Co takhle rajčata v nádobách?

S pěstování rajčat přímo na záhoně v přírodní zahradě to není úplně růžové. Zkušenosti s bio či eko či přírodním pěstováním jsou spíše negativní. Pěstovat především tyčková rajčata tak nějak téměř bez práce asi ani nejde. Kolikrát musí člověk nakoupit spoustu věcí (samotné sazenice, vhodný substrát, různá hnojina, postřiky) a rajčata opečovávat (zasadit ve správný okamžik, chránit před mrazíky, průvanem, obalit, zaštipovat, vyvazovat, sledovat každou možnou nemoc, hodně zalévat, včas postřikovat, doplňovat živiny,...). Každé takové rajče pak stojí spoustu dřiny (a mnohdy i peněz) a starostí, zda se nakonec urodí nebo ne. Jediné úspěchy hlásí permakulturisté s tzv. odrůdou divokého rajčete, malinkého rajčátka, které lze na záhonku pěstovat v podobě pěkné minihouštiny. Určitě se podívejte na článek Rajče divoké: Pěstování, využití a semenaření
My ale s manželem s pěstováním rajčat experimentovat chceme. Jinak totiž nemáme možnost dostat se k pořádným masitým rajčatům typu Marmande, San Marzano, ani mít pestrý rajčatový salát z malých keříčkových, balkonových, protáhlých, černých i žlutých i žíhaných rajčátek. V supermarketech jsou jen dvě stále ty samé nudné odrůdy. Každopádně na to jdeme trochu jinak, žádný záhonek, prakticky jsem pro nějaký záhon rajčat stejně ani v mých pláncích zahrady nějak nenašla místo. Manželova maminka pěstovala krásná rajčata na slunném balkoně v paneláku, náš první balkonový pokus taky dopadl velmi dobře, takže rajčata budeme i na zahradě vlastně směrovat do nádob na slunnou terasu.
Tři keříčky malých rajčátek se rozrostly do obrovských rozměrů (vážně nebyly tyčkové), asi to bylo tím, že jsme nevěděli vůbec nic o nějakém zaštipování. Přerůstaly přes kraj balkonu a krásně plodily, stačily nám na několik rajčatových salátů, panzanel i jen tak na chuť.
Slunné zastřešené balkony jsou totiž pro pěstováním rajčat doslova požehnáním. Na rajčata neprší (takže nehrozí plísně), nejsou na průvanu, v květináči jim předchystáte koktejl potřebných živin, máte je více na očích, takže si vzpomenete na zaštipování, i na zalévání (vhodné jsou ale samozavlažovací květináče), nedostanou se k nim slimáci a obvykle je máte i k čemu přivázat, aby se nezlomily v silném větru. A ze začátku není problém květináč přenést na noc dovnitř, pokud hlásí květnové mrazíky i později než po "zmrzlých". Jenom tímto vhodným stanovištěm vyřešíte většinu problémů s jejich pěstováním. 
Samozřejmě je musíte zalévat, ale to byste museli kolikrát i na záhoně. Pokud už člověk na terase něco pěstuje, tak tam stejně zalévat a sklízet chodí. Ale je jasné, že úplně bez práce moc rajčata pěstovat nejde, já jsem to pojala tak, že pokud si jejich pěstování můžu chytře usnadnit, tak to alespoň zkusím. A podívala jsem se, jak rajčata na terasách a balkonech pěstují ostatní. Inspirujte se:


Klasikou je pěstování rajčat v obyčejných květináčích či nádobách, které doma najdete. Pokud nejsou samozavlažovací, tak je nutné časté zalévání. Ideální je pěstovat s rajčaty v jednom květináči také například bazalku. (Zdroj obrázků: http://www.guiadejardin.com/ a http://khphotography.net/)
Některé odrůdy lze pěstovat i v závěsných koších. A pokud nechcete skladovat přes zimu spoustu květináčů, může být zajímavou volbou pěstování v pytli. (Zdroj obrázků: http://www.bhg.com/ a http://purplearea.blogspot.cz/)

Rajčatům bude svědčit i vyvýšený záhon u domu, který je alespoň částečně zastřešený a chráněný. Lze z nich také vytvořit živou letní zástěnu. (Zdroj obrázků: http://www.flickr.com/ a http://www.bhg.com/)

"Hitem" na Pinterestu je i pěstování rajčat vzhůru nohama. Prodávají se na to i speciální pěstební nádoby, ale na internetu najdete spoustu návodů "udělej si sám". Výhodou tohoto pěstování je fakt, že vrch květináče můžete využít a osázet například bazalkou či dalšími bylinkami. (Zdroj obrázků: http://bonzaiaphrodite.com/ a http://www.seattleluxe.com/)

Další informace:
Rajčata v pytli (diskuse): http://www.zahrada.cz/forum/plodova-zelenina/pestovani-rajcat-v-p-5243/  
Rajčata hlavou dolů: http://hobby.idnes.cz/rajcata-pestovana-hlavou-dolu-funguje-to-ale-zazraky-se-nekonaji
Rajčata v pytli: http://blog.utrikocekmodroocek.cz/2013/04/rajcata-okurky-v-pytli.html

Štítky:

Sdílení:

6 komentářů

  1. Já letos poprvé na balkón zasadila rajčata a papriky. Zatím to vypadá nadějně, ovšem jestli budou mít dostatek sluníčka tu na severu :). Ten zinkový "květináč" vypadá nádherně, ale samozavlažovací květináč je nenahraditelný na balkóně. Pěknou něděli

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná inspirace:-) Pěstování vzhůru nohama je zajímavé, vyzkouším:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Jak jste přišla na to, že pro pěstování rajčat na zahradě je potřeba něco nakupovat?
    Není potřeba koupit vůbec nic- a to píšu z vlastní mnohaleté praxe
    Semínka - koupíte jen jednou a pak semenaříte (semenaření rajčat je jednoduché)
    Sazeničky - předpěstujete, nebo vezmete ty, co rostou na jaře v kompostu a všude jinde po zahradě (obvykle jich je spíš nadbytek než nedostatek)
    Substrát - hrubý kompost (musíte umět kompostovat a trošku se snažit)
    Hnojivo a ochranné postřiky - hnojivá (kopřivová) a posilující (přesličková) jícha je zdarma, rychle, skoro bez práce a zvládne ji vyrobit každý, pokud ne, tak se alespoň\ń vyčůrá do skleničky, naředí a zalije
    Tyčky - jasanové tyčky někde z náletu
    Zálivka - významně pomůže mulč
    Pak už se jen sklízí
    Rajčata vypěstovaná bez stresu jsou i poměrně odolná plísním.
    Držím palce pro pěstování na balkoně a v nádobách. Kdo zahradu nemá, je to samozřejmě super a doporučuji. Kdo zahradu má, pěstování na záhonu je mnohem jednodušší.
    Pěkná rajčata
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za hezký komentář. Mám to ze zkušeností z domu (v oblasti Drahanské vrchoviny, ale ještě docela nízko...), kdy mi vždycky přišlo pěstování rajčat hodně složité, asi jak se nad tím mamka a babička vždycky dost rozčilovaly :-) a jak se musely kolem rajčat hodně ohánět a starat se o ně a pak to obvykle stejně skončilo nějakou plísní či jiným problémem.

      Vymazat
  4. Letos pěstuji rajčata v pytlích, také se mi zdá, že na záhonu je s tím hodně práce, zvláště když jsme v oblasti, kde je velmi sucho. Zem je popraskaná již druhým rokem a musíme stále zalévat, okopávat, dešťovka nestačí a v oblasti je velmi tvrdá voda. Letos jsem dala rajčátka do pytlů a naplnila pytle hlínou z kompostérů. Myslím, že to bude lepší a pohodlnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc zvědavá, zda Vám rajčata v pytlích porostou lépe. Budu moc ráda, když mi dáte potom do diskuze vědět.

      Vymazat