Bidýlko pro poštolku

Tak tento prvek asi většina zahrad nemá. A není k tomu ani důvod. Jenže my využíváme naší pozice pozemku v pustině a vybudovali jsme bidýlko pro poštolku.

Takto vypadá poštolka. Tuto krásku jsme vyfotili na zábavné akci společnosti Zayferus na zámku v Lednici.

Často tam nad zaplevelenými pozemky létá a třepotá se ve vzduchu. Nemá si pak tam kam sednout s kořistí, nebo kde na kořist číhat a kde odpočívat. Podařilo se nám tedy přes mého tátu sehnat dostatečně dlouhý kůl (má myslím 3,2 metry) a dovézt jej na pozemek. Na jeho vršek jsme připevnili větev (nalezenec z lesa, pevná, pěkná, přírodní :-) ) a kůl pořádně upevnili v zemi kameny a upěchovali hlínou. Nemáme tak hezké bidýlko, jak pan Svoboda ve svém článku, ale účel by mělo splnit.

I když pak přidáme plot, bidýlko bude stále nejvyšším bodem na okolních prázdných pozemcích.
V republice je poštolka jedním z nejrozšířenějších dravců. Výborné je, že loví hraboše a udržuje v přírodě rovnováhu. Pokud se zabydlí ve městě, tak pomáhá snižovat stavy holubů. A taky je prostě krásná. Doufám, že bidýlko využije – to bychom měli poznat podle kostiček u paty bidýlka.

Časem, až se nám na zahradě rozrostou stromy, a až se zabydlí okolní zahrady, tak už tam možná poštolka nebude mít co lovit. Potom buď půjde bidýlko pryč a nebo jej ponecháme, pokud na něj budou sedat jiní ptáci.

Pokud má někdo velkou zahradu, případně pole a u nich solitérní stromy, osamělé stodoly a podobné vysoké objekty, tak si může rovnou pořídit budku pro poštolku a nabídnout jí ubytování. Více informací o budce (je docela drahá) na http://www.zelenadomacnost.com/detail/480-Ptaci-budka-28-pro-postolky.

Více informací o poštolce:

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Skvělé, to hned zítra na zahradě udělám. Rád pozvu dravé ptáky na zahradu, aby si nachytali pár hrabošů. Na vysoký smrk už jsem dal ošatku pro kalouse nebo jinou malou sovu, jako hnízdo, ale nevím, jestli se uhnízdil...

    OdpovědětVymazat
  2. Přeji Vám, ať se u Vás dravcům líbí.

    OdpovědětVymazat