Měsíček lékařský pro usměvavé tváře

Nevím, jak to dělá, ale vždy když koukám na jeho sytě oranžové květy, tak se usmívám. Asi to bude tou barvou nebo tím, že kvete především na slunci za krásných teplých letních dnů. Jako malá jsem ale měsíček lékařský (Calendula officinalis) příliš v lásce neměla. Sbírala jsem jej na zahradě pro moji mámu a z lepkavých zelených částí jsem měla ulepené ruce, navíc mi moc nevoněl. Máma z něj vyráběla domácí měsíčkovou mast, která pak byla základem domácí lékárničky. A ta mast mi taky zrovna nevoněla, byť účinná rozhodně byla.


Ale dost vzpomínek, nakonec jsem si jej taky do naší zahrady vysadila. Vlastně se bez něj neobejde snad žádná pořádná ekozahrada, protože měsíček je základní přírodní zbraň proti háďátkům, sviluškám a škodlivému hmyzu (prý dokáže odpuzovat i housenky a mravence, drátovce, zrnokazy). Jednoduše jej vysadíte k rostlinám, které chcete chránit. Nejčastěji je ozdobou zeleninových záhonů, patří do zeleninové polykultury i do bylinkové spirály. Je také žádaným společníkem vinné révy, jahod i brambor, hrachu a okurek.

Musím říct, že se velmi dobře pěstuje. Ze semen jsem jej vysela pozdě a navíc jsem neměla možnost semena zalévat. V bylinkové spirále ale velmi dobře vzešel, jinde byl bohužel utlačen a zastíněn plevelem. Když jsem měla semínka v ruce, pochopila jsem, odkud asi pochází název "měsíček", jsou to totiž pěkné zahnuté srpky, takové jsem ještě neviděla. Protože je to letnička, je potřeba každoroční výsev. Obvykle ale postačí nechat několik květů "dozrát", posbírat semínka a rozeset, kam je potřeba. Nebo to nechat na přírodě samotné. Vždy ale vyžaduje slunné místo a trochu prostoru. Když jej vysejete moc nahusto, tak může plesnivět a také je jej nejspíš napadnou i mšice. Některé články tvrdí, že vyčerpává půdu, když je pořád na stejném místě – to hodlám vyzkoušet na bylinkové spirále a uvidím. Když bude nejhůř, tak mu tam každé jaro přidám kompost.

Nahoře vlevo jsou semínka tak, jak jsem je viděla já, když jsem je koupila. A další obrázky jsou z Wikimedia Commons, na vlastní fotky semínek si ještě musím počkat, než dozrají. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)

Proč se ale vyplatí měsíček vlastně pěstovat? Může se stát levným a účinným základem domácí lékárničky a možná nahradí i některé kosmetické přípravky:
  • ze sušených květů se dělá čaj. Měl by působit jako přírodní antibiotikum, podporuje pocení, prý působí proti některým typům rakoviny. A na internetu najdete ještě spostu dalších nemocí a neduhů, proti kterým by měl pomáhat. Květy na čaj se mají trhat, když se květ začínají otvírat a při sušení nesmí na světlo. Není vhodné raději čaj pít v těhotenství a při kojení.
  • typická je měsíčková mast. Lze ji udělat jen jednoduše se sádlem, složitěji se včelím voskem a kosmetickými základy nebo vyzkoušejte luxusní verzi s bambuckým máslem a mandlovým olejem (v receptu je lepší použít čerstvé květy místo sušených). Základní obyčejná verze je velmi levná a lze ji použít především pro děti na spáleniny, jizvy, modřiny, řezné rány i plíseň nohou. Žlutá zplaněná forma měsíčku nebo měsíček zahradní prý nemají takové léčivé účinky.
  • své použití najde i v kuchyni jako koření. Umí obarvit rýži, ne nadarmo se mu říká "nepravý šafrán" a v některých státech vám jej podvodníci klidně prodají pod názvem pravého šafránu. Čerstvé lístky se přidávají do salátů, ale i k masitým pokrmům, protože pomáhají trávení. Zajímavý je i recept na meruňkový džem s měsíčkem od Věrušky. Tak jako u každého rostlinného antibiotika bych ale byla opatrná a používala bych měsíček do jídla jen příležitostně.
  • Časté je také používání v kosmetice. Moc domácích receptů jsem ale zatím nenašla, jen se často píše, že umývání pleti vlažným odvarem z květů měsíčku ji zjemňuje a učiní vláčnou. Tedy pokud vám nebude chutnat čaj, nevylévejte jej a třeba to zkuste. Udává se, že odvar z květů prý snad dodává zlatavý odstín blond vlasům, lze vyrobit i domácí měsíčkový olej na vlasy, ale na některých fórech byly ohlasy, že trochu vysušuje vlasy.
Když nevyužijete měsíček do lékárničky, udělá vám parádu ve váze (zdroj obrázku: http://www.canalvie.com/). Nahoře vpravo je obrázek měsíčkové masti, tak jak ji vyrábí paní Klára z kopce (zdroj obrázku: http://conovehonakopci.cz/). Měsíčku to sluší i v salátu nebo ho můžete zkusit spařit, nechat schládnout a použít vodu na koupel nohou či usušit na koupele na později (zdroj obrázků: http://picklebums.com/ a http://www.rootsimple.com/)


Měsíčkové odkazy:
http://www.home-made.cz/2013/06/domaci-mesickova-mast.html (ale lepší je z čerstvých)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Měsíček_lékařský
http://www.ordinace.cz/clanek/mesicek-lekarsky/
http://conovehonakopci.cz/?p=3519
http://www.veronica.cz/?id=253&i=63

Obrázky:
1) Madelon Wijnbergen,  http://www.freeimages.com/photo/orange-flower-1349401
2) By Wildfeuer (Own work (own photo)) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
3) By Wildfeuer (Own work (own photo)) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
4) By H. Zell (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
5) Albert Mondor, Canalvie, http://www.canalvie.com/maison/cour-et-jardin/articles-cour-et-jardin/l-entretien-des-annuelles-en-contenant-1.1178406
6) Klára Hadašová, Měsíček lékařský, http://conovehonakopci.cz/?p=3519
7) Mrs. Homegrown, Harvesting and Drying Calendula http://www.rootsimple.com/2011/03/harvesting-and-drying-calendula/
8) Kate Pickle, Eat What Your Grow – Spring Salad with Balsamic Dressing, http://picklebums.com/pring-salad-with-balsamic-dressing/

Sdílení:

1 komentářů

  1. Prý jej často prodávají v Turecku, lidi se s tím setkávají na dovolených :-)

    OdpovědětVymazat