Chutná zahrada, jen se zakousnout...

Kdo se k nám v létě nachomýtl na prohlídku zahrady, ten hned dostal nějaké ovoce na ochutnání a větvičku jahodové máty na přivonění. Návštěvy jsem zvala, ať jdou ochutnat ostružiny, maliny, angrešty, černý angrešt něguš i měsíční jahody nebo maličké morušky... přesně takhle si provádění návštěv po naší zahradě představuji – vždy s ochutnávkou něčeho dobrého rovnou na zahradě. A nejlépe, aby bylo co ochutnávat prakticky celičkou sezónu. To je můj cíl na naší maličké zahradě, ke kterému postupně malými krůčky směřuji.


Pojďte se se mnou podívat, z jakých rostlin a jakých odrůd se dá vybírat, abyste si taky sestavili zahradu plnou dobrot po celou sezonu. A vybírám především takové dobroty, které můžou hosté sníst hned. Případně po umytí, rozlousknutí a tak. Tedy ne plodiny, které potřebují nějakou kuchyňskou úpravu, aby byly dobré, nebo ovoce, u kterého je nutné odležení ve sklepě. Ne se vším mám ale zkušenost, ne vše znám, tak kdyžtak doplňte v diskuzi, co jde ještě jíst rovnou ze stromu či keře či jen umyté ze záhonu.



Květen
Sezona ochutnávek u nás začíná měsícem květnem, kdy k jeho konci začne dozrávat zimolez kamčatský. Pokud se nechají dobře dozrát a ochrání se případně před ptactvem, jsou výborné. Konec května je také dobou dozrávání prvních třešní, tzv. májovek. Patří mezi ně odrůdy Rivan, Richlice, Burlat, Kaštánka, Van (tu zkoušíme my), Karešova, Májová raná. A ze zeleniny se dají hned (po umytí) jíst ze záhonu krásné ředkvičky. Zvláštní a speciální dobrotou ze zahrady je nektar vysátý z prvních květů hluchavek, které v této době začínají vykvétat.



Červen
Měsíc červen patří jahodám, dozrávají ty první rané (u nás např. odrůda Kama), dozrávají i ty lesní a také měsíční jahody. Pokračují třešně, červené i ty žluté, srdcovky i chrupky a ke konci měsíce u nás začínají dozrávat i první malé morušky z převislých moruší (ty jediné se nám na zahradu ještě vejdou). Ze záhonu mohou nedočkavé děti vytrhávat první rané mrkvičky, například Rondo či Mini, a hned (po umytí) jíst. Stejně tak teď dozrávají ranné odrůdy vodnice, které ještě dobře chutnají i syrové. Červen je také dobou, kdy na záhonech dozrává hrášek, ať klasický, nebo cukrový. U cukrového se dají jíst rovnou skoro celé šťavnaté lusky.



Červenec
V červenci je zahrada opravdu k nakousnutí, dozrávají totiž ve velkém obvyklé známé bobule a plody. Celý měsíc patří malinám různých odrůd, klasickým i žlutým. V této době můžete také sklízet první krapet speciální ostružinu (Black Jewel). Je ale hodně aromatická, nám třeba nesedla. Stále si můžete užívat šťavnaté velké jahody, protože odrůda Florence a Pandora jsou opravdu hodně pozdní a zrají až v červenci. Pořádně se také rozjedou měsíční jahody a krásně pořád plodí. Dozrávají sladkovišně, višně, pozdní třešně, rané meruňky, velké stromy moruší i malé morušky na těch převislých. Postupně dozrávají i plody muchovníků. Na své už si přijdou i milovníci kanadských borůvek, zrají ranné a středně ranné odrůdy. U nás se v druhé půlce měsíce těší velké oblibě keříky angreštů – červený i bílý. Návštěvy oslňujeme i tím černým (odrůda Něguš), který je maličký jako rybíz, ale dobrý a aromatický. V této době by měla dozrávat i josta. Dozrávají také rybízy, ale přiznávám se, že znám jen jednoho člověka, kdo je jí syrové, a to moje maminka, která má ráda bílé i červené odrůdy. Já čekám, až mi pan Pešek namnoží nejsladší růžový rybíz Rose de Champagne a ten snad bude oblíbený i na jezení zasyrova z keře i u nás...



Srpen
Pro nás je celý srpen hlavně spojený s úrodou ostružin, máme několik odrůd, aby pokryly celý měsíc. Až v srpnu teprve začnou dozrávat malinoostružiny a už nejsou tak kyselé. Stále plodí i měsíční jahody, když je člověk v suchu občas zalije, a ještě se obvykle poštěstí sklidit pár posledních plodů z převislých moruší a nejspíš ještě i z těch velkých moruší. V této době začíná sezona "špendlíků" a mirabelek, chutných drobných slivoní, které se ale většinou vejdou až do velkých zahrad.  Ochutnávat přímo z keře můžete taky pozdní odrůdy kanadských borůvek a kdo sázel jahody odrůd Lidka, Delikates, Diamante, Selva a Temtation, ten by se měl dočkat druhé úrody. Na stromech dozrávají ještě pozdní meruňky a o slovo už se hlásí letní hrušně (Červencová, Clappova, Williamsova) a letní kyselkavá jablka (např. Průsvitné letní) – právě tyto odrůdy se obvykle dají jíst rovnou ze stromu. Ze zeleninového záhonu lze (po umytí) hned jíst různé odrůdy minipaprik, které plodí průběžně, a rajčata klasická, cherry i divoká. Jen pozor, především na čerstvě utržená rajčata může mít mnoho lidí alergickou reakci či kopřivku, tak opatrně hlavně u dětí.



Září
V září vždycky chodíme kolem zahrady kamarádky a těšíme se, jestli náhodou nedostaneme šťavnaté a krásně sladké broskve z jejího obsypaného stromu. No a pevně doufáme, že přesně takový budeme taky mít na zahradě. Dozrávají lahodné švestky, ryngle, blumy a slívy. V teplých oblastech si navíc na zahradě můžete pochutnat na sibiřských minikiwi a nashi hruškách. U nás na zahradě chodíme mlsat dvakrát plodící maliny (např. odrůda Polka) a druhý dech nabírají i měsíční jahody a plodí ostošest. Těším se, až nám v této době budou dozrávat drobné kuličky naší vinné révy, máme samé moštové odrůdy, které ale jíme rádi jen tak pro jejich výraznou chuť a sladkost. Luxusní lahůdkou jsou mladé vlašské ořechy, ze kterých jde ještě sloupat slupka a jíst jen sladký bílý vnitřek, obdobně zajímavé a zvláštní jsou trochu i čerstvé mladé lískové ořechy. 
Na zeleninovém záhonu zazáří v této době obvykle ačokča, než ji zničí první mrazíky. Její plody lze jíst syrové tak do 4 cm, větší už nejsou na jezení za syrova dobré. V teplejších oblastech si lze na zeleninových záhonech pochutnat ještě na jedlé mochyni peruánské (physalis) a na kiwanu (vykousává se vnitřek, slupka se nejí). Jedlé by měly být plody některých šlechtěnýc cornus cousa, tj. dřínu japonského, ale otázkou je, jestli se dají jíst zasyrova a jestli vůbec stojí za to je jíst, to zatím nevím.


Říjen
V říjnu sice dozrávají krásná jablka a hrušky, ale obvykle již potřebují pro plnou chuť nějakou dobu odležet ve sklepě. Za ovoce vhodné k přímé konzumaci by se v této době daly spíš považovat tomely (kaki, poroste spíše jen v teplejších oblastech). U nás na zahradě v říjnu nejvíc chodíme mlsat dvakrát plodící maliny (např. Polka) a také měsíční jahody, které dozrávají, pokud ještě trochu svítí slunce.




Listopad
V listopadu už na naší zahradě syn jen smutně chodí a nemá, co by ochutnával. Ale kdo pěstuje mišpule, měl by mít po mrazících na zahradě prý zajímavé ovoce na mlsání (vyjídá se dužnina). Po přemrznutí se prý dá z klasických šípků dobře vymáčknout kyselkavá dužnina. A k jídlu by p přemrznutí měly být i plody klikvy a brusinky, ale jestli to bude něco fakt dobrého, to nemám ponětí. Po přemrznutí se taky dají prý už jíst plody klasické trnky, ale zkušenost nemám.


Aby bylo na zahradě pořád v sezoně co jíst, nemusí být veliká. Může stačit i malá slunná předzahráda. V ní dva keříky zimolezu, dvě převislé moruše, keřík angreštu a na plotě či u zdi maliny Polka a nějaká ostružina a místo trávníku cestičky mezi spoustou měsíčních jahod. I takhle málo bude stačit, aby bylo co mlsat po většinu roku.


Chcete větší inspiraci? Doporučuji sérii článků pana Svobody:
http://ekozahrady.com/ovoce_v_roce_1.htm
http://ekozahrady.com/ovoce_v_roce_2.htm
http://ekozahrady.com/ovoce_v_roce_3.htm
http://ekozahrady.com/ovoce_v_roce_4.htm

nebo diskuzní fórum: http://www.zahrada.cz/forum/drobne-ovoce/chci-se-napast-na-zahrade-152887/?stranka=2

Sdílení:

11 komentářů

  1. Dobrý den, jak velká je ta Vaše převislá moruše? Chtěla bych ji taky, ale místa je málo. Mišpuli jídávala moje máti, když byla malá. Opravdu se jí až po přemrznutí, mamka vždycky říká, že to pak chutná jako blato. :-) Neměla jste růži svraskalou? Jak chutná? Pořád váhám zda si ji pořídit. Jsem moc zvědavá na zimolez. Mám dva keříky a vypadají úplně uschlé, tak snad se na jaře proberou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Převislé moruše se mi za ty roky podařilo sehnat ve výšce od 180 cm, přes 150 cm až po maličké 70 cm vysoké. Ty malé jsou trochu nepraktické, protože se musí často stříhat, šlahouny se velmi rychle dotýkají země. Plody mají ty převislé moruše opravdu maličké ve srovnání s klasickými morušemi, ale nic jim to neubírá na chuti. A co se týká růže svraskalé, zatím jsem z ní zvládla dělat jen čaj a ten mi chutná srovnatelně jako šípkový. Za syrova přemrzlou jsem ji ještě nezkoušela, protože mi ji rychle zobou ptáci. Mám ji především kvůli krásné vůni. A o zimolezy se nebojte, pochází ze Sibiře, kde mají krátké vegetační období, takže žloutnou a shazují listy už počátkem září, měly by být v pořádku. Zkontrolujte, zda mají pupeny, a jestli ano, tak budou v pořádku a velmi rychle pak na jaře raší.

      Vymazat
  2. My ještě rádi návštěvám nabízíme na ochutnávku lichořeřišnici.

    OdpovědětVymazat
  3. Na podzim ještě plodí vinná réva (ale tu určitě máte, díky moc za předchozí články o ní!), arónie (každému nechutná, nám přijde návyková), někdy v září říjnu by měla dozrávat i hložina okoličnatá - u nás je to zatím keříček uvažující o tom, jestli poroste, nebo ne (tak je to s většinou našich stromů a keřů), tak uvidíme:) Ve stejnou dobu zraje rakytník - my si ještě musíme na úrodu počkat, keříky mají tři roky - ale čerstvé plody (byť dost kyselé) jsou výborné. Myslím, že i minikiwi zraje někdy v září - jako popínavka se vejde leckde. Dřín velkoplodý teď čeká na terase na zasazení, na plody jsem sama zvědavá...
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, na révu jsem zapomněla... hned jsem ji připsala, děkuji. Zaujalo mne, že se vlastně rakytník dá jíst i jen tak, díky za tip! A je krásné, že máte hlošinu. Já to s ní v naší nadmořské výšce a větrných podmínkách nakonec vzdala, ale moc se mi jinak líbí.

      Vymazat
    2. Rakytník je vážně výborný, jen to chce mít chuť na kyselé:) Hložina zatím zdráhavě roste, třeba z ní jednou ten velký keř i bude, zatím je pod mulčem spíš ztracená. My jsme kousek na jih od Brna na jižním svahu (všechna voda steče po skále do údolí do Bobravy), většinou musíme řešit, že je moc teplo a moc sucho - už mi to na jaře jednou spálilo kaštan.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Ano, zatím se mi podařilo získat jen tuto odrůdu měsíčních jahod, tak už kupuji především ty.

      Vymazat
  6. Dobrý den., prosím vás píšete i rybízu Rose de Champagne... kterou budete mít od pana Peška.mate prosím nějaký kontakt?velmi rád bych ho také sehnal. Děkuji Jaroslav Plzeň jaraslechta@seznam.cz

    OdpovědětVymazat