O podzimních krokusech

Možná vám přijdou běžné, ale pro mne byly krokusy, které vykvétají na podzim, naprostým překvapením. Takovou specialitkou. Nadchlo mne, že moji květinovou sezonu na zahradě může uzavřít stejná rostlinka, která ji vlastně otevírá – malý něžný krokus. A nejvíce jsem zazářila nad tím, že když bych zvládla pěstovat přímo šafrán setý, můžu si na podzim vesele sklízet toto moje oblíbené (a taky hodně drahé) koření. A tak jsem to začala v malém zkoušet.

Jaro? Ale kdepak, listí napoví, že je to podzimní fotka.
Všechny návody psaly o naprosto jedoduchém sázení, v podstatě žádné péči. Tak jsem před rokem zasadila rovnou pár šafránů setých a pár růžových podzimních krokusů a čekala. Čekala a čekala, ale nic se nedělo a podzim byl bez květů. Třeba se proberou za rok, řekla jsem si. No a pro jistotu si to letos pojistila dalšími třemi druhy podzimních krokusů vysetých jinde. A pečlivě zalévaných a se všemi náležitostmi pěstovaných. A koncem října jsem se dočkala, jeden (ano, ze všech těch druhů zasetých cibulek) jediný, s názvem Crocus speciosus Conqueror, to opravdu zvládl a na podzim mi vykvetl.
Ptáte se na moje první dojmy? Byly smíšené. Jsem prostě zvyklá vídat krokusy v trávníku jen na jaře a trochu se to ve mně bilo, že na téhle podzimní zahradní scenérii prostě něco nesedí. Navíc právě Crocus speciousus Conqueror má velmi vysoké stonky a stačilo, aby tudy párkrát proběhla potulná kočka a půlka květů byla polámaná.

Zkusila jsem jen pár květů v trávníku a pár květů ještě tolik parády nenadělá. Lépe by podzimní krokusy vypadaly někde ve skupince.
Ale nakonec jsem si tyto milé kvítky zamilovala. To, když zasvítilo slunce a trochu se oteplilo a my se synkem jsme pozorovali včelky, které z nich pečlivě sbíraly pyl. Ano, teď začátkem listopadu. Měla jsem radost, že tady mají ještě něco k snědku.

Teď už mi zbývá jen přijít na to, proč se většině mých zasazených krokusů nedaří a vůbec nevykvetly, a jednou ze mne možná bude úspěšná pěstitelka podzimních krokusů. Zatím dávám ostatním cibulkám v půdě ještě rok, zda se neproberou, než to s nimi zkusím někde jinde v zahradě a znovu. Chtěli byste si podzimní krokusy na zahradě taky pěstovat? Sepsala jsem pro vás (i pro sebe) pár rad z internetu obecně o podzimních krokusech:
  • Podzimní krokusy se mají stihnout zasadit koncem srpna až počátkem září, aby stihly ještě kvést. Důležité je zalívat cibulky v případě suchého konce léta. Ale ne zas, aby stály ve vodě.
  • Nemusíte se bát listopadových mrazíků, podzimní krokusy zvládnou až mínus šest stupňů.
  • Na jaře se nelekejte, když krokusům ještě vyraší listy. Potřebují je, aby vytvořily nové cibulky, které pak na podzim pokvetou.
  • Podzimní krokusy kvetou v době, kdy už slunce slábne, takže bezpodmínečně musí být na místě, kde ještě na podzim slunce svítí. Pokud je budete sázet pod stromy, tak jedině pod ty, které stihnou shodit všechno listí už do půlky října.

Jak na krokusy už nesvítí slunce, brzy se zavírají.
A buďte opatrní s výběrem cibulek. Mnozí prodejce mají jako "podzimní" krokusy označené ty, které se sází na podzim, ale kvetou až na jaře. Už jsem takto taky jeden krokus sázela jako podzimní, ale pak jsem si dohledala, že je to ten jarní. Hledejte tedy nějaký z těchto druhů, které se u nás dají koupit:
  • Crocus sativus – nejznámější podzimní krokus je nejspíš krokus setý. I když se u nás prodává, málokomu se jej ale povede pěstovat. Alespoň dle diskuzí. Někteří tvrdí, že je na něj u nás již zima. Často se stává, že listy vykouknou, ale šafrán kvést nechce (a o jeho blizny vlastně všem jde). Já to beru jako výzvu a budu to s ním dál ještě postupně zkoušet, ale nejspíš to bude běh na dlouhou trať a s pochybnými výsledky.
  • Crocus speciosus – tak tento krokus by to u nás měl dávat ze všeho nejlépe. Často zvládne vykvést, pokud na něj na podzim alespoň trochu svítí slunce. Odpovídají tomu i pokusy na mé zahradě, kdy právě Crocus speciosus "Conqueror" opravdu vykvetl. Prodává se i v původní formě, kdy je krásně fialový. A nebo v bílé formě "Albus".
  • Crocus cancellatus – nižší modrofialový krokus. Zda u nás opravdu kvete, to nevím.
  • Crocus kotschyanus (zonatus) – podle některých fotografií jemně lila zabarvený, velmi světlý krokus, podle jiných zase sytě růžový. Prodává se ještě i ve variantě "Alba", tedy čistě bílý. Zda u nás pokvete, nevím, u nás na zahradě se mu zatím nedaří.
  • Crocus pulchellus – jmenuje se šafrán okázalý a je lehce bledě modrý. Zda pokvete, nevím.

Následující by měly být také podzimní, ale u nás jsem je nikde ke koupi neviděla: Crocus byzantinus, Crocus laevigatus, Crocus longiflorus, Crocus medius, Crocus nudiflorus, Crocus ochroleucus.

Pokud nějaké podzimní krokusy pěstujete, dejte mi doporučení, které. Za sebe mohu na první pokusy doporučit jen a pouze Crocus speciosus Conqueror.

Sdílení:

2 komentářů

  1. Podzimní krokusy jsme před několika lety dali mamince k narozeninám. V katalogu - jenže už nevím, jestli Lukon Glads nebo Lukon Bulbs - jsme našli pět druhů, jeden z nich sativus, ale ty ostatní už nevím, povedlo se nám cedulky zašantročit a katalog mezitím vyhodit. Tak jsme dali sativus zvlášť, jako že budeme sklízet blizny, a ty ostatní k sobě. První rok kvetly všechny, další roky už jen všechny ty pouze okrasné, rozrůstají se a jsou rok od roku hezčí. Ale není absolutně vidět, že by měly být různé, vypadají úplně stejně. Mamka je ale má v záhoně, ne v trávníku. Jenom ten "užitkový" měl pořád jen listy, až letos jsme sklidili celé dvě blizny.To vše v 500m nad mořem. Hanča

    OdpovědětVymazat
  2. Tak hlásím po roce, jak to vypadá s podzimními krokusy. Pořádně kvete jen Crocus speciosus Conqueror, ten jediný můžu nejvíc doporučit.

    Po třech letech čekání se podařilo ze desítek původně zasazených cibulek tento rok vykvést i jednomu jedinému květu šafránu setého. Nevím, jakou náhodou to vyšlo, nicméně jsem teď vlastníkem celých dvou vlastních šafránových snítek :-)

    OdpovědětVymazat