Mrtvé dřevo plné života

O tom, že kromě dřeva v podobě živých stromů, palivových polen či dřevěného nábytku, existuje i něco jako "mrtvé dřevo" (Coarse Woody Debris), jsem se pořádně dozvěděla až z ekologicky zaměřených zahradních knížek. Ne, že by na pařezech a zapomenutých kládách a spadlých větví v lese bylo něco až tak převratného, jen mne nikdy nenapadlo, jak důležité pro přírodu, les či i obyčejnou zahradu jsou. V dutinách starých kmenů bydlí sovy, ztrouchnivělé pařezy jsou domovem těch nejkrásnějších brouků a odumřelé větve a kořeny na březích řek a v potocích slouží jako úkryty rybám, ptákům i třeba rakům. Takže by se dalo říct, že kde je mrtvé dřevo, tam to pořádně žije.

Vidíte v našich lesích trouchnivé pařezy a pohozené větve často? Já ani ne, takže když už na nějaký krásný kousek narazím, hned jej fotím.
A to nemluvím o tom, jak se mrtvé dřevo dokáže "nacucat" vodou jako houba a poskytovat ji, když je to potřeba, a ještě k tomu dodávat postupně do půdy živiny. Vždyť na tomto principu jsou založené vysoké záhony a kvůli zadržování vody se do půdy ke keřům a stromům zakopávají větve a dřeva.

Pro mne má mrtvé dřevo obrostlé zelení své jedinečné kouzlo. (Zdroj obrázků: http://leafmag.tumblr.com/https://www.pinterest.com/ a http://store.mossacres.com/)
V zahradě vytvořené "na zelené louce" nemám žádné staré stromy, které bych mohla v podobě torza ponechat svému osudu. Tak si alespoň sháním mrtvé dřevo, kde můžu. Můj táta mi už před časem dovezl dva krásné pařezy z dědova lesa, nestihla jsem mu však říct, aby z nich neumýval právě tu trouchnivějící kůru a mech, který se mi líbil. Tak třeba příště. Prosím tátu o každou větev, kterou musí starým jabloním a slivoním v zahradě uřezat či nějaké pěké kousky palivového dříví, když je přiveze z lesa. Mám hadník, který slouží spíš jako broukoviště, a ostříhané větvičky ze stříhaného bukového živého plotu pečlivě ponechávám na stejném místě. Shromažďuju si větvičky a kmen z vánočního stromku a občas si přinesu spadlou větev z lesa (jo, to se nemá...). 
Postupně u nás v zahradě budou pařezy u jezírka obrostlé kapradinami, další pařezy u jedliček, živé ploty plné větví a větviček obalených mechem a zasypaných listím, větve a dřeva u čechrav a kapradin ve stinné části, větve obrostlé petrklíči, zarostlá dřeva s kůrou u kanadských borůvek, hmyzí domečky a broukoviště, vrbový domeček obložený větvemi s cestičkou z kůry a další a další rozeseté kousky mrtvého dřeva. Nejen protože jsou užitečné, ale především protože jsou krásné. Však se na krásu a půvab mrtvého dřeva a pařezů podívejte v mojí připravené pinterestové nástěnce: https://www.pinterest.com/zahrada/mrtvé-dřevo-plné-života/

A co vy? Taky máte v zahradě nějaký ten kousek mrtvého dřeva?

Prostřednictvím mrtvého dřeva chci vnést do své zahrady kousek lesa. (http://melusineh.tumblr.com/ a http://chasingthegreenfaerie.tumblr.com/)
Další texty, články a postřehy o mrtvém dřevě:

Sdílení:

7 komentářů

  1. Aha, tak jsem narazil na spřízněnou duši. Tzv. mrtvé dřevo považuji za výborný prostředek dotvoření zahradnické kompozice. Pracuji s ním rád a velmi často. Velmi rád mám staré dubové větve, které se rozpadají na tmavě hnědé bloky - jsou plné života a zejména ve vřesovišti, nebo kolem borovic a několika dalších rostlin, vypadají moc hezky. Myslím Jitko, že je moc dobré, že jste otevřela toto téma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji za tip, poohlédnu se po dubových větvích.
      Myslím, že kdokoliv chce mít krásnou zahradu, která vypadá blízká přírodě, bez mrtvého dřeva se neobejde. Bez něj to nebude ono.

      Vymazat
  2. Z lesa si můžete zcela legálně přinést na zemi ležící větve do průměru 7cm.

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný článek (nejen tento),dosud jsem si připadala lehce exoticky, když aranžuju všelijaké kusy větví, kořenů a zajímavých špalků s kůrou, dutinami nebo prasklinami různě i mezi růže a bylinky... Vloni na podzim jsem dokonce sklízela Jidášovo ucho, které zcela porostlo jeden ze špalků černého bezu, který je zpola zakopaný v zemi mezi trvalkami :-) Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Větve mezi růžemi a bylinkami - to musí být krásné! A to Jidášovo ucho je paráda, mně se ještě sklízet houby nepodařilo...

      Vymazat
  4. Jitko, mohl by Vás zajímat prvek anglických zahrad zvaný stumpery. Prostě místo s naaranžovanými pařezy. Hezké video o tom udělali pro British gardening revival.
    Michaela

    OdpovědětVymazat