.plnazahrada.cz/karta-muchovnik.php
http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=37&t=113
http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=35&t=67
http://dendroz.dendrologie.cz/html_stranky/muchovniky.htm
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/vypestujte-si-na-zahrade-muchovnik.html
http://www.zahradaapriroda.cz/muchovnik-indianska-boruvka/

Obrázky:
* Shadblow Serviceberry, Amelanchier canadensis, The Tree Farm, Arbortanics, Inc., http://www.thetreefarm.com/serviceberry-shadblow
* TreeEbb, Amelanchier lamarckii, Juneberry, Snowy mespilus, https://www.ebben.nl/en/treeebb/amlamarc-amelanchier-lamarckii/
* Brighton Up Your Garden, Amelanchier - Potted up on the deck, via Pinterest, https://cz.pinterest.com/pin/467881848768038903/
* Joseph & Jacqueline Rézeau, Amelanchier alnfolia "Obelisk" - Juneberry, via Papi Joe's Garden http://www.rezeau.org/wp-garden/en/amelanchier-alnifolia-obelisk-2/
GB's Garden Centre, Amelanchier lamarckii ‘Ballerina’, http://gbsgardencentre.com/shop/amelanchier-lamarckii-ballerina-2/
Neil Vanderkruk Holdings Inc. , Princess Diana Serviceberry, http://www.connonnurseries.com/plant/Amelanchier-x-grandiflora-Princess-Diana

Sdílení:

59 komentářů

  1. Hodně štěstí při shánění, 2/3 vámi popisovaných odrůd v ČR buď neseženete vůbec nebo s tím budete mít hodně velké běhání. Něco mívají v Adavu, asi nejlepší nabídka bývá na starých odrůdách (semenáče i roubovance). V klasických zahradnictvích občas překvapí - vcelku často se dá sehnat Ballerina a ještě častěji jen částečně pojmenované - "lamarckův", "olšolistý"...
    Mám na zahradě Prince Williama, Ballerinu, Northline a jeden nepojmenovaný lamarckův. Přijde mi, že chutnají hodně podobně a mám je ráda, ale třeba manžel tvrdí, že mu všechny plody přijdou moučnaté a nejí je. Naopak ptákům chutnají extrémně, občas sklidí za mě. Ani jedna z výše uvedených odrůd nedozraje naráz, vše sbírám postupně (ptákům mírná nezralost nevadí a seberou vše). Na jaře krásně bíle kvetou, na podzim se vybarví do červenooranžova - už kvůli tomu stojí za to je na zahradě mít. Jinak pozor, hodně na ně jdou zelené mšice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji, už se raději začnu po odrůdách shánět, nenapadlo mne, že nebudou k sehnání. A jak ty mšice na nich řešíte?

      Vymazat
  2. Mám na zahradě druhým rokem Prince Williama, Martin, Thiessen a Smoky a po první sklizni jednoznačně vyhrává Smoky - největší a zároveň nejchutnější plody a největší úroda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Smoky budu zkoušet taky, tak jsem ráda, že chutná hodně dobře!

      Vymazat
  3. Moc dekuji za muchovnikove tema. Muchovnik jsem se rozhodla zavest do nasi zahrady velmi rychle, ale po par dnech az tydnech na internetu jsem konstatovala totez, co uzivatelka unknown v 1. komentari (vydat se pro ne do sveta nepripadalo v uvahu). Nejprve jsem byla pri vyberu zamerena na porovnavani zkusenosti s chuti jednotlivych odrud. V diskuznich forech chutove dosti vede prave odruda ballerina, nekde oznacovana jako muchovnik lamarckuv ballerina - A. lamarckii ballerina. Ta se na jare tohoto roku vebec nedala sehnat. Nakonec se mi podarilo objednat v zahradnictvi Kout A. laevis ballerina (roubovany) a doted se mi nepodarilo zjistit, zda jde o tutez rostlinu, i kdyz si nejak myslim, ze spise ano????... (pojmenovavani jednotlivych odrud jsou katastrofalne neprehledna, alespon jak mi to zatim pripada). Ze stejneho zahradnictvi jsem objednala jeste A. pembina (evidentne neroubovanou, blizsi info nebylo prodejcem uvedene) a A. alnifolia obelisk (roubovany), ze to budu muset pojmout zcela jinym zpusobem - velky nabor a co u nas poroste a bude jedle ponechame. Jeste jsem objednala nejake muchovniky z bormato (vcetne smoky), prestoze jejich "povest" neni dle webove dostupnych zkusenosti pestitelu moc vysoka, rainbow pillar od Starkla a pak jsem koupila jeste roubovaneho martina v zahradnictvi. Jedno je jiz po prodelani jara a casti leta zrejme. Rostlinky ze zahradnictvi Kout (a opravdu nemam duvod delat planou/zistnou reklamu) velmi pekne prirustaji - i pembina, kterou jsem trochu omylem "zmasakrovala" to dohani a z obdrzenych klaciku se jiz formuji keriky (obelisk je nejbujnejsi). Rainbow pillar prisel opravdu velmi prtavy, ale i tento kerik se ma cile "k svetu" a jiz se da rici, ze je minimalne dvojnasobny, prirusta kontinualne. Roubovany Martin ze zahradnictvi trochu "popojel" behem jara, ale pak jiz nic a nic a "bormataci" takrka bez ohledu na odrudu jsou na tom s rustem nejhure i kdyz take trochu zjara poporostly. Pembina a obelisk na jare take bohate kvetly (slo o "klacik" obaleny kvety), ale vse opadalo a bobulky zatim nebyly. Degustace bobuli se mi zda v teto chvili nedostizna a v nedohlednu,ale treba i tato faze jednou prijde....kazdopadne viabilita rostlinek se jiz lisi pomerne vyrazne, proto jsem se sem rozhodla take prispet.

    OdpovědětVymazat
  4. ...omlouvam se, ze se jeste vracim k te "ballerine", jen chci doplnit mou neznalost v prispevku vyse(mela jsem to udelat rovnou): amelanchier ballerina, amelanchier lamarckii ballerina a amelanchier laevis ballerina je synonymni oznaceni teze odrudy...nenasel by se nekdo, kdo ma chutove srovnani ballerina / smoky, nebo ballerina / martin? Pokud ano, moc predem dekuji....!!...

    OdpovědětVymazat
  5. My máme na záhrade A.lamarckii Ballerina - mladý stromček. Druhý rok plodí, takže len pár desiatok plodov na ochutnanie. Sú sladké a pripomínajú mi červené ringloty. Potom máme A. Obelisk v tváre stĺpovitého kríčka. Chuťovo je sklamanie - malo sladké. Najviac mi plody pripomínajú chuťou hrášok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za příspěvek a hlavně informaci o chuti Obelisku, o něm jsem toho moc předtím nezjistila. Dovolila jsem si upravit v textu článku.

      Vymazat
  6. ...tak s tim obeliskem jste me pobavila. Ja na jeho chutovou nedokonalost byla upozornena predem zahradnikem (ze je slechten spise jako okrasna drevina) a tak jsem si predstavovala ledacos, ale hrasek? - jsem se nasmala :) Tak to ho asi prestehuji pred stodolu jako okrasneho solitera ptackum...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) áno, zhodli sme sa na tom aj s deťmi. :)

      Vymazat
  7. nedate aktualizaciu? Co mate s muchovnikmi nove :-) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chystala jsem se letos už zhodnotit a nějak porovnat chuť a dozrávání jednotlivých odrůd, které mám na zahradě (byť jsou všechny čerstvě vysazené teprve loni). Jenže muchovníky kvetly zrovna v mrazivém dubnovém týdnu, u nás zasněžené. Mráz je nepoškodil, to ne, ale pozdnější odrůdy nikdo neopylil, takže mi letos plodí jen Smoky a Helvetia a teprve se zabarvují.

      Vymazat
  8. Děkuji Vám za blog o muchovníku, stejně jako diskusi zde. Předně nejsem nijak zdatný a znalý zahradník. Cca před deseti lety jsem si v zahradnictví koupil kanadskou borůvku, asi jako Váš dědeček. Dokud byla vysoká cca 1m, věřil jsem, že je to borůvka. Po nějaké době však vyrazil jeden prut o další 1,5m výše a ostatní jej brzy následovaly. Když jsem kdekoli zmínil, že mám borůvku, vysokou 2,5 metru měli mne za blbce. Oprávněně. Pak jsem "borůvku" zastřihl v 1,8 metru. Pro keř to byl signál vyhnat dvojnásobek větví již do výšky 4m. To už jsem "borůvce" nevěřil ani sám a hlavně pohled na 3-5cm silné větve u země mne definitivně přesvědčil o omylu. Kdybych keř pořezal, mohl bych s větvemi topit v krbu. Představa, že topím větvemi borůvky mi přišla tak absurdní, že již nebylo pochyb - borůvka to není určitě. Narazil jsem na Muchovníky a na Váš blog. Ještě jednou moc děkuji za to, že jsem s Vaší pomocí po devíti letech odhalil, co mi to na zahradě roste. Mohu Vás požádat o e-mail? Rád bych se Vás ještě na pár věcí zeptal, nechci tím však zdržovat ostatní znalce. Děkuji. Moje adresa: rene.matlasek@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejné zkušenosti. Taky jsem si říkala, že není normální chodit na borůvky se žebříkem. :-D
      Říkala jsem si, že pokud to někomu vylíčím, jakým způsobem musím trhat borůvky na "keříku", tak se budou všichni divit a smát.
      Babička je roky přesvědčená o tom, že je to kanadská borůvka a z toho jsme vycházeli celá rodina.
      Ale bylo mi to vždycky podezřelé.
      Letos jsem z plodů dělala marmelády, a jelikož jsem puntičkář na popisky, tak jsem konečně začala pátrat po správném názvu.
      Moc konkrétních informací není, a tak děkuji autorce, že si dala tu práci a o muchovnících napsala souhrnné informace, a také ostatním přispěvatelům za doplnění dalších údajů a vlastních zkušeností. :-)

      Vymazat
  9. ...tak ja takrka po roce hlasim, ze se nam jiz zadarilo na par bobuli muchovniku pembina, ballerina a martin. Vsechny mi chutnaly velmi (vetsinou musely ale dozrat dofialova, cervena faze je jeste "bleee") i kdyz pripoustim, ze nekomu se opravdu mohou zdat plody na chut moucne (ja to vnimam jen velmi lehce a nerusive). Ballerina a pembina jsou chutove i vzhledove velmi podobne a souhlasim s tim, ze trochu pripominaji "ryngloty". I slupka polodu tak vypada. Martin ale chutnal jinak. Jiz v cervene fazi velmi velmi dobry, chuti pripominal spise jablko a i slupka plodu se lisila. Celkove jsem z muchovniku nadsena. Keriky jsou peknym prvkem zahrady, opravdu jak slibuji v zahradnictvich (na jare krasne kvetou, zrajici bobule rostlince take moc slusi a na podzim se barvi listy...no opravdu krasne). Chvaleny Smoky u nas jeste neplodil, tak na toho jsem stale zvedava, ale jiz s ballerinou a martinem bych si vystacila. U Martina je trochu problem, ze kerik moc neroste (?), bllerina prirusta pekne. ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaše zkušenosti s tou ballerinou, mám ji teprve maličkou a zatím neplodila, jsem ráda, že to s tou chutí vypadá dobře. U nás plodil právě Smoky a opravdu je hodně sladký, jak se slibuje. Plodila i Helvetia, ale je na hodně suchém místě, takže bobulky byly vysušené a nebylo to ono, uvidím, co za rok.

      Vymazat
  10. tak ja jsem chtela zkusit muchovnik do ziveho plotu,ale nejak se bojim,neni o tom na netu moc informaci,spis se pestuji po dvou trech kusech....nemate s tim nekdo zkusenosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebojte, do živého plotu je výborný a skvěle se na to hodí. Na internetu se přímo takový prodává pod názvem "jedlý živý plot" nebo "zázračný živý plot" atd. Když člověk více zapátrá, tak zjistí, že prodávají prostě jen normální muchovník. Já budu dělat pestrý živý plot v zahradě a plánuji do něj různé keře a mimo jiné tam dám právě i další muchovníky, konkrétně odrůdy Martin a Smoky. Jediná nevýhoda živého plotu z muchovníku je ta, že se plody hůř chrání proti ptactvu pomocí záclon nebo sítí, protože se člověk nemusí dostat i za živý plot a sešívat sítě k sobě atd. Samostatné keře zahradníci spíše lépe omotají sítěmi.

      Vymazat
    2. tak me mozna jeste zvyklate :-) tak jsem si rekla,ze bych se mohla podivat na tu biofarmu jak prodavaji a pestuju muchovniky a taky tam maji samosber,protoze ja vlastne ani nevim jak chutnaji :-) ale kdyz se tak zminujete,tak by me zajimal ten vas plot co budete tvorit, kdyby jste nahodou,ale opravdu nahodou zacinala driv s plotem, mohla by jste se zminit jake odrudy a ne jen teda tech muchovniku, tam davate? ja jen tak pro inspiraci :-) dekuji Tereza

      Vymazat
    3. Na náš pestrý živý plot zvažuji různé možnosti, některé budou možná hodně experimentální a zvláštní, zkusila jsem je sepsat sem: http://www.vysnenazahrada.cz/2017/07/cesta-za-pestrym-zivym-plotem.html Zatím mám zasazenou část, která bude pak ve stínu, tedy lísky a klokoč. Z části na slunci mám zatím zasazenou jen mišpuli a doplňuji ji malinami. Zbytek (většina plotu) se ještě musím promyslet, objednat a na podzim zasadit.

      Vymazat
    4. Na přikrytí nejsou potřeba sítě, stačí po dobu dozrávání zavěsit blýskající se CD ;-))

      Vymazat
    5. Děkuji, jestli ještě někde CD seženu, tak to vyzkouším. Ale až příští rok, tento mi ptáci sklízí ze zahrady snad vše, co není sítěmi zakryté, při miminku ani nestíhám vše včas zakrývat.

      Vymazat
  11. Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, ten muchovník, který máte na obrázku "Chutné plody dědova muchovníku" víte jaká je to přesně odrůda? Chtěla bych si koupit úplně ten stejný, ale nevím jak se jmenuje. Děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel se nám nepodařilo přijít na to, jaká odrůda je ten dědův muchovník. Nicméně už mi doma zaplodil muchovník Smoky - velice sladký a celkem výrazná chuť. Sestře zaplodil na balkoně muchovník Martin a taky byla nadšená, chutnal jemně a dobře. Tyhle bych určitě mohla doporučit.

      Vymazat
  12. Dobrý den, pro váš živý plot mne napadly dva druhy muchovníku, které zde nemáte - Mandam a Sleyt. Oba dva mají být chutné, jeden velmi ranný (červen), druhý pozdní. Oba mají odpovídající habitus do vašeho plotu, nemusíte stříhat. Více třeba tu: http://in-vitro.pl/oferta.php?jez=niem&p=24

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je paráda, moc děkuji za skvělý tip! Tyto dva neznám, zní to hodně zajímavě!

      Vymazat
  13. Dobry den, moc dekuji za inspirativni clanek a taky pridam par zkusenosti. Mame ted pet muchovniku a prave ochutnavame :) Vitezi Martin, chut sladsi boruvky. Mne moc chutna Princ William u me zajimava exoticka chut, ale podle pritelkyne jsou to "nahnila jablicka". Lamarckuv nevim co mam za odrudu ale je sladoucka. Smoky zatim netestujeme, otrhal jsem mu nezrale plody aby spis zakorenil a trochu zklamani je pro mne Northline, nebyrazna kysela chut, ale nevim jestli to nemuze byt tim ze je cerstve zasazeny a v letosnim suchem kvetnu to nemel lehke...

    OdpovědětVymazat
  14. P.s. jeste me zaujalo, vzhledem k obcas si odporujicim informacim na internetu: vzhledove jsou si velmi podobny Martin a Northline. Kupodivu Smoky je jiny (i kdyz by to mel byt stejny druh) a podoba se spis vic Princ Williamu a pak jeste ten Lamarckuv je jasne jiny druh. Doufam teda ze v zahradnictvich je meli spravne oznacene

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, chtěla bych se podělit o poznání o jedné výjimečné vlastnosti muchovníku, a sice, že je silně želírující za syrova (možná i po zavaření, ale to jsem zatím nezkoušela). I když jeho chuť nemusí být vynikající, když rozmixujete třeba směs letního ovoce s muchovníkem a přidáte smetanu (sladkou či kysanou), máte luxusní zdravý dezert, který má konzistenci hotového pudingu, možná pevnější. Můžete experimentovat s různými raw či jinými kombinacemi... Myslím, že to stojí za prozkoumání!

    OdpovědětVymazat
  16. Právě jsem si rozmixoval zralé plody lamarku a když jsem se vrátil ke sklenici se smoothie, nevěřil svým očím, místo šťávy tam byl gel čokoládové barvy. Asi je nutné připravit šťávu na pomaloběžném odšťavňovači, aby se semínka odloučila a výsledný gel byl bez nich , způsobi totiž mírný mandlový parfém a lehce křupou mezi zuby. Pak lze raw pudinky míchat s jiným ovocem a dosáhnout variace chutí.

    OdpovědětVymazat
  17. Moc děkuji za parádní přehled. Taky máme na podzim muchovník objednaný s teď musím jen zjistit, jaký vlastne.:-) A díky komentářům ještě nejspíš přiobjednáme.

    A taky díky za články o zadržení vody v zahradě. Sice jsem o tom všem už měl povědomí, ale takto hezky pohromadě to mate jen Vy.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, pokud máte někdo zkušenosti, prosím o radu, neboť na netu jsem našla různé informace. Pokud chci z muchovníku živý plot, jak daleko od sebe sázet? Někde píšou 20 cm, někde 40, ale narazila jsem taky na 1,5 metru! A ještě prosba o tip, kde různé odrůdy do živého plotu nakoupit? Dle vašich komentářů mne zaujala odrůda Martin a Smoky. Moc díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to totiž docela "tvárný" keř. Lze ho dobře stříhat. Některé odrůdy jdou hodně do šířky a některé jsou spíše takové užší, štíhlejší keře.
      Pokud potřebujete rychle živý plot, přes který nebude na Vaši zahradu vidět, tak lze dát rostliny blíže k sobě. Půjdou rychleji do výšky, ale taky je budete muset stříhat více, jako takový stříhaný živý plot. Chcete-li spíše přirozeně vypadající jedlý živý plot, dejte keře dál od sebe, aby měly prostor se hezky rozrůst i do šířky. Akorát to bude déle trvat, než se zarostou do sebe.
      Nakupovat můžete například od pana Peška zde: http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/muchovník--indiánské-ovoce/31.html (Tuto sezonu bude nabídka otevřena myslím dnes večer nebo v průběhu zítřka... kdy to už půjde dávat do košíku)

      Vymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, je lepší roubovanec na jeřábu nebo pravokořeněnný? Cílový tvar bych chtěla mít keř. Moc děkuji za Váš názor a přeji hezký den. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chcete mít keř, spíš bych doporučila jít do toho pravokořenného, tedy alespoň dle mojí malé osobní zkušenosti. U roubovanců na jeřábu mi neustále zespod obrůstají právě tím jeřábem a osobně mi přijde, že hůř rostou, než ty pravokořenné. Za mne mají roubovanci smysl, pokud například chcete mít z muchovníku stromek (a i tak mi to odnožuje ten jeřáb). U keře mi přijde, že z pravokořenného vyroste hezčí keřík. Pokud byste chtěla fundovanější odpověď, tak doporučuji asi spíš kontaktovat pana Peška ze Stareodrudy.org, který nabízí oboje, aby Vám poradil lépe.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď. Také mně přijde logičtější koupit pravokořenné sazenice.

      Vymazat
  21. Dobrý den, prosím, která odrůda je podle vás nejsladší, chuťově nejpříjemnější? Chci muchovník nasadit na slunečné místo v zahradě a těším se, že budeme s dětmi zobat dobroty přímo z keře. Klidně bych brala dva různé, ale které...? :) Moc děkuji! Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď, ale ten Smoky je opravdu sladký a dobrý. Doporučuji si dát jeden Martin a jeden Smoky.

      Vymazat
  22. Ahoj všichni příznivci muchovníků! :) Toto jaro jsme zakoupili 2 metry vysoký Obelisk v zahradnictví Spomyšl u Mělníka. Zahradnictví doporučuji. Máme menší zahrádku. Ujal se zatím, začínají dozrávat plody, nám osobně celé rodině chutnají :) Dále jsme zakoupili menší canadiensis raibow pillar, má plodit až příští rok. Tak případně přidám komentář později.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, moc děkuji za Vaši zkušenost!

      Vymazat
    2. Dobrý den, zrovna o Obelisku ze Spomyšle uvažuji. Jen se bojím chuti. Tady v okolí jsou vysazené muchovníky na veřejném prostranství a mají skvělou chuť. Tak bych si nerada do zahrady nasadila naopak něco, co by bylo zklamáním :)

      Vymazat
  23. Všechny ještě jednou zdravím a pěkně prosím, nepodědil byste se někdo o fotku keře "Martin". Zajímalo by mě jak po "pár letech" vypadá. Vyhovuje mi vzrůstem "Obelisk", ale právě trochu váhám kvůli chuti, jak už jsem zmiňovala v minulém příspěvku :) Každopádně moc děkuji za všechny sdílené zkušenosti!

    OdpovědětVymazat
  24. Zdravím zahradníci. Tento rok jsem provedl letní řez na muchovníku a on vyhnal výhony a rozkvetl. Vypadá to, že do konce září /říjen ještě dozraje druhá úroda.
    Už se Vám to také stalo?

    OdpovědětVymazat
  25. mrkněte na stránky https://lesoskolky.cz/nase-nabidka/ mají krásnou nabídku muchovníků za moc příjemné ceny

    OdpovědětVymazat
  26. Dobrý den,
    máme Amelanchier lamarckii (vícekmen) zasazený letos v záhonu s ostatními trvalkami. Odnožuje prosím tento druh? Mám se obávat, že mi proroste mezi zbylé trvalky? Děkuji za zkušenost. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A. lamarckii neodnožuje (nebo jen v ojedinělých případech při závažném poškození koruny může vyslat náhradní výhon)

      Vymazat
  27. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, nedala byste aktualizaci? Jak si vede Smoky a Martin? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsme zjistili, že došlo v zahradnictví k záměně rostlin a z jednoho keře muchovníku se vyklubala aronie. Takže sice jeden keř muchovníku nám zůstal, ale nevíme, který to vlastně je a jestli je to ta odrůda, která má být :-( Nedokážu tedy říct s jistotou, jestli je to Martin nebo Smoky, ale je rozhodně velmi chutný. Buď ptáci nebo děti jej jedí i nezralý, takže to nedokážu ani pořádně poznat podle toho dozrávání plodů.

      Kdybych měla ještě nějaký keř přikupovat, brala bych Martin kvůli tomu jednotnému dozrávání v trsech.

      U domu jsme měli ještě Edelweiss, ale nezůstal bohužel zakrslý, hodně se rozrostl a plody měl vždycky takové seschlé, chce hodně zalévat. Nakvétal stabilně na podzim a vysiloval se tím. Už jej nemáme. Zůstala nám zakrslá Helvetia a taky má takové seschlé plody a nedaří se mi ji uzalívat. Možná ji mám na špatném místě.

      Máme ještě Ballerinu jako stromek, moc nám nešla do stromku zapěstovat, roste slabě. Plodila zatím málo, nicméně těch pár plodů bylo velmi dobrých.

      Vymazat
  29. Dobrý deň má niekto skúsenosti s Amelanchier canadensis Lamarckii a Amelanchier laevis Snowflake. Ako dlho trvá kým vyrastú tak na 1,5-2 metre? Ďakujem za odpoveď a za cenné príspevky.

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den, zahradní architektka nám doporučila Amelanchier Ballerina, předpokládám lamarckii. Dá se udržet ve formě vyššího keře, aby na plody dosáhly děti? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mělo by to jít. Záleží, jak malou koupíte sazenici. Mám ballerinu a snažím se z ní udělat stromek tak, aby se pod ní dalo procházet, a moc mi to nejde. Úzký keř z ní budete mít hezký, pokud si nekoupíte už velkou a střihem upravenou do podoby stromu.

      Vymazat
  31. Dobrý den,
    nedočetl jsem se tu o odrůdě Amelanchier alniflora Krasnojarskaja. Máte s ní někdo zkušenost? Kromě chuti mě zajímá i velikost a šířka keře.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak nevím. Já si před časem vyhlédl v zahradnictví Muchovník a naložil na vozík a vezl. Byl podle dřeva asi dvou - tří letý a stál tedy hodně asi 1500Kč. A po cestě ke kase mne zastavila jedna zahradnice a řekla když jsme odpověděl , že jej mám na balkon ,protože zahrádku nemám - neberte jej zahynul by vám ,protože dříve či později se mu budou rozrůstat kořeny a v nádobě uhyne. Tak jsem jej vrátil.. má někdo jako já jen balkon? Dík. Jirka

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den chtěl bych se dozvědět více o odrůdě muchovníku hladkém, mám šanci jí koupit za dobrý peníz ale nikde jsem se nedočetl o jeho chuti v zahradnictví mi řekli že jde o druh spíš okrasný, tak nevím jestli zda ho koupit, nebo mám sehnat jiný druh. Předem děkuji za odpověď s pozdravem Matěj.

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den, máte někdo zkušenost s odrůdou Spicata (klasnatý)?

    OdpovědětVymazat
  35. Kazdy vychvaluje smoky ale co ty pecky? Mam si to predstavit jako tresen ze se ta pecka neji? A co honeywood? Maji ho u me v zahradnictvi tak o nem premyslim. Libi se mi ze je o mesic pozdni nez martin ktereho mam.

    OdpovědětVymazat