Není jetel jako jetel

Hned při prvním přemýšlení o mém budoucím trávníku jsem věděla, že v něm rozhodně chci hledat čtyřlístky. Byla to moje oblíbená zábava, když jsem byla malá. Pásla jsem svého milého králíka na drobných jetelových lístcích na trávníku na našem dvoře a hledala je. S velkou slávou jsem si je potom lisovala ve starých babiččiných knížkách (možná nějaké čtyřlístky babička nachází při čtení ještě doteď schované mezi stránkami). Nezapomenu ani na ten pohled, kdy můj králík ("Stenlík") do sebe jeden čtyřlístek s chutí ládoval, zatímco já zírala do trávníku půl hodiny a nic. Stačilo dvakrát skousnout a měl ho v žaludku. Nutno dodat, že mu nakonec moc štěstí nepřinesl, ale to by byl jiný příběh.


Není se čemu divit, že jsem tedy objednala jetelové osivo bez rozmyslu a ve velkém množství, jen aby na zahradě čtyřlístky byly. V Planta Naturalis totiž nemají jen jeden obyčejný jetel, ale rovnou třináct rozličných druhů. A protože jsem nevěděla, který bude ten nejlepší, vzala jsem hned osm druhů. Bylo pro mne velkým překvapením, kolik jetelů vlastně existuje, podívejte, jaké půvabné druhy můžete mít na zahradě:

Shora po směru hod. ručiček: jetel ladní, jetel inkarnát, jetel luční, jetel kaštanový (z http://commons.wikimedia.org/), jetel jahodnatý (z http://www.biolib.cz/) a jetel plazivý.
  • Jetel alpinský – jen maximálně 20 cm vysoká trvalka s purpurovými kulatými hlavičkami. Nemá rád časté kosení.
  • Jetel horský – až půlmetrová trvalka, která nemá moc listů, květy jsou bílé. Snese sucho i zastínění.
  • Jetel ladní – až 30 cm vysoký půvabný žlutě kvetoucí jetel. Snese sucho. Je to jednoletka.
  • Jetel luční – klasický častý jetel s kulatými fialovými hlavičkami. Právě u této formy nejčastěji najdete čtyřlístky. Může to být až metr vysoká trvalka.
  • Jetel pochybný – poléhavý žlutý jetel, jedná se o max 25 cm vysokou jednoletku.
  • Jetel prostřední – až půlmetrová trvalka s purpurovými kulatými květy.
  • Jetel zvrhlý – skoro půlmetrová trvalka s dvoubarevnými květy – vršek květu je bílý a spodek růžový.
  • Jetel plazivý – nízká trvalka s bílými květy. U této formy jsou také časté čtyřlístky.
  • Jetel červenavý – jetel s velmi ozdobnými protáhlými tmavě červenými květy. Je to až půlmetrová trvalka, občas ji mají v nabídce některá zahradnictví.
  • Jetel inkarnát – další jetel s působivými protáhlými tmavě červenými květy. Jedná se o půlmetrovou jednoletku.
  • Jetel jahodnatý – jetel, jehož květy se před rozvinutím vzdáleně podobají jahodám.
  • Jetel kaštanový – jetel, jehož protáhlé květy jsou černé se žlutou špičkou.
  • a mnoho dalších druhů...
Jetelová semena jsem rozhodila do luční směsi, kterou jsem také ve stejnou dobu vysévala. A to byla zásadní a veliká chyba. Jetel se totiž rozrostl natolik, že luční rostinky doslova utlačil. Následující léto jsem se ztrácela nejen v záplavě nízkých porostů jetele, ale i metr vysoké jeteliny. A včely dělaly na mou zahradu doslova nálety, Dostala jsem žihadlo i přes rukavice, když jsem roznášela posekanou jetelinu k rostlinám jako mulč. Na jednu stranu to byla krásná podívaná - jarní bochánky svěžích jetelových lístků, v létě a ještě i na podzim hra různých barev a bzukot včel. Na druhou stranu mi už pak bylo jasné, že jsem za luční osivo vyhodila peníze a louka z toho nebude, spíše tak jedno velké jeteloviště.
Teď už jsem s vyséváním semen jetele poněkud opatrnější, stejně se ale každé jaro těším, až budu koukat, jestli nenajdu čtyřlístek pro štěstí. A věřím, že tohle bude pro mého syna takový malý trumf mého trávníku oproti těm opečovávaným krátce střiženým anglickým, které mají na zahradě či na dvorku jeho babičky a dědečci. Na tom anglickém totiž čtyřlístky pro štěstí nenajde...

Sdílení:

2 komentářů

  1. Dobrý den, dnes jsem objevila Váš blog a jednou větou - jsem nadšená!! Ukládám do "oblíbených" a určitě příspěvek po příspěvku postupně prostuduji, teď ale musím už jít - přeci na zahradu :-). Hezký den, HanaL.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Vám můj blog líbí. Užijte si dnešní krásný den na zahradě!

      Vymazat