Kdopak to chodí po zahradě? Aneb stopy ve sněhu.

Když napadne měkký krásný prachový sníh, máte jedinečnou možnost zjistit, kdo všechno se potuluje po vaší zahradě.

Takto vypadala naše zahrada předloni, zapadaná sněhem. Kromě našich stop tam byly i stopy myší, bažanta, koček a drobných ptáků.
Pokud nemáte psa, častým návštěvníkem budou nejspíše kočky. Mají tlapky s měkkými polštářky (drápky jsou zatažené, takže ty stopy nedělají), stopa měří kolem 3 cm. Podobnou stopu má kuna, ta již má ale někdy viditelné drápky a je větší, kolem 4,5 cm. Častěji prý kuny poskakují, takže jsou vidět dvě a dvě stopy, není to ale směrodatné, když kuna utíká, sled stop je prý podobný jako u kočky. No a ještě můžete najít stopy půvabné lasičky, jsou menší než kočičí, jen 1,5–2 cm a protáhlé. Také jsou pro ně typické dvě a dvě stopy, ale ne směrodatné (umí se i plížit).


Když už vám po zahradě často chodí kočky, mají k tomu často důvod: malé hlodavce. Pokud objevíte maličké řetízkovité stopy kolem 1 cm, nejspíš to bude například myš (ne vždy je prý stopa po ocásku viditelná), větší stopy kolem 2 cm s viditelnou rýhou po ocásku by mohly patřit kryse či potkanovi. Objevit by se prý ale na zahradě mohly i myšice (bez stopy ocásku) nebo rejsci (maličké stopy, přerušovaná rýha po ocásku). Rozeznat jednotlivé stopy od sebe ale nebude úplně jednoduché, možná vám a dětem ale bude stačit vědět, že se po zahradě nějaký z hlodavců, kteří neupadají do zimního spánku, pohybuje a kudy chodí a kam. A také, kdo mu je v patách.



Když už jsme u těch malinkatých stop, občas se mohou na zemi nebo vyvýšených stříškách objevit drobné ptačí stopy. Jak od sebe poznat jednotlivé druhy vám neporadím. Obvykle to ale budou sýkorky nebo třeba i vrabčáci.


Pokud pěstujete lísky, možná vaši zahradu pravidelně navštěvuje i veverka. Má velké zadní stopy kolem 6 cm, malé přední tlapy kolem 2 cm a skáče, takže obvykle najdete stopy předních v jedné řadě a zadních tlapek v jedné řadě. Vidět byste měli prý dobře i drápky. Dokonce i netopýři loví občas na zemi a tak můžete najít jejich zvláštní stopy, podle dokumentu Stopařské minimum vypadají takto: "Ve stopní dráze se obvykle objevují pětiprsté zadní končetiny, zápěstní kloub s 1. prstem a drápem a trojúhelníkovitý otisk ocasní blány."

(Zdroj obrázku stopy netopýra: www.freewebs.com/ivanhoracek/PDF/PNS-8.pdf‎)

A kdo ještě chodí v zimě po zahradě vám?

PS: Stopy jsou laicky nakreslené a překreslené, pokud sem zavítá odborník na stopy živočichů, předem děkuji za kritiku a upozornění na možné chyby v kresbě.

Materiály k určování stop:

Sdílení:

4 komentářů

  1. Woooou nádherny poučný aj zábavny blog. Už si ho odkladam a stavam pravidelným čitateľom :-) Ahoooj pozdravujem a teším sa na ďalší príspevok. Krásne dni prajem.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za milý příspěvek, jsem moc ráda, že se Vám můj blog líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji dobře a jasně prezentované. Rychle nám to identifikovat nového obyvatele.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkujeme za objasnění stop potkánka kolem kurníku a lasičku jako bonus :)

    OdpovědětVymazat