České blogy o zahradě 2015

Minulý rok byl na úrodu rozhodně bohatý. Alespoň, co se týká zajímavých a čtivých blogů, které jsem objevila. A nebo jsem se je možná jen naučila lépe hledat.




Pravidelně aktualizovaný blog Zahrada mě baví (na adrese http://www.zahradamebavi.cz/) čtu s nadšením už celý rok. Autorka v něm píše krátké postřehy ze své zahrady, ale i poznámky k aktuálním tématům, reportáže, tipy. Příspěvky jsou plné krásných autorských fotografií, radost pohledět. Připomenula jsem si díky blogu, jak jsou krásné srdcovky a našla návod, jak zajímavě pěstovat tulipány.


Nedávno jsem objevila jeden velmi čtivý blog Sláma v botách (na adrese http://www.slamavbotach.cz/). Četla jsem všechny články na jeden zátah do noci, tak mne vtipné a trefné texty dostaly. Autorka tam popisuje svoji strastiplnou cestu za pěstováním vlastní bio zeleniny. Snahu o aplikování přírodních a permakulturních principů z knížek střídá tvrdá realita na zahradě, slimáci a připomínky a poznámky snad všech členů rodiny. Díky jejímu blogu vím, že opravdu, ale opravdu nikdy nebudu zkoušet domácí hnojivo ze slepičinců a že příliš moc úrody dokáže taky člověka zničit. No a objevila jsem tam i zajímavý recept na dýňovou kaši. 

Cestu blogerky Le Fi za svojí Živou zahradou v zahrádkářské kolonii sleduji (blog http://zivazahrada.blogspot.cz/) už od začátku, od května. Od toho, kdy do své zahrady lezla dírou v plotě, pak jak vyháněla bezdomovce a uklízela. Líbilo se mi, že si například umí i užít samotnou cestu na svou zahradu.



Zahradní deník autorky Bršlice na blogu Zahradníkem nedopatřením (na adrese http://www.zahradnikem-nedopatrenim.cz/) mi nejde nastavit na sledování do RSS čtečky, tak na něj zavítám občas, když si vzpomenu. Autorka tam mile, vtipně a s nadhledem popisuje, jak s koupí chaty vlastně získala i zahradu a co si s ní tedy počala. Pobavil mne článek o boulích a modřinách.


Blog Pod ořešákem (na adrese http://www.podoresakem.cz/) jsem objevila v době, kdy si zrovna autoři dávají od zahrady příjemnou pauzu. Pevně doufám, že se k blogování jednou vrátí, jejich krátké milé příspěvky mne bavily. Jde o "zahradní deník panelákového dítěte" se spoustou krásných autorských fotografií. A co se mi líbilo? Třeba fotka nečekané úrody, shrnutí sezóny a jak poznat zralou dýni.


Na stránky Potravinové zahrady (na http://www.potravinovezahrady.cz/) jsem při hledání informací na internetu zavítala natolik často, že jsem je nakonec začala sledovat. Autor zahradničí na Hané a jeho články vychází z několikaletých zkušeností s pěstováním zeleniny a potravin. Líbí se mi články o semenaření rajčat, kadeřavosti broskvoní, pěstování ze semínek, o roketě, třech indiánských sestrách i jedlých trvalkách lužního lesa.

Stručný blog o komunitním městském zahradničení Kokoza (na adrese http://www.kokoza.cz/blog/) jsem našla díky článku, který psala Anita Blahušová do Lidových novin. Do té doby jsem sice název a tenhle zajímavý podnik znala, ale blogu jsem si nevšimla. Spíše než praktické tipy jsou v něm obecné informace o komunitním zahradničení ve městech.

Nejen české blogy sleduji. Dokument o přerodu jedné slovenské zahrady na půvabnou přírodní ekozahradu po očku sleduji na blogu pana Romana Šabíka (na adrese http://romansabik.blogspot.cz/, zapněte si ten boční panel). Na fotografiích můžete sledovat změny zahrady od roku 2009 do současnosti, příspěvků je pár, ale jsou pěkné. Mně se líbil příspěvek s porovnáním původního stavu s rokem 2013.



Přidávám i pár blogů, které ale nakonec nesleduji. Narazila jsem například na blog Dědečkova zahrada (na adrese http://dedeckovazahrada.blogspot.cz/) , který mne zaujal konceptem, kdy autoři navrací zahradu svého dědečka do původního krásného stavu podle starých fotografií z rodinných alb. Slovenský blog Šťastné záhrady (na adrese http://stastnezahrady.blogspot.sk/) je aktualizovaný jen občasně, ale našla jsem v něm tipy na zeleninové polykultury.


No a co ty blogy z minulých let? Stále je aktulizovaný blog http://myazahrada.cz/ od zahradní návrhářky Danuše Vaňkové. Stále sleduji užitečné a praktické články Milana a Ivy na http://priroda-zahrada.cz/clanky a ráda si počtu v milých příspěvcích k zamyšlení od pana Pavla Chlouby (http://pavelchlouba.blogspot.cz/). Občas nakouknu i k pěstitělům papriček (http://filfil.blog.cz/) a po odmlce se opět začaly objevovat příspěvky na blogu Snězles (na adrese http://snezles.blogspot.cz/).

Akorát na blogu Zahrady mojí duše a Ze zahrady na stůl již se toho moc neděje, autorka Helena Brtnická nemá na psaní článků na internet již tolik času. Blog Skoranovsko již zmizel a blog o přírodních zahradách pana Milana Bruchtera se nakonec nerozjel.

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Dobrý den Jitko, musím říct, že právě Váš blog mě k blogování o zahradě inspiroval. Moc ráda jsem ho četla a čtu pořád. Oceňuji zejména, jakou si dáváte prácii a jak detailní příspěvky otiskujete, jsou plné zajímavých informací a často se k nim vracím.
    Přeji hodně úspěchů a krásné jaro,
    Anita

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Jitko,
    děkuji Vám mnohokrát za Vaši milou, ale hlavně velmi výstižnou reakci na můj článek o stromech. Zase jsem se po čase podíval k Vám a s velkou úctou se skláním před prací, kterou zde odvádíte. Takže ještě jednou děkuji a držím palce v dalším psaní. Pavel

    OdpovědětVymazat