Uzení krevet v kýblu podle Jamieho

Tři roky čekal recept na uzení v kýblu na svoji příležitost. Měli jsme pozinkovaný kýbl, třešňové dřevo na uzení i utěrky (obyčejné, zničí se) i prostor na zahradě, jen nějak nebyla příležitost... až do minulé soboty. Recept pochází z našich oblíbených sérií videí s Jamiem Oliverem, tohle byla konkrétně Jamie cooks summer (Part 1). Nadchlo nás tam několik receptů, ten na uzení ryb a mořských plodů nás ale dostal svou jednoduchostí. 
Hlavičky nemělo smysl ponechávat, stejně upadly. Krevety jsme očistili a zbavili střívka, aby se daly hned jíst.
Stačí koupit obyčejný pozinkovaný kýbl (stál nás 137 Kč) nebo nerezový. Rozhodně nebarvený. Proděravíte dno hřebíkem a postavíte jej na hlínu či místo, kde může "zařízení" zespod nasávat vzduch.

My jsme kýbl postavili do děravých koleček, aby byl stabilnější. Protože jsme měli jen krátké dřevěné špejle, museli jsme připravit ze silného drátu provizorní pomůcku na přidržení špejlí.
Připravíte si krevety (my je oloupali a zbavili střívka, nechali jsme ozdobný ocásek a hlavičku... hlavičky nakonec ale stejně všechny odpadly) a nebo filet z ryby (bělomasá, losos, makrela, dle libosti, ale tenký). Celá ryba by se nejspíš nezvládla pořádně vyudit. No a na kuře a vepřové zapomeňte, na ně je tahle provizorní udírna krátká.

Dovnitř vhodíte žhavé uhlíky či brikety (my je chystali ve startovacím komínu na grilování). Na ně nasypete trochu třešňového dřeva a uzení a na špejle nebo mřížku pokladete krevety či filet z ryby. Celé to zakryjete mokrou utěrkou a udíte, dokud to není hotové.

Brikety byly nejprve ve startovacím komínu, pak skončily v kýblu a spolu s nimi třešňové dřevo na uzení. Přidali jsme rychle krevety na špejlích a vše zakryli mokrými utěrkami.
My tam nechali krevety pořádně proudit celkem dlouho, stále jsme na ně nakukovali. Chutnaly... no... prostě jako uzené krevety, rozhodně něco, co jen tak někde neseženete. Skoro všechny hlavičky jim upadaly, utěrka načichla natolik, že byla opravdu na jedno použití, a my voněli uzením taky dokonale. Ale báječně jsme si naše první uzení v místech, kde bude jednou stát vysněná terasa u domu, užili.

Pořád jsme nakukovali pod utěrku, takže jsme pak uzeným kouřem byli cítit snad víc než ty krevety. Téměř všechny hlavičky krevetám odpadaly. Příště zkusíme nějaký pěkný filet.
Tipy, pokud se do tohoto jednoduchého uzení taky chcete pustit:
  • pokud si chcete být jistí nezávadností kýblu, nechte jej raději poprvé vypálit naprázdno, u některých se může stát, že je na nich nějaký olejový film apod. Rozhodně kupujte kýbl nebarvený.
  • kupte si speciální dřevo na uzení a nebo si zamluvte kousky dřev v případě, že se nachomítnete ke kácení nějakého ovoceného stromu například u souseda. Opatrně na piliny od truhlářů, mohou obsahovat nebezpečná lepidla, tmely. Dřevo na uzení musí být suché, bez kůry, bez plísně, ne trouchnivějící. Rozhodně neexperimentujte s dřevem jehličnanů, kvůli pryskyřicím by ryby měly terpentýnový odér.
  • uzení není zdravé, nic si nenalhávejte, taková jídla jsou prostě sváteční, tak jednou dvakrát do roka. Pokud máte strach z nějakých karcinogeních látek, dejte si k rybě či krevetě citrony či jinak pořádnou dávku vitamínu C, ať se s tím tělo lépe vyrovná.
  • takhle lze udit jen rychlovky. Tedy krevety, tenké filety ryb, mušle, sýry či třeba zeleninu. Rozhodně v kýblu nevyudíte vepřové, kuřecí ani nejspíš velkou rybu v celku. Nenechávejte krevetám hlavičky, stejně odpadnou.
Zdroj inspirace: video Jamie Cooks Summer (Part 1/4) na YouTube. Třeba tam ještě bude na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=wnBHyfMtK5o a nebo jej hledejte pod názvem "jamie cooks summer". Uzení v kýblu začíná v čase 9:18.

Sdílení:

2 komentářů