Náš snový trávník

O snovém trávníku podle mých představ jsem psala už před více než rokem a půl. Ten náš zatím až tak moc skvěle nevypadá, ještě v něm místo jedlých měkoučkých rostlin převládá hodně plevelů s dřevnatými stonky. A taky hodně pýru.
Především v loňském velmi suchém a vyprahlém létě jsme nechali jetele a plevele vyrůst dost vysoko, skoro až do pasu. Musím uznat, že takový porost opravdu velmi dobře držel vláhu, rozkvetlé jetele byly naprosto obsypané včelami (schytala jsem dvě žihadla), které měly evidentně radost. Menší radost už ale měli z takového šíleného porostu naši sousedé. Vysekali jsme jim cestičku k našemu kompostu (pomáhají nám jej vytvářet, přidávají slupky z jejich kuchyně a další věci) a ta byla samozřejmě krásně zelená, plná trojlístků jetele. Říkali, že kdybychom sekali takto celou zahradu, už bychom ji měli takto krásně zelenou. Já naopak věděla, že ta krásná cestička vznikla jenom díky tomu, že byla obklopená půlmetrovými travinami, které ji krásně stínily a držely vláhu. Kousek trávníku u plotu sousedů jsme totiž měli kosený častěji a tam porost v parném létě hodně seschl a objevila se místy i holá hlína. Na svěží a hezky zelený a měkký trávník si budeme muset spíše počkat, až se na zahradě trochu rozrostou stromy a budou stínit.



Ale abych si jen nestěžovala, musím uznat, že například na jaře jsme si užili krásných pampelišek, v červnu svěží zeleně a na podzim jsme jen vysekali cestičky a ponechali ještě kvést nějaké pěkné luční bílé květy, které lákaly včely a motýly. Naboso jsem si ale ještě do našeho trávníku netroufla, na to je ještě moc brzy. A dál sním o tom, jak asi bude náš trávník časem vypadat – založila jsem si k tomu na Pinterestu hezkou nástěnku půvabných obrázků:

Štítky:

Sdílení:

8 komentářů

  1. Dobrý den, máte to pěkné, zelené. Moje zahrada je ve stadiu brutálních plevelů (jak ho trefně nazývá pan Svoboda). Pelyněk černobýl roste nad moji hlavu a to nejsem zrovna malá. Tři roky bez starání se vytvořily prales. Musím to vše vytrhat. Teď hned, co nejdřív.:-) Máte velmi pěkný blog. Čtu ho od začátku, postupně měsíc po měsíci, našla jsem zde spoustu zajímavých informací, které si zapisuji. I přes brutální plevele mám už nakoupená semínka, spoustu tipů od Vás, nemohla jsem to vydržet. Tak je snad i zaseju. :-) Ať se daří. DanaŠ.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, jsem ráda, že se Vám můj blog líbí. Stadium brutálních plevelů jsme na pozemku také měli, část jsme vytrhali a část nám tenkrát posekl můj táta svým křovinořezem (a bohužel mu na něm praskla "hlava" toho křovinořezu, jak byly tvrdé a velké ty stonky plevelů). Další kosení už probíhalo srpem a kosou a v podstatě do roka už zahrada vypadala takto zeleně. Je tam sice ještě hodně pýru a různé druhy plevele, ale když se kosí, tak jsou jen malé a postupně mizí. Na část zahrady jsme předloni navezli trochu hlíny, srovnali a oseli je osivem na květnatou louku, minulý rok jsem ještě moc lučních květů neviděla, tak jsem zvědavá na letošní rok :-) Přeji Vám, ať se Vám na zahradě daří a ať vše roste podle Vašich přání.

    OdpovědětVymazat
  3. u nás je to s trávníkem trošku horší, máme malou zahrádku a trávník je v celé své ploše intenzivně udupáván :-) takže do vysněného trávníku máme daleko. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji. Květnatá louka bude jistě krásná. Mně se ty plevele daří vytrhávat ručně, ale myslím, že se vysemenily. Mám malé cíle, řekla jsem si 1 metr čtvereční denně.:-) Ale na třech místech máme keře, které nevím jak se jmenují, jsou to rovné zelené větve, na kterých pak rozkvetou kanárkově žluté kouličky květy. Květy bývají pěkné, ale rostlina je nepořádná, rozmnožuje se pod zemí a všude vyrůstají šlahouny(jako u šeříku). Dost se to rozlezlo a vytrhat to téměř nejde, budu to muset vyrýt. Naše máti to kdysi vysadila a jeden pan zahradník mi pak říkal, ať se toho rychle zbavím, že se to rozleze všude. Měl pravdu. Jestli tohle vyryju, budou po keřích jámy jak na mamuty. Pak tam zasadím krásenky. Chtěla jsem se Vás zeptat, pořídila jste si ten zimolez? Mějte se hezky. DanaŠ.

    OdpovědětVymazat
  5. Napadá mne, zda nejde o rostlinu - čilimník (janovec) - okrasná rostlina se žlutými květy, která je jedovatá. Výhodou alespoň je, že dodává dusík do půdy.

    Zimolez jsem nakonec zakoupila Altaj a Amur, jiné jsem nesehnala. Zatím ještě neplodily, teprve čekám, co z nich bude :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, nakonec jsem to zjistila, je to Zákula japonská, její plnokvětý kultivar Pleniflora. Kvítky jsou opravdu pěkné, krásná žlutá, ale roste to jak z vody a tak to musím radikálně omezit, na jednom místě keř zabírá několik metrů čtverečních. Větvičky jsou od země pěkně rovné, přemýšlela jsem, jak je využít, třeba něco uplést, košík nebo plůtek u bylinkové spirály, jak jsem viděla na jedné fotce, ale asi to nemá vlastnosti vrbového proutí, seschne to.
    Ráda bych si zimolez taky pořídila. Mojí známé ale vůbec neplodí a druhá je zase zklamaná hořkostí plodů, které měly být sladké. Ale zkusím to. DanaŠ

    OdpovědětVymazat
  7. Pro kterou variantu osiva jste se rozhodli? Je to zahradní loučka, to, co je na fotkách? A jak se vyvíjela v dalším roce? Podle očekávání?
    Ještě se chci zeptat, jak moc "čistou" jste měli půdu před setím? Předpokládám, že přes navezenou zem prorazily původní trávy. Nebo se pletu?
    Chystám se zkusit na vedlejší parcele zahradní loučku nebo českou květnici, ale nevím, jestli to není škoda peněz za osivo (cca 1 500 Kč), když tam budu mít sice pooranou, jakž takž rozmělněnou a porovnanou zem, ve které ale budou i zbytky drnů původních trav a ty mi dělají trochu starosti. Ale koupi další vrstvy zeminy jsem zavrhla, kvůli ceně i pracnosti.
    Dík za odpověď Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji hezký den,
      to, co vidíte na obrázku není žádné osivo. Na tom je pouze vidět, jak za dva roky vypadá prostor, který byl extrémně zaplevelený, ale je po ty dva roky pravidelně tak 6-8 kosený. Osivo jsme použili jen do pár úseků, které jsou více vpravo a nejsou na fotkách tolik vidět. Bohužel to, jestli by se z nich vyvinula zahradní loučka, už nezjistíme, protože je kvůli stavbě domu zavezli hlínou a musíme začít odznovu :-(

      Každopádně ta dvě místa zasetá osivem (konkrétně Zahradní loučka od Planta naturalis a Zelený chodníček od Planta naturalis) jsme seli do čisté navezené půdy bez plevele. První rok po osetí ale prorazily především plevely z okolí - náš pozemek sousedil ze tří stran s nekosenými a velmi zaplevelenými pozemky (cca 1,8 vysokými, různými, se spoustou semen), takže se to dalo očekávat. Z travin tam v podstatě byl především pýr. Podle návodu jsem ty dva oseté kousky pravidelně kosila a pak další jaro už to začalo vypadat slibně, začala jsem tam více rozpoznávat rostlinky, které jinde na pozemku nebyly. Nicméně pak nám to zavezli hlínou.

      Myslím si, že pokud je na vedlejší parcele trochu schopný terén a není potřeba nutně orba, tak můžete čistě "jen" pravidelně kosit (ne níže než na 6-8 cm) a z prostoru se stane takový přírodní trávník, částečně louka, když ji necháte v určitých obdobích delší. Ale nebude mít takovou druhovou pestrost. Ten, kdo nechce ze začátku investovat, prý obvykle nejprve rok, dva jen kosí to, co tam již je, a pak si koupí malý sáček vybraného lučního osiva a zkusí jen na malém prostoru třeba 2x2 metry porýt, odplevelit a zaset to osivo. Prý se potom má postupně osivo z toho malého místa dostat i do okolního prostoru.

      Vymazat