Lichořeřišnice v kuchyni

Teď na podzim je lichořeřišnice takovým malým pokladem na mých zeleninových záhonech. Nic jiného k průběžnému "okusování" tam nemám a ona po těžkém letní období najednou roste tak vitálně. Je mi až líto ji nějak nevyužít a tak jsem se trochu podívala po tom, co se dá s lichořeřišnicí dělat.


Přes léto jsem se bála tyto líbivé, lehce štiplavé listy využívat. Víte, mám celkem respekt k přírodním antibiotikům. Co když si na ně tělo zvykne a pak nepomohou, když to budu opravdu potřebovat? Mám brát lichořeřišnici více jako lék, nebo více jako zeleninu? Raději jsem si to nechala trochu projít hlavou a zkusila si najít více informací. Kamarádka mi například vysvětlovala, že nejde srovnávat působení přírodních látek v přírodní podobě v rostlinách s klasickými atibiotiky. Antibiotika působí velice specificky na konkrétní buněčné struktury bakterií v těle. Bakterie si potom dokáží vytvořit obranných mechanismus právě na tohle specifické působení (a tak vzniká rezistence). Jenže antibioticky působící látky v rostlinách působí komplexně a jinak. Neměl by tedy hrozit efekt rezistence tak, jako se to může stát při nevhodném braní antibiotik (nedodržení pokynů lékaře, opakované podávání po sobě, nedoléčení atd.)
Což ale hned neznamená, že by bylo v pořádku přijímat lichořeřišnice nadměrné množství. Pořád je to silná bylinka. Někde jsem četla (nemám ale nikde více ověřeno), že ve velkém množství prý může dráždit žaludek a střeva a může snižovat plodnost. 
Jak jsem si tedy používání lichořeřišnice vyložila já po svém? Osobně mi přijde v pořádku používat její listy a květy či poupata v její sezoně do jídel. V rozumném normálním množství. Ono nerozumně velké množství by stejně asi nikomu moc nechutnalo. Ale co se týká koncentrovaných přípravků - třeba tinktury, sušená na čaj apod. - tam osobně bedlivě sleduji dávkování a doporučení k užívání (obvykle např. 10 až 14 dní v kuse, ani jednou nevynechat, potom mít zase delší časový rozestup od další kůry). 

A teď už k tomu, jak se dá zrovna lichořeřišnice pustit do kuchyně.

Hvězda do salátů
Kdo ochutnal malé lístky přímo ze záhonu, ví, že jsou lehce štiplavé. Podobně, jako například ředkvičky. Štiplavost se zvyšuje, pokud je rostlina ve stresu, například kvůli škůdcům či nedostatku vody v letních vedrech. A právě tohoto lehce štiplavého, ale zajímavého efektu se využívá například v letních salátech. Je potřeba jíst listy v salátu čerstvé, v případě delšího skladování mohou hořknout. Líbí se mi kombinace s rajčaty a bazalkou, kterou zvolila kuchařka Aimée ve svém receptu "Tomato Nasturtium Salad with Dates and Pistachios": http://www.simplebites.net/nasturtium-and-tomato-salad-with-herbs/ Květy lichořeřišnice se také často používají do salátů kvůli své barvě a zpestření jídla. 
V salátech lichořeřišnicové listy i květy září. Zdroj obrázků: http://www.simplebites.net/http://musicforthemorningafter--blog.tumblr.com/https://www.thedailymeal.com/.

Pevná struktura pro různé rolky
Listy lichořeřišnice jsou poměrně hezké, relativně pevné, takže se přímo nabízí je zkusit plnit různými pomazánkami a pojídat jako předkrm či chuťovku bez pečiva. My zkoušeli tuňákovo-zeleninovou pomazánku a dobře to chuťově ladilo.
Rychlé rolky s tuňákovou pomazánkou, malé lístky jsem jen přehla napůl.
Jsou recepty, kdy se listy lichořeřišnice využívají i na tepelně zpracované rolky, například v tomto receptu: http://edibleherbsandflowers.blogspot.cz/. Případně se využívají listy a květy nakrájené do náplně rýžových rolek. https://nicholsgardennursery.wordpress.com/.

Jedlý talířek či tácek
Lichořeřišnicové listy se v drahých restauracích kolikrát využívají jako půvabná součást servírování. Na listu lichořeřišnice lze servírovat jednohubky, jako například zde: http://www.juddchef.com/blog/2015/10/29/nasturtium-salt-baked-sunchokes-esplete-and-garlic nebo třeba hlavní chod v podobě grilovaných sardinek na celém tácu z lichořeřišnicových listů: http://www.gourmettraveller.com.au/recipes/recipe-search/chefs-recipes/2014/11/grilled-sardines-with-nasturtiums-and-rosemary-tarator/.

Do pomazánek
Nakrájené listy a květy najdou své místo i jako přísada různých pomazánek, dipů či jen jako ochucení másla na chleba, skvěle by prý měly doplnit vajíčkovou pomazánku, toto použití se rozhodně chystám vyzkoušet. Někdo vyrábí z lichořeřišnice i pesto, ale mělo by být už hodně řezavé, pálivější, silné a výrazné, to už ne každému sedne a hůř se hledá dobré využití pesta v jídlech.
Lichořeřišnicové máslo či pomazánka. Zdroj obrázků: https://www.permaculture.co.uk/ a http://www.soniatasteshawaii.com/.

Další zajímavé tipy, na které se postupně chystám:
Ještě by se z poupat snad měly dát dělat nepravé kapary, nicméně nemám lichořeřišnice tolik, abych měla najednou tolik malých poupat a stihla to nějak zpracovat. Navíc by se tyto "kapary" neměly jíst ve velkém, protože prý mají projímavý účinek.

Pokud jste lichořeřišnici ještě nepěstovali, tak vězte, že je to v našich podmínkách jednoletka, která je citlivá na mráz. Obvykle se semena vysévají až po zmrzlých v květnu a nebo se rostliny předpěstovávají. Vypiplané rostlinky pěstované za oknem se potom po vytažení na slunce hodně snadno a rychle mohou spálit, je potřeba je zvykat opatrně. Jsou velice oblíbenou rostlinou pro zeleninové polykultury, protože na sebe poměrně dobře lákají škůdce a máte určitý čas k dobru, pustí se do lichořeřišnice někdy dříve, než vám začnou likvidovat důležitější zeleninu. Což ale prakticky znamená, že když chcete pěstovat samotnou lichořeřišnici, budou ji často trápit mšice, dřepčíci a také housenky bělásků či slimáci. Někdy se po jejich nájezdech dokáže vzpamatovat, někdy už ne. Není tedy úplně jednoduché ji pěstovat.
Je s podivem, že i když byla rostlina v červenci v podstatě zdevastovaná dřepčíky, ještě se dokázala do září takto rozrůst.
A co se týká pěstování pro léčebné účinky, nejčastěji si z ní lidé vyrábí alkoholovou tinkturu. Jejích podpůrných účinků pro boj proti bakteriím si nejvíce cenní ženy, které bojují s opakovanými záněty močového měchýře a potom lidé, které trápí například zlatý stafylokok. Nečekejte ale, že by samotná lichořeřišnice jen tak dokázala vyléčit zmiňovaný zánět močového měchýře. Je potřeba ji využít jako podporu komplexního preventivního přístupu: 
  • opravdu, ale opravdu hodně pít, 
  • využít tinkturu v období po braní antibiotik hlavně pro prevenci návratu spolu ještě s probiotiky kvůli původní antibiotické léčbě, 
  • nejlépe omezit přidaný cukr ve stravě (max množství dle WHO je, pokud se dobře pamatuji, pro dospělého 25g denně, zkuste omezit na tuto úroveň - většina lidí ji překračuje - nebo ještě lépe se cukru úplně vzdát). Jde hlavně o jeho složku fruktózu v nepřirozené podobě, tedy "jen" nahradit cukr medem, obilnými sirupy či nezdravým agave sirupem a podobnými sladily absolutně nic nezmění. 
  • zkusit nejlépe i nějakou protizánětlivou dietu 
  • podpořit prevenci třeba i preparáty z brusinek a hlavně zdravou stravou a zdravým životním stylem. 

Teprve potom má člověk šanci naplno využít to, co lichořeřišnice jako lék nabízí...

Jestli máte zajímavý tip na jídlo z lichořeřišnice, budu ráda za Váš tip v komentářích.

Více informací a tipů:
https://conovehonakopci.cz/2012/08/lichorerisnice/
http://www.magazinzahrada.cz/rady-a-tipy/lichorerisnice-dostane-pryc-msice.html

Zdroj obrázků:
Aimée, Tomato Nasturtium Salad with Dates and Pistachios, http://www.simplebites.net/nasturtium-and-tomato-salad-with-herbs/
Margo True & the staff of Sunset Magazine, Nasturtium Salad with Omelette Ribbons Recipe, https://www.thedailymeal.com/nasturtium-salad-omelette-ribbons-recipe
Music for the Morning After, http://musicforthemorningafter--blog.tumblr.com/post/22245264656
Carl Legge, Nasturtium Flower Butter and Nasturtium Caper Recipes, https://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/nasturtium-flower-butter-and-nasturtium-caper-recipes
Sonia Taste Hawaii, From the Herbal Gardens, http://www.soniatasteshawaii.com/2007/05/from_the_herbal_1.html

Sdílení:

2 komentářů

  1. S lichořeřišnicemi mám aktuálně stejnou zkušenost, také nabraly druhý dech, takže teď v říjnu vypadají rozhodně lépe než v létě, jen květů je již méně. Přiznávám, že do letošního léta jsem brala tuto rostlinu jako typickou letničku, ale postupně se již objevuje i v mé kuchyni. Musím však nenápadně, protože rodina je poměrně nedůvěřivá. Vyzkoušela jsem květy a mladé lístky. Květy však spíše na ozdobu dortů a pudinků a malinké lístky, v minimálním množství, jsem přidala právě do salátů. Docela by mne zajímalo, zda-li se dá a jak lichořeřišnice sušit, případně s jakou další bylinou jí nakombinovat do protizánětlivé čajové bylinkové směsi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O sušení lichořeřišnice toho bohužel moc nevím. Někde se píše o tom, že na některé problémy po usušení nemá ten správný účinek. Kombinaci jsem viděla většinou s bezem, lípou a třapatkou.

      Vymazat