Jak pěstovat rajčata na terase?

Už jsem se rozepisovala o tom, proč mi přijde užitečné pěstovat rajčata spíše na terase než v záhonku. Zbývalo mi jen sepsat, jak to tedy nejlépe provést:

Vhodná terasa a květináč
Rajčata prý potřebují až 8 hodin slunce denně, proto je lze pěstovat především na slunné jižní terase či balkoně. Množství problémů s pěstováním rajčat se vyhnete, pokud je budete pěstovat pod střechou či stříškou tak, aby na ně nepršelo. Omezí se tak výskyt plísňových chorob.
Nám se nejvíce osvědčilo využít na pěstování samozavlažovací květináče. Zalévá se do spodní nádržky, takže se vůbec nemusí člověk obávat, že by namočil listy. Ideální jsou vysoké květináče, aby bylo možné v průběhu roku případně přisypat hlínu. Pokud chcete použít normální květináč, stojí za zvážení dát do něj hliněnou nádobu na zavlažování. A jestli se obáváte, že se slimáci doplazí až na terasu, tak na květináč přidejte například měděné pásky.

Předpěstování versus koupě sazenice
Nejjednodušší je koupit si v květnu předpěstovanou sazenici na trhu či v zahradnictví, na terasy a balkony spíše hodí keříčková, balkonová nebo třešňová (nebo jak se jim říká). Ale pokud máte dobré podmínky, půjdou pěstovat v nádobě i tyčková. Pokud však toužíte po nezvyklých odrůdách, nezbude než si sazeničky předpěstovat.
S předpěstováváním se začíná už v únoru. Zajímavým tipem je výsev semínek do vaječných skořápek, ty by totiž mohly do půdy potom uvolňovat vápník, který rajčata potřebují, aby jim neuhnívaly špičky. Nebo můžete ekologicky "zrecyklovat" ruličky od toaletního papíru či využít plastové kelímky od jogurtů, jako naše babičky, a pak je schovat na příští rok.
Pokud chcete další rok vysévat rajčata z vlastních semen, určitě se vyhněte odrůdám s označením F1, to jsou hybridy, které nemá smysl semenařit. Postup na semenaření je pěkně popsán v článku Rajče divoké - pěstování, využití a semenaření

Zakoupená sazenice nebo vlastní semínka? To záleží především na tom, kolik chcete do rajčat investovat peněz a času (Zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/ a http://www.thisoldhouse.com/)
Dobří sousedé rajčat
Tak jako při pěstování v půdě, i na terase se rajčatům bude dařit lépe v dobré společnosti. Obvykle se doporučuje k nim zasadit:
  • bazalku – měla by podpořit a zlepšit chuť rajčat, navíc se používá do spousty receptů, kde hrají rajčata hlavní roli. Obdobně lze s rajčaty pěstovat i tymián nebo pažitku.
  • měsíček nebo afrikán - proti háďátkům a jiným škůdcům
  • saláty (takové ty balkonové, ne hlávkové), neboť koření mělce a rajčatům nevadí. Naopak zastíní půdu a ta tolik nevysychá.
Rostlinky, které chcete sázet s rajčaty, si nejlépe taky předpěstujte. My jsme zkoušeli pěstovat bazalku ze semínka až v momentě, kdy jsme zasadili sazenice rajčat, a nepodařilo se nám ji vypěstovat.

Bazalka a měsíček lékařský se s rajčaty kamarádí. (Zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/ a http://www.sxc.hu/)
Příprava květináče a sázení
Na internetu je mnoho různých rad a tipů, co zajímavého přidat do půdy k rajčatům. Je to takové míchání výživného koktejlu a je na každém, aby si našel právě tu svoji optimální variantu. Přidat můžete samozřejmě kompost, ale také větve a větvičky pro zadržování vláhy. Někdo doporučuje přimíchat zetlelé listí nebo čerstvě posekanou trávu, která při rozkládání pěkně prohřeje půdu a dodá dusík.  Experimentovat lze i s přidáním nadrcených vaječných skořápek kvůli vápníku, sušených rozemletých banánových slupek kvůli draslíku (editováno: toto nedělejte, banány obsahují velké množství pesticidů ve slupce) a rybích kostí nebo kávové sedliny kvůli fosforu. Zajímavé může být použití mykorhizního přípravku, ale obejdete se i bez něj.
Sazenice rajčat jsou docela citlivé na teplotu, v zahradnictví i doma na parapetu jsou totiž pěkně v teple a přesun ven do chladného vzduchu jim může způsobit trochu šok. Je lepší sazenice chvíli "otužovat" a nesázet je do vymrzlé, studené hlíny. Nesázejte je ani příliš nahusto, hrozila by jim totiž plíseň. Také nezapomeňte přidat tyčky kvůli vyvázání rajčat. A pokud jsou sazenice příliš "vytáhlé", nebojte se je zasadit hodně hluboko – ze stonku se vytvoří další potřebné kořeny.
I když budou rajčata v květináči, můžete je mulčovat a prospěje jim to. Rostliny nebudou v těch největších vedrech ztrácet tolik vlhkosti. Pokud zamulčujete kameny, budou přes den akumulovat teplo a vydávat je rostlině večer.

Nahoře je samozavlažovací truhlík s kousky dřívek, kmenem starého uschlého rozmarýnu z minulého roku a větvičkami. Přidala jsem ještě sušené banánové slupky (to raději nedělejte). Na kávovou sedlinu a vaječné skořápky jsem bohužel zapomněla. A potom kompost (kupovaný, na zahradě je ho ještě málo a nestačí) a sazeničky bazalky. Ještě by to chtělo kamínky na mulčování, ale to až později.
Jarní mrazíky
Na jarní mrazíky můžete nejlépe využít přenositelnosti nádob a schovat rajčata na dané dny někam dovnitř do tepla. Chlad škodí i v době květů, které mohou předčasně opadnout a dočkáte se jen malé úrody. Pokud je květináč hodně těžký, můžete rajčata zkusit proti jarním mrazíkům zakrýt sklenicí (to lze jen, dokud jsou sazenice ještě hodně malé).

Do základu v květináči se hodí přidat drcené skořápky od vajíček. A proti mrazíkům lze vytvořit mini skleníky ze sklenic. (Zdroj obrázků: http://girlonbikewrites.blogspot.cz/ a http://gardeningjones.com/)
Péče o rajčata
Základem péče o rajčata je potom zalévání a snaha udržet listy v suchu. Rajčata jsou samosprašná, ale pokud se bojíte o dostatečnou úrodu, můžete na květy občas poklepat. Pokud rajčata přihnojujete, nepřežeňte to s dusíkem, pouze by vytvářela hodně listů, ale málo plodů. Někdy je vhodné rajčatům doplňovat hlínu ke stonku, neboť z něj vytvářejí další kořeny a podpoříte tím zdravý růst rostliny.
Nejpozději začátkem srpna rostlinu nahoře zaštipněte, aby více nerostla, plody, které by takto vytvořila, by již u nás nestihly dozrát. Co se týká vyštipování zálistků, to je nafoceno například zde: http://www.rajcata.com/zastipovani-rajcat/.


Odkazy
Rajčata ze skořápky: http://permazahrada.cz/rajcata/
Semenaření a článek o divokých rajčatech: http://www.potravinovezahrady.cz/rajce-divoke-pestovani-vyuziti-a-semenareni/
Komplexní článek: http://www.semena-rostliny.cz/blog/28-jak-pestovat-rajcata
O předpěstovávání: http://www.zahradaapriroda.cz/pestovani-rajcat-ze-seminek/
Postup na pěstování rajčat v pytlích: http://blog.utrikocekmodroocek.cz/2013/04/rajcata-okurky-v-pytli.html

Štítky:

Sdílení:

1 komentářů

  1. Milá Tinka, komentář jsem smazala, neboť odkazoval na stránku s reklamou, navíc vůbec nesouvisející s tématem. Klidně jej vložte znovu, ale prosím bez reklamy. Pokud se budete na proskleném balkoně ta rajčata pěstovat, dejte vědět, jak to jde.

    OdpovědětVymazat