Proč se polníčku nedaří?

Letos jsme byli na Štědrý den připraveni. Kupovaná plastová vanička plná polníčku byla od pátku v lednici, v době naší dovolené nám ji dovezl online supermarket až domů. Jedna ze základních surovin naší štědrovečerní večeře se vesele chladila a já vzpomínala, jak to bylo loni. To nás zachraňovali kamarádi tady z vesnice. Psala jsem na vesnickou skupinu na sociální síti prosbu, že bych si zakoupila polníček od někoho ze zahrady, ale marně. Nejspíš jej tady nikdo (z těch, co vysedávají na internetu) nepěstuje. Na poslední chvíli ještě jel ještě do města náš kamarád, volala jsem mu, jen, abych ještě zkusila polníček zajistit. "Jak to vlastně vypadá, jako rukola?", ptal se kamarád a já vysvětlovala a vysvětlovala. Pak se objevil ve dveřích s vaničkou krásného polníčku a o vánoční pohodu už bylo postaráno.
Proč mi nejde vypěstovat? Takhle krásně by měl v tuto dobu vypadat a já namísto vlastní fotografie odkazuji tu z Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/
Někdy v té době jsem se zařekla, že kdyby nic jiného ze zimní zeleniny, tak zrovna polníček se prostě musím naučit pěstovat. Kvůli těm Vánocům, minimálně. Losos s teplým vídeňským bramborovým salátem a kupou polníčku v mandarinkové zálivce, to je recept mého muže a naše vlastní vánoční tradice. Jenže tou další tradicí je trávit už minimálně čtyři až pět dní před Vánoci doma na dovolené a nikam už vůbec nejezdit a vyhnout se stresu a předvánočnímu shonu... takže sklizeň této jemné, poměrně mrazuvzdorné zeleniny z vlastních záhonků je vážně potřeba. A nedaří se mi a nedaří.

Já vlastně polníček na podzim nevypěstovala nikdy. Zkoušela jsem to už tenkrát v truhlících na balkoně v bytě, zkoušela jsem to loni a zkoušela jsem to i letos. Různá semínka, různé odrůdy, různá půda, různá frekvence zalévání. A výsledek? Polníček mi neklíčí a neroste. Povrch půdy pokryjí různé plevely, ale nakonec najdu jen jeden nebo dva exempláře, které připomínají miniaturní polníček, a nějak nemám odvahu je zkoušet. Nevypadají jako "ten z obchodu". Ty, které vypadají slibně, mi něco hned sežere. No, hlavně že se všude píše, jak je to snadná rostlina na pěstování. Někde přece musím dělat nějakou zásadní chybu.... takže jsem se dala do pořádného studia podmínek pro pěstování polníčku a do příštího roku jsem vybavená znalostmi a informacemi, které jsem sepsala níže. Třeba se vám některé taky budou hodit. A nebo mi naopak poradíte, jak polníček (na zimu) vlastně pěstujte vy.
Zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/
Správná doba sázení
Měla jsem problém většinou s touto fází. Kozlíček polníček (Valerianella locusta) je půvabná a výživná zelenina, spíš vlastně prostě salátové lístky, kterým se daří v chladnějších obdobích roku. Úspěšné by tedy měly být výsevy semen na jaře už někdy v únoru a potom až v září (na zimu) a později v říjnu (jako ozimá zelenina pro brzkou sklizeň na jaře). Pokud má klíčit a růst v horkých letních měsících, zhořkne a vyběhne do květu. Je také náročný na zálivku, takže výsev v suchém srpnu je na nic. Když vysévat polníček, tak únor, březen a potom až září, říjen. Na horách a v chladnějších oblastech je možné vysévat i v létě.
Rozhodně si kupte hodně semen, protože polníček má obecně nízkou klíčivost. Když už se vám potom zadaří jej pěstovat, měl by jít celkem dobře semenařit a semena lze uchovávat v mrazáku.

Klíčová je vlhkost
Kam polníček vyset? Především na místo, kde mu nebude scházet vlhkost a dobré zalévání. Opravdu má vysoké nároky na vlhkost, hlavně po výsevu. To byl u nás asi kámen úrazu... málo jsem místa osetá polníčkem zalévala, zvlášť když jsem ho sela v horkém létě. Navíc ne každý den jsem měla v létě čas jít klíčící rostlinky zkontrolovat a zalít. 
Polníček potřebuje slunné místo a propustnou zeminu. Je to rostlina typická pro II. trať, tedy ze salátů krapet náročnější na živiny. Pokud je v půdě trochu vápna (třeba v podobě drcených vaječných skořápe), měl by polníček růst lépe.

Ochrana před škůdci a silnějšími mrazy
Polníček je mrazuvzdorný až do - 15 °C. Pokud jej ale vyséváte za chladných dnů, doporučuje se vysévat pod sklo a nebo zakrýt záhon netkanou textilií. Ve velkém chladnu se mu zastavuje růst a textilie u něj udrží o trochu větší teplotu a pomůže. Pokud mají na již vzrostlý polníček přijít velké mrazy, také je vhodné jej pro jistotu zakrýt chvojím nebo netkanou textilií, zvláště v případě holomrazů.
Našla jsem krásné video o pěstování polníčku na webu eChaluparka: https://www.youtube.com/watch?v=J0y_Taf_pJw. Autorka tam pěstuje polníček v nádobách. Ideální ochrana před slimáky, kteří na čerstvě vzrostlém polníčku na jaře i na podzim rádi hodují. Myslím, že příští rok si úrodu polníčku pojistím alespoň jedním osetým truhlíkem a nebudu spoléhat jen na záhon.

Takže tento rok 2018 mám plán jasný: 
1) set spoustu semen (protože mají nízkou klíčivost)
2) v září, když pominou vedra,
3) část do záhonu zakrytého netkanou textilií a část do truhlíků (obrana před slimáky),
4) hodně a pravidelně zalévat,
5) a v případě hlášených mrazíků potom zakrýt chvojím (nebo netkanou textilií).

Proč mi za to polníček vlastně stojí? Je to salát, který jde sklízet v zimě, chutný. Jde prý sklízet postupně a seřezávat a postupně zvládne ještě obrůstat. Je plný vitamínu C, kyseliny listové, minerálů, hořčíku, mého oblíbeného rutinu... takže je super na zimu na posílení imunity a jako obrana proti stresu. Patří do jiné čeledě než ostatní zelenina, takže se mi z ničím ve střídání plodin "nebije". Prostě samá plus. Už se těším, až jej budu mít hodně - do zimních salátů, pesta, pomazánek, smoothie...

Jak je to u vás? Daří se vám pěstovat polníček?

Obrázky:
Ackersalat, Tillwe at the German language Wikipedia [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wiki-ackersalat.jpg Au marché - mâche, By Dinkum (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Au_marché_-_mâche.JPG

Sdílení:

17 komentářů

  1. Polníček je pro mě záhadná zelenina. Na staré zahradě, kterou jsme postupně přestávali obdělávat (a letos definitivně prodali) zůstal nepoužívaný vyvýšený záhon. Nerostlo tam poslední dobou nic než plevel - a polníček, stále obnovovaný ze samovýsevu. Skvělá zelenina - nebyl hořký ani těsně před květem, a masívně přemnožení slimáci si ho vůbec nevšímali, ačkoliv jinak zlikvidovali i to, co údajně vůbec nesnášejí. Tak jsem se pokoušela polníček přesít i přesadit na naši novou zahradu - několik neduživých rostlinech tam přežívá, o sklizni nemůže být řeč.
    Zato když chodím městskou přírodou, nestačím se divit, kde všude se mu daří: ve spárách kamenné zdi, ve škvíře mezi tou zdí a asfaltem, na hřbitově hned vedle hrobů - vesměs místa, kde se bohužel nedá sklízet. Hanča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panečku, to by mne zajímalo, v čem to vězí, že někde takto krásně roste a jinde ne. Ještě jsem hledala ve staré knížce z antikvariátu, ale tam se tvářili, že polníček bez problémů roste kdekoliv, což ale očividně u nás na zahradě zatím neplatí.

      Vymazat
  2. Mně se také s polníčkem nedaří... Vždy mi vyklíčí asi tak tři rostlinky z celého záhonu :/

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem ho zasela 26.12. Pěkně do bláta. Přikrytý je béžovou textilií. A uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, vyzkoušejte osivo ze zahraničí. Ráda bych podporovala české firmy, ale bohužel s klíčivostí bývá problém, což se mi nestává v případě, když mám osivo koupené v zahraničí. Dnes se dá ledacos koupit přes net, velké plus. Přeji mnoho úspěchů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hodně zajímavý tip, velmi děkuji, možná taky zkusím osivo ze zahraničí.

      Vymazat
    2. No vidíte. S oblibou nakupuji osivo ve Velké británii (především boby a barevné mrkve v ceně libra za balíček), ale polníček mne nikdy nenapadl.
      Také mám problémy s pěstováním, nedaří se a nedaří. Tak aspoň nejsem sama, komu ten prý "plevel" neroste

      Vymazat
    3. Hlásím úspěch s polníčkem. Předloni na jaře jsem si vyrýpla při pletí jahod ve školce sazeničku polníčku a přesunula ji na vyvýšený záhon doma. Zde toho již moc nevypěstuji, protože živý plot z lísek dosáhl 4 metrů a slunce sem svítí jen část dne. Ta jedna rostlinka se vysemenila a za dva roky obsadila půl záhonu. Včera jsem trhala květy a dala je do salátu, překvapivě jsou také dobré a pořád jemné. Trhali jsme je celou zimu. Pracně pěstovaný polníček v ideálních podmínkách neroste. TO stejné s mangoldem, na záhonech se moc nedaří a o barevných kultivarech si můžu nechat jen zdát. Vždy mi to vyběhne do květu a nic moc jsme nesklidili. Loni jsme bagrovali přípojky a kořenovku a hlínu rozvezli po celé zahradě. V létě byl mangold rázem všude, i na hromadách hlušiny. Statné metrové rostliny, sklízela jsem jej ještě o vánocích. Se v těch rostlinách nevyznám.

      Vymazat
  5. problémy vidím opravdu v té počáteční vlhkosti nebo zaschnutí při vzcházení. už na poprvé se mi ve skleníku (v září vlhkém i teplém v jednom) krásné vyklíčil a i teď v lednu (mrazy zatím byly jen do -13) stále pěkně dorůstá. zelená zelinka k nezaplacení:)

    OdpovědětVymazat
  6. my jsme ho seli v říjnu a roste pod netkanou textilií (kvůli slepicím, protože těm evidentně chutná). ale stejně, když bych ho chtěla na pořádný salát, sklidím půl záhonku. chtěla bych aby byl větší. zdá se mi, že roste hrozně pomalu. a jak sklízet? trhat nebo vytahovat i s kořínky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Vaši zkušenost, říkala jsem si, že by mi mohl polníček z října stačit na ty Vánoce, ale takhle jej budu asi muset set dříve, aby stihl trochu vyrůst, jestli roste takto pomalu...

      Vymazat
  7. Jitko, polníček mi ze začátku také nešel, teď ho mám jako plevel. Potřebuje ke svému vyklíčení konstantní vlhkost. Obvykle se uvádí výsev v srpnu, ale pokud nemá vlhko, tak proste nevzejde, klasická zálivka v srpnových horkých dnech mu nestačí. Mně se samovysévá a vidím, jak je na vlhkosti závislý. Před dvěma lety bylo u nás suché léto, ale i suchý podzim a polníček ne a ne klíčit. Zálivka na místech, kde by mohl být, nepomohla. Vzešel prostě až v listopadu a ten rok z něho nic moc nebylo. Takže vysévat v srpnu (ale spíš v září) a dostatečná vlhkost jsou klíčové. Má rád poměrně hodně humusu. Daří se mu na místech, kde bylo předtím hnojeno kompostem nebo kam se humus splavuje (mezi špáry kamenů např.). Já jsem ho začala úspěšně pěstovat na místech, kam sázím rajčata - na jaře tam odkvete a vysemení se polníček, vysadím rajčata, zamulčuji odkvetlými polníčkovými rostlinkami, přidám jim kompost. Přes léto jsou tam rajčata a na podzim obvykle začne rašit polníček a takhle to jede dokola dokolečka. Mám schovaná nějaká semínka. nevím jakou budou mít klíčivost ale mohu poslat na zkoušku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Tvoji zkušenost a moc děkuji za nabídku se semínky za zkoušku. Letos jsem objednala hodně semínek a budu na podzim zkoušet a zkoušet a zkoušet. Ten tip na pěstování po rajčatech se mi hodně líbí, děkuji za něj!

      Vymazat
  8. Jo a z jarních výsevů mi prostě nevzešel nikdy, nevím proč.

    OdpovědětVymazat
  9. S polníčkem to není jen tak. Zkoušela jsem přes zimu v truhlíku za oknem, ale moc se mu nedaří. Nikdy ho nemám takový jako z obchodu. A taky záleží jaká jsou semínka, některá nevzejdou vůbec.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    prozradíte, prosím, recept na tu zálivku?
    Předem děkuji. Petra Slavíčková

    OdpovědětVymazat