Starosti s retenční nádrží na dešťovou vodu

Ještě ji nemáme. Ale jsme ve fázi, kdy si musíme říct, jak velkou podzemní retenční nádrž na dešťovou vodu na pozemku budeme chtít, jaký typ, kde bude, kdy nám ji budou kopat. No prostě naplánovat základní nástroj pro zalévání naší zahrady a hospodaření s dešťovou vodou. 

Dešťovou vodu ze střech a zpevněných ploch potřebujeme zachytávat kvůli zalévání. (Zdroj obrázků: http://www.freeimages.com/)
V našem okolí si podzemní retenční nádrže pořizuje snad každý nový domek, dešťovou kanalizaci tu nemáme, takže je to taková nutnost a užitečný doplněk ke vsakovací jámě. Někteří používají dešťovou vodu i na praní v domě. A jednomu po druhém tam retenčky buď praskají, nebo jsou promáčknuté nebo jinak nepoužitelné. A to prosím od různých firem. Třeba sousedům kvůli nové retenční nádrži pojezdili bagrem část zahrady, museli rozebrat část plotu a bagrem vykopat sromy a keře, které bylo nutné přesadit jinam. Tu starou, promáčknutou, se rozhodli nechat v půdě, aby nemuseli rozebrat celou terasu, pod kterou retenční nádrž mají. A reklamaci se snaží vyřešit doteď, peníze v nedohlednu. Jiným se při opravě díry v retenčce začala ta díra zvětšovat a následně retenčka bortit. Další si nádrž shora zabetonovali, a později také zjistili, že mají v retenční nádrži díru, a děsí se oprav, které se kvůli betonu budou muset provádět jen složitě zevnitř. Jakmile se v našem okolí stočí řeč na retenční nádrže, jeden příběh je drsnější než druhý.

Není se co divit, že se snažíme neudělat stejné chyby. Nedokážu si představit, jak by mi jednou na zarostlou a upravenou zahradu vjížděl malou uličkou kolem domu bagr, aby mi opravili poškozenou retenční nádrž. Brrr!

Tak jsem zkusila sepsat do článku pár informací o retenčních nádržích na dešťovou vodu z pohledu naprostého laika, který se v tom snaží zorientovat.

Jaké nádrže se dají pořídit?
  • samonosné plastové (monolitické)
  • plastové připravené k obetonování
  • svařované (musí se také obetonovávat kvůli možnému praskání ve svárech)
  • sklolaminátové (také často praskají, lidé je obetonovávají)
  • nádrže, sila, cisterny z družstev a podobné nádoby, které si majitelé obetonují
Nejvíce se nám líbí ty plastové samonosné monolitické nádrže, reklamy na ně zní dobře, jsou prý lehké, pevné. Dokonce na ně firmy dávají dlouhé záruky. Potíž je ale v tom, abyste si vybrali i solidní firmu, která takovou nádrž zvládne správě položit do země. Níže v odkazech mám i fotoseriál, jak se taková nádrž pokládá do země, na pečlivě připravenou rovinu, obsypat pískem, pěchovat, ale ne zas moc nahoře... Pokud není dodržen správný technologický postup, máte spadeno na velké problémy.
Po průzkumu retenčních nádrží u sousedů a dalších lidí ale nejlépe vydržely ty podomácku vyráběné. Majitelé sehnali cisternu, nádrž z družstva a podobné legrácky za pár korun a pečlivě je obetonovali. A s retenčkou nemají už roky a roky žádný problém.

Naši předci měli, co se týká nádrží na vodu, vkus. Takto vypadá dávná nádrž na vodu z historie ve městě Al-Džadída. (Zdroj obrázku: https://en.wikipedia.org/.)
Kam s retenční nádrží?
Když máte kvalitního a dobrého architekta a projektanta, poradí vám, kam správně retenční nádrž umístit. Ale třeba sousedé si nechali poradit přímo od firmy, co jim stavěla dřevostavbu na klíč. Dali si na malém pozemku retenční nádrž do země a nad ni nakupili asi metr hlíny navíc, aby tam udělali terasu (dle projektu). Po dvou letech se jim to celé začalo sesouvat a bortit, až se retenčka promáčkla, voda vytékala a celé to ještě více podemílala. Při opravě se to celé na opraváře málem sesunulo. Když to viděl někdo z oboru, hned jim řekl, že se nad retenční nádrž nesmí kupit tolik těžké hlíny a že šlo vlastně o chybu v technologickém postupu. Takže, pod valy a do přílišné hloubky retenční nádrže raději nedávejte. 
Protože na retenční nádrž obvykle navazuje nějaký systém vsakování, měli byste si dát pozor, aby byla vsakovací jáma v dostatečné vzdálenosti od retenčky (a také od základů domu) a nemohlo dojít k podemílání. No a navíc by měla být retenčka v nezámrzné hloubce. 

Jak velkou retenční nádrž?
To je otázka, kterou zrovna řešíme. Z internetového kalkulátoru jedné firmy (viz odkaz níže) nám vyšlo, že potřebujeme 6,5 kubíkovou nádrž. Sousedé měli na zahradu o poloviční velikosti jen 3,6 kubíkovou nádrž a rozhodně jim nestačila. Ale dalším sousedům nestačí ani 7 kubíková nádrž. Problém v naší lokalitě totiž je, že tam prší jen jednou za čas, ale pořádně. A pak dlouhé týdny ani kapka. Takže retenční nádrž ten déšť ani celý nepojme a pak je po týdnu zalévání na dlouhou dobu opět prázdná. Poučení? Nedejte na kalkulátory, ale zjišťujte, jak velké retenční nádrže mají sousedé a jestli jim stačí.

Nezbytné i postradatelné doplňky
Sousedé už kupují druhé čerpadlo. Nechali si totiž poradit jen v hobymarketu a pořídili levné ponorní kalové čerpadlo, které jim brzy odešlo. Navíc museli neustále sledovat, jestli už nesaje vzduch, nemohli jej použít brzy z jara na přečerpání části vody do sudu, neboť se nemohlo používat za nízkých teplot. A mělo poměrně malý tlak a průtok. Na čerpadle záleží, jestli budete retenčku opravdu často a rádi používat, takže si vyberte to správné a zeptejte se odborníků nebo na odborných diskuzích na internetu.
Při budování retenční nádrže myslete i na přívod elektřiny pro čerpadlo a rovnou si nechte zabudovat rouru pro kabel v zemi. Tak budete moct čerpat vodu z retenčky například i v zimě. Ti, kteří chtějí mít přehled o stavu vody v nádrži například přes mobil mohou takovou rourou táhnout elektřinu i pro ultrazvukové čidlo a další komponenty. Vzhledem k ceně ultrazvukového čidla jsme si ale řekli, že se zrovna bez tohoto obejdeme.
A nezapomeňte na filtry nečistot a listí.

Máte pozitivní či negativní zkušenosti s retenčními nádržemi? Na co jiného bychom si ještě měli dát pozor? Budu ráda, když se podělíte o zkušenosti v diskuzi. Ty příliš reklamní příspěvky odkazující na přímé výrobky a e-shopy, bez informační hodnoty, si ale dovolím mazat.

Další informace:
Dešťová voda: Využijte ji ve svém rodinném domě
Kalkulátor velikosti nádrže
Jímka na dešťovou vodu
Jak probíhá montáž plastové nádrže – fotonávod
Napojení nádrže na inteligentní domácí systémy

Sdílení:

1 komentářů

  1. Zdravím. Muž naplánoval 8kubíkovú betónovú retenčku. Som zvedavá, či bude stačiť.

    OdpovědětVymazat