Inspirace z Bylinkové zahrady Tiree Chmelar Valtice

Konečně se nám poštěstilo se dostat do bylinkové zahrady ve Valticích, která se letos otvírala třetí květnovou sobotu. A nebylo by lepšího načasování než zrovna teď, kdy zakládáme vlastní bylinkovou spirálu, chybí mi některé rostliny a stále ještě hledám inspiraci.

Bylinková zahrada sousedí hned se zámkem.
Hned kousek od vstupu byly dva domečky pro hmyz – ráda je vidím naživo i u nás a ne jen na výletech v Rakousku. Byly jednoduché, ale účinné, včelky tam létaly z květu na květ, slunéčko sedmitečné jsem tam taky zahlédla a kromě toho tam poletoval obrovský čmelák a mezi bylinkami se schovávala mrštná ještěrka. Ta zahrada rozhodně "žila".

V bylinkové zahradě byly i dva pěkné exempláře domečků pro hmyz.
Kromě hmyzu zahrada ožila také prostřednictvím pobíhajících dětí. Nikdy by mne nenapadlo, jak může děti bavit zalévat květiny. Musela jsem chytnout ten pravý okamžik, kdy se dala ta půvabná barevná konvička alespoň vyfotit. Kohoutky s vodou mají v kamenné stěně tak dobře ukryté, že jsme si jich vůbec nevšimli. A nechybí ani pítko pro ptáky, byť zrovna ten den s poněkud zelenou vodou.

K zahradě patří i jednoduché vodní prvky. A v pozadí pítka je vidět vinná réva, přecejen je bylinková zahrada ve Valticích, takže víno nesmí chybět.
Kromě typických bylin pro použití v kuchyni byly v zahradě barvířské rostliny i různé jedovaté byliny, nebo také kosatce a pivoňky. Díky přehledným tabulkám jsem si našla bylinky, které chci na zahradě jednou mít a překvapilo mne, jak jsou někdy velké a nebo naopak malé. Třeba takový mák východní byl celkem velikán, stejně jako rebarbora či kostival, který jsem původně měla za malou květinku. A zjistila jsem, že okrasné česneky vlastně kvetou již v květnu. Co se týká kvetení, tak pro návštěvu zahrady je podle mne ideální spíše červen a letní měsíce, kdy budou kvést středomořské bylinky – to bude paráda. Snad se mi podaří se tam ještě v létě ještě jednou podívat.

Shora ve směru hod. ručiček: Můj oblíbený kontryhel s typickými kapkami vody; dále velikán kostival lékařský – už chápu, proč se tak často používá jako mulč, tvoří totiž velké množsví hmoty; voňavá horská saturejka; půvabné okrasné česneky a nakonec moje první setkání s dospělou rostlinou chřestu – je velký a celkem pěkný.
Být v zahradě na první slavnostní otevření mělo i jednu pěknou výhodu, byly tam ochutnávky bylinkových čajů firmy Sonnentor. S čajem na lavičce se tam báječně odpočívalo. Nakonec jsem samozřejmě nakupovala bylinky v jejich obchůdku. Paní prodávající tam o bylinkách věděla snad všechno a hned ochotně radila. Měli tam například ananasovou šalvěj – její listy po promnutí skvěle voněly a také úžasnou jahodově vonící mátu, kterou jsem si hned koupila ještě spolu s kontryhelem a saturejkou. A dokonce mi jejich hlavní zahradník na druhý den ochotně sehnal šest sazenic převislé saturejky a upozornil mne, že se jedná o poněkud nezvyklý druh saturejky (Satureja douglasii) a vážně je zvláštní, voní totiž po mátě a má velké listy. Do této Valtické zahrady se budu ráda vracet.

Moje úlovky: půvabná bedýnka s kontryhely, jahodovou mátou a saturejkou a voňavý bylinkový čaj.

Stránky Bylinkové zahrady Tiree Chmelar Valtice: http://www.bylinkovazahradavaltice.cz/.

Sdílení:

4 komentářů