Náš živý plot z buků

V sobotu jsme za pomoci dalších členů rodiny zasázeli živý plot z buků, celých 10 metrů. Koupili jsme si metr vysoké sazenice od zahradnictví Živé ploty už s balem, takže jsme je mohli sázet, i když ještě mají zelené listy. Několika se bal rozpadl, tak jsme je dostali se slevou jako prostokořenné.

Kde se vzal, tu se vzal, už tam máme živý plot :-)

Na těch 10 metrů nám postačilo 50 sazenic, sázeli jsme je do trojsponu, 40 cm od sebe. Řady máme od sebe tak 25–30 cm. A 10 prostokořenných sazenic, co byly navíc, jsme ještě dosázeli do "prázdnějších míst" v živém plotu. Zapomněli jsme si koupit kompost, takže rostlinkám budou muset stačit "houbičky" od firmy Symbiom (líbí se mi, napíšu o nich víc v samostatném článku).


Sázeli jsme trochu nestandardně, ještě předtím, než máme na pozemku klasický pletivový plot. Ale to by byla dlouhá historie popsat, proč nám jej ta firma pořád ne a ne udělat. A sázeli jsme je do takového valu, protože chceme, aby nám ty buky vytvořily takový trochu nestandardní tzv. "swale" (nebo česky/slovensky svejl či vsakovací rigol). Jednoduše když k nim poteče shora z pozemku voda, tak si ji tam stromky udrží pro sebe. A navíc nemusíme do pletivového plotu potom dávat drahé podhraby, protože jsme je chtěli pořizovat čistě kvůli zadržování vody. Ještě bude ten "swale" pokračovat i dole na pozemku.

Slaměný mulč zatížený kameny (trochu horší fotka).
Stromky jsme zamulčovali slámou (návody k mulčování viz http://ekozahrady.com/mulcovani.htm), padl na to balík a půl a ještě by to chtělo slámy více. Pořádně jsme ji zalili, aby nelétala po okolí, a navíc jsme ji zatížili kameny (těch máme na pozemku spousty a spousty). Kameny mají ještě jednu funkci (jak píše pan Holzer v knize "Zahrada k nakousnutí – Permakultura podle Seppa Holzera", str. 43). Regulují totiž teplotu a vlhkost, pod kameny se kondenzuje voda a díky tomu se tam zdržují žížaly. A jak je známo, žížaly pomáhají rozkládat půdu a dodávat tak rostlinám živiny.

Na jaře nás čeká výrazné zkrácení větviček stromků, ještě předtím, než naraší listy. Přírodní zahradě by spíše slušel nestříhaný živý plot, ale já jsem kousek stříhaného živého plotu mít chtěla. Těším se, že v něm budou bydlet ptáci. Další střih by měl následovat potom v červnu. Ani na to ještě nemám koupené nůžky, ale určitě koupím mechanické, žádný velký hlučný a zbytečný nástroj na benzin.

Pán, co nám stromky prodával, nás ještě upozornil, že to sázení mohl být pro stromky docela šok. Tedy nemáme se divit, pokud jim úplně opadnou přes zimu listy. Pokud by v zimě bylo sucho, tak máme stromky občas zalít.

Hodně podstatných informací o živých plotech jsem načerpala na stránce: http://www.habroveziveploty.cz/. Třeba se bude hodit i někomu dalšímu.

Štítky:

Sdílení:

4 komentářů

  1. úžasné stránky:)
    něco takového jsem vůbec nečekal že na českém webu najdu...

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi děkuji za milý komentář, jsem moc ráda, že se Vám stránky líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, paní Danková,

    doufám, že Vám buky ode mně spolehlivě rostou,ty lisyt by přes zimu opadala v každém případě.
    v předjaří měly být sestříhány a potom koncem června.pokud si nebudete vědět s něčím rady ,tak si pročtěte si muj wev www.ziveploty.com nebo mě přímo kontaktujte.

    Petr Suchý


    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    buky se krásně zazelenaly, uschly myslím jen tři z toho množství, takže je to perfektní. Už jsem je zavčas v předjaří ostříhala a na podzim plánuji dosadit ty mezery po těch třech, které zimu nepřežily. Zatím se řídím radami na Vašich stránkách a vždy jsem tam našla vše potřebné.

    OdpovědětVymazat