Půvabné předzahrádky

V minulém článku jsem polemizovala o moderním trendu kamenných předzahrádek. Pokud nejsou kamenné předzahrádky vaše parketa, jste tady dobře. Hledala jsem půvabné předzahrádky, kde to žije, kvete, voní – tady jsou.
Někdo má jako předzahrádku velký kus neoploceného pozemku, někdo jen pás před plotem a někdo si zvelebuje i třeba jen pás oddělující chodník od silnice. Jako předzahrádku se snažím brát vždy to, co mohou z ulice vidět kolemjdoucí.

Kvetoucí venkovská předzahrádka "za plotem"
Klasika našich babiček a prababiček z vesnic je plaňkový plot a za ním vykukující nádherné růže, topolovky, pivoňky, lilie, kopretiny, stračky, máky, ale třeba taky slunečnice a hvězdnice. Vždy jde o květiny s vysokými (někdy i nepěknými) stonky, které chytře skryje ten plot, a velkými voňavými květy, které se přes nízký plot sklání. Stačí jen 3–4 druhy květin, aby zahrádka nebyla přeplácaná. Bez plotu by to nebylo ono, právě ten plot drží květiny na místě, ohraničuje předzahrádku a udává množství květin určitý řád a uhlazenost.
Vždycky se potom najde nějaký kolemjdoucí, který si ke květině přivoní, či třeba malý kluk, který utrhne kvítek pro milou slečnu. Přesně z takové zahrádky obvykle v mnoha vzpomínkách babičky trhaly kytice do kostela na nedělní mši či v červnu vnoučatům pro paní učitelku. A z takové předzahrádky budou mít radost i včely a motýli.

Nahoře půvabná předzahrádka v Kubově Huti (zdroj obrázku http://www.panoramio.com/), dole kopretiny (zdroj obrázku http://www.pinterest.com/), žluté růže (zdroj obrázku http://www.pinterest.com/), slunečnice (zdroj obrázku http://www.pinterest.com/).

Předzahrádka jako ze zámku
Milovníci historie, hradů a zámků a romantiky si obvykle s předzahrádkou pěkně vyhrají, volí stříhané živé ploty, obvykle z jedovatého (a poněkud nevonícího) buxusu či tisu, kvetoucí voňavé keře jako jsou šeříky a kaliny, do stínu hortenzie a hosty. Půvabná kamenná pítka a fontánky už jen dotvoří atmosféru a drobné květiny jako jsou okrasné česneky či voskovky dodají trochu barvy. V takové předzahrádce se často zabydlí ptáci. 
Pokud nemáte na zahradě místo pro malé leknínové jezírko, může být předzahrádka skvělou volbou. Už jsem takové jezírko v jedné vesnici u řadovky viděla, jen jsem je nestihla vyfotit. Pokud jezírko osázíte vodními rostlinami, budou k němu přilétat vážky z okolí. S takovou předzahrádkou bych si připadala, že každý den vcházím ne do obyčejného domu, ale do zámku.

Formální předzahrádky jsou plné zeleně, často je volí majitelé, kteří mají dům otočený směrem na sever a předzahrádku ve stinné části. (Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/http://www.pinterest.com/ a http://www.mein-schoener-garten.de/

Kousek motýlí louky
Nemáte místo pro krásnou louku na zahradě? A co takhle na předzahrádce? Tento krásný nápad jsem objevila díky soutěži Město v Květech Valašské Klobouky, jeden ze soutěžních příspěvků totiž právě krásnou motýlí louku obsahoval.
Ne všichni lidé jsou v dnešní době zvyklí ještě vídat luční květiny, abyste dali najevo, že nejde o zanedbanou zaplevelenou plochu (což si občas někteří úředníci o loukách myslí :-) ), stačí louce vymezit hranice ozdobným řetízkovým plotem a dodat třeba pěknou cedulku "motýlí louka".

5. místo v soutěži Město v Květech (Valašské Klobouky) získala předzahrádka pana Martina Janíka (zdroj obrázku http://www.valasskeklobouky.cz/). Dole na obrázku je další kousek louky ze stejného města (zdroj obrázku http://www.novinky.cz/)

Skalky a všehochuť
Tyhle zahrádky patří mezi ty nejčastější, které u nás na vesnicích, ale i v městské zástavbě najdete. Naštěstí. Ať jsou občas trochu kýčovité, náročné na úpravu a někdy lahodí oku méně, někdy více, jsou díky květinám plné života a každý měsíc v nich kvete něco jiného. Sice je nenavrhují architekti, neodpovídají prvkům feng shui, ale jsou prostě naše české typické.
Jako malá jsem si říkala, že nikdy takovou "nemoderní" předzahrádku nebudu mít. Ale teď se právě u těchto předzahrádek vždycky těším, co tam vykvete nového a občas si nějakou pěknou květinku, často se čmelákem či motýlem i vyfotím. I ty obyčejné, "nemoderní věci" jsou prostě někdy krásné svým vlastním způsobem.

První obrázek pochází ze stránky http://foto.mapy.cz/, druhá fotografie předzahrádky pochází ze soutěže Nejupravenější předzahrádka 2012 obce Újezd a třetí fotografie dokazuje, že pěknou předzahrádku může mít i ošklivý panelák (fotografie pochází ze soutěže Rozkvetlé Znojmo).

Zeleninové předzahrádky
Praktické zeleninové předzahrádky jsou zatím spíše doménou nových trendů v zahraničí (Anglie, USA) v satelitních městečkách s malými pozemky či ve městech. Vždyť u nás by si každý majitel velké zahrady klepal na čelo, proč pěstovat zeleninu zrovna v předzahrádce, když v zahradě je místa dost. A byť jsem již viděla na vlastní oči jednu předzahrádku přímo s řádky brambor, u nás se zelenina před domem moc "nenosí".
Každopádně se podívejte na zahraniční inspiraci, jak pěkně se dá vytvořit praktická předzahrádka, která může, v rámci možností, i lahodit oku kolemjdoucích. Navíc, když budete do předzahrádky často chodit na sklizeň, získáte spoustu možností pobavit se sousedy a třeba je i trochou zeleniny podarovat. Ideální nápad pro domy, které mají tu nejlepší orientaci pro pěstování zeleniny (jižní) zrovna před domem.
I zeleninové předzahrádky mohou být půvabné. (Zdroj obrázků: http://www.pinterest.com/http://www.rosalindcreasy.com/ a http://www.makkelijkemoestuin.nl/)

Předzahrádky s trávníkem bez sekání
V zahraničí jsou populární tzv. trávníky bez sekání (no-mow lawn) tvořené trvalkami nízkého vzrůstu, které snáší sešlapávání a často ještě i pěkně voní. Právě jimi lze nahradit trávníky, pokud majitele omrzelo je neustále sekat. Pořád je to lepší alternativa, než zasypat celou plochu kamením. Rostlinkám pro trávníky bez sekání věnuji samostatný příspěvek příště.

Tak co, líbí se vám alespoň jedna z představených předzahrádek? Dala jsem je do pinterestové nástěnky, kterou občas doplním o další hezké předzahrádky, když nějaké objevím: http://www.pinterest.com/zahrada/půvabné-předzahrádky/

Sdílení:

0 komentářů