Lidi, neblázněte s tím Roundupem

Tuto větu chci volat, když vidím různé sousedy či známé. Tolikrát si nechávají lít jedovatou látku na své pozemky naprosto zbytečně! Roundup je vždycky celkem vděčné téma k diskuzi mezi přáteli a známými na vesnicích. Ti, kterým dělají zahrady firmy, opakují argumenty o tom, že bez Roundupu to prostě na začátku nejde. Ti, co se snaží o ekologické a přírodní zahradničení, poukazují na problémy se zdravím, na škodlivost. Obvykle obě strany uznají, že Roundup je vlastně jedovatý, ale ani jedna strana nemá řešení pro to, jak vlastně na ten plevel jít jinak... a tím nakonec diskuze končí. Popravdě, já taky nemám řešení "jak na ten plevel" pro firmy a pro lidi, kteří nemají či nechtějí čas trávit pletím plevelu celé dny a jedlý trávník není nic pro ně. Jedno vím ale jistě. Přesně vím, kdy se lije Roundup na pozemky naprosto zbytečně...  aneb poslechněte si příběh, jak jsme se na jaře seznámili s našimi novými sousedy.
"Dívej, už jim to hnědne...  a vsaď se, že na podzim to bude zase zaplevelené."
Na jihozápadní straně našeho pozemku sousedíme hned se dvěma sousedy. Jedni tam spokojeně bydlí už pět let, a druzí zatím jen vlastní pozemek, poměrně zaplevelený a nesekaný. Napjatě jsme očekávali, jací budou. A kdy budou stavět? Jakou budou mít zahradu? Poznali jsme je jednoho jarního dne a krapet jinak, než jsme si představovali. No, ale můžeme si za to trochu sami.
Sousedka je jménem dalších sousedů dopisem poprosila, aby pozemek posekali. Sekání neudržovaných pozemků je tady velké téma. Ne kvůli plevelům, to ani ne, ale kvůli riziku požáru. V létě tady zrovna moc neprší, všechno seschne a zrovna jiné dva neudržované pozemky u cesty už hořely. Navíc je to prostě zákonná povinnost pozemek sekat. Řešit to přes obec sousedka nechtěla, je lepší se přece nejdříve domluvit přímo a hezky požádat, vždyť nechceme, aby noví sousedé museli hned platit pokuty. Byli jsme jí vděční, že se odhodlala dopis napsat, požáru se tady opravdu bojíme.

A tak jednoho dne vidím z terasy auto. "Jé, to budou ti noví sousedé, přijeli posekat pozemek!" říkám manželovi a čekám, jak z auta vytáhou křovinořez. No ale auha, vytáhli kanystry a postřikovač. Zbystřila jsem. "Co blázní? Vždyť lehce fouká. A nemají to posečené." Věděla jsem trochu od známých, kteří si platili zahradnickou firmu, o podmínkách, za jakých a jak se správně ten jed má aplikovat. Jenže ten pán se s tím nepáral a začal hned stříkat hlava nehlava všude kolem sebe na ty metr a půl vysoké plevely. Žádná ochranná plachta, žádné "Dobrý den, jsme tady noví sousedé, budeme teď stříkat pozemek, tak jsme vám o tom chtěli říct, nebojte, ty okraje brát nebudeme, abychom nepoškodili vaše rostliny." 
To jsem zpanikařila. Myslím, že už navždy pro ně budu ta potrhlá hysterická sousedka. Poslala jsem manžela, ať toho pána zkusí stihnout stopnout dřív, než dojde k našemu plotu (jo, stihl to) a zburcovala sousedku a jejího muže. Tak jsme se tedy šly seznámit. Se sousedkou jsme pánovi a jeho pomocníkům vysvětlovaly, proč se bojíme toho Roundupu na našich pracně zapěstovaných živých plotech a vůbec toho jedu ve vzduchu v té situaci, kdy začalo trochu foukat. Pán vše zlehčoval a tvrdil, že se nic přece nestane. Manžel se sousedem běželi hledat nějakou plachtu, kterou můžeme obětovat a tím chránit naše rostliny. No a opravdový vlastník pozemku, který stál spíš opodál, naštěstí přišel a namísto nějakého vysvětlování raději přiložil ruku k dílu a pomohl nést tu plachtu. Prý taky chtěli nějakou vzít, ale zapomněli ji doma.
Plachta celá od roundupu pak skončila v popelnici a trochu jsme si s novými sousedy začali povídat. Nějak nám nebylo jasné, proč to jen nepokosili, jako všichni v okolí. Prý, protože se chtěli zbavit těch velkých plevelů. No a pokosí to později, až to seschne. Na podzim totiž budou dělat plot. Ale stavět ještě nebudou. Bylo milé, že se s námi bavili, dál jsem se raději moc nevyptávala, protože o aplikaci roundupu toho moc nevím a nechtěla jsem rozumovat a rozdávat nějaké rady ve věci, které vlastně zas tak nerozumím. Třeba vědí, co dělají...

Osobně mi to ale hlava nebrala. Ti jinak celkem milí lidé utratili dost velkou sumu peněz (měli plné auto kanystrů s Roundupem..., co chvíli museli dolévat postřikovač). Trávili dost času prodíráním se vysokým plevelovým porostem a náročně se jim ty metrové plevely postřikovaly. Navíc bylo  poměrně nepřehledné, co již mají pošplícháno, museli plochu stříkat dvakrát. Věděli, že se budou muset na pozemek vydat ještě jednou a celé to pokosit křovinořezem (proč to vlastně neposekali jen jednou, rovnou na začátku bez toho tajtrlíkování s Roundupem?). To vše s vidinou toho, že stejně ten pozemek bude za čas rozježděn bagry při případné stavbě. Vše pro to, aby se "jen" zbavili těch plevelů.
Nejsmutnější na celém příběhu je, že toho cíle, který jim měl Roundup zajistit, vůbec nedosáhli. Po květnovém postřiku trvalo tři týdny a celý pozemek zhnědnul a seschnul. Další měsíc trvalo, než jej majitel přijel posekat, posekanou hmotu nehrabal, ale ponechal ji většinově tam (nebo to tak alespoň vypadalo). Popravdě, ten měsíc jsme kvůli totálně seschlému, ale velmi zarostlému pozemku vlastně nakonec byli případnému požáru mnohem blíže, než kdyby sousedé s pozemkem nic nedělali. Už v polovině srpna se potom začal pozemek vesele zelenat novými plevely, i když okolní trávníky byly ještě kvůli suchu poměrně poschlé. A tušíte správně. Když se dnes podívám z terasy, pozemek se jim krásně zelená a ty nejodolnější plevely jsou tam znova a na jaře budou v plné síle... jako vloni:

Opravdu to těm lidem stálo za to? Chápu, že ne každý je zrovna ekologický aktivista, ale pragmaticky řečeno, to jim nebylo líto těch peněz, které zbytečně do pozemku doslova vylili?
Proč jsem se hlavně chtěla o tento příběh s vámi podělit? Chtěla jsem se zde vypsat z jednoho mého malého přání. Ne, nečekám, že hned všichni budou podepisovat petice pro zákaz využívání glyfosfátu v ČR. Nečekám žádnou revoluci. Já vím, že většině lidí je jedno, že si na pozemek nalijí problematickou látku a na nějaké ekologii a vlastním zdraví jim vlastně ani tak nezáleží. Přeji si něco úplně jiného. Mně by stačilo, kdyby jen lidi o trošku víc přemýšleli. Kdyby si zjistili, jestli se jim nalít Roundup do pozemku alespoň nějak vyplatí a jestli to vůbec zafunguje. Jestli jim to stojí za ty vyhozené peníze, když už nic jiného. Fakt by mi stačilo pro začátek tohle...


A ještě zamyšlení na závěr. V okolí máme spoustu nových domů a počátků nových zahrad. Kde se použije Roundup (či podobná věc) mám celkem přehled, takový náhle seschlý kus pozemku většinou nejde přehlédnout. Ale že by to byl zrovna nějaký zázrak, o tom mne zatím žádný příklad nepřesvědčil:
1) Na kus pozemku se povolá firma, poleje jej Roundupem. Po seschnutí přijde na řadu rotavátor, plocha se srovná a osije travním osivem. Majitel pak zalévá jako o život. Tráva sice vyroste, ale stihnou nalítat bodláky, pár pýrů a jiné plevely a tak majitel tráví neděle s vypichovačem bodláků a vypíchnutá místečka hned znovu osévá a zalévá. Zhruba po dvou letech už se nakonec podaří mít trávník bez plevelů a vše zaroste. Jen se ptám, nefungoval by celý postup bez toho Roundupu úplně stejně?
2) Jiná zahrada, původně přírodně založená, ale majitelé nebyli spokojeni s trávníkem. Povolali firmu a proběhl klasický postup: Roundup, seschnutí, rotavátor, srovnání, osetí a pravidelné zalévání několikrát denně, aby tráva vyrostla rychleji než plevely a zabrala místo. Po čase vidím z dálky zelenou plochu, přijdu blíž a místo trávy je vidět samá lebeda. Majitel mi říká, že je vše v pořádku. Byl firmou upozorněn, musí prostě jen často sekat a hodně zalévat. Tak si říkám, opravdu tam byl Roundup nějak nutný? Nedopadlo by to bez něj úplně stejně?
3) Čekám, co náš soused, se kterým sousedíme z jihovýchodu. Bagrem v létě dokončil terénní úpravy zahrady a na hliněné ploše začal už trochu růst plevel. Taky na něj použil Roundup, ale dopředu se s námi domluvil, pečlivě sledovat předpověď a vítr, stříkal těsně u země již posekanou a připravenou plochu a použil ochrannou plachtu. Plochy plevelu brzy zhnědly. Jenže nezasadil hned travní osivo a už se mu to opět zelená plevelem. Tak jsem zvědavá, jaké další kroky povedou k jeho vysněnému trávníku a jestli byl ten Roundup vážně k něčemu nutný.

Taky máte nějaké hořkosladké, trpké, či snad veselé historky právě s Roundupem?

Štítky:

Sdílení:

9 komentářů

  1. U nás před plotem v ulici, kde je taková kamínková cesta, rostlo několik bodláků, ty před naším plotem jsem vytrhala, šlo to snadno, rychle, sousedi postříkali, nechali tam trčet hnědé zbytky... prostě občas to člověk vážně nepochopí.

    OdpovědětVymazat
  2. Údržba města ho používá(la?). Tady ve čtvrti tím stříkali chodníky, aby ve spárech nerostl plevel. Ale slyšela jsem, že přejdou na ekologickou cestu, použití vařící vody, která prý plevel také dobře zahubí. Tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Jitko, u nás je to to samé. Obec stříká spáry v chodníku, někteří sousedé celé zahrady. Jsem moc ráda, že máme tak velkou zahradu, takže nás snad nikdo neohrozí. A nechápu to. Ale vidím jiskřičku naděje. Vidím, že ve světe už jsou dále a vracejí se ke zdravé půdě a přírodnímu pěstování. Určitě to časem přijde i k nám.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    tak předně nevím, proč ten poslední soused stříkal po posečení, když tyto jedy se potřebují dostat do rostliny přes listy.
    My máme jen jedny roundupové sousedy, zeleninovou zahrádku za domem si chrání, větší plochu před domem stříkali mnohokrát během dvou let, takže nic nerostlo, pak srovnali terén a zatravnili, povedlo se...snad už stříkat nebudou.
    Já jsem tento prostředek použila jednou, kdy mi náklaďák přivezl na kolech semínko bolševníku a to se u nás radostně ujalo. Počkala jsem, až měl několik listů a nakapala na ně pár kapek. Celá rostlina seschla a už se neobjevila. Bylo to hned půl metru za vraty, tam stejně nikdy nic pěstovat nebudu, je tam jen kamenná drť. Jen jsem poznala, že je to dost silný jed.
    Zatím ještě bojuji s pýrem, někdy mne to štve, prý jsou "ekologičtější" všehubící prostředky, tak až mi dojde trpělivost, tak to asi prostuduji. :-)
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, někdo mi vysvětloval, že sečení na určitou úroveň je právě potřeba, protože jinak se ten jed nemůže dostat k těm rostlinám "vespod".

      Co se týká pýru, taky s ním bojuji, je to náš hlavní plevel, který byl všude. Ale co vím, tak zrovna Roundup ani další podobné látky na něj prý vůbec nepomáhají (dle různých diskuzí, např. https://www.zahrada.cz/forum/zahradni-travniky/zalozeni-noveho-travniku-prorustani-bohuzel-nevim--400184/), https://www.zahrada.cz/forum/ruzne/lze-ekologicky-zlikvidovat-pyr-plazivy-397854/) je potřeba dostat z půdy všechny oddenky (nějakými nástroji) a pak rychle pokrýt půdu novými rostlinami a ty nové, co vyklíčí ze semen, zkusit vytrhávat a oslabovat, než zmizí. U nás to funguje tak různě, někdy o tom napíšu...

      Vymazat
  5. U nás taky soused použil roundap, stříkal opatrně při zemi, na pampelišky a jetel ... ale asi špatně dávkoval... uschlo všechno, i trávník. Přišlo suché léto, a tak že bude žlutá suchá místa osazovat až na podzim - to už ale byla zase zelená - pampeliškami a jetelem ...
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  6. Sousedi stříkají hojně a mají všude po trávníku suchá zažloutlá místa.
    Nerozumím tomu. Lidé mají v hlavách zakódováno, že plevel je zlo. Mi asi díky tomu, že jsem vyrůstala v horské zarostlé zahradě, kterou jsem milovala nadevše, jen tak nějaká pampeliška nevadí. Mám ráda tu různorodost rostlin a náš trávník je krásně zelený. Sečeme tak 4x za sezónu.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj , mame sousedy kteri pravidelne strikaji roundapem okraje pozemku ,ale "zvenku" ,takze vlastne na cizim , momentalne neudrzovanem pozemku.A pravidelne jezdi se svym pejskem na veterinu ,protoze ma chudak takove trapeni s ekzemy po celem tele.Nemuzu si pomoct ,ale jsem si jista ,ze za to muze prave roundap ve spojeni s jeho celodennim obihanim kolem plotu.Zajimave je ,ze na zimu se mu to vzdy zlepsi ...
    Bohuzel nevim jak se na toto tema se sousedkou pobavit ,aniz bych neurazila ,nebo nevypadala jakoze se delam chytrou.
    Zuzka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v zahrádkářské kolonii jsme měli sousedy, co stříkali nejen Rondupem vše téměř denně (máme schované hnojivo/stříkání ještě z dřívějška, to dnešní vůbec nefunguje, notovala si paní). Když zapršelo, tak mi voda steklá z jejich cestiček kolem plotu zahubila i topinambury, které snesou všechno. Sem tam nám na ahradě vypomohli a něco přes plot přátelsky postříkali se slovy, už zase jste měli pampelišky mezi zeleninou. Raději jsme odsud utekli, zeleninu jsem se pomalu bála jíst.
      Bývalí sousedé zahrádku ale už také nemají, paní mezitím zemřela ne selhání ledvin. Tož k té neškodnosti.

      Vymazat