Kde je hranice mezi moderní předzahrádkou a šutrovištěm?

K následujícímu článku mne inspirovala blogerka Anita Blahušová svým článkem Předzahrádka.... Taky jsem si totiž všimla nové módní vlny v městských i vesnických předzahrádkách. Lidé ve velkém nahrazují květinové záhony a trávníky kamennými "pouštěmi", někdy s oázou jedné nebo dvou rostlinek (obvykle mini jehličnanů). Aby jim neprorůstal plevel, jsou nezbytnou součástí speciální neprorůstací fólie a občasný postřik herbicidem pro ten plevel, který se uchytí i mezi těmi kameny. Funguje jednoduchá úměra, že čím více chci ohromit kolemjdoucí, tím dražší musí kameny být.
Samozřejmě, vzhled a upravenost okolí domu je věc velmi individuální. Jsem na tenkém ledě, pokud si troufnu o nějaké předzahrádce tvrdit, že je nevkusná či nehezká. Předzahrádky obsahující kameny jsou totiž mnohdy právě ty, pro které lidi hlasují v soutěžích o nejkrásnější předzahrádky měst a vesnic. Například v soutěži Nejkrásnější okno, balkon a nejkrásnější předzahrádka města Slavkov u Brna se do úzkého výběru odborné komise probojovaly především předzahrádky obsahující kameny. Architekti, ať ti klasičtí nebo zahradní, by jistě zajásali nad čistými liniemi apod. I já musím uznat, že chodím na procházky s kočárkem kolem dvou kamenných předzahrádek, které jsou prostě pěkné na pohled. Lahodí oku, mají pěkné geometrické linie, jsou čisté a upravené, dovolila jsem si je vyfotit:
Kamenné předzahrádky v městské zástavbě (Brno)
A popravdě musely své majitele stát i nemalé peníze, alespoň co jsem měla možnost se dívat na cenu takových bílých a nebo tmavých blištivých lomených kamenů v hobymarketech. Je až s podivem, že si kolemjdoucí ty bílé kameny neodnáší. Pro živočichy je to celkem mrtvá plocha, nic na těchto předzahrádkách nekvete, ale musím uznat, že jsou hezké a upravené. A o to většině lidí jde především, znám spoustu lidí, kteří nechtějí bydlet v zanedbané a zaplevelené oblasti, protože mají pocit, že tam bude bujet kriminalita a problémy. Není se čemu divit, jejich pocit je prý vědecky podložen jako tzv. Teorie rozbitého okna.
Ale někde se to tou upraveností podle mne už přehání, známé je tím obecně USA, ale ani nám se nevyhnuly extrémní přístupy, média například propírala výrok dřívějšího radního Prahy 6, který měřil trávu každý den na různých místech pravítkem (viz video Přidej se) a "přerostlou trávu" hned řešil.
Zpět ale k našim předzahrádkám. Na stejné ulici, jako jsou ty dvě pěkné kamenné předzahrádky, šli majitelé moderních domů ještě dál a dovedli "uklizenost" do úplné dokonalosti, tedy vysypali předzahrádku téměř jenom kameny, však se podívejte:

Opět městské předzahrádky v Brně, tentokrát ale jen prosté "šutroviště".
Těžko hodnotit nějaký estetický efekt, majitelům těch domů se určitě jejich předzahrádky líbí, investovali do nich nákupem kamenů nemalé peníze. A rozhodně jsou předzahrádky čisté a uklizené. Jen jsou poněkud smutné, alespoň pro mne. Člověk projde kolem a nemá se nač dívat, jde o mrtvou plochu. Já jim říkám "šutroviště".
Část pruhu před plotem vysypali drobnými kamínky i naši sousedé. Když jsem se ptala, proč nedají trávník, tak mi říkali, že by se špatně sekal sekačkou a navíc by do něj kakali pejsci a pak by to sekačka rozmetala všude kolem. A to mají pravdu, na kamenných předzahrádkách jsem psí výkaly rozhodně neviděla. Proč nedali skalníky či nějaké pěkné trvalky, to nevím, někdy se zeptám... zahradu mají totiž krásných květin, keřů a stromů plnou a boční plot zahrady osázeli krásně kvetoucími keři.

No a jaký je vlastně závěr mého zamyšlení? Hranice mezi moderní předzahrádkou a obyčejným šutrovištěm je jen velmi malá a záleží velmi na vkusu a vnímání toho, kdo se na ty předzahrádky dívá. No, ale tady jste na blogu o vysněné zahradě a kamenná šutroviště tedy přenechme majitelům moderních strohých domů. Pro lidi, kteří mají rádi zeleň, květiny, vůně, barvy a rádi rozzáří tváře kolemjdoucích a sousedů, nechť si počkají na další článek. Chystám inspiraci na předzahrádky, na kterých to trochu žije.

Sdílení:

5 komentářů

  1. Tohle je myslím skutečně aktuální téma - moc dobře jste to Jitko sepsala. Tyhle předzahrádky jsou opravdu jen mrtvá šutroviště. Kdyby aspoň vyjadřovaly nějakou myšlenku, jako třeba japonské zenové zahrady, ale takhle je to jen hromada kamení vysypaná na fólii...
    Už se těším na Váš další článek o předzahrádkách!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké zamyšlení. Kamenné předzahrádky ani dle mého vkusu nejsou nic moc, mnohem horší však podle mě je, když se stejný styl projeví i ve vnitřní části zahrady. Občas je na zahradě vidět hotové geologické muzeum, kde všechny principy zahrady dostaly pěkně na frak. Hezký, pěkně a moudře vedený blog.

    OdpovědětVymazat
  3. "kamenná" předzahrádka, která ale vypadá hodně dobře (alespoň mně se docela líbí) https://www.youtube.com/watch?v=xorGXl3mxvI

    a pěkná skalka https://www.youtube.com/watch?v=AtxRDqkNQeI včetně informací, jak na to, aby to nevypadalo jako to "šutroviště"

    OdpovědětVymazat
  4. No mohu říct, že po 20 letech péče o předzahrádkou, která je osazena stromky a květinami končím a zavezu ji taky sutry, jelikož po konfliktu s městem a budovatelem internetu, kteří ji zničili už opravdu nemám chuť něco dělat.

    OdpovědětVymazat