Snový trávník

Nevím tedy jak vy, ale já chci mít normální pěkný trávník, kde tu trávu i uvidím v její přirozené podobě. A kromě travin taky spoustu sedmikrásek, pampelišek, kontryhel, řebříček, jitrocel a sem tam jetel se čtyřlístky. V pojmech ekozahrad se tomu říká "jedlý trávník". Je mi blízký, trávila jsem na takové trávě dětství, hledala čtyřlístky, pásla jsem králíky, trhala sedmikrásky a pletla věnečky z pampelišek. V zahradě nebývala posečená celá plocha a vždy byla nějaká tráva i vidět. Proto jsou mi bližší následující obrázky a doufám, že se mi povede mít podobný trávník:

(Zdroj obrázků: http://protimelawnseed.com/, http://www.79ideas.org/, http://www.79ideas.org/, http://juliasinspiration.blogg.se/)
Posekané cestičky a ponechané nesečené plochy vnáší dynamiku. Nesečené plochy jsou navíc užitečné, protože se do nich mohou schovat živočichové a přežít tak na vaší zahradě.

(Zdroj obrázků: http://www.countryliving.com/, http://myazahrada.cz/, http://www.prirodnizahrady.com/)
No není klasický "český" anglický trávník (obrázek níže) s nizoučkou jednodruhovou trávou a pevně ohraničenými stálými okraji tak trochu nuda?
(zdroj obrázku: http://www.zahradyplatanus.cz/travnik.html)

Štítky:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    nemám s tím zkušenosti, navíc Váš odkaz vede na nějaký výrobek, který vůbec k zatravnění nedoporučují.

    Osobně bych si na zahradu nic takového plastového dávat nechtěla, ten plast bych z té půdy už asi potom nikdy nedostala (rozlámal by se na kousky) a to by mi vadilo.

    Ideální by mohla být zpevňovací juta s všitými travními semínky, juta je totiž přírodní a rozloží se. A luční směsi by měly svah hezky zpevnit (i v přírodě jsou na horách často právě klasické louky), jen docela dlouho trvá, než louka vyroste (první rok se tvoří především kořínky).

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat