Co se (nám) vyplatí pěstovat

Rozhodujeme se, které jedlé rostlinky, keře či stromy chceme mít v zahradě. Zahrada není nafukovací, a tak je nekompromisním kritériem, co se vyplatí a co nevyplatí pěstovat. Nevyplatí se nám pěstovat především plodiny, které snadno po většinu roku seženeme (v biokvalitě) v bedýnkách nebo na trzích a které se velmi snadno uchovávají a je jich všude hodně. Neplánujem totiž žádný sklep ani kůlnu na uskladnění ovoce a zeleniny. Vyplatí se nám pěstovat ovoce a zeleninu, kterou máme velmi rádi, ale která je drahá, špatně se shání, dlouho nevydrží a nejlepší je především čestvě utržená.

Sepsala jsem (velmi subjektivní) seznam, ale třeba se bude hodit ještě někomu dalšímu.

(Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/https://commons.wikimedia.org/ a vlastní)
 Vyplatí se (nám) pěstovat:
  • Maliny, protože je zbožňujeme a jsou prý nenáročné na pěstování. Maliny míváme jen občas z trhu a když je nesníme hned, tak do večera už je polovina malin v krabičce špatná. Navíc jsou velmi velmi drahé. Těším se, až si je budeme trhat přímo ze stonku do pusy.
  • Moruše, protože se těžko převáží, skladují a vůbec shání. Letos jsem je měla poprvé v puse a celkem mi chutnají, byť čerstvé jsou oproti sušeným dost nevýrazné. Akorát zkusíme pěstovat zakrslý "Pendula" druh, protože na takový velký strom v zahradě už místo nemáme.
  • Ostružiny, ze stejného důvodu jako maliny.
  • Pár jahod na chuť, protože čerstvě utržená jahoda je lahůdka. Ale pro jahody do buchet a na marmeládu si raději zajedeme do jahodárny, kde jsou za rozumnou cenu, byť ne bio.
  • Angrešt, protože jej máme hodně rádi a už tři roky jej nemůžeme pořádně sehnat ani na trhu. A když jsme na něj náhodou narazili v obchodech (2x), tak nebyl pořádně zralý.
  • Višně, opět jsou k nesehnání. Koupili jsme si mražené, ale ty byly děsně kyselé (a drahé). Višně používáme do koláčů, na koktejly a chci z nich zkusit zmrzlinu.
  • Sladkovišně, protože opět nejsou k sehnání (vůbec).
  • Kamčatská borůvka, protože je nenáročná na pěstování, celkem dost zdravá a nikde jsem ji ještě neviděla ke koupi.
  • Bez černý, protože zbožňuji bezový sirup a nemám kde si jej (bezpečně a blízko) natrhat v přírodě.
  • Hrášek, protože nejlepší jsou malé, ještě nedozrálé, sladké hrášky. Krásně se pne, takže v zahradě nezabere tolik místa a je jednoduché jej pěstovat.
  • Bazalka, tymián, libeček, máta, meduňka, pažitka – bylinky, které je nejlepší používat čerstvé. V obchodech jsou celkem drahé a na okně v kuchyni se jim nedaří tak pěkně jako venku.
  • Rybíz, protože je dobrý v dezertech, v táči i jen tak na chuť. Špatně se ale shání, především ten bílý a černý.
  • Levandule, kterou chci zkusit dát do bábovky a na dezerty. Čerstvá i sušená levandule určená k jídlu se velmi špatně shání.
  • Červená cibule, protože ji máme rádi a nedaří se nám ji sehnat.
  • Lesní jahody, mám je velmi ráda, ale bojím se je jíst u lesních cest, kde jezdí traktory a lesnická auta, která mají mnohdy horší škodliviny z výfuků než 10 aut ve městě. Na trhu jsou k nesehnání.
  • Hrušky, za předpokladu, že máte oblíbenou zrovna odrůdu letních hrušek, které se nedají moc dobře sehnat.
  • Plody arónie, neboť nejsou k sehnání. Ale hůř se pěstují, protože jich hodně sezobou ptáci.
  • Heřmánek a kopřiva na bylinkový čaj, protože čaj z čerstvých rostlin je úplně jiný než ten sušený. A ze zahrady budu mít jistotu, že jsou rostlinky nezávadné.
  • Zelené fazolky, které dávám do polévky a nebo používám jako přílohy a ne vždy se mi je daří sehnat v obchodech. Navíc se snadno pěstují a nezaberou místo, protože se pnou.
  • Cukety, protože jedině pěstováním na vlastní zahrádce se vám podaří dostat se k těm malým, křupavým, ze kterých se dělají saláty. A navíc můžete vyzkoušet i cuketové květy.
  • Cherry rajčata, protože se u nás ještě stále nedá moc dobře dostat k rajčatům, která dozrála opravdu na stonku na slunci a mají pořádnou chuť. Potřebují ale více péče a je s nimi víc starostí.
  • Klasický salát, protože se nedá moc dobře skladovat a je nejlepší rovnou utržený ze záhonu, navíc se dobře pěstuje.
  • Rukola a polníček, protože mi vždycky stačí jen pár lístků do bagety nebo do salátu. A kvůli tomu se nevyplatí kupovat celý balík rukoly, když stejně moc dlouho v ledničce nevydrží.
  • Kopr, protože nám vždycky stačí jen trocha a je nám líto vyhazovat celý zakoupený svazek, když nevydrží dlouho v ledničce. Ideální bude vždycky jít a zahradu a utrhnout si, kolik bude potřeba.
  • Celer naťový, protože je výborný do vývarů a nejde jej jednoduše sehnat.
  • Karotka a nebo barevné druhy mrkve – je úžasné jít si vytáhnout ze záhonku takovou tu malou, ale úžasně sladkou mrkvičku. Tu v obchodech neseženete. Stejně jako žlutou nebo fialovou odrůdu mrkve.
  • Rebarbora – chci ji zkusit jen kvůli tomu, že v obchodech bývá úplně zelená, a v receptech, na kterou ji chci použít, je vždy na obrázcích krásně červená. Třeba se mi zadaří si ji alespoň vypěstovat.

Co se ještě vyplatí, pokud je máte rádi: oskeruše, jeřabiny, plody muchovníku, mirabelky.
U čeho nevím, protože ještě nemám žádnou zkušenost s pěstováním: brokolice, kapusta, květák, pórek, papriky, dýně, patizon, křen, lilek, fenykl, chilli papričky, artyčok, čekanka.

Nevyplatí se (nám) pěstovat:

(Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)
  •  Brambory ve velkém. Nemáme na ně místo a jsou s nimi starosti, navíc jsou rostlinky jedovaté. A lze je téměř celý rok sehnat v biokvalitě za dobrou cenu v bedýnkách. Máme rádi akorát takové ty malé "nové" čerstvé vykopané brambory, což lze řešit tzv. "pěstováním v pytli" (o tom někdy příště).
  • Bílá cibule a česnek, protože se snadno skladují a jsou k sehnání v bedýnkách celý rok.
  • Třešně, protože jsou v sezóně celkem dobře k sehnání. Člověk se jich přejí, pak je nechce ani vidět. Navíc v polovině z nich bývají červíci a nelze je tak dobře zpracovat jako višně (nemají tak výraznou chuť). 
  • Broskve a meruňky, protože vůbec není jednoduché je pěstovat v trochu vyšší nadmořské výšce, často stejně pomrznou a navíc jsou celkem k sehnání v obchodech.
  • Vlašské ořechy, to kvůli alopatii ořešáku (vlastnost stromu taková, že pod ním nic nechce růst).
  • Chřest, protože je celkem náročný na pěstování, plodí až po třech letech a v době své sezóny je snadno k sehnání (byť pěkně drahý).
  • Slunečnice, protože je to celkem obrovská, byť pěkná rostlinka a slunečnicová semínka lze snadno koupit.
  • Mák ve velkém, protože je opět snadno k sehnání.
  • Červená řepa, ředkvičky, bílá ředkev či tuřín, protože jsou dlouho k sehnání v bedýnkách v biokvalitě a nestojí moc.
  • Zelí, které je opět snadno k sehnání. A nesnadno se pěstuje (mají na něj chuť často slimáci, bělásci apod.).
  • Lískové ořechy, neboť jsou snadno k sehnání a pro dobrou úrodu je potřeba mít více lísek. Ale stejně je budeme pěstovat, protože jde o pěkný keř.
  • Borůvky, neboť potřebují kyselou půdu a spoustu péče. A pak stejně člověk zjistí, že nechutnají tak dobře, jako ty natrhané v lese. Borůvky se nám zatím celkem daří v sezóně shánět, byť nejsou zrovna levné.
  • Jablka, protože námi oblíbené odrůdy jsou velmi snadno k sehnání v bedýnce, v obchodě, na trhu a dlouho vydrží. 
  • Švestky a blumy, protože si opět vystačíme s odrůdami, co jsou v obchodech.
  • Hrozny, protože není jednoduché je pěstovat a v obchodech se dají snadno sehnat pěkné, velké chutné (byť ne bio). Stejně to ale s nějakými zkusíme, alespoň nejprve jako s okrasnou rostlinkou.
  • Kukuřice, protože se celkem dají sehnat klasy na grilování v obchodech.
  • Okurky, protože snadno hořknou, mají nepříjemné chloupky, po kterých se kolikrát osypou ruce a jsou celkem dobře k sehnání a vydrží v ledničce.
  • Ledový salát, špenát, mangold, protože je dobře k sehnání v bedýnkách a dlouho vydrží v ledničce.
  • Mrkev, petržel, celer, pastiňák, protože jsou velmi často v bedýnkách a dlouho vydrží.
  • Kedlubny, protože jsou snadno k sehnání a dlouho vydrží.
  • Oregano, majoránka, kmín a další druhy koření, které je lepší používat sušené pro jejich intenzivnější vůni.
  • Sója, protože by se vůbec nefermentovaná neměla jíst a je vlastně hloupost ji pěstovat.

Obrázky:
Obrázek moruše: By The original uploader was Ranko at Serbian Wikipedia (Transferred from sr.wikipedia to Commons.) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crni_dud_plod.jpg
Obrázek barevné mrkve: By Esali Alimentación (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuevas_Bajas_Purple_Carrot.jpg
Obrázek brambor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aardappelknollen_Fresco_(Solanum_tuberosum_%27Fresco%27).jpg
Obrázek cibule: By L.Miguel Bugallo Sánchez [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cebolas.Galicia.jpg
Obrázek jablka: By Glysiak (Own work) [GFDL or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lobo_cultivar.jpg
Obrázek ořechu: By Böhringer Friedrich (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Juglans_regia_Echte_Walnussfrucht_3.jpg

Sdílení:

12 komentářů

  1. Děkuji za rekapitulaci, ve většině případů s vámi souhlasím, a co se týká ostatních plodů a bylin, mám velkou zahradu a velkou oblibu v zahradničení a plno dalších důvodů, proč pěstovat vše, co moje zahrada a moje záda snesou. Nejraději mám všechno svoje a při ruce. Ale chtěla jsem hlavně pobídnout k pěstování brokolice, pokud máte trochu slušné podmínky, protože je to výhodné. Stačí vám pět pěkných zasenic a máte pravidelný přísun brokolice zajištěn celé léto. Nejdříve odřízeme hlavní květ, který je sice menší než ten v obchodě, ale tím to nekončí. Necháme rostlinky dále v zemi a staráme se, aby měli vláhu a kyslík. Z každého paždíčka nám vyroste další růžička menší brokolice, a to postupně od spoda nahoru. Takže sklízíme každé patro v jinou dobu v rozmezí asi šesti neděl. Brokolice z naší zahrádky je mnohem chutnější a máme ji čerstvou každý týden, a sklizené množství stačí do polévky, nebo do zapékaných jídel. Nemusí pršet, jen když kape a že kape až do konce srpna. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji za zajímavý návod na pěstování brokolice. Zrovna tento rok budu na balkoně (mám teď pro zeleninu jen balkon, budeme tento rok stavět, takže na zahradě budou kupy hlíny) zkoušet stonkovou brokolici - to asi bude vlastně něco podobného, že?

      Vymazat
  2. Krásný seznam, měla jsem to podobně.
    Z prvního seznamu nám ještě chybí ta moruše a aronie, na řadu přijdou tento podzim.Vzdala jsem shánění trnavské a nakonec zvolím převislou bílou moruši s černými plody. Jsou sice vážně mdlé, bohužel pravé nigra se alba nikdy neyrovná, ale zato pendula pěkně vypadá jako strom :)
    Jakou zvolíte aronii? K dostání je tu snad jen Nero, které mi až tak moc nechutná a k roubování jsem ještě nedospěla.
    Ze zelenin se mi neosvědčila rukola a polníček, mizerně rostou a nechutnají tak jako z obchodu.
    Zato musím apelovat na okurky, nikdy jsme je neměli, moc mi ani nechutnaly, ale letos je to naše nejzamilovanější jídlo. Loni jsem vyzkoušela jako atrakci nádherně žluté citronky a slavily úspěch. Semenaření se mi moc nevyvedlo, ale protože kluci chtěli okurky zas, z nouze jsem v Obi koupila balíček obyčejných zelených a byla to trefa. žádné nahořklé chlupaté příšery, které znám z dětství, nýbrž sladké šťavnaté křupavé okurčičky.
    Osvědčil se mi i mangold (s kupovaným se nedá srovnávat a navíc červené nebo žluté řapíky krásně vypadají), ačokča (roste to samo na plotě), slunečnice (kluci si ji pěstují sami, jsou různé odrůdy a beru ji spíš jako nenáročnou kytku a nakonec i bílá cibule. Ne žlutá, ale zeleninová bílá, popřípadě šalotka. Naopak mi tu nejde brokolice, sice to prý má fngovat jako v komentáří výše, ale nezadařilo se.
    Ze stromů u nás nesmí chybět třešeň, právě proto, že všehny třešně na trhu jsou červavé. Máme velmi ranou a červivět by neměla. Líska je taky fajn, máme z ní živý plot, ale vy máte vlastně už tu tureckou... Ještě máme mišpuli a fajn je i muchovník.
    Už se nemůžu dočkat prvních plodů, nejstarším stromkům je teprve pět let a děti jsou vždy rychlejší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s převislou černou moruší celkem spokojená. Tedy, nemá ty krásné obrovské morušky, které si pracně v sezoně sháním přes prodejce bioovoce. Ale má takové maličkaté černé chutné plody, které otrhávám jen tak při procházce zahradou, jak postupně dozrávají. A dozrávají až do září, včera jsem jich ještě pár měla.
      Aronii mám Nero a syrová mi vůbec nechutná. Ale poradila jsem si, dělám z ní sirup a plánuji pár dalších zajímavých receptů, do kterých ji půjde použít.

      Co se týká rukoly, mně se v truhlíkovém balkonovém pěstování velmi osvědčila tzv. Divoká roketa (http://www.osiva-semena.cz/listove-zeleniny/1022-rukola-seta-rostlina-eruca-sativa-prodej-semen-05-gr.html). Na jaře chutná velmi dobře, krásné velké lístečky, z jednoho truhlíku jí bylo dost i na polévku, v průběhu léta jsou lísky jen úzké a malé, tak akorát na pizzu a do bagety, a chutné jsou stále i teď. Tak můžete zkusit tuto.
      S polníčkem jsem na balkoně taky nespokojená, vůbec neklíčí, mizerně roste. Tajně doufám, že na zahradě to s ním půjde lépe, mám jej ráda.

      U okurek se bojím padlí a dalších nemocí, moje mamka si snad každý rok na pěstování okurek bez chemie stěžuje. Ale s mangoldem to nakonec taky zkusím, skvěle se mi hodí do mých zeleninových polykultur a dobře vypadá.

      Brokolici jsem zatím nakonec zkoušela, objevila jsem, že existuje tzv. stonková, která plodí průběžně. Pěstovala jsem odrůdu Calabrese, ale absolutně nevykvetla. Nic z ni nebylo. Takže taky nějak nevím, jak na to.

      Klasické lísky máme taky, ale letos úroda není, nezvládli jsme je pořádně zalévat, takže oříšky uschly.

      My měli letos první sladkovišně (tříletý stromek). Byly právě dvě, jedna pro mne a jedna pro manžela, syn ochutnat nechtěl. A byla to taková zvláštní chuť, ještě doteď se rozhoduji, jestli mi to vlastně chutnalo nebo ne. Ale strom je to pěkný, něco s nimi časem vymyslím.

      Vymazat
  3. Cherry rajčátka - příští rok začnu s divokým rajčetem - Marek Kvapil zahájil prodej na potravinovezahrady.cz - jen upozorňuji, pokud sis nevšimla a máš zájem.

    Ola

    Jak je vidět, k tvému seznamu co se vyplatí pěstovat se zase vracím pro inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji za skvělý tip, kde sehnat semena divokých rajčat. Plánuji to s nimi zkusit příští rok (ještě zatím v truhlíku).

      Vymazat
  4. česnek bych sadila vždy, i kdybych měla tu nejmenší zahrádku! zásoba na rok (my okolo 200 ks) nezabere zase tolik místa a z běžné a důležité zeleniny je to snad ta nejdražší, kterou nemusíme platit:) holt česnek se dává snad do všech pokrmů krom těch sladkých:) bez chviličku orestovaného česneku k hotové cibulce je všechno ochuzeno o vůni navíc - vegetariáni se bez toho neobejdou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že opravdový dobrý česnek je drahý, je to dnes vlastně taková luxusní potravina. Možná mám z jeho pěstování jen zbytečné obavy.

      Vymazat
    2. Vidite, ja jsem takovy zahradkar samouk a pestuju vetsinou stylrem pokus x omyl nebo kdo co poradi a cesnek mi jde vzdycky. Urcite se nebojte. Namocit pred sadbou do skorice, sazim priblizne mezi svatky a vzdy super uroda. 👍

      Vymazat
  5. Já si myslím, že se vyplatí pěstovat vše. My máme malou zahrádku, ale i tak toho vypěstuji hodně. Nejde ani tolik o to, že člověk ušetří peníze, ale hlavně o to, že má zeleninu, která není chemicky upravená. Já si navíc při práci na zahrádce krásně odpočinu. Pěstuji tam rajčata, papriky, brambory, hrášek, ředkvičky atd. Zkrátka takovou tu základní zeleninu, na kterou používám přírodní hnojivo , aby mi vše pěkně rostlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní psala, že nakupuje v bedýnkách bio, ale ne všude se dají bedýnky sehnat a proto se přikláním k pěstování všeho, co se na ten malý kousek zahrádky vejde. ;-)

      Vymazat
  6. Moc pekne zpracovany seznam. Doporucil bych prehodnotit ty kanadsky boruvky. Kdyz je pestujete spravne (raselina a substrat pro boruvky) a dost zalivate, nasbirate jich obrovske mnozstvi a z me zkusenosti chutnaji vsem. Daji se taky vyborne pestovat v nadobach.

    OdpovědětVymazat