Jaký vybrat zimolez kamčatský?

Nalákaly mne články na zimolez kamčatský (např. z http://www.ekozahrady.com/). Někde ho najdete pod názvem Kamčatská borůvka, ale borůvkovou chuť od ní určitě neočekávám. Chci jej do zahrady, protože je to nevšední, zajímavá rostlinka a plody obsahují hodně rutinu, který bych měla jíst. Navíc nepotřebuje rašelinu, roste všude a hodí se do ekozahrad. Jen je potřeba ji umístit spíše někam do kouta, protože už v létě shodí listy (pochází ze Sibiře, kde léto končí brzy). Doplněno po letech: u nás rozhodně neshazuje listy tak brzy. Stačí jej v létě občas zalít.


Do zahrady jsou potřeba rostlinky minimálně dvě, kvůli cizosprašnosti. Navíc některé se vzájemně opylují lépe, některé hůře, ale informace které ke kterým se špatně shánějí. Já jsem našla jen tyto informace:

Dobré opylování: Amur a Altaj, Blue Belle a Berry Blue, Dlinnoplodnaya a jedna z (Chelyabinka, Izjuminka, Chernichka, Sineglazka).
Špatné opylování: Tundra a Borealis.

Většina stromků začne plodit až po třech nebo čtyřech letech po zasazení a plody často sežerou ptáci, pokud si je neochráníte. Právě kvůli dlouhé době začátku úrody považuji za důležité si vybrat opravdu dobrou a chutnou odrůdu. Ale teď, babo raď, neboť odrůd je opravdu opravdu hodně a čert aby se v nich vyznal.

Podařilo se mi najít zajímavé internetové zdroje se spoustou informací:
http://www.plnazahrada.cz/karta-zimolez.php
www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=36575

A prošla jsem další internetové zdroje a trochu ty odrůdy seřadila podle popsané chuti (ještě jsem je nejedla, opravdu jen píšu, co jsem kde našla).

Sladké a velmi dobré

Amur - harmonická chuť, jedny z nejchutnějších, dozrává koncem května, nejsou tak kyselé. Nejsou hořké, jsou trochu méně úrodné. Prý výrazné borůvkové aroma.
Altaj - oblíbený, nejvhodnější u nás, dozrává v polovině května a má výrazné borůvkové aroma.
Amazonka - prý dezertní chuť, dobrá a sladká.
Borealis - slaběji rostoucí keře s menší úrodou, vhodné pro přímý konzum, sladká dezertní chuť, špatně skladovatelné.
Bažovskaja - prý výborná chuť, květy odolné vůči jarním mrazům a lépe snáší sucho a horko.
Čeburaška - dezertní chuť, postupné zrání. Prý s borůvkovém aromatem, je odolná suchu.
Dlinnoplodnaya - užitková odrůda, velké sladké plody, bez hořkosti.
Duet - odrůda sladká, bez hořkosti, roste pomalu, dozrává na přelomu května a června.
Karamel - raná odrůda, brzy plodí, dezertní chuť, prý nějaká chrupkavá dužnina. Neopadává, je odolná suchu, chorobám a škůdcům.
Nymfa - užitková, velké plody, sladké se silnou příjemnou vůní.
Sibirjačka - hodně úrodná odrůda, sladká dezertní chuť, souběžné zrání, neopadávají plody.
Silginka - sladká chuť, šťavnatá dužnina, velké plody. Odrůda je prý vhodná ke sbírání "setřásáním", takže asi opadává.
Vasilek - sladká, dezertní chuť.
Modrý triumf - měla by být samosprašná, takže by měl stačit i jen jeden keřík. Má chutí připomínat borůvky, má být sladká.

Sladkokyselé

Amfora - neopadává, velkoplodá, sladkokyselá. Plodí brzy. Oblíbená.
Assol - sladkokyselá chuť, ranná odrůda s vysokou úrodností. Trochu opadávají plody.
Antoška - sladkokyselá, slabé opadávání.
Bakčarskij velikan - plody se dobře sbírají, sladkokyselé. Bez hořkosti, má velké plody a pravidelnou úrodu.
Bakčarskaja jubilejnaja - sladkokyselá, plody dozrávají postupně, jsou velké a plodí brzy.
Čulymskaja - sladkokyselá chuť, vysoká úrpdnost, plody neopadávají a zrají postupně.
Doč Velikana - sladko-kyselá chuť, velké a dobré plody, plody jsou prý velmi chutné i po zamražení, neopadávají.
Gerda - sladkokyselá chuť.
Gordost Bakčara - sladkokyselá chuť, velké plody.
Guloboj desert - sladko-kyselá chuť, neopadává.
Jubilejnaja - velmi  pozdní odrůda, nízký keř, menší plody dobré chuti, sladkokyselá. Odolnost suchu a chorobám a škůdcům.
Knjaginja - sladko-kyselé, bez hořkosti. Slabé opadávání.
Lazurnaja - chutné plody, neopadává.
Lenja - sladko-kyselé, neopadává.
Pamjati Kuminova - sladko-kyselé plody, slabé opadávání.
Remont - odrůda "remontuje", tedy při zalévání a hnojení plodí ještě jednou v půlce léta.
Tomička - sladko-kyselá chuť.
Tundra - sladkokyselá chuť, velké plody.
Troe Druzej - sladkokyselá, neopadává.

Více kyselé

Leningradsky velikan - voskový povlak na plodech, vláknitá dužnina, kyselo-sladká chuť se silným aroma. Slabé opadávání plodů, menší úrodnost.
Morena - velké plody, lehce ohnuté větve, plody se silným voskovým povlakem. Kyselosladká chuť, slabě opadává. Prý je oblíbená a hodně se doporučuje.
Narymskaja - hodně úrodná odrůda, kyselo-sladká, velké plody.
Roksana - menší keř, plody s voskovým povlakem, kyselo-sladká chuť, menší úroda.
Volchova - kyselo-sladká chuť, výrazné aroma, slabě opadávají.
Zoluška - ranná odrůda, odolná jarním mrazíkům. Kyselo-sladká chuť, výrazné aroma, prý s jahodovým aroma. Postupné dozrávání plodů, pomalý růst, plodí postupně, z počátku méně.

Nahořklé

Berel - sladkokyselá chuť s lehkou hořkostí, zraje koncem června, velmi úrodná. Plody neopadávají.
Čeljabinka (Czelabinka) - vysoce úrodná, plody neopadávají, kvete v půlce května, zraje kolem 20. června, chuť sladko-kyselá, bohužel s hořkou příchutí.
Moskovskaja 23 - mírně nahořklá odrůda se slabým opadáváním plodů.
Ognennyj Opal - lehká hořkost, neopadává. Plodí hned po vysazení, velmi ranná odrůda.
Sineglazka (Sinoglaska) - užitková odrůda, mírné opadávání. Bohužel s hořkostí, i když by ji mít neměla. Prý připomíná černý rybíz.
Viola - hodně úrodná, neopadává. Kyselo-sladká chuť, s hořkostí. Ale doporučuje se na pěstování. Může mít i druhou úrodu (tzv. remontování).


Nic nevím o následujících: Afrodita, Guluboje vreteno, Gželka, Jaltská, Kola 44, Mailon, Maistar, Pamjati Gidzjuka, Sinyaya ptica (Sunaja ptica), Solowyška, Vasiljevskaja, Fialka, Julia.

Zdrojem jsou výše uvedené stránky a další různé články a postřehy z internetu a diskusí.

Sdílení:

19 komentářů

  1. Mohu přidat osobní zkušenost, zimolezy kamčatské pěstuji tři roky, nejstarší jsou tři odrůdy Modrý triumf. Už jsou to pěkné keříčky. Jsou na slunci, usazeny do zeminy vylepšené kompostem, hnojil jsem je i rohovinovou moučkou. A mulčoval jsem je a zaléval. Příliš jsem nevěřil ujišťování, že je to samosprašná odrůda, a pořídil jsem si další dva zimolezy. U jednoho prodejce neznal název kultivaru - ale jde o jiný typ, plody jsou kyselejší, s nepatrnou příměsí hořkosti. Druhý je Lonicera orientalis Longifolia, pro jehož plody platí totéž, jen s větší mírou trpkosti a kyselosti. Ale rozhodně to není nezajímavá chuť! Lze doporučit. Modrý triumf má plody, které chutnají mnohem příjemněji. Mimochodem, bez ohledu na to, co se o opadu listů u zimolezu kamčatského píše v literatuře, u mne na zahradě vydrží většina listů na keříčcích až do září. M. Slezák

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. ...výše zmiňovanou sbírku zimolezů kamčatských (plus jednoho kavkazského -Lonicera orientalis) jsem letos na jaře rozšířil o kultivary Balalaika a Blue Velvet, které ve Vašem přehledu nevidím, plus o dva další keříčky, u nichž prodejce neznal jejich název. Až to bude možné, budu se snažit podat report o vzrůstnosti, plodnosti a chutnosti Balalaiky a Blue Velvetu. První poznatek: Balalaika má výrazně větší, protáhlé listy, to by mohlo napovídat, že půjde spíše o mohutnější keřík; barva listů Blue Velvetu jde náznakově do smaragdové; listy jsou jakoby sametové. Dbal jsem o prostřídání kultivarů, u bezejmenných odrůd je to sice obtížnější, ale i ty jsou rozpoznatelné podle tvaru listů. M. Slezák

      Vymazat
  3. Mohu doporučit, mám je 5 roků a nevím, co je to za odrůdu, ale mám tři keře. Rodí mi 2x a to na jaře a v srpnu. Jen letos jsem je omlazovala, tak druhá úroda nebyla. Mám velikou zahradu v kopci na východ v 650 m n/m, takže žádnou speciální péči nemají. Jen občasné NPK + dolomit, ale opravdu málo. Rodí hodně a plody jsou veliké dle množství srážek, nemám čas je zalévat. Velikosti dorostli pouze do 1m,ale hustotou mě donutili na prořez, aby mé dětičky je mohly pohodlně očesat. Dobré je, že přízemní mrazíky květy nepoškodí ani krupobití, narozdíl od jahod či ovocných stromů. Letos se chystám na nákup živého plotu, ale hodně se to tu rozšířilo, je veliký výběr druhů a zatím nějak nemohu se rozhodnout, které druhy do plotu dám. Asi to bude,co keř, to originál J. Oswaldová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomněla jsem si na druh, je to K1

      Vymazat
    2. Velmi děkuji za Vaše zkušenosti. Je skvělé, že mohou plodit i 2x ročně!

      Vymazat
    3. ...že ty zimolezy plodí dvakrát by mohlo naznačovat, že jde o kultivar Remont, schopnost druhé sklizně naznačuje právě to jeho jméno. Remontantní jsou třeba i některé maliníky.
      Slíbil jsem, že dám vědět, jak se mi to na zahradě vyvíjí s odrůdami Balalaika a Blue Velvet. Loni už jsem chutnal plody, dají se označit za ještě chutnější než plody Modrého triumfu, a to už je co říci, Modrý triumf byl prozatím můj favorit.
      Když říkám chutnější, myslím sladší. Ale Modrý triumf mi chutná nadále, na něm si naopak cením, že jakkoli je také sladký, má takový slabý nádech do kysela. Třeba v dortu mi chutná mnohem více než kanadské borůvky.
      Balalaiku i Blue Velvet jsem sázel teprve před rokem, takže o jejich vzrůstnosti zatím zprávu podat nemohu - jen jsem vyčetl, že Balalaika by měla být trošku vyšší, tzn. nad půldruhého metru. Internet naznačuje, že Blue Velvet by měl být nižší.
      Ten zimolez kavkazský, Lonicera orientalis Longifolia, o němž jsem psal loni v dubnu, je polského původu, na pásce měl napsáno Jagoda kamczacka. Myslím, že ve skutečnosti je to "normální" kamčatský zimolez Sinoglaska nebo možná Čeljabinka. Díval jsem se na ně na polském internetu a z tvaru listů i plodů by mi to tak vycházelo. Plody tohoto keříku mají lehký nádech hořkosti a kyselosti, ale mně chutnají. Někteří přece dávají přednost višním před třešněmi....
      A pak mám čtyři keře, u nichž jejich zařazení jen hádám, tři jsem koupil a prodejce neznal jejich jméno, čtvrtý jsem si z nich nařízkoval. (Ujmuly se mi celkem tři řízky, dva odebrané z Modrého triumfu.) Některé z těchhle "No Name" možná prozradí jejich plody, jiné už plodily - a právě u nich mám pocit, že jde o odrůdu Průhonický letní.
      Pokud to skutečně je Průhonický letní - listy se shodují s fotografiemi na internetu -, pak u mně dává plody opět spíše pikantnější než vysloveně chutné. Ale asi z nich bude chuťově velmi zajímavý džem. A já osobně je zobu velmi rád i jen tak z keře.
      Luďkova rada keře v době květu přehodit sítí je strašně důležitá! Ze začátku se mi stávalo, že jsem chtěl nechat plody ještě dozrát - a za půl dne už tam nebyly. Já používám staré záclony a zavěšená stará cédéčka. Luděk má svatou pravdu i s vláhou, mulčem a dostatkem živin. Včely jsou jako pomocnice sice výborné, ale protože zimolezy často kvetou dříve, než se včely mohou dát do práce, opylí je spíše čmeláci. U mě na zahradě to přesně takhle funguje.
      A paní Oswaldová: živý plot z různých druhů zimolezů je skvělý nápad, ale raději počítejte s tím, že plot asi nebude mít všude stejnou výšku, i mé dosavadní zkušenosti s jedenácti keříky zimolezů napovídají, že různé kultivary se vzrůstem liší, jsou i zimolezy, které dorostou jen do metru. Ta Sinoglaska či Čeljabinka mi ani po třech letech pěstování nejde nad půl metru - zatímco stejně staré Modré triumfy mají tak metr dvacet, v jednom případě tak metr padesát.
      Už povídám dlouho, tak jen poslední věc: lidé hodně doporučují novější výpěstky zimolezů, které prý mají mnohem lepší chuť než starší kultivary.
      Pěstitelským úspěchům zdar! Milan Slezák

      Vymazat
    4. Velmi Vám děkuji za příspěvek, Vaše zkušenosti a tipy. Jsem ráda, že vím, jak budou vlastně některé zimolezy vysoké. A sítě také vyzkouším, ještě jsem ty moje ani neměla možnost ochutnat.

      Vymazat
  4. Nejlepší co jde udělat v zahradách, to proto,že většina rostlin je hmyzoopelivá, osadit do každé záhradkařské kolonie 2 -3 včelnice po cca 5-10 včelstvech. Cca na 1 hektar 2-3 včelstva, pak rázem úroda se navýší až do 53%, t.j. do maxima co která rostlina dokáže uživit plodů včetne Lonicer. Už jenom zabezpečit dostatek vláhy, proti vysichání mulč a pod něj dostatek živin. Proti ptákům síť, ať se nažerou jinde. To jsou mé zkušenosti. Všem pracantům vše nejlepší ...Luděk

    OdpovědětVymazat
  5. Já vám moc děkuji za tento blog a poskytnuté dvě web strany. Píši DP na toto téma a informací a knih není zrovna mnoho. Kdyby někdo mohl doporučit další literaturu a nebo web, budu ráda. Děkuji moc
    Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšete diplomovou práci o zimolezu? To je výborné. Mohu se zeptat, bude potom přístupná přes http://theses.cz/?

      Myslím, že nejvíce by Vám mohlo pomoci kontaktovat pana Hladkého z webu http://www.plnazahrada.cz/kontaktni-informace.php, ten by Vám třeba mohl říct více. A nebo potom zapátrat především v ruské literatuře, neboť pokud jsem to dobře pochopila, tak se nejvíce věnují pěstování zimolezu právě v Rusku.

      Vymazat
  6. Dobrý den, moc prosím o radu. Mám 2 zimolezy -Amur a Altaj. Chtěla bych volně rostoucí živý plot. Mohu tyto rostlinky zakomponovat na okraj živého plotu? Jsou tyto odrůdy do živého plotu vhodné? Jak daleko od sebe bych je měla dať, prosím? Moc děkuji. Jitka L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, můžete je zakomponovat do živého plotu, budou tam vypadat pěkně. Měly by dorůst 1,5 metru, ale někomu vyrůstají třeba jen do 1 metru, tak jestli by Vám třeba nevadila ta případná trochu menší výška, kdyby tolik nedorostly. V dospělosti by keře měly mít šířku minimálně 1 metr (dle odrůdy), takže tak daleko od sebe. Ale jsou i lidé, kteří je dávají blíž a pak případně trochu prostříhají, když se keř příliš zahustí.

      Vymazat
    2. Dobrý den, moc děkuji za odpověď, máme super sousedy, 1 m výšky nevadí :-). Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný den :-). Jitka

      Vymazat
  7. Dobrý den, udělala jste mi radost s tím přeškrtnutím "brzy ppadají listy". Chtěl jsem je dát pod ořešák, kde by to nevadilo, ale asi jich vezmu víc a "přilepím" je k živému plotu. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Díly za pěkný přehled. Šlechtění odolných odrůd se věnují i na University of Saskatchewan (Kanada). Z jejich webu několik postřehů
    https://research-groups.usask.ca/fruit/documents/haskap/growinghaskapinCanada.pdf
    - během prvních tří let zalévat (lépe vydatněji a méně často)
    - lépe chránit před větry (zejména kvůli vysušení)
    - před ptáky lze chránit rané odrůdy sítí s oky velkými půl palce (pozdější odrůdy už nechávají - mají dost jiné potravy)
    - zmlazování na konci zimy nebo začátkem jara - zejména odstranění starých větví, když se keř moc zahustí (ne víc než 1/4 větví ročně)
    - jednotná sklizeň: mnohé Ruské a Kurilské hybridy dozrávají více méně jednotně, díky čemuž jsou vhodné pro mechanizovanou sklizeň (plody se dají sklepávat do deštníkovitých sběračů nebo dětských vaniček)

    - odrůdy https://gardening.usask.ca/articles-growing-information/haskap.php
    - opylovači https://gardening.usask.ca/images/HaskapChart.png
    - kvetení + plození https://gardening.usask.ca/documents/Haskap-bloom-ripe-charts.pdf

    Dana Hanzliková Vašková

    OdpovědětVymazat
  9. Tady je odkaz na přehled zimolezů - jejich sladkost a doba zrání http://www.lovehoneyberry.com/berries-unlimited-strawberry-sensation/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.lovehoneyberry.com/honeyberries-russian-versus-japanese/

      Vymazat