Mlékovky – barvy pro zahradu

Opět jsem se pro něco nadchla, tentokrát jsou to zajímavé mléčné barvy na dřevo. Obvykle na mne dobře fungují propagační a reklamní řeči a tak kdyžtak v diskuzi brzděte mé nadšení, jestli znáte vhodnější řešení. Už nějakou dobu hledám co nejméně toxické barvy na venkovní použití. Potřebuji natřít vysoké a vyvýšené záhony na zeleninu a dřevěné herní prvky pro synka. Nejlépe, aby mohl rovnou natírat se mnou. A bylo to pokud možno bezpečné.
Když jsem před dvěma a půl lety řešila natírání kompostérů, nakoupila jsem si přírodní konopný napouštěcí olej a lazurovací lak od Naturolu. Jenže ten opravdu hrozně "chemicky" smrděl, natírat jsem to jako těhotná rozhodně neriskovala a tak musel celé kompostéry natřít manžel a ještě nějakou dobu jsem kolem ani nemohla projít, jak mi ta barva vadila. Takže do této varianty už jít nehodlám.

Paleta dřevěných barev mlékovek, obrázek pochází z webu http://www.mlekovky.cz/
A teď se mi v nějakém reklamním článku podařilo objevit mlékovky. Jde o barvy, které mají mít čistě přírodní složení (mléčnou bílkovinu, přírodní pigmenty, vápno, jíl), takže s nimi mohou předměty natírat i děti i těhotné. Barvilo se s nimi už dávno v historii. Základní barevná stupnice je sice omezená, ale barvy jsou krásné, pro dětské hrací prvky si rozhodně vyberu. A ostatní odstíny se z těch základních dají různě namíchat. Má to samozřejmě jedno "ale", aby barva vydržela i venku, musí se natřít lakem pro venkovní použití. Ten mají na vodní bázi, ale stoprocentně přírodní tedy není, nějaké těkavé látky tam jsou. Takže barvit barvami děti můžou, ale natírat lakem by raději měli spíš jen dospělí, děti raději jen ve dobře větraném prostředí. Nalakované dřevo by se mělo ještě nechat dva týdny "uležet" bez dětí, než se použije pro děti venku. Nadšená jsem i z toho, že mají na stránkách malá balení barvy, takže můžu udělat pro synka různě barevný dřevěný deskový chodníček a nemusí mne mrzet, že mi zůstane spousta nevyužitých sáčků.

No, negativem je samozřejmě cena, oproti obyčejnému "chemickému" řešení je minimálně dvojnásobná. A nevím, jaká je opravdu trvanlivost ve venkovních podmínkách, to se prostě časem uvidí. Doufám, že na jaře dám sem na blog vědět, jak se s mlékovkami opravdu pracuje a jak na dřevě vypadají. Pokud už někdo máte nějakou zkušenost s těmito barvami, napište mi do diskuze. Mne zatím nadchly opravdu hodně, fandím jim a těším se na ně.

Stránka s prodejem mlékovek a dalšími informacemi: http://www.mlekovky.cz/
Informace o mléčných barvách: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mléčná_barva
Obrázky mlékových barev na Pinterestu: https://cz.pinterest.com/mlekovky/

Štítky:

Sdílení:

8 komentářů

  1. Vypadají skvěle !! díky za tip♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Natirala jsem jimi komodu a parada. Ja tehotna, 2lety syn natiral take. Barva neni citit chemicky, resp. neco citit je, ale jako tehotna ted citim uplne vse, nicmene to nebyl typicky pach acetonu a dalsi chemie jako z jinych barev, a vysledek se nam moc libil. Byla jsem rada, ze jsem jako u ostatnich barev nemusela premyslet, kdy a kde budu natirat, pak dlouho vetrat atd. Natirali jsme v byte, v pokojicku, ktery moc nepouzivame a za den dva jiz nebylo citit vubec nic (je to koneckoncu barva, neco proste citit byt musi). Jako ochrannou vrstvu jsem pouzila karnaubsky vosk, ktery je prirodni a nesmrdi jako lak.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty odstíny se mi moc líbí, doufám, že někdy narazím na nějakou veganskou variantu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oskare už máme i veganské barvy - jílové barvy na omítky i dřevo. http://www.mlekovky.cz/jilove-barvy/

      Vymazat
  4. hezké barvy, co se týče ekologických a přírodních barev, tak používám voskové oleje Osmo. Sice trochu dražší ale zas vydrží. koukal jsem na složení: Na bázi přírodních olejů a vosků (slunečnicový olej, sojový olej, bodlákový olej, karnaubový a kandelinový vosk)
    http://www.oleje-osmo.cz/barvy-na-drevo-venkovni/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji za zajímavý tip, dívala jsem se, že tam píšou, že se může dokonce používat na dětské hračky...

      Vymazat
  5. My jsme prostě vzali staré oleje (slunečnicové, olivové) a vysmazeny olej z pánvičky. Uvidíme životnost.

    OdpovědětVymazat