Čtení na víkend – Pěstování zeleniny

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)
Dříve pěstoval zeleninu snad každý, kdo měl zahrádku, předzahrádku nebo alespoň malý kousek půdy. Pak se doba otočila a "in" bylo neplahočit se s motyčkou v záhonku, ale udržovat luxusní, krátce střižený trávník, pár tújí a malý záhon květin. A když lidem došlo, že tyto moderní trávníkové zahrady buď stojí stejnou nebo větší dřinu (sekat, zavlažovat, vertikuovat, vyhrabovat) a nebo hodně peněz (nástroje, automatické zavlažování či solární sekačka), opět se vrací do módy pěstování zeleniny. Když už se má člověk s něčím dřít, tak ať z toho je alespoň něco k zakousnutí. Příkládám pár odkazů na čtení, jak zajímavě lze pěstování zeleniny zkoušet:
  • Velmi pěkně sepsaný projekt pana Cuketky na zahradničení na 2 metrech čtverečních: Zahrádka na dvou metrech. Primárně je určen městským zahradníkům s nedostatkem místa, ale podle mne je to skvělý start i pro lidi, kteřá zeleninu nikdy nepěstovali a chtějí si na svém udržovaném trávníku vyčlenit pro začátek jen mini prostor pro zeleninovou zahrádku. Návod začíná již měsícem březnem, ale i v květnu můžete začít a zkusit alespoň něco.
  • Zajímavým způsobem pěstování zeleniny je tzv. polykultura. Někteří ji zatracují, někteří ji milují, tak či tak, určitě stojí za vyzkoušení. Více o ní píše pan Svoboda na webu i v knize, výstižný popisný článek je zde: Zeleninová polykultura.  Další pěkný článek o polykultuře se jmenuje  Jak na zeleninu. A k tomu pár praktických zkušeností: Jarní zeleninová polykultura.
  • Zajímavé povídání jednoho pána o zahradě u chaty a jeho způsobu pěstování na úzkých řádcích: Podivuhodná zahrada Igora Ljadova.
  • Kapitolou samou pro sebe jsou tzv. vyvýšené záhony. Nejde "jen" o hromady hlíny, na kterých by se pěstovala zelenina. Hlavní princip je ukryt v základu záhonu, který tvoří větve, dřevo, organický materiál. Hezký návod na vyvýšený záhon najdete například zde: http://filfil.blog.cz/1203/budovani-vyvyseneho-zahonu nebo zde: Vysoký záhon se zakládá jako kompost.
  • A nakonec pěstování brambor bez orání: Brambory v trávě a Brambory pod slámou.

Sdílení:

4 komentářů

  1. Jé, to je prima inspirace, díky:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Někde ve Vašich odkazech jsem našla návod na pěstování brambor: Kruh z králičího pletiva vysoký cca metr.Dole kompost, pak hlína a do té se daly brambory. Přikryly kompostem. Jak brambory rostly, přidával se kompost s hlínou až po vrch pletiva. To letos určitě udělám. Nezabere to moc místa, a hlavně --- mám doma psa, co mi počůrá každý hrbolek. A také - nové brambory jsou drahé. Myslím, že takový záhon kvůli psovi využiji i na jinou zeleninu

    OdpovědětVymazat
  3. Dejte kdyžtak potom vědět, zda a jak se Vám dařilo takové brambory pěstovat. Postupně si o takovém přestování chystám článek, taky mne tenhle typ pěstování (v pytli, pletivu, otevíracím sudu) "nových" brambor zajímá. Děkuji.

    OdpovědětVymazat