Potykání s houbičkami

Stromy ke svému životu potřebují houby. Opravdu. Pro mě to bylo trochu překvapivé zjištění. V hodinách biologie (na gymnáziu) jsme probírali spoustu různých symbióz cizokrajných roslinek a živočichů, ale poněkud nám toho moc neřekli o mykorhizní symbióze rostlin u nás za humny. A přitom znalost této "houbičkové" symbiózy se hodí každému, kdo má kousek zahrády či zahrádky.


Velice hezky mykorhizní symbiózu popsal pan Svoboda ve své knížce "Kompletní návod k vytvoření
EKOZAHRADY a rodového statku" (strana 286). Já to zkusím jen shrnout. Houby tvoří pod zemí síť a vrůstají i do kořenů rostlin. Prostřednictvím této sítě pak strom mnohem lépe a více přijímá vodu a živiny. Houby si za to vezmou některé cukernaté a růstové látky a jsou spokojené. A nejlépe se z toho potom má člověk, protože strom krásně roste, plodí, není třeba jej tolik hnojit a neustále zalévat.

Pokud máte starý sad nebo starou zahradu, kde roste a rostlo mnoho ovocných stromů, tak nemusíte houby do půdy nijak přidávat. Prostě už tam jsou. Stejně tak, pokud byste chtěli sázet stromy do lesa. Ale pokud zakládáte zahradu na pláni, poli či místě, kde projížděly samé bagry a překopávaly se hromady hlíny, tam žádné potřebné houby nenajdete. To je i případ našeho pozemku (pláň s plevelem bez stromů).

Jak tedy ke stromům dostat potřebné houbičky? Buď můžete najít stejný, ale vzrostlý strom, odebrat trochu půdy a vhodně ji dát k zasazenému stromku a čekat, jestli to vyjde. U ovocných stromů ale hrozí, že s půdou (listím) donesete i nějakou nepěknou nemoc. Nebo si můžete správné houbičky koupit. A touhle cestou jsme se vydali my. Koupili jsme si přípravky od firmy Symbiom, mají na stránkách pěknou tabulku, které houbičky ke které rostlině: http://symbiom.cz/. Jsou jen tři "druhy" nebo "typy" houbiček, takže to není nic tolik složitého. Zatím můžu napsat akorát zkušenost, že se s přípravkem pěkně pracovalo a po rozmíchání hezky voněl. Na krabičce psali nalít pětinásobek množství vody, to nám ale nestačilo, tak jsme do směsi vodu průběžně dolévali. To, jestli dobře splní svoji funkci, se uvidí až později.

Sdílení:

2 komentářů

  1. Dobrý deň, aké máte skúsenosti s tými mykoríznymi hubami, tiež som ich tento rok prvý krát skúšal, tak som zvedavý na výsledok. Vy ste pozorovali nejakú zmenu? ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se bohužel složitě hodnotí. Dali jsme mykorhizní houby před osmi lety do celého živého bukového plotu a pak jej zalili jen jednou a nádherně nám zde roste a už jsme ho nikdy zalévat nemuseli. Sousedé habrové ploty zalévají a do bukových se moc nepouští, protože tu prý moc nejdou. Takže mám pocit, že nám dobře ty rostliny jdou kvůli té mykorhize. Ale taky to může být jen kvalitními sazenicemi nebo prostě souhrou okolností.
      U dalších rostlin těžko říct. Sousedé třeba musí zalévat rostliny i vodou z vodovodu, my jsme si doposud vystačili s dešťovou z retenční nádrže, ale to se těžko porovnává (kdo má jakou nádrž, kdo co zalévá atd.).
      Říkám si, že to smysl mělo. Ale nějaká data (že bych měla rostliny bez toho a vedle toho rostliny s mykorhizou) k tomu nemám.

      Vymazat