Fialky, kam se podíváš

Opravdu zbožňuji tuto drobnou kytičku, která k nám přišla ze Středomoří. Správně se jmenuje violka a u nás je jich kolem 23 druhů, od violky chlumní, přes močálovou a lesní až po trojbarevnou. Nádhernou vůní se však můžou chlubit jen některé druhy, mezi nimi především violka vonná.

Právě vůni fialky mám ráda. Už roky se neúspěšně snažím sehnat parfém, který voní jako čerstvě utržená kytička fialek, proto mi nezbývá, než si ji zasadit do mé vysněné zahrady a užít si tu omamnou vůni v březnu a dubnu, kdy fialky kvetou.

Fialky by se měly pěstovat snadno, stačí jim vybrat vhodné místo. Nejlépe by měly růst v polostínu nebo mírném stínu, aby je nespálilo silné jarní sluníčko. Ideální jsou jako podrost listnaných stromů, tedy asi je potom zkusím dát pod břízu nebo buk. Rostlinky tvoří rozsáhlé kolonie pomocí svých oddenků, takže porostou samy. Uškodit jim mohou akorát slimáci, mšice a občas nějaká choroba (rez, padlí) – ale to si myslím, že bude problém především šlechtěných druhů. Klasická violka vonná by měla růst bez problémů. Jejich semena nabízí obchod http://osiva-semena.cz/.

Při přirozeném pěstování bez hnojení ale nečekejte fialovou záplavu květů. Fialky jsou spíš takové skryté poklady v trávě:


Víte, že violka vonná se dá jíst? Ideálně si ji (umytou) přidejte do salátu (recepty na http://kuchyne.dumazahrada.cz/). Působivě bude vypadat na čokoládovém dortu. Květy se často i kandují, recept naleznete na stránce http://www.labuznik.com/.
(zdroj obrázků: vlastní a http://kuchyne.dumazahrada.cz/)

A vylisované dokážou nádherně zdobit holčičí deníky, deníčky a poznámkovníky. Jeden takový vlastním (ten na fotce vlevo), vyrábí je immaginacija (stránky http://www.immaginacija.com/, na Fler: http://www.fler.cz/immaginacija).
Fialkové deníčky, autorem je immaginacija (zdroj obrázků: http://www.immaginacija.com/)

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů