Jak oživit zahradní jezírko

Články o jezírkách se předhánějí, jak jezírko samo o sobě přinese do zahrady život. Ano, to je jasné, pokud je voda přístupná, budou u vás na zahradě bydlet různí živočichové, kteří díky jezírku nebudou trpět žízní. A nebo si vaše jezírko zařadí do letového plánu, tak jako u nás místní ptáci. Podle sousedů prý vždy sedí ve frontě na plotě a jeden po druhém se slétávají do jezírka okoupat a pak opět na plot sušit. Ještě jsme neměli možnost tuhle parádní podívanou vidět, ale musím říct, že tímto rozhodně zahrada ožije.
Mne však především zajímal život pod hladinou a na hladině jezírka. Chtěla bych, aby v jezírku skotačily žabky, po hladině se proháněly vodoměrky, mezi kameny mohl syn sbírat s zkoumat vodní šneky a kdejakou malou havěť (larvy, nymfy, brouky) a nad hladinou poletovaly vážky.

Jezírko loni brzy zjara po jeho založení. To tam toho moc zrovna nežilo.
Nemyslím si, že by k nám na větrný kopec doskákala žába přes okolní pole a prázdné pozemky. Sice jednu sousedé našli na silnici a k našemu jezírku donesli, očividně se ale nezabydlela. Vážky přiletěly hned první den na obhlídku a už se nevrátily. A tak zdrojem života v našem jezírku byli především černí pasažéři z nákupů. Právě spolu s vodními rostlinami si domů přivezete první jezírkové obyvatele ukryté v hlíně, květináčích, pod kamínky. My si je přivezli v září, když jsme jezírko zakládali, ale příští jaro nám přišlo, že jich tam zrovna moc nepřežilo. Hned, jak jsme v létě jeli dokupovat jezírkové rostliny, zeptala jsem se té milé paní (z Vodní zahrady z Komořan), jestli bych si kromě rostlin nemohla odvézt i nějaké ty "vodní šnečky". Doporučila mi rovnou dva druhy, jednoho se prý i ráda zbaví, trochu jí škodí na rostlinách. Druhý je mírnější. No, samozřejmě nevím, který byl který a co jsem si to vůbec dovezla, ale mohu potvrdit (fotografie dole v rohu), že "šnečci" zdárně přežili a jsou v jezírku i letos.

Tak tyhle krasavce jsem si vyprosila a posbírala ve Vodní zahradě v Komořanech a dovezla nadšeně do našeho jezírka.
Nejraději bych si odvezla i ty milé malé žabičky, co tam všude mezi květináči skákaly, ale to nešlo. Pro žabky musíte vytvořit opravdu kvalitní prostředí (viz dotaz na http://www.veronica.cz), aby se u vás zabydlely a dovážet si je na místo, které by si samy nevybraly, moc vhodné není. Musíte počkat, jestli přijdou samy.

Na další způsob oživení jezírka se teprve chystám. Stručně jej popsal v jednom článku pan Svoboda. Principem je přinést si z nějakého čistého rybníku či zarostlého jezírka v okolí trochu rybničního bahna. V něm jsou schovaní různí malí vodní živočichové (polypové, potěr plžů, dravé larvy) . Už mám nachystanou lopatičku a kyblík a jen čekám, až syn začne pořádně chodit a běhat a spolu se potom pro vodní živočichy někam vypravíme.

Dále se do jezírka mohou dostat živočichové na nohách ptáků. Ale předpokládám, že jen vodního ptactva, takže tenhle nápad padá, čápi ani kachny se v našem mini jezírku těžko zastaví.

Někteří drobní vodní živočichové nakonec přiletí sami, pokud je poblíž vodní plocha: brouk potápník, komáři, pakomáři, vážky, znakoplavka, bruslařka, chrostík (jen krátké trasy).

Kdo všechno se vám tedy do jezírka může dostat (nejčastěji se zakoupenými rostlinami jako černý pasažér): bahnivka (živí se řasami a filtrováním vody), plovatka (živí se vodními rostlinami a rostlinnými zbytky), okružák (živí se řasami), potápník (brouk, živí se hmyzem a drobnými živočichy), znakoplavka (živí se hmyzem, nechytejte je, bodají), vodoměrka (živí se hmyzem, bodá), bruslařka (živí se hmyzem, bodá), chrostík (larvy se živí planktonem, rostlinami i jinými živočichy), pijavice (ano, neoblíbený živočich, kterého se mnozí bojí), nitěnky (živí se organickými zbytky a bakteriemi z bahna), splešťule (živí se drobnými korýši a vodním hmyzem), hladinatka (živí se hmyzem), larva vážky, jepice (larvy se živí planktonem). 

Samozřejmě mne napadlo, jestli se nějací tito živočichové nedají koupit v potřebách pro akvaristy a zverimexech a podobně. Skončila jsem ale akorát u nitěnek (používají se jako krmivo pro akvarijní ryby) a živého baleného zooplanktonu v pytlíkách (taktéž v akvaristických potřebách).

Odkazy k tématu:
Dotaz: Kde vzít obojživelníky do zahradního jezírka?
Dravá larva vážky
Život v jezírku – hmyz

Sdílení:

6 komentářů

  1. Zase bezvadný text! Už jsem Jitko přišla na to, čím jsou Vaše příspěvky výjimečné: umíte se podívat na věci ze svého pohledu a neopakujete stokrát řečená klišé. Uvědomila jsem si tu už u Vašeho příspěvku o motýlech na zahradě, kde jste vtipně konstatovala, že je sice hezké pěstovat rostliny nabízející nektar, ale bez kopřiv pro housenky to asi nepůde:-) Tenhle text je také výborně napsaný. Díky, Anita

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že se Vám příspěvek líbí... doufám, že se bude líbit i ten další na příští víkend... objevila jsem obrázky zajímavé kompozice jedné pěkné květiny, dost mne to nadchlo, snad se bude líbit...

    OdpovědětVymazat
  3. U nás je jezírko třetím rokem. První rok jsem se snažil stěhovat žáby po kapsách :-) ale jak píšeš.... nedařilo se. Teď je rybníček plný šneků, potápníků, různých žab.... nevím kde se vzali, ale jak to bylo v Jurském parku - příroda si vždycky najde cestu..... a podvečerní kvákání..... to je romantika.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milé povzbuzení. Snad si žáby najdou cestu i k nám...

      Vymazat
  4. Dobrý den Jitko,
    nechcete přidat příspěvek jak se Vašemu jezírku daří nyní? Jak moc musíte "čistit"? Kdo v něm teď bydlí? Jak se rozrostly rostlinky? Co byste udělala jinak a co třeba vůbec?

    Díky za krásný blog

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. Našemu jezírku se zrovna moc ideálně nedaří. "Potápí" se nám jeden roh plastového výlisku, klesla tam zemina a tímpádem nám uniká voda a nejsme schopni jezírko naplnit až po okraje. Rostliny v okrajové zóně tedy víc živoří a kraje nejsou tak zarostlé, jak by měly být. Tvoří se nám tam řasy (žabí vlas) a stav jezírka není ideální, ale aktuálně nemáme finance na to, abychom je celé předělali s nějakým odborníkem na foliovou verzi (ale časem chceme), kdy by se už podařilo udělat správně tu pobřežní zónu pro rostliny.
      V létě nám také takto malé jezírko i vysychá, takže třikrát za léto jsme jej museli dolévat hadicí, u nás celkově málo prší.

      I když ale stav není ideální, tak určitou funkci pořád jezírko na zahradě plní. Chodí k němu pít živočichové a hmyz, máme v něm hodně šneků, potápky a vodoměrky, pravidelně nám tam létají vážky. Děti jezírko milují, v kyblíčkách loví šnečky, hrají si s vodou, z rákosů si dělají "závory" přes lávku, čibuky vířily vodu, nebo pozorují ptáky, jak pijí a koupou se.

      Z rostlin se mi hodně líbí šípatka a lakušník, ale tyhle dvě jsou v malém jezírku docela utlačené rákosem a prustkou. Abych nepotrhala lakušník a nevyrvala si jej, tak jezírko moc nemůžu čistit od žabího vlasu. Příště bych volila rozložení rostlin pro maličké jezírko ještě trochu jinak. Snad časem našetříme a budeme řešit jezírko znovu a trochu jinak a lépe.

      Vymazat