Exotická kráska jménem Mučenka pletní

Poprvé jsem ji viděla loni u plotu v botanické zahradě v Brně. Neměla cedulku, bylo vidět, že se je tam asi jen tak "načerno", možná ji vysadil některý student botaniky jako experiment, možná se "vysadila" sama. Každopádně bez problémů kvetla a plazila se po plotu venku v našich podmínkách.

(Zdroj obrázku: http://seedsforgreenroofs.blogspot.cz/)

Jenže jsem bez cedulky neznala název, neměla jsem s sebou fotoaparát, tak jsem tenhle krásný objev nechala plavat. Ale on asi nenechal plavat mne. V knížce Ekozahrady od pana Svobody jsem jsem teď narazila na název Mučenka pletní (Passiflora incarnata) a strýček Google mi ukázal obrázky. Panejo, vždyť to je ona!

Tolik pohádka o tom, jak jsem potkala Mučenku pletní. I když se dá do přírodní zahrady vybrat nespočet jiných, vhodnějších popínavých rostlin, já to musím nejprve zkusit s touto. Seznamte se tedy s exotickou Mučenkou, která by to u nás teoreticky měla zvládnout:

Mučenka pletní (Passiflora incarnata)

Mučenka pletní v celé své kráse.
(Zdroj obrázku: http://www.sbs.utexas.edu/)
  • někdy se jí také říká "opletní" a někdy na stránkách najdete jiné, které se za ni nesprávně vydávají, je dobré si vždy ověřovat latinský název,
  • je to popínavka, jejíž nadzemní část každý rok odumře, přezimují jen kořeny a na jaře vyraší znovu maximálně do výšky 6 metrů, kvete v červenci,
  • měla by být mrazuvzdorná do -20 °C, ale jistější je ji na zimu přikrýt slámou a větvičkami,
  • libuje si na slunném chráněném místě (u zdi domu) a v létě má ráda dostatek vlhkosti,
  • plody jsou jedlé, abyste se jich ale dočkali, potřebujete další mučenku (je cizosprašná), něco, co ji zvládne opylovat, a hodně slunečných dnů.

Jedlé jsou i květy a listy, dokonce jsou velmi léčivé (antidepresivum, zlepšuje spánek), ale ve větších dávkách halucinogenní a možná i nebezpečné pro játra. Spíše ji ale můžete s úspěchem použít proti kožním plísním, stačí na pár hodin přikrýt místo rozdrceným listem a opakovat proceduru asi týden.

Krásné květy se otevírají odpoledne a měly by pěkně vonět. Pokud ji ale budete hnojit, tak prý nepokvete. Někomu ze začátku prý vůbec nekvetla, jiný měl obsypanou pergolu květy. Na mnoha místech v republice se ji asi pěstovat nepodaří, já to beru spíše jako hezký experiment.

Co se týká praktické části pěstování, ta už pohádková není. Semena u nás nejsou jednoduše k sehnání. Zkusila jsem napsat na můj oblíbený internetový obchod http://www.semenaonline.cz/ a paní mi napsala, že pokud to bude možné, tak ji přidají. Zatím je tedy k dispozici jen ze zahraniční, například odsud: http://www.magicgardenseeds.com/PAS02.

Další zajímavé informace o Mučence pletní:
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Passiflora+incarnata
http://www.konev.cz/fotodeniky/keramo/13-11-2012/
http://vilcakul.extra.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=2

Doplněno po letech: Semena mučenky pletní jsem ze zahraničí objednala a podařilo se mi ji předpěstovat. Vysadila jsem ji do zahrady, kde nakonec i krásně kvetla. Bohužel mi nepřezimovala. Nevylučuji, že to s ní ještě jednou někdy někde zkusím, ale bylo to docela náročné a s nejistým výsledkem, takže zatím váhám.

Sdílení:

6 komentářů

  1. Díky za zajímavý tip :-), už mám objednaná semínka ve dvou barvách...

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi líbí - MOC :o))) Smím vědět, odkud máte semínka objednaná ?

    Bára

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně pozor, aby to byla opravdu mučenka pletní. Ostatní druhy mučenky to u nás nemusí vydržet venku, ale ta pletní to podle internetu zvládá na mnoha místech republiky. Dejte pak vědět, jak Vám poroste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj podle obrázku a popisu by měla být..tak uvidíme co vyroste jestli tedy něco vyroste :-D

      Vymazat
  4. Díky moc :o)))
    Bára

    OdpovědětVymazat