Inspirace z balneoparku v Jeseníkách

Ve městě Jeseník mají opravdu pěknou atrakci – balneopark. Je tam od roku 2011 a v podstatě jde o veřejnosti (zdarma) přístupný parčík, kterým je veden potůček s ledovou vodou z hor. Do něj jsou nenásilně zasazeny Priessnitzovy procedury spolu s návody "k použití".

Koláž z oficiálních fotek ze stránek http://www.priessnitz.cz/. Fotky jsou z jara z roku 2011, od té doby dřevo krásně zešedlo, tráva vzrostla a přibylo spousta nadšených lidí u každé atrakce.

Ačkoliv jsou vodní nádržky, potůček a procedury vážně úžasné, v zahradě jich nejpíše nedocílím, protože nemám odkud brát takovou pořádně ledovou vodu. Možná si ale na zahradu někdy napustím vědro se studenou vodou a dám do něj nohy. Ten následný hřejivý pocit po vytažení je totiž k nezaplacení. Co mě ale v balenoparku zaujalo především, tak nahřívací "lavice", neboli taky prostředek pro "sluneční lázně". Dávno už nejsou tak světlé, jako na fotce výše, dřevo hezky zešedlo. Od sluníčka je hezky nahřáté, takže ležet na těchto deskách je hodně příjemné.

Část slunečních desek je v parku umístěna v teráskách mezi záhony mateřídoušky (předpokládám, že jsem tu kytičku určila správně). To je potom teprve lahoda, ležíte si na krásně nahřátém dřevě, sluníte se, všude okolo voní mateřídouška a koukáte na pilné včelky a čmeláky, co sbírají nektar.

Šedé sluneční desky na teráskách s mateřídouškovými záhony.

Hned jsem si něco podobného namyslela i do mé zahrady. Okraje osázím levandulí, tymiánem a mateřídouškou.Jen nevím, z jakého dřeva vlastně ty sluneční desky jsou, nejspíše ale nejsou ničím ošetřené a bude je potřeba někdy potom vyměnit.

Nahoře je moje plánovaná sluneční lázeň, fialové tečky jsou levandule, mateřídouška a tymián. Vpravo budou maliny a to šedé vlevo je nějaký hezký kámen.

Pod balneoparkem je potom takové malé milé "lanové centrum" či spíše několik kůlů, několik lan a provazů a tabule s "návodem k použití". Jsou tam atrakce jako pro jednotlivce, tak i dvě pro týmy. Myslím, že děti i dospělí se tam mohou skvěle vyřádit. A myslím, že nějaký ten provaz na šplhání, houpání nebo natažené lano mezi dvěma kůli nebude chybět ani v mé zahradě. Je to ideální zařízení, na kterém se člověk naučí dobře držet rovnováhu.
První obrázek je oficiální fotka ze stránek http://www.priessnitz.cz/, druhý již vlastní.

Poslední věc, které jsem si všimla, byl trávník, který tam měli. Bosky se po něm chodilo opravdu hodně příjemně. To už jsem dlouho nezažila. Jemný, měkký, super! A pak mi došlo, čím to je. Trávník tam nebyl takový ten pěstěný, složený jenom z travin. Pěkně v něm byly i měkké lístky jetele a podobných měkkých nízkých rostlinek, které ani neumím identifikovat. Samotné traviny totiž někdy řežou a jsou zbytečně tvrdé, trocha trojlístků dodala trávníku měkkost. Jedinou nevýhodou bylo, že na rozkvetlých květech jelete hodovaly včelky a na ty není moc dobré stoupnout.



Další informace o balneoparku:
http://www.priessnitz.cz/cz/index.php?id=277-unikatni-balneopark
http://cestovani.idnes.cz/v-jeseniku-se-otevira-lazensky-balneopark-evropska-rarita-paz-/tipy-na-vylet.aspx?c=A100825_1438842_olomouc-zpravy_sot

Sdílení:

2 komentářů

  1. To je parádní nápad Jitko. A na té plošině se leží bez deky i bez polštáře? Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, leží se jen tak. Ale ne každému to vyhovuje, nejspíš si na delší ležení taky přinesu venkovní polštář. V případě použití na nahřívání na sluneční lázně se ale leží jen tak.

    OdpovědětVymazat