Jak na naše vysoké záhony

"A ty vážně chceš pěstovat zeleninu ve vysoké bedně?" "Máš tak špatnou půdu?" "A nebude ti to vysychat?" "To je přece děsně pracné, ze dřeva se ti to hned rozpadne..." A kde si myslíš, že vezmeš tolik hlíny na výplň? Jak ji dovezete?" Jak nadhodím téma vysokých záhonů v mém okolí, sypou se na mne nedůvěřivé poznámky a dotazy. V mém okolí vyvýšené záhony zkoušela snad jen kdysi babička a neosvědčilo se jí to. Ostatní moc pěstování ve vyvýšených záhonech nefandí, a tak budu první, kdo bude možná vyšlapávat ostatním pěšinku. A nebo to s nimi po pár letech zabalím, těžko odhadovat.

Na vysoké a vyvýšené záhony se těším. (Zdroj obrázků: http://www.deckerrdseeds.com/https://moormannen.wordpress.com/ a http://brookegiannetti.typepad.com/)
Na vyvýšených záhonech, vysokých alespoň půl metru, mne láká především to, že si v budoucnu nebudu namáhat záda. A taky ochráním moji trošku zeleniny před hryzci (pletivo dole a hladké stěny záhonu) a slimáky (měděné pásky okolo hladkých stěn záhonu). Líbí se mi totiž především ty "ohrazené" vysoké záhony. Tzv. německé kopy jsou sice zajímavým konceptem, ale slimáci a hryzci by do nich lezli tak jako tak a o tyhle návštěvníky tam nestojím. A co ještě vůbec takové vysoké záhony slibují?
  • na vyvýšených záhonech nejsou rostliny tak náchylné na přízemní mrazíky, boční stěny záhon víc prohřívají
  • díky výšce se do záhonu prý nedostane tolik plevelů
  • díky tlení všeho toho materiálu uvnitř záhonu se v něm potom prý lépe daří teplomilnějším zeleninám
Nevadí mi, že záhon prý v létě víc vysychá a doporučuje se mulčování, stejně budu muset zeleninu zalévat tak jako tak.

Když se ale začne člověk rozmýšlet a chce se do vysokých záhonů pustit, není to jen tak. Ne pro naprostého laika. Už jen vybrat ze všech těch možností ohraničení: dřevo (krátká životnost u neošetřeného), kulatina, plech, palety, gabiony, proutěné výplety, kamenné africké záhony (keyhole garden bed) s kompostováním uvnitř, palisády, beton, cihly, svahovky, cihlové trativodky... možností je spousta. Dají se koupit předpřipravené dřevěné i plechové vyvýšené záhony, ale jsou celkem drahé. Dřevěné záhony zvládne připravit každý truhlář v okolí. Já nakonec našla pomocnou ruku v podobě svého šikovného brášky, slíbil mi, že mi vysoké záhony vyrobí z dřevěných desek, co má doma. Paráda! Jen si musím říct, jaké je vlastně chci a co a jak.

Na diskuzích se doporučuje stavět záhony z dubového nebo modřínového dřeva, aby to trochu vydrželo. Prý se takto nemusí natírat a tedy nehrozí kontaminace půdy v záhoně chemií z nátěru. Jenže já ani nevím, jaké dřevo mi bráška sežene. A navíc bych byla ráda, kdyby zrovna tenhle pracný vysoký záhon něco vydržel, takže určitě půjdu do varianty dřeva natřeného impregnací a barvou, aby vydrželo.

A tím se dostávám k jinému problému, který je nutné řešit. Čím dřevo natřít, aby to bylo co nejméně toxické? Případně jakou folií/materiálem vyložit vnitřní stranu vysokého záhonu, aby se mi barva a impregnace z dřeva nedostávala do půdy a potažmo do zeleniny? Na tohle jsem hledala odpověď na diskuzních fórech a u pěstitělů, kteří už něco takového zkoušeli, docela dlouho. Vhodný nátěr jsem objevila teprve nedávno, jsou jím mléčné barvy (psala jsem o nich v minulém příspěvku). Ty by mělo být možné na záhony bez problémů použít a dále by nemuselo být nutné už používat ochrannou folii. V mnoha textech se však doporučuje vyložit stěny záhonu folií ne kvůli omezení styku impregnovaného dřeva s hlínou, ale spíše kvůli tomu, aby záhon příliš nevysychal a omezilo se odpařování vody.

Při hledání vhodné folie jsem si našla materiály ze stavebnictví, které se  pyšní parametrem "vhodné pro styk s pitnou vodou". Co je dobré pro pitnou vodu, to by mohlo být i pro půdu se zeleninou. Šlo o fólie:
  • Juta Junifol – certifikována pro přímý trvalý styk se studenou pitnou vodou
  • folie pro zahradní jezírka – některé jsou prý taky certifikované pro styk s pitnou vodou
  • izolační nopové folie – taktéž jsou prý často certifikované pro styk s pitnou vodou
Na diskuzi mi někdo poradil, že mám spíše zvolit nopovou fólii, protože díky jejím výstupkům bude dřevěné ohraničení záhonu větrat a tedy déle vydrží.

Rozměry, ty jsou pro mne zatím takovou neznámou. Kvůli stavbě domu si nemohu rozměřit plochu, kde budou záhony finálně umístěné. Obecně se ale doporučuje za ideální šířku 130 centimetrů, aby člověk dobře  dosáhl na každé místo v záhonu. Pokud je záhon přístupný jen z jedné strany, tak jen 60 centimetrů. A ten, kdo se nechce ohýbat, potřebuje výšku záhonu 80 až 100 centimetrů. A u rozmístění musím myslet na to, aby mi zůstala mezi záhony šířka cestičky taková, abych k nim dojela s kolečky s hlínou a materiálem. Snad tu pak na jaře budete číst o tvorbě prvních tří vysokých záhonů v naší zahradě.

Připojuji ještě nástěnku na Pinterestu, kde jsem si schovávala různé inspirační obrázky, když jsem podobu a formu našich vysokých záhonů plánovala: https://cz.pinterest.com/zahrada/vyvýšené-záhony-aneb-zelenina-dostává-závrať

Vyvýšené záhony najdete v mnoha různých podobách. Se skleníkovou nádstavbou, v různých tvarech, barevné či jako africký záhon v podobě klíčové dírky. (Zdroj obrázků: https://www.youtube.com/, https://www.flickr.com,  a http://www.bahcedekorasyon.org/index.php/ a https://au.lifestyle.yahoo.com/)

Odkazy:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/215562220400014/video/399581 (stavba vyvýšeného záhonu s Tomášem Svobodovou, architektem přírodních zahrad)
http://www.nasehobby.cz/proc-zrovna-vyvyseny-zahon/
http://blog.utrikocekmodroocek.cz/2014/05/africky-zahon-african-keyhole-garden.html
http://permaweb.cz/forum/topics/porad-n-kdo-n-jakou-folii-do-z-honu

Obrázky vysokých a vyvýšených záhonů:
Whitney from Decker Rd. Seeds, Vegetable gardens, http://www.deckerrdseeds.com/blog/?p=512
Moormannen, Voorbeeld tuinen met kweekbakken 01, https://moormannen.wordpress.com/2012/06/21/voorbeeld-tuinen-met-kweekbakken-01/
Brooke Giannetti, kitchen garden update....#2, http://brookegiannetti.typepad.com/velvet_and_linen/2010/07/kitchen-garden-update2.html/
Anita, Bau It Yourself, Hochbeet selber bauen, https://www.youtube.com/watch?v=njZwl2_WiHI
Maison Miller, https://www.flickr.com/photos/maisonmiller/6675720645/sizes/o/in/photostream/
Bahçe Dekorasyon, Bahçe dekorasyonuna başlamak için yol haritası, http://www.bahcedekorasyon.org/index.php/2015/07/16/bahcemin-dekorasyonuna-baslamak-icin-yol-haritasi/
Better homes and gardens, How to make a keyhole veggie garden, https://au.lifestyle.yahoo.com/better-homes-gardens/gardening/h/24538051/how-to-make-a-keyhole-veggie-garden/

Sdílení:

33 komentářů

  1. Ahoj, nenechte se odradit! Kamarádka je má a nemůže si je vynachválit.
    Já jsem doma o vyvýšených záhonech zpočátku mluvila a snila úplně zbytečně a dostávalo se mi stejných pochybovačných odpovědí jako Vám. Až loni na podzim se manžel nechal ukecat a za "pomoci" juniorů mi jeden vyvýšený záhon smontovali. Dřevo jsem si musela napočítat a obstarat sama, ale to nebyl problém. Máme sice "jen" jeden záhon(1,2x2,0m), ale na jahody pro kluky to stačí (zeleninu kromě rajčat stejně nepěstujeme zatím žádnou).
    Obvod záhonu jsme vevnitř po celé výšce obložili nopovkou co nám zbyla ze stavby, aby vnikla větrací mezera a taky, aby zemina nedoléhala přímo na dřevo. Nopovku jsme nechali vespod trošku delší a přehnuli i pod stěny záhonu, takže dř. stěny nejsou ve styku s hlínnou ani na spodní hraně. Dřevo by mělo míň trpět.
    Už se těším na jaro, až to vyzkoušíme. Moje bolavá záda už teď "chrochtají blahem :-)", že se aspoň někde nebudou muset ohýbat.
    Co se týče materiálu, tak zvítězilo u nás dřevo z důvodu pořizovací ceny. Ale líbil by se mi i kámen (suché zídky) a tvarovky na zděné ploty (z jedné strany štípané) by byly taky hezké. Ale peníze na zemi bohužel neleží.
    Mel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za podporu a Vaše zkušenosti a skvělý tip s nopovkou zespodu.

      Vymazat
  2. Ahoj,vysoké záhony jsou mé téma pro příští dva měsíce. Na tom jílu, co mám na zahradě to ani jinak nepůjde. Také s nimi začínám, tak uvidíme, jaké budou výsledky. Jeden bude u domu na rajčata (1 řada) ze smrkových podlahových prken, zvenčí natřený stejně jako podbití střechy, zevnitř jsem se tu nechala inspirovat konopným olejem. Jakou má dřevo po nátěru barvu? Je to hezké? Že bych pouvažovala i o vnějším nátěru ostatních záhonů. Do všech záhonů dám určitě nopovku, ono to s tou kontaminací nebude tak zlé, pokud to chceš mít dokonalé, tak tu zdravou folii mezi nopovku a zeminu. Myslím, že dřevu dýchání výrazně prodlouží život. Na zeleninové záhony v zahradě volím ze dvou dostupných materiálů: modřínových silných prken nebo kulatiny (nevím, asi smrk). Nátěr k.olejem zevnitř, zvenčí...???...poraďte. Rozhodně budu záhony stavět srubovým způsobem jako stavebnici abych mohla dle potřeby záhon lehce zvýšit či snížit. Ta kulatina by byla asi estetičtější, ale nevím, jakou tloušťku zvolit a jestli je to vůbec praktické. Záhony budou asi 4-5m dlouhé. Má někdo zkušenost? Jitko, je fajn, že máš šikovného brášku :-).
    Ještě k tomu vysychání - mám to vymyšlené tak, že za záhony bude jedna nádoba na vodu (na nějakém "podstavci") s kohoutkem a z ní povedou hadičky na kapkové zavlažování po těch záhonech. Není to velká investice. Já mám velkou nádrž na dešťovou vodu, ale je podzemní a voda je na přímé kropení zeleniny dost studená, takže vždy jednorázově doplním tu nádobu. Doufám, že to do jara zvládnu realizovat..

    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týká toho konopného oleje, tak my jsme natírali kompostér a natírali jsme jej nejprve konopným napouštěcím olejem a poté druhou vrstvu konopným lazurovacím lakem v odstínu teak v jedné vrstvě nátěru. Výsledek je trošku vidět na těchto fotkách: http://4.bp.blogspot.com/-bMGPQfoFsnE/U9VNsOGOmgI/AAAAAAAAC2w/wl9Zd6OzJFc/s1600/pokroky_v_zahrade03.jpg a http://4.bp.blogspot.com/-9KeNZb1xKPU/Vf8qvyqf4YI/AAAAAAAADjo/gJPaBNJawUE/s1600/liska_zvetseni.jpg jestli Vám to trochu pomůže. Z dálky to vypadá hezky, z blízka si někdy říkám, že by byl lepší i druhý nátěr tím lazurovacím lakem.
      My budeme natírat dřevo ze všech stran.
      Ta kulatina bude na takhle dlouhé záhony asi lepší volbou, mne můj táta varoval, že když chci záhon dlouhý 2,5 metru, tak musím prkna zpevňovat průběžně sloupky, jinak se tlakem hlíny vyboulí.
      Moc děkuji za skvělý nápad s nádobou na kapkovou závlahu, to je chytré a zajímavé!

      Vymazat
    2. Také jsem hledal neco k natirani kompostu s tim, ze priorita u me byla ekologie - nezavadnost. Konopny napousteci olej je jako impregnace ok - nicmene neni odolny proti UV zareni a pocasi, tak se doporucuje jeste lazura, ale u te lazury se nedoporucuje kontakt s krmivy, hrackami, vodou atd. Takze nic. Bohuzel se mi do dnesni doby nepodarilo najit nejakou nahradu, ktera by doplnila ten olej. Vypada to, ze bude asi nejlepsi kompost vubec nenatirat. U kompostu se navic narozdil od vyvyseneho zahonu moc nedoporucuje pouzivat folie, aby kompost dychal. Takze holt budu misto do impregrace investovat do dreva na vymenu.

      Vymazat
  3. Já mám vysoké záhony sestavené nasucho z vybouraných cihel. Jeden bude letos v provozu už šestým rokem. Vznikl z nutnosti v místě, kde jsou v zemi staré základy a nic by tam nerostlo. Takhle mám pěknou úrodu cuket a dýní. Každým druhým rokem ale musím doplňovat organickou hmotu, dost se sesedá. A taky víc zalévat i když záhon mulčuji.
    Osvěčil se mi i speciální záhon s kyselou půdou pro kanadské borůvky - nechtělo se mi kopat výsadbové jámy a řešit problémy se zeminou. Je dlouhý, úzký a mám do něj svedenou vodu z okapu. Jelikož je v polostínu a má v sobě pořádné dřevěné špalky tak s vysycháním problémy nejsou. Podle úrody se to zatím borůvkám líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za hodně zajímavý nápad na pěstování borůvek a umístění dřevěných špalků právě do borůvkového záhonu!

      Vymazat
  4. my máme vyvýšené záhony 4. ve dvou je zelenina včetně brambor, v jednom kytičky a v jednom máta. nedám na ně nikdy dopustit. Manžel ze začátku taky brblal, že si vymýšlím a teď je nadmíru spokojený. a nevím, jestli je to vyvýšenýma záhonama, ale nemáme ani slimáky. záhony máme z desek a na spodu hnůj, na tom zeminu. a zaléváme normálně.
    přeji krásný den a hodně úspěchů s vyvýšeným pěstováním.
    já mám v plánu ještě dva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, že nemáte problém se slimáky. Já pevně doufám, že díky vysokým záhonům zachráním moji zeleninu před slimáky i já.

      Vymazat
  5. Nedávno jsem si půjčila v knihovně a pak i koupila domů knihu Zahrada na jednom metru čtverečním, doporučuji přečíst, pojednává o pěstování v pěstebních rámech, zvýšených záhonech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, ani jsem nevěděla, že už je technika tzv. čtverčíkových záhonů a vůbec kniha pana Bartolomewa vlastně přeložená do češtiny. Díky moc za výborný tip!

      Vymazat
  6. Ty růžové jsou nádherné. Já mám zatím v plánu 3 vyvýšené záhony. Nevím ale jak silné dřevo koupit. Na některých obrázcích to vypadá jako vyloženě tenká laťka. Budete dovnitř dávat tu folii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty růžové se mi taky hodně líbí. Co se týká dřeva, tak vůbec nevím, jakou tloušťku, budu muset brát, co mi bráška sežene. Folii (nopovku) dovnitř nakonec dám, protože se přecejen bojím vysychání (u metr vysokého záhonu).

      Vymazat
  7. Několik málo postřehů ze stavby mých vyvýšených záhonů. Po více než roce přemýšlení jsem došel k názoru, že obětuji venkovní design záhonů a že je pro mne důležitá hlavně jednoduchost a funkčnost. Záhony jsem postavil z palet, nejvhodnější jsou EURO, ze kterých jsem podélně uřízl krajní desku s kostkami a získal tak výšku cca 60cm a vybil ven kostky z prostřední desky. Ze šesti palet postavených zbylými
    kostkami cca 5 cm pod úroveň země jsem tak získal záhon asi 220x120cm, šířka naprosto ideální pro obsluhu záhonu. Palety jsem spojil pomocí krátkých dřevěných desek a vložil nopofolii.Po dvou sezónách stále stavím další záhony a dnes na ně nedám dopustit. Minimum plevele, dobrá úroda, takřka bez slimáků ( asi se jim špatně leze nahoru ) a jednoduché zalévání kbelíkem přímo od sudů.
    Vzhledem k nopofolii. která zabraňuje zemině propadnout otvory v paletách ven a také pomáhá, ať dřevo tolik nevlhne,
    si myslím, že palety vydrží minimálně 5 let. A jejich postupná výměna je poté velmi jednoduchá.
    Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slimáci v klidu vylezou po zdi do prvního patra, takže možná se jim nelíbí to EURO :-). Už jsem četla o záhonech z palet, rozhodně je to praktické, když je levný zdroj. Pokud jde z některé strany o estetiku, stejně jako u záhonů ohraničených karisítí s nopofolií, lze "zkrášlit" pomocí proutí, juty apod. Mám opravdu radost, že si všichni takové pěstování chválí, už se těším, až se přidám.
      Ola

      Vymazat
    2. Moc děkuji za Vaši skvělou zkušenost s paletovými záhony, je to výborný tip.

      Vymazat
    3. Co se týká slimáků, tak se doporučuje prý stěny záhonu udělat co nejvíce hladké, pokud to jde. A pokud ne, tak záhon oblepit měděnou páskou (její funkčnost budu časem právě na našich záhonech zkoušet).

      Vymazat
    4. No vidíte a já mám po těch dvou letech pocit, že čím jsou desky neopracovanější a takzvaně chlupatější, tím tam mám těch slimáků méně...

      Marti

      Vymazat
  8. Slimáci vylezou i po kolmém skle, naopak jim vadí třeba piliny, takže věřím tomu, že se po neopracovaném dřevě nepohrnou.
    My budem vyrábět vyvýšený záhon lískový, už teď
    jsem zvědavá na úrodu...
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  9. ahoj :) je to fantastická vec! síce je to prácne a nie lacné riešenie, ale ja som s tými mojimi veľmi spokojná. materiál sme pozháňali z druhej ruky, niečo sa našlo na záhrade a v okolí pri búračkách... a pomohlo nám to upratať kamene, škridly zo strechy. užívam si teraz pohodlnú prácu postojačky, polievame ako by sme polievali :)
    ak chcete vidieť nejaké foto: FB Mirka Dvoranová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, moc děkuji za milý komentář. Vaše záhony jsou parádní, skvěle využitý materiál!

      Vymazat
  10. Prosím kdo poradí co sázet na nové záhony? /první rok/ Po přečtení vašich článků jsem si udělala dva malé a jeden větší 2m a 1,5 široký.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ideálně zeleninu první trati, tj. cukety, rajčata, papriky, dýně, košťáloviny, celery, kukuřici.

      Nedoporučují se např. ředkvičky, protože akumulují dusičnany.

      Kdybyste chtěla zkusit polykultury, možná pomůže i tento přehled zeleniny obecně: http://www.vysnenazahrada.cz/2015/04/jak-jsem-si-zacala-planovat-zeleninove.html

      Vymazat
  11. Moc děkuji za radu,dál budu číst vaše informace jak kdo pokročil a tím se budu sama inspirovat. Díky A.F. Brno-venkov

    OdpovědětVymazat
  12. My máme vyvýšené záhony už 4 roky tak kolem 1m výšku ze silných fošen naspodku pletivo proti krtkovi a hrabošúm jemnější stěny jsou opatřeny nopkovou folií vevnitř dáváme do nich všechen bio odpad ze zahrádky listí hiněné drny slámu zbytky zeleniny ap. Každý rok klesnou o polovinu buď doplníme nebo přehážeme na podzim. Daří se nám v nich skvěle paprikám salátu rajčata byla obrovská cuketám kedlubnám fazole celer postupně zkoušíme různé druhy zeleniny. Horní vrstvu zeminy v záhonech mulčujeme slámou proti vysychání. Odpadá práce s pletím a slimáci občas se vyskytnou myši kterým nedělá problém se usadit v útrobách záhonu vždy jsme vyřešili pastčkou :-)) Zelenina je krásná lahodná přidala bych fotografie ale nevím zda je lze tady vložit mějte se hezky máte krásné stránky. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaši zkušenost s vyvýšenými záhony. Skvělé, že se dá problém, když se vyskytnou myši, vlastně řešit pastičkou. Přiznám se, že to mne vlastně nenapadlo. Děkuji. Jsem moc ráda, že se Vám blog líbí.

      Vymazat
  13. Opravdu fajn popis výroby,z té vaší inspirace se mi líbí pravá horní fotka,kdy stačí vyvýšený záhon tak 20cm nad zemí,pletivo se rozpadne a bude asi dost píchat,fólii ale asi dám i já,ale ne tu nopovou,určitě by se tam krásně schovávali slimáci,prej je dobrá juta junifol.Desky budu mít z cetrisu a hranoly z thermowoodu,vše v akci za pusu.Zatím teoretik Roman

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juta Junifol byla hodně často zmiňovaná jako doporučená, ale mně se ji nepodařilo nakonec sehnat v době, kdy jsem záhony řešila.

      Vymazat
  14. sepsal jsem článek na téma jak funguje vyvýšený záhon, budu rád za připomínky https://www.naszivot.cz/funguje-vyvyseny-zahon/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velmi dobře sepsáno, těším se na Vaše fotografie ze stavby vyvýšeného záhonu.

      Vymazat
  15. Zdravím, tak jak jste na tom se záhony tedˇ?
    My na zahradě máme několik variant a jednoznačně můžu doporučit smrkové fošny. Na pile jsou relativně levné, dobře se s nimi pracuje, vydrží dlouho a nedrží se v nich slimáci.
    Zkoušeli jsme zatím olšové kmeny, kameny, prkna, staré cihly (bábička má dokonce staré radiátory) a nakonec vyhrály právě deseticetimetrové fošny. Vše ostatní se už buď rozpadlo, nebo se stalo rájem slimáků.
    Záhony jsou super, ideální jako pařeniště nebo na okurky. Jedinou nevýhodou zatím je, že když se vám dovnitř dostane hryzec, tak se ho nezbavíte, dokud neumře stářím. V jednom ho už máme takto dva roky a ta obluda loňský rok přežila jen na fazolích. Jestli přežije i tuhle zimu, ktak ten záhon snad raději nechám ladem :)
    Rozměr se nám osvědčil 4m x 1,5, na výšku cca 1m (a dalšího půl metru do hloubky). Nopková fólie je jen zvenku, protože máme vysokou hladinu spodní vody a jíl. Náplň záhonu tvoří pařezy a klády ze špendlíků, pak jsou tam menší větve, mraky popela (vyřezali jsme starý sad, stromy byly napadeny šarkou a houbami, tak jsem nechtěla riskovat) a pak hromady koňského hnoje se slámou,promíchaného s vykopaným jílem. Vrstvičku nahoře tvoří pěknější půda s kompostem.
    První rok pěstujeme cukety či dýně, po slehnutí udělám pařeniště na okurky a pak už pořád méně a méně náročnější plodiny. Pátý rok jsou fazole, poté doplníme náplň a jedeme od začátku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď, ale měla jsem chřipku a chvíli trvalo, než jsem se z ní vyležela.
      Nám zatím záhony z desek drží, jsou natřené mlékovkami a zafixované novou netoxickou barvou, která už se neodírá. Hlavně ale u nás dobře funguje ta nopová folie uvnitř, dřevo v záhonech netrpí na vlhkost, zvládne hezky vyschnout při dešti apod.
      Co se týká toho hryzce, u nás zatím klid, ale vždycky jsem četla, že má člověk na něj políčit pastičku, jako doma na myš. Třeba by se chytil (a nechytilo nic jiného, co člověk nechce).
      Je super, že Vám stačí až pátý rok doplnit náplň! Já počítám, že budu doplňovat kompost třetím rokem.
      Moc děkuji za Vaše zkušenosti a postřehy k vysokým záhonům.

      Vymazat
  16. Tak to je super inspirace
    Diky

    OdpovědětVymazat