Jak jsme vybírali jahody

Ze všech katalogů a nabídek zahradnictví na mne vždycky doslova vypadne množství a množství různých odrůd jahodníků. Jména pokrývají snad už celou abecedu a vybrat si mezi nimi – to je snad nemožné. Přesně v těchto okamžicích plně chápu marketingově-psychologické přednášky o tom, že z příliš široké volby je zákazník nešťastný. Zatímco z pěti druhů lísek jsem si vybrala téměř okamžitě, výběr té nejlepší sadby jahod odkládám a odkládám roky. 
Doposud jsme výběr pár jahodníků řešili tak nějak "živelně". Základní sadbu mám od mamky, odrůda naprosto neznámá, každý rok chutnají jinak, jednou je zbožňujeme, jindy je chceme vyměnit za jiné. Moc mi neodnožují, takže se s nimi časem budu muset rozloučit.

Naše bezejmené jahody.
Podruhé jsme na to šli jinak, se sousedkou jsme koupily sadbu jahod z naší oblíbené jahodárny, kde nám ty jahody chutnají. Šlo o Honeoye a pěstování nám moc nešlo, jahody nechutnaly tak, jak jsme zvyklí, už je ani nemáme. Až později jsem si na internetu přečetla, že tahle odrůda pro velkopěstitele se pro malé zahradníky (a hlavně pro začátečníky) vlastně vůbec nehodí.
Z nákupu v zahradnictví jsme si jednou náhodně dovezli jahodníky Rujana. Jde o fajn stáleplodící "lesní" minijahůdky (tzv. měsíční jahody), ale o opravdové klasické jahody nešlo. Nějak mne na to neupozornili. Při vyptávání na odrůdy jahod z trhu či prodejců ovoce a zeleniny jsme taky neuspěli a nezjistili, co jsou zač ty chutné jahody, které  kupujeme.
A tak jsem se konečně pustila do pořádné "rešerše" odrůd jahod. A abych se z té obrovské nabídky nezbláznila, začala jsem si sepisovat naše kritéria pro pár odrůd, které hodláme koupit:
  1. Rozhodně nechceme jahodníky u kterých se píše, že jsou vhodné pro velkovýrobny, mají dlouhou dobu uskladnění a hodí se pro komerční pěstování. Takové jahody obvykle požadují perfektně připravenou půdu, počítá se s chemickým ošetřením a navíc – nechceme si pěstovat jahody, které se dají koupit v každém supermarketu. Spíš stojíme o jahůdky tzv. ze záhonu do pusy, které je potřeba rychle spotřebovat a které tím mají určitý nádech exkluzivity a jen tak někde na trhu a v obchodě je člověk nesežene. Takže jsem si škrtla: Honeoye, Darselekt, Elkat, Florence, Induka, Andrea, Polka.
  2. V přírodní zahradě nestojím o odrůdy náročné na pěstování s náchylností k chorobám. Taky si v nadmořské výšce kolem 500 m n. m. nemůžu dovolit pěstovat jahůdky určené do úrodných půd v nížinách. A tak škrtám: Elista, Civmad (Madeleine), Elsanta, Elvíra, Everest, Prima, Tenira, Zefýr, Lesana, Evie 2.
  3. Nehledáme příliš aromatické a výrazné jahody, které chutnají jako lesní. Především kvůli tomu, že pro tu specifickou chuť si rovnou pěstujeme přímo lesní jahody. Naše jahoda má být jemně sladká. Takže jsem škrtla všechny odrůdy, které se právě aromatičností a výraznou chutí pyšnily: Frikonsa, Bounty, Karmen, Senga Sengana, Symphony, Tenira, Pegasus, Mici schindler, Dita. 
  4. Nepotřebujeme stáleplodící jahody. To "stáleplodící" je poněkud zavádějící, prakticky jde jen o dvě úrody, mezi kterými je pár týdnů pauza. Na konci léta budou na zahradě jiné plody, mimo jiné maličké měsíční jahůdky Rujana. Klasickým jahodám ponecháme jejich sezóní červnové období. Takže si škrtám: Everest, Evie 2, Lidka, Mara de bois, Selva, Diamante, Temtation.
    (Doplněno po letech: Čtenáři měli v diskuzi pravdu, stáleplodící jahody opravdu plodí stále a jsou výborným zpestřením zahrady. Postupně jsme si je taky zasadili.)
  5. Nehledám příliš pozdní odrůdy, v zahradě budou plodit maliny, angrešty a spousta jiného ovoce, které budu potřebovat zpracovat, navíc v červenci nebo srpnu jezdíme na dovolenou. A tak škrtám: Frikonsa, Symphony, Malwina, Pandora, Salsa, Pandora, Salsa, Red Gaunlet. 
Sazenice, které prodávají ve vaší oblíbené jahodárně, vůbec nemusí být pro malou zahradu a pro začátečníky ty pravé. (Zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/)
No, tím už se nabídka docela pěkně zúžila a hned se vybírá lépe. Ještě jsem proškrtala ty, o kterých mám jen málo informací a taky odrůdy Dagmar (hodí se jen pro vlhčí oblasti s vyšší nadmořskou výškou a trpí fytoftorou), Daroyal (příliš náročná na množství vody), Ilona (rozklesává se a keříčky nejsou tolik hezké), Olívie (malá úrodnost), Aromas (hodně negativních reakcí na diskuzích) a Valika (příliš krátká doba sklizně).

Seznamte se s odrůdami, které postoupily do "užšího kola výběrového řízení" pro naše malé zahradní pěstování:

(Zdroj obrázku:
http://www.sempra-turnov.cz/)
Dukát – nejlepší odrůda pro méně příznivé podmínky. Měla by zvládnout jak holomrazy, tak velká vedra v létě a k tomu všemu je prý mimořádně odolná chorobám. Jde o středně ranou odrůdu. Snadno se otlačí, plody jsou měkčí, nejdou dlouho uchovávat, což je pro nás ideální, protože si můžeme být jistí, že takovou jahodu nikdo z velkých jahodáren nejspíš mít nebude. Takže půjde o exkluzivitu.
Nějaké nevýhody? Za deštivého počasí se může vyskytnout plíseň a třetím rokem plody zdrobňují. Doporučuje se odstraňovat odnože, aby se předcházelo plísni v hustém porostu. 
(Zdroj: http://www.top.cz/jahody/texty/dukat.htm)

Kama – zaujala nás tím, že je velmi raná a přitom celkem odolná chorobám. Neměli bychom sklizeň v jednu dobu, jahody by byly hodně brzy. Články se nemohou shodnout na tom, jestli je nebo není aromatická, takže těžko říct. 

(Zdroj obrázku:
http://www.sempra-turnov.cz/)

Korona – tuto středně ranou odrůdu si pamatuji z hezkého článku v časopise, líbilo se mi, jak ji popisovali. Mělo by se jednat o jedny z vůbec nejchutnějších jahod, naprostá lahůdka, která ale chutná nejlépe jen do tří hodin po utržení (ideální pro nás). Milé je, že je velmi odolná mrazu, hodí se i do horských podmínek a je odolná kořenovým chorobám.
Nějaké nevýhody? Hodně odnožuje a často trpí skvrnitostí. Ideální je ji po sklizni posekat, takže nebude jahodiště vypadat asi zrovna nejlépe. 

Lambada – sladkost nad sladkost, tím by měla vynikat tahle středně raná odrůda. Pravidelné ozdobné plody se prý často využívají při přípravě dezertů. Hodí se do všech oblastí. Nevýhodou je náchylnost k padlí a plísni.

(Zdroj obrázku:
http://www.sempra-turnov.cz/)
Sonáta – zdravá, středně raná odrůda, která by měla dobře odolávat mrazíkům a celkem se jí daří v chladnějších podmínkách. Zaujala nás krásně cihlově červenou barvou a prý by měla být skvěle šťavatá. Světle zelené listy by měly být pěkné.
Nevýhody? Potřebuje opravdu dostatek vláhy a asi občas trpí na fytoftoru.

Pokud hledáte odrůdy jahod podle zvláštních vlastností, třeba se vám bude hodit následující seznam, který jsem si sestavila, když jsem jahody vybírala:
  • Nejtmavější jahody: Frikonsa, Kama, Karmen, Olívie, Senga Sengana
  • Snadno rozmačkatelné do džemů a dření: Kama, Karmen, Bounty
  • Stáleplodící: Everest, Evie 2, Lidka, Mara de bois, Selva, Diamante, Temtation
  • Do hor: Dagmar, Dita, Dukát, Korona, Lidka, Red Gaunlet
  • Extrémně pozdní: Malwina, Pandora, Salsa
  • Velmi rané: Prima, Korona, Kama
  • Měsíční mini lesní jahůdky: Rujana, Alexandria, Tubby red
  • Exotické jahody: Framberry (chutná po malinách), Marablanca a Snow white (bílé jahody, prý chutají po ananasu)

Při hledání informací o odrůdách jahod mi nejvíce pomohly stránky firmy Sempra Turnov: http://www.sempra-turnov.cz/sazenice-jahodniku/, která se pěstováním jahod u nás hodně zabývá. Další užitečné stránky a články jsou například tyto:
http://janik.jantar.sweb.cz/jahodasadba.html
http://jahody.unas.cz/
http://www.top.cz/jahody/texty/vyberodr.htm
http://mojezahradka.cz/jahody.htm
http://www.sempra-turnov.cz/4-jak-si-vybrat-ten-spravny-jahodnik.html

Nakonec jsme objednali téměř všechny z našeho předvýběru: Dukátu a Sonáty nejvíc, Kamu a Koronu na zkoušku v menším množství.

Obrázky:
Jahodárna: By I.Sáček, senior (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strawberry_fields232.JPG
Jahoda Dukát: Sempra Turnov, s.r.o., Jahody - sazenice - odrůda DUKÁT,  http://www.sempra-turnov.cz/44-jahody-sazenice-odruda-dukat.html
Jahoda Korona:  Sempra Turnov, s.r.o., Jahody - sazenice - odrůda KORONA, http://www.sempra-turnov.cz/16-jahody-sazenice-odruda-korona.html

Sdílení:

17 komentářů

  1. nepotěšila jsi mě :-). Letos jsme koupili v Turnově 50 sazenic odrůdy Ilona. Máš ji mezi vyřazenými. Tak uvidíme. :)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji pro nás škrtla jen kvůli tomu, že se jí rozklesávají keříčky a nevypadala by pěkně. A jahody máme hned u terasy, takže jsou na jejich vzhled kladeny taky nějaké nároky :-) Však dejte vědět, jak se jim u vás bude dařit a jaké budou, budu ráda za informaci.

      Vymazat
  2. Taky každý rok přemýšlím, jakou odrůdu jahod... Prozatím jsou to experimenty, tu pravou jsem ješte nenašla. Nicméně jen pro zajímavost, zralé jahody se prodávaly v Ústí nad Labem na náměstí přímo od místních pěstitelů už tento týden. Šlo o odrůdu Flair. A odrůda Sonáta vyhrála před dvěma lety v soutěži Regionální potravina Ústeckého kraje, takže asi bude fakt dobrá. Osobní zkušenost s ní nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,
      já mám sonáty jen trochu sazenic 200+. Letos nějakých 30kg.
      Pěstováno v Bílovicích nad Svitavou

      Vymazat
    2. Jé, to mám radost, že se tam sonátám daří! My máme zahradu kousek výš nad Vámi, v Babicích nad Svitavou :-)

      Vymazat
  3. Pěstuji Elsantu, chuťově dobrá, plodnost vysoká, ale zahrada je na cca 250 m.n.m. Letos jsem ale jahodníky přesadila na vysoký záhon a nastala poněkud neočekávaná komplikace - všechny zralé plody sežerou kosi. Na klasických záhonech "na zemi" je žrali slimáci a mravenci, ale ti aspoň občas něco nechali (a narozdíl od kosů se dali regulovat sběrem). Takže letos jsem bez jahod a příští rok budu muset dát zřejmě nějaké sítě i kolem jahod...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kosy jsem slyšela jeden kuriózní nápad. Prý se mají před tím, než jahody dozrají, rozházet kolem nich červené čepky od petlahví. Prý jakmile kosi zjistí, že to hezké červené tam není k jídlu, jakmile jahody dozrají, prý je už nechají. Jestli to opravdu může fungovat, těžko říct. Sítě budou nejspíš větší jistota.

      Vymazat
    2. Já to právě letos testuji. Jahody už začínají zrát. Ale pamatuji si, že jsem vloni několikrát viděla kosici, jak jedla jahodu ještě zelenou. Mám tam teď asi tři červené a jsem zvědavá, zda vydrží do zítřka. Už druhým rokem mám Karmen a je výborná. Odnože z loňských sazenic už budou letos taky plodit. Pak jsem různě zakoupila po 10 kusech a budu porovnávat chutě - Senga Sengana, Korona, Rumba, Elkat, Symphony. Korona je sázená na jaře a už teď jsou některé keříčky se 7-8 plody. Senga Sengana vypadá náročná na vodu. Aspoň na mé zahradě.

      Vymazat
  4. Dobrý den,mohu se s odstupem času zeptat, které z jahod se vám nejvíce osvědčily? Děkuji za odpověď, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme Dukát, Kama, Korona, Lambada, Sonáta - všech pět, které jsme si vybrali. Nejvíce nám chutnala Sonáta a Kama, část květů zmrzla, o to víc ale byly ty další jahody chutnější asi. Dukát a Koronu jsme neuzalívali na tom svahu, jak jsme si představovali, byly dobré, ale ne tak šťavnaté jako ostatní. Obecně nám ale všechny odrůdy velmi chutnaly a zatím žádná z odrůd netrpí problémy. Všechny odnožují jako o život, odnože jsem rozdávala dál.

      Vymazat
  5. Mozna bych uplne nezatracoval staleplodici odrudy. Mame asi 15 odrud a jednu staleplodici Diamante si nemuzeme vynachvalit. Pestujeme v 350m a plodi od jara az do listopadu. Zadne dve sklizne.

    Tikonik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaši zkušenost. Všude se píše, že jde jen o dvě sklizně, je moc fajn, pokud plodí od jara do listopadu a prodlouží takto pěkně sezonu.

      Vymazat
  6. Přidávám se ke chvále na stáleplodící jahodník Diamante. Loni jsem si zakoupila deset sazenic na zkoušku - plodily ještě v polovině listopadu, nikoliv pouze ve dvou vlnách, nýbrž opravdu celou sezónu. V říjnu/listopadu už jahody nedosáhnou pěkně červené barvy, zůstávají na nich špičky bílé, nicméně jahody jsou i tak moc dobré, sladké. Určitě doporučuji. Zahradu mám v nadmořské výšce 450 m.

    OdpovědětVymazat
  7. Dlouho jsem vybírala odrůdu na balkon, máme Mara de bois a jsme moc spokojení :)

    OdpovědětVymazat
  8. Máme odrůdu Honeoye luxusní, nenáročná hodí se do všeho. Rozhodně bych jí neměnila. Nevýhoda je že plodí jen do konce června. Měla jsem i Selvu, ale ta nepřezimovala byla dobrá, ale bohužel mráz jí nedělá dobře. Četla jsem ještě o Ozark Beauty tak možná pořídíme, zvažuji i Charlotte kvůli purpurově růžovým květům prostě zvažuji nějakou stáleplodící. Bohužel o těch toho tady moc není.

    OdpovědětVymazat
  9. Minulý rok jsem koupila na terasu sazenice stále plodící Evie 2 a plody mi přišly málo sladké, nechala jsem je ještě tento rok a ačkoli jsou na slunci, zalévám dost tak pro příští rok zvolím jinou odrůdu, protože ty plody prostě moc sladké nejsou. Jinak množství plodů je hojné a kvetly i přes zimu😁, vůně je intenzivní, jen ta sladká chuť mi u nich chybí.

    OdpovědětVymazat