Moruše – ospalé krásky s chutnými plody

To jsem jednou začala vyprávět dědovi, jak si do zahrady vysadím moderní strom, novinku jménem moruše. Čekala jsem, že se děda bude zajímat, co že je to za exotický strom, a on místo toho začal vyprávět, jak je jako malý chodil trhávat k sousedům a který druh měl nejraději. To trochu spadla brada mně, netušila jsem, že dříve byly moruše častým ovocným stromem a už vůbec jsem nevěděla, že se u nás pěstovaly kvůli výrobě hedvábí. Děda u svého bratra listí trhával a přímo jimi bource morušové krmil.
Trochu jsem se pustila do hledání knih a podařilo se mi najít učebnici Pěstování stromů morušových a bourcových, kterou napsal pan Jan Pátek už v roce 1869. Její digitalizovaná podoba je na http://kramerius.nkp.cz/ (nutnost instalace pluginu pro zobrazení, případně generování PDF). Takže moruše jsou snad více českým ovocem než meruňky a broskve.


Do zahrady chci moruši (správně morušovník, Morus) spíše kvůli jejím plodům než výrobě hedvábí. Koupila jsem si je nejdřív sušené od nějakého českého výrobce a jsou skvěle sladké, výborné jen tak do jogurtu. Koncem léta se mi poštěstilo ochutnat i čerstvé černé moruše, ovšem oproti sušeným to byly takové jakoby jemné nevýrazné silně barvící ostružiny. Nejdříve mi přišly poněkud "o ničem", ale pak jsem jim stejně přišla na chuť a snědla na posezení celou misku a už se těším opět na jejich sezonu. Je milé, že jsou i docela dost zdravé kvůli obsahu železa, vitamínu C a antioxidantů.


Morušové plody jsou zajímavé čerstvé a skvělé jako sušené. Dozrávají na stromku postupně. (Zdroj obrázků: http://moruse.webnode.cz, http://www.bipo.sk/, http://www.prodejstromku.cz/)

Moruše jsou docela velké a vysoké stromy, ale díky jejich velmi dobré regeneraci se s nimi dají dělat různé divy a můžete si koupit moruše převislé, moruše typu globulosa, ale také si můžete z malých sazenic zapěstovat živý plot, dříve se z nich (asi střihem) nějak zapěstovávaly keře a zákrsky. Pan Pátek již v roce 1869 ve své knížce zevrubně popisuje (strana 13), jak se z moruší má dělat přímo zaplétaný živý plot, který se potom stříhá a listy (jak jinak) krmí malí hmyzí výrobci hedvábí. Jen nevím, jak moc keře po výrazném střihu vlastně plodí. V Itálii asi mají několik morušových stromů, které řežou jako hlavaté vrby.

Mořuše se dají koupit i v převislém tvaru (Pendula) nebo zakrslém kulatém tvaru (Globulosa). Zdroj obrázků: http://www.prodejstromku.cz/ a http://www.prodejstromku.cz/.

A proč píšu, že je  moruše ospalá? Protože se na jaře zazelená jako jedna z posledních někdy v květnu, ty ospalejší dokonce až v červnu, kdy už si spousta majitelů bude myslet, že strom uschl nebo zmrzl. Jednoduše si dávají na čas, takže živý plot z moruší na jaře zahradu tolik neschová. Jinak jsou moruše na pěstování tak středně náročné, potřebují slunce pro vyzrání plodů a nějakou ochranu před severním větrem. S půdou to mají zajímavé, v příliš dobré půdě hrozí, že porostou moc rychle, dřevo správně nevyzraje a při silnější zimě vymrznou. V okrajových oblastech by tedy měla být trochu horší půda spíše výhodou. Prý jim ale vadí jílovitá a příliš kamenitá půda. Měly by být samosprašné, takže by do zahrady měl stačit jeden stromek, na některých diskusích se však o samosprašnosti polemizuje a je několik lidí, kterým moruše ne a ne plodit.

U moruší se obvykle uvádí, že není vhodné je vysazovat blízko cest a posezení, protože zralé plody padají na zem, rozprsknou se o dlažbu a obarví všechno kolem. A barví opravdu pěkně. Také prý nemají moruše rády cizí kořeny ve své kořenové soustavě, takže by se neměly vysazovat moc blízko jiným stromům. Já tu naši mám dost blízko lísek, uvidím, jestli jejich přítomnost snese nebo ne.

Přirozeně roste morušovník jako velký krásný strom.
(Zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)


Další informace o moruších:
http://www.ekozahrady.com/moruse.htm
http://zelovoc.alteon.sk/cz/ovoce/moruse/89/
http://www.mlsnijazykove.cz/2012/07/moruse-ja.html 
http://www.darius.cz/archeus/B_moruse.html
http://kramerius.nkp.cz/ (nutnost instalovat plugin pro prohlížení knihy)

Sdílení:

12 komentářů

  1. Zajímavé info, docela mě láká ho vysadit:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. V tom případě se Vám určitě vyplatí trochu hledat dobrého prodejce. Stromek převislé moruše se dá sehnat i za 350-400Kč, ale mnohá zahradnictví mají starší stromy i za 1500Kč až 2000Kč, což mi přijde zbytečně moc. Všechny jsou navíc vlastně na podnoži bílé moruše, ale barvu plodů určuje, co je na ní naroubováno. Já mám například černou moruši roubovanou na bílou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že moruše černá (Morus nigra) převislá neexistuje. Vždy půjde o moruše bílé (M. alba), byť třeba s tmavými plody.

      Emil

      Vymazat
  3. jj, mohu doporučit zahradnictví Urban v Želešicích. Tam jsem koupila za 350 Kč a již další rok mi plodila, sice trochu ale radost byla veliká :-)
    Věra

    OdpovědětVymazat
  4. mám moruši asi deset metrů od bříz a od ořechu, stojí v záhoně mezi jahodami a plodí jako divá.... úplně zaplavená,obtěžkaná moruškami... mám převislý typ morus alba s černými plody... koupila jsem jí v květináči a bylo třeba jí napřed osekat vylezlé kořeny, jak se statečně zakořenila mimo květináč - nicméně se tato nesmírně životaschopná rostlina akvěle na podzim ujala a hned první jaro u nás bohatě nasadila na kvítečky a v červnu byla plná černých morušek... pořídím si ještě jednu a to ještě letos :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je paráda, že jí nevadí ani přítomnost bříz a ořechu!

      Vymazat
  5. Pamatuji se ze svého dětství na moruše jako velké až 3-4 metrové keře. Dnes tam už není ani jedna. V řadě byly bílé i černé, občas byly zmlazovány řezem téměř u země. Byla to pravděpodobně velká stromová forma, i takto řezané měly bohatou úrodu.
    Ola

    OdpovědětVymazat
  6. Moje prababička měla na dvoře veliký strom bílé moruše, já milovala ještě nedozrálé moruše (takové bílo zelené ), po dozrání jakoby zprůsvitněly a opadávaly postupně na dvůr, kde byly pochoutkou pro slepice

    OdpovědětVymazat
  7. Koupil jsem moruši keřovou černou před dvěma roky, plodí zatím málo, za to roste jak divá. Nevím zda ji můžu stříhat, ale v každém případě se rozrůstá strašně moc do prostoru,což se mi vůbec nelíbí. Dnes polemizuji nad tím jestli keř nevykopat a raději nepořídit moruši převislou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe si myslím, že dva roky je na tak velký strom málo a počkala bych. Sousedé mají stromovou moruši už čtyři roky a zatím jim taky neplodí. Nicméně, kdyby dlouho neplodila, problém může být třeba ve špatném roubování apod. hezky je to popsáno v tomto článku: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/proc-morusovnik-neplodi-pestovani-opylovani-a-skudci-morusi/

      Vymazat
    2. V plodech není problém, ty nějaké má a čím dál víc, ale to, jak se jako keřová moruše (ne strom ani převislá) rozrůstá do prostoru a ani se nikde nedočtu jak se má stříhat, nebo nestříhat.

      Vymazat
    3. Dobrý den, s tou keřovou nemám moc zkušeností, ale sousedům jde taky hodně do šířky. Co se týká řezu, ve zmiňované knize pana Pátka z roku 1869 (odkaz na online verzi v článku) byly informace o tom, že řez snáší velmi dobře. V Itálii např. moruše řežou jako hlavaté vrby.

      Vymazat