Tipy na slimáky

Osobně si nemyslím, že by na ekozahradě na slimáky stačil párek ježků, jedna ropucha z jezírka a kanibalismus hlemýžďů.


Takže jsem se podívala trochu blíže na různé tipy z internetu, jak se slimáky zatočit:


Kachna "indický běžec"
(zdroj obrázku: wikipedia.org)

Celkem funkční tipy na zneškodnění slimáků:

  • Dobře slimáky odstraní kachna s komerčním názvem "indický běžec", jen potřebuje žít v hejnech, vyžaduje péči, krmení a na malé zahradě pro ně není místo.
  • Parazitické hlístice pro slimákům jsou oblíbené a podle reakcí v diskusích celkem účinné. Nevýhodou je vyšší cena a nutnost včasného zásahu (nejlépe zabírají na mladé jedince). Akorát při velkém suchu a jílovité půdě se hlístice pořádně ke slimákům nedostanou. Pozor, abyste si opravdu koupili hlístice na slimáky a ne hlístice na smutnice či lalokonosce. Pěkným tipem je jet se sousedem napůl.
  • Pokud se rozhodnete pro nekonečné a pracné sbírání slimáků, tak místo hubení můžete zkusit tip z knihy Heleny Vlašínové Zdravá zahrada, kdy slimáky donesete na kompost a necháte je tam pěkně rozkládat zbytky z kuchyně, trávu atd. a vlastně je tak zaměstnáte ve svůj prospěch. Jen nevím, jak zařídit, aby z kompostu náhodou neutekli zpět do zahrady. Ale podle tohoto příspěvku prý neutíkají.
  • Ferramol se uvádí jako biologická cesta ničení slimáků, obsahuje přírodní látku fosforečnan železitý. Výrobce tvrdí, že neškodí domácím zvířatům, lidé v diskusích uvádějí případy otrav psů jen opravdu výjimečně. Ale ne vždy funguje a ne vždy jej slimáci sní, viz příspěvek.
  • Pěstujte zeleninu ve vyvýšených záhonech nebo klaďte slimákům fyzické překážky: plechová ohrádka s ohnutím, měděné obložení záhonu (kovy jsou prý pro slimáky jedovaté), lepicí pásky. Akorát vodní příkop nejspíš nefunguje, přežijí i ve vodě. Tipem z diskuse je použití lávové drtě, která se používá jako mulčovací materiál a slimákům její drsný povrch vadí. Je poněkud dražší, ale vydrží dlouho.
Použití mědi proti slimákům mne překvapilo, v zahraničí na to mají přímo síťky a pásky, které nejsou ani tak drahé, když uvážíte, že by to mělo vydržet hodně dlouho. (zdroj obrázků: http://www.garden.org/ a http://www.gardenexpress.com.au/)

Nedoporučované tipy pro přírodní zahrady:

  • Nadrcené uhlí, piliny, písek, lógr z kávy, drcené skořápky fungují pouze částečně a pouze za sucha.
    Lze využít slimáčí slabost pro
    melouny či pivo. Ale přilákáte je i
    z okolních zahrad. (zdroj obrázku:
    blog.oregonlive.com)
    Například drcené skořápky byste museli shromažďovat už od ledna, aby postačily na ohraničení záhonku. Jehličí nefunguje a jen si překyselíte půdu.
  • Pivní a melounové pasti sice fungují, ale bohužel k vám lákají slimáky ze všech okolních zahrad, takže utrácíte peníze, abyste likvidovali slimáky z celé ulice.
  • Chemie (především Vanish) nevydrží ve vlhku a ztrácí účinnost, otráví domácí zvířata (především psům chutná, otravy jsou časté), ale i ježky, ještěrky  a další tvory, je nebezpečný i pro člověka. Někteří lidé z diskusí ji označují za příčinu přemnožení slimáků, protože mnozí Vanish v zahradách používají a zabíjejí tím i přirozené škůdce slimáků (já tento názor rozhodně sdílím). Pokud se Vanish dostane do půdy a do zeleniny, může to prý poškodit člověku játra a ledviny.
  • Sůl je na zabíjení slimáků naprosto nevhodná, protože zbytečně zasoluje půdu a potom na ní těžko něco poroste. Pokud slimáky solíte v kýblu a potom tekutinu vylejete na kompost, zasolíte si kompost a ničíte jej.
  • Pravidelné kosení trávy nakrátko někomu pomáhá, někomu spíše ne (příspěvek). U nás na zahradě slimáci jedí jedlý trávník a k jahodám se zatím ani nedostali. Ale je jich tam zatím opravdu jen pár (jen desítky, ostatní mi radí, ať si je hýčkám, protože takové malé množství je spíše rarita). Nezatracujte prosím sousedy, kteří nekosí tak často. V nakrátko střiženém trávníku se slimáci nezastaví a co nejrychleji míří schovat se do zeleninového záhonu.

Prevence:

  • nezalévat večer, nezalévat moc pravidelně (rostliny jsou zhýčkané a slimákům je hej ve vlhkém prostředí),
  • nerýt tolik, slimákům prý totiž vyhovuje přístup k hlíně, velké hroudy a odkrytá půda,
  • vysazovat vybrané rostliny, které prý slimákům nevoní, například šalvěj, měsíček, lichořeřišnici, řeřichu či česnek. Ale odpuzují pouze částečně, z diskusí vyplývá, že se kolikrát pustí i právě do těchto rostlin.
  • podle knihy Zahrada jako mikrokosmos by mulč ze zavadlých rostlin (asi třeba kostival, či pokosená tráva) měl být výhodou a prevencí, protože slimáci mají raději zavadlé rostliny a pustí se do mulče spíše než do zeleniny. Otázkou je, jestli se při takovém snadném přísunu potravy příliš nenamnoží, k tomu však již autor nic nepíše.

Ze solidarity k sousedům se nejlépe domlouvejte na formě boje proti slimákům a informujte je, že slimáky řešíte a jak. Ekologické a přírodní zahrady bývají často napadány ostatními kvůli tomu, že se nekosí tráva tak často a nepoužívá se chemie. Sousedé, kteří používají Vanish, však dělají větší škody a akorát přemnožení slimáků zhoršují. Hezky na to šel jeden člověk na vesnici, který se podělil o hlístice s ostatními, viz příspěvek.


Další informace:
Dotaz v poradně Veronica, odpověď od paní Vlašínové: http://www.veronica.cz/?id=12&i=96.
Diskuse na fóru sobestacnost.cz: http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=138

Sdílení:

7 komentářů

  1. Moc pěkně zpracované informace o boji proti slimákům, kteří nás zrovna v této době trápí. Také nejsem přítelem chemie, ale přípravek Ferramol je podle mého (a nejen mého) názoru podvod. Proběhla reklamní kampaň v receptáři, to jsem zajásal, Ferramol koupil a výsledkem jsem byl víc než zklamán. Používá se v daleko větším množství a výsledek: venku a zvlášť po dešti mizí (žádné nabobtnání a vysychání), ve skleníku dělá chlupaté plesnivé kuličky a rostliny , které se snažíte ochránit také mizí. Musel jsem se vrátit k Vanishi, kterého dávám stopové množství (pár granulek)kolem rostlinek. Slimáky silně láká, negativní zkušenosti s domácími zvířaty nemám (prý obsahuje i odpuzovač).Klasiky použiji cca 50-100g za sezonu a Ferramolu jsem použil balení 300g za týden(!) a měl jsem "ožranou" zahradu stejně! Proto se prodává ve velkých baleních a to není nic ekologického, ale pouze "kšeft"! Ekologická rada: nasypat kolem záhonu proužek z lávové drtě, neradi přes ní slimáci lezou (asi si odřou podrážky).Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za zajímavou informaci, na diskusích nakonec většinou lidi ten Ferramol chválili. Je škoda, že jste se nakonec musel vrátit k takovému jedu, jako je Vanish, já bych se osobně bála i jen stopového množství v půdě.

    Mohu se ještě zeptat, funguje ta lávová drť i za mokra? Přidala bych ji do článku.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, jeden z čtenářů zde doporučuje bayer bio slug & snail killer. Tento produkt jsem vyhledala na anglickém googlu a zjistila, že je také jedovatý pro zvířata. Takže nekupovat. Pisatel sice píše, že není pro zvířata jedovatý, ale četla jsem příbalový leták výrobku a jedovatý je!!! Jinak jsem zjišťovala cenu Ferramolu v Německu. Našla jsem ho za 500 Kč za 2 kg. Doporučuji nakoupit tam. Už jsem ho objednala. Tento výrobek domácím zvířatům nevadí a není pro ně jedovatý. Škoda jen, že je u nás všechno tak předražené. Je smutné, že do zahrady jsem zatím vše nakoupila v cizině. Zakládám zahradu a rozdíl v ceně mezi trvalkou v ČR a např. Holandsku, kde objednávám, je o několik set procent odlišný. Např. pivoňka, kterou jsem si našla a chci ji na zahradu je u nás pouze v 5 zahradnictví a stojí cca. 450 Kč. V Holandsku 120 Kč. Je mi z toho špatně. A pak proč nemáme tak bujné a plné zahrady. No to je jasné, protože na to skoro nikdo nemá. A to opomenu, že plat např. kuchaře v Holandsku je 2000 Euro čistého a nemusí na to pracovat 12 hodin, ale pouhých 8 hodin denně. Doporučuji všem nakupovat rostliny, stromy a keře na zahradu v zahraničí. Ušetříte desetitisíce!!! Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Ferramol po zmoknutí plesniví a plíseň prorůstá dost hluboko do země! Nepoužívat!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Měděný pásky opravdu fungují letos jsem to zkusila na kopru a ani se ho nedotkli. Takže doporučuju .

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.mojenakupy.cz/stop-slimakum-trvale-ucinna-ochrana-medena-ohradka-delka-8m-8ks-plastovych-hrebu~z793642500.html tady jsem koupila ty měděné síťky

    OdpovědětVymazat
  7. ferramol, po použití jsou slimáci v nejlepší životní kondici. Ta paní, která s ním obchoduje by se měla prověřit, je to zřejmě všecko podvod a nakonec se všichni vymluví na němce.A ta draHOTA, JE TO SILNĚ PŘEDRAŽENÉ. nEVÍM JAK POSTUPOVAT, ALE S TÍMHLE BY POLICIE MĚLA NĚCO DĚLAT!

    OdpovědětVymazat