O opravdových květinových hodinách

Návrh květinových hodin.
(Zdroj obrázku: http://www.mein-schoener-garten.de/
Chtěla bych vám představit opravdové květinové hodiny. Ne jen osázený ciferník, který mají v Poděbradech a jinde na světě. Ty pravé květinové hodiny (horologium florae) totiž vymyslel známý botanik pan Carl von Linné. A protože to byl systematik, tak je prý jen nakreslil, navrhl, ale prakticky žádné nevysázel, to vyzkoušeli až jiní.
Pravé květinové hodiny totiž nejsou na pohled tak krásné jako vysázené číslice z voskovek a netřesků. Nenajdete na nich žádný ciferník, pouze dvanáct oddílů, ve kterých jsou vysázené různé květiny. Právě podle jejich zavírání a otvírání lze poznat, kolik je právě hodin. Jen je samozřejmě funkčnost omezená na léto, slunný den a to ani nevím, jestli to pan Linné navrhl tak dobře, že všechny oblasti pokud možno kvetou v podobnou dobu. A každý deštík může omezit funkčnost hodin, protože mnohé květiny se kvůli dešti zavírají.

Na naší zahradě květinové hodiny mít nebudu, protože na ně jednoduše nemám místo. Ale rozhodně mne chronobiologie jako malou hodně zajímala a vždycky jsem si chtěla sepsat seznam, ve kterou dobu které květiny nejvíce voní nebo se otvírají jejich květy. Mnohé květiny ze seznamu níže budu na zahradě mít, takže si možná jednou pořídím kovové číslice a dám je k nim pro sledování, zda měl pan Linné pravdu. Možná z toho budou takové "rozptýlené" květinové hodiny.

Květinové hodiny nejsou zrovna krasavice, zajímavá je na nich spíše ta podstata fungování. (Zdroj obrázků: http://www.bild.de/ a http://www.landes-zeitung.de/)

Otevírání a zavírání květin mám sepsané z mnoha různých zdrojů, nejen ty původní od pana Liného. Pozor, např. pan Linné tam měl i některé květinky označované za výrazné plevely. Některé zdroje mají otevírání posunuto do jiné hodiny, někde tedy bude nutné "regionální seřízení hodin":


5 hodin: otevírají se květy tykve (Cucurbita), máky (Papaver), čekanka obecná (Cichorium intybus), opletníky (Calystegia), svlačec tříbarevný (Convolvulus tricolor), šípková růže (Rosa canina),  poblekla modrá (Catananche caerulea)
6 hodin : otevírají se pampelišky (Taraxacum officinale), šanta kočičí (Nepeta cataria)
7 hodin: otevírají se jestřábník chlupáček (Hieracium pilosella), jestřábník zední (Hieracium murorum), mléč rolní (Sonchus arvensis), aksamitníky (Tagetes), bílý leknín (Nymphaea Alba), podběl lékařský (Tussilago farfara), kontryhel (Alchemilla)
8 hodin:  otevírají se drchnička rolní (Anagallis arvensis), blatouch bahenní (Caltha palustris), Osteospermum, hvozdíky (Dianthus), pampeliška podzimní (Leontodon autumnalis)
9 hodin: otevírají se hořce (Gentiana), kopretiny (Leucanthemum), měsíček rolní (Calendula arvensis), měsíček lékařský (Calendula officinalis), Jestřábník myší ouško (Hieracium auricula), Hvozdíček lomikamenovitý (Tunica prolifera),
10 hodin: otevírají se šťavel (Oxalis), slaměnky (Helichrysum), denivka žlutá (Hemerocallis flava)
11 hodin: otevírají se mléč zelinný (Sonchus oleraceus), snědek (Ornithogalum), jaterník trojlaločný (Hepatica nobilis), tygřice paví (Tigridia pavonia)
12 hodin: otevírá se květ mučenky (Passiflora),
13 hodin: zavírá se Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)
14 hodin: zavírá se čekanka obecná (Cichorium intybus), drchnička rolní (Anagallis arvensis)
15 hodin: zavírá se květ tykve (Cucurbita), měsíčku lékařského (Calendula officinalis)
16 hodin: otevírá se květ nocenky jalapenské (Mirabilis jalapa), zavírá se podběl lékařský (Tussilago farfara), šťavel (Oxalis), drchnička rolní (Anagallis arvensis)
V zahraničí si lze rovnou koupit balíček
semen na květinové hodiny.
(Zdroj obrázku: http://joshuafoer.com/)
17 hodin:  zavírá se květ bílého leknínu (Nymphaea Alba)

18 hodin: otevírá se květ pupalky dvouleté (Oenothera biennis), zavírají se máky (Papaver)
20 hodin: zavírají se denivky (Hemerocallis), pampelišky (Taraxacum officinale)
21 hodin: zavírá se blatouch bahenní (Caltha palustris)


Zdroje informací o květinových hodinách:
kniha Zahrada jako mikrokosmos, Wolf-Dieter Storl, strana 180
http://en.wikipedia.org/wiki/Linnaeus'_flower_clock
http://www.h2g2.com/approved_entry/A5170024
http://blogs.scientificamerican.com/a-blog-around-the-clock/2012/02/24/carolus-linnaeus-floral-clocks/
http://www.mein-schoener-garten.de/de/service/die-blumenuhr-jede-bluete-zu-ihrer-zeit-12219

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů