Výprava do kompostárny Blansko

Tak už máme svoji oblíbenou kompostárnu. Je až k nevíře, že jsme si nějakou nevyhlídli už dříve, s naší velkou spotřebou tohoto živého užitečného materiálů v naší zahradě. Kompost dávám k novým výsadbám rostlin, k malinám, ostružinám a jahodám na podzim. Spousta kompostu padla na zakládání zeleninových záhonů. To množství, které si sama vyrobím, nám zatím absolutně nestačí v době, kdy na zahradě pořád teprve ještě něco sázíme...

Manžel mi dříve kupoval pytlované balíky kompostu, které se prodávají v hobby marketech či zahradnictvích. Vždycky jsem si myslela, že mi budou stačit jen dva tři pytle a nakonec jsme pořád přikupovali a přikupovali a stálo nás to spoustu peněz. Jak jde o kompost do zahrady, jsem poněkud nenasytná.
Takže teď, konečně, už to nebude tak bolet naši peněženku. Cena za volně ložený kompost je krásná. To, jak jej ale odvézt v obyčejném autě, už ale tak snadné nebylo. Koupili jsme si velké stěhovací pytle a vystlali kufr auta i sedadla dekami, abychom to dali. A odvezli jsme si takto 180 kg kompostu za 216 Kč. Lopatu na nabrání nám tam půjčili a manželovi pomohli ty pytle podržet. Víte, my totiž do toho Blanska (od nás 17 km) jezdíme především do jedné restaurace, i s miminkem. Takže do té kompostárny jsem přijela v šatech, s perlovým náhrdelníkem a pěknými botami a manžel v hezké košili... a ještě jsem musela v autě kojit malého, který se zrovna vzbudil. No, muselo to celé vypadat docela vtipně.
Přímo v kompostárně nemají jen kompost, ale připravují taky substrát do truhlíků. Tedy jemně prosátý kompost smíchaný s pískem. I pro to se tam dá zajet, mají ho dostatek:
Takto vypadá jejich substrát, který si také lze koupit na váhu. Ideální třeba do truhlíků.
No a ještě jsem zkusila vyzpovídat pány z kompostárny, jestli neuvažují o tzv. ericaceous compost, tedy kyselém kompostu pro zakládání záhonů pro kanadské borůvky (namísto neekologické rašeliny). Zrovna by se mi taková vychytávka hodila, zakládáme další záhon pro tohle ovoce. A víte, že o něm nejen uvažují, ale už ho právě i pokusně zkouší připravovat? Sice ještě v prodeji není, ale mám už i jen z téhle informace radost.

Proč tolik lpím na kompostu a sháním ho do zahrady? Bojuji díky němu například proti suchu, které nás tento rok čeká. Pořád mám na paměti tento text z knihy pana Svobody "Kompletní návod k vytvoření ekozahrady", str. 288:

 "... tři litry kvalitní suché zeminy prý vsáknou jeden litr vody, což znamená, že 30 cm vysoká vrstva organicky bohaté půdy rozprostřená po zahradě v sobě například udrží tolik vody, jako má 7,5 cm hluboké jezero stejné rozlohy."

Zadržovat vodu přímo v kvalitní půdě na zahradě mi přijde jako jedna z nejvíce užitečných rad.

A co Vy? Máte taky svoji oblíbenou kompostárnu, nebo Vám stačí vyrobený kompost z Vaší zahrady?

Doplnění ohledně mýtů kolem čistoty kompostů
Protože se, nejen tady v diskusi, ale i jinak setkávám s nedůvěrou v kupovaný kompost, oslovila jsem kompostárnu v Blansku, aby se mi k tomu vyjádřili:

"Je bohužel rozšířena řada předsudků vůči kompostu. Chystáme se je postupně vyvracet v našich příspěvcích na našich webových kanálech. Je pravda, že při zpracování čistírenských kalů je určité riziko kontaminace kompostu nežádoucími látkami. Nicméně každý kompost, který je určen k prodeji a obecně uvádění na trh musí být registrován u ÚKZÚZ, který pravidelně kontroluje proces jeho výroby, jeho kvalitu, provádí odběry vzorků a jejich rozbory a při jakémkoliv pochybení registraci odejme. Vzhledem k existujícím pochybnostem ze strany zákazníků jsme se již před několika lety rozhodli na našich kompostárnách zpracovávat pouze rostlinný odpad, abychom měli jistotu kvalitního produktu, takže čistírenské kaly vůbec nezpracováváme. Díky intenzivnímu zpracování materiálu dochází navíc k hygienizaci, proto se v hotovém kompostu nevyskytují klíčivá semínka plevelů a nežádoucí mikroorganismy. Je to zajištěno tím, že v průběhu procesu se teplota kompostování drží několik týdnů v rozmezí 55-70°C, čehož například v domácím kompostišti nelze dosáhnout. Pokud by měl někdo zájem o zaslání našich rozborů, není problém je poskytnout, dlouhodobě nám vychází v naprostém pořádku."

Tedy pokud Vás tíží jakékoliv obavy, jednoduše kontaktujte Vaši kompostárnu a poptejte se, jak to mají.
Já třeba vím, že pouze s vlastním kompostem si fakt nevystačím. nevyrobím ho dostatek pro zahradu, která se teprve rozrůstá. A i ve vlastním kompostu mohu mít různé látky, jako jsou pesticidy, protože do něj dávám i slupky ze zeleniny, která není bio (ne všechno zvládneme koupit bio), i třeba květiny, které dostanu (ty z květinářství jsou hodně ošetřované) apod. Takže za mne převládají výhody, proč si pro ten kompost do kompostárny zajet a nemyslím si, že tím zahradu nějak poškozuji.

Štítky:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Ďakujem, ďakujem! To mi ani nenapadlo hľadať kompostárnu v okolí, a pritom taký zrejmý a zjavne dobrý nápad.
    Janka

    OdpovědětVymazat
  2. Jen u kompostu, který si člověk nevyrobí sám, nemá jistotu, co všechno je v něm zkompostováno. Třeba kaly z čističek odpadních vod s jedy a těžkými kovy, pesticidy... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, že píšete. Kolem kupovaných kompostů panují různé mýty. Oslovila jsem Kompostárnu Blansko, aby se k tomu vyjádřili a vyjádření doplnila rovnou do článku.
      Kompost, který si sama vyrobím, mi v začátcích takto vůbec nestačí...

      Vymazat