Moje plánované zeleninové polykultury pro II. trať

Další v pořadí jsou moje tři polykultury pro II. trať (tedy rok po založení mého vyvýšeného záhonu či rok po přihnojení půdy). Občas tam plánuji i některé méně náročné rostliny typické pro I. trať, nebo na živiny nenáročné zeleniny třetí trati, záleží, jak se mi to zrovna hodilo. Opět očekávejte poetické názvy, zelené vyznačení hlavní zeleniny a informaci, po jakou dobu bude záhon zeleninou "obsazen".

Kadeřavý zimní záhon    /II. trať/    /květen – březen/
(Kadeřávek + řapíkatý celer + zimní pór + kopr)
Jedná se o druhý záhon, ve kterém mi jde o zimní zeleninu, především o nenáročný kadeřávek, ostatní zelenina je spíše na doplnění. Sice se občas v literatuře píše, že košťáloviny se s pórkem moc nemusí, já to ale stejně risknu. Naopak s celerem a koprem si prý kadeřávek notuje, protože mu celer i kopr odpuzují mšice a prý i bělásky. Na zázraky ovšem nevěřím, a tak si jej proti škůdcům nejspíše budu chránit nějak přírodně i jinak. Co se týká postupu pěstování, už v březnu si doma předpěstuji sazeničky řapíkatého celeru, v dubnu si potom v truhlíku na terase předpěstuji sazeničky pórku. Obojí půjde do záhonu až po zmrzlých v květnu, pórek někde do řady na okraj, kde jej budu moct přikrýt netkanou textilií proti škůdcům a přihrnovat hlínou. V červnu doseju kadeřávek a kopr do záhonu přímo ze semen. Protože pórku svědčí dostatek draslíku v půdě a kadeřávek a celer mají rády vápník, asi zvážím zapravení vápnitého dolomitu a drcených banánových slupek do půdy před sázením. A pro vybělení budu řapíky celeru svazovat stužkami.

Shora po směru hod. ručiček: kadeřavá kapusta (z http://www.freeimages.com/), řapíkatý celer z balkonu, pórek (z https://commons.wikimedia.org/)  a rozkvetlý kopr (z https://commons.wikimedia.org/).

Čekání na Římany    /II. trať/    /duben – prosinec /
(římský salát + endivie + čekanka + červená řepa + polníček+ heřmánek)
Saláty a čekanky jíme v naší rodině celkem hodně, chci si jich tedy zkusit pár pěstovat na přilepšenou. V tomto záhoně si doma předpěstuji (a nebo koupím předpěstované) sazeničky římského salátu a koncem dubna je vysadím do vyvýšeného záhonu. Rozhodím k nim semena heřmánku (potřebují ke klíčení sluneční svit, takže se nesmí přihrnovat hlínou), ta mají chránit saláty a řepu proti škůdcům, já je pěstuji především kvůli květům, které si suším na výborný čaj. Pak koncem května vysadím druhou várku předpěstovaných salátů pro postupnější sklizeň. V půlce června vyseju semena endivie, čekanky a červené řepy. Než endivie s čekankou vzroste, měly by již být římské saláty sklizené, takže si snad nebudou konkurovat. Na místa uvolněná po endivii doseju v září polníček. V říjnu pak přijde doba sklizně červené řepy a uskladnění čekankových kořenů, nejspíš jim vyhloubím rýhu přímo v záhoně a uskladním je zakryté zeminou nebo pískem a do prosince je budu postupně odebírat a rychlit.

Shora po směru hod. ručiček: listy červené řepy (z https://commons.wikimedia.org/), bělená endivie (z https://commons.wikimedia.org/), listy polníčku (z https://commons.wikimedia.org/) a květy heřmánku (z https://commons.wikimedia.org/).


Raketové lístky    /II. trať/    /březen – prosinec/
(roketa + ředkvičky + bílá ředkev + kopr + mangold + čekanka + baby leaf saláty + listové saláty + polníček)
Následující záhon jsem zaměřila na různé zelené lístky do salátů a baget, pokud něco zeleného na záhonu utrhnu, mělo by to být jedlé. Jen jestli dokážu rozeznat moji zeleninu od plevelů... Na záhon začnu set semena už v březnu, nejprve roketu a ředkvičky. Potom budu roketu po 14 dnech opět přisévat, abych měla průběžnou sklizeň. V dubnu přidám semena kopru, který by prý měl roketě i ředkvím pomoci od dřepčíků, no uvidíme. V tuto dobu také vyseju baby leaf saláty a případně různé další druhy listových salátů. Po sklizni ředkviček přijde na řadu pár semen mangoldu do volných míst. V červnu potom vyseju čekanku a v červenci semena bílé ředkve. Nejlépe vždy do míst, kde už sklidím nějaké saláty. Od srpna do září opět přijde na řadu roketa a také polníček. Až v říjnu sklidím čekanku, uskladním ji tak, že vyhloubím rýhu přímo v záhoně, zakryju ji zeminou nebo pískem a do prosince ji budu postupně odebírat a rychlit. Většinu času budou nejspíše rostlinky schované pod netkanou textilií kvůli škůdcům.
Tento záhon bude nejvíce připomínat takovou tu divokou polykulturu, nad kterou se rozplýval pan Svoboda ve své knize. Samé dosévání semen (hezky řídce) a časté sklízení. Jen doufám, že si tu bílou řepu omylem nevytáhnu dříve, než přijde její čas.

Shora po směru hod. ručiček: zářivé řapíky mangoldu (z https://commons.wikimedia.org/), jemné listy rokety seté (z https://cs.wikipedia.org/), ředkvičky (z http://www.freeimages.com) a rozkvetlý kopr (z https://commons.wikimedia.org/).
Pokud vás ty moje plány na zeleninové polykultury ještě baví, počkejte si příště na poslední polykultury pro III. trať.

Sdílení:

0 komentářů