Laické řešení pro strmé jezírkové břehy

Myslím, že odborník u našeho jezírka hned pozná, že ho dělali úplní laici. Vznikly nám tam totiž místy dost strmé břehy. Taková místa jsou problematická, nedrží na nich kačírek, není tam do čeho sázet rostliny, hned sjedou dolů do jezírka.
Účel světí prostředky.
Samozřejmě jste to měli pěkně nastudované. Jak se ta folie správně zahne, jak se udělá trošku val a zahrábne pak pod kačírek... Jenže teorie je jedna věc a praxe (bez předchozích zkušeností) druhá. Náš zvláštní tvar jezírka, který "obtáčí" ten špatně zasazený a dost skomírající buk (zdravému spokojenému stromu bychom to kopání a zásahy neudělali), prostě nebyl až tak moc ideální na jezírko z jednoho kusu folie. Špatně se nám s ní pracovalo, složitě se ohýbala. Navršená hlína si sedala a břehy se postupně různě měnily. Navíc nám po nich hned od začátku pořád lítaly nějaké děti a hlína se lehce pořád ještě přesouvala a bortila.

Prostě když laici bez zkušeností dělají jezírko, dá se počítat s tím, že tam vzniknou nějaké strmé břehy. Stěžejní otázka v takovém případě je, co tedy s nimi. Jak je osázet?
Samozřejmě jsem hledala informace i na internetu. Rychle jsem objevila jutové kapsy na sázení rostlin. Pro jednu jsem si jela do specializovaného obchodu, ale odjížděla jsem bez ní. Jsou docela drahé. Já vím, je to prostě silná juta, je za tím práce, je to prostě reálná cena toho produktu. Ale na to už v našem rozpočtu nezbyly peníze, a tak jsem si musela poradit jinak.
Kyprej vrbice snese ponoření maximálně do 15 cm. Tento břeh byl ale nakonec vyšší a tak rostliny putovaly do pár sázecích košů naplněných kamínky, kořeny jen v horní části.
Viděla jsem, jakou spletitou síť kořenů postupně dokáže vytvořit pomněnka bahenní, rozrazil potoční nebo vrbina penízková. Vzájemně se rostliny propojily, rozrůstaly i směrem ven z malého jezírka nad hladinu vody. Tak jsem tedy riskla jedno opravdu laické a jednoduché řešení. Vzala jsem tyto vyjmenované rostlinky, vymyla a propláchla z nich substrát a to, co mi zbylo, navázala na provázek. Vždy jednu rostlinu na jeden kraj. A na okraji jezírka jsem je ve vhodné výšce zatížila kamenem. Bude to fungovat? Nebude to fungovat? Já vůbec nevím. To ukáže až čas. Jedno je jisté, aktuálně na jiné řešení stejně nemám peníze, tak to musím risknout.

Shora bych přes folii ráda "spustila" šlahouny nějaké nízké rostliny do sucha (umělý okraj jezírka je holt obvykle právě vyvýšený a tedy v suchu), která tomu zakrytí břehu napomůže. Tu budu vybírat a dosazovat ale až na jaře. 

Stejný způsobem jsem umístila i rostliny na náš ostrůvek. Ten je totiž celý pokrytý folií. Původně jsme chtěli folii vyřezávat, aby na ostrůvku mohly růst rostliny z půdy. Nicméně nakonec jsme zjistili, že ostrůvek trochu klesl víc, než jsme čekali, a tak jsme to prořezávání nechtěli riskovat. Ještě přibude třetí deska, provázky půjdou pod desky a pak budu vymýšlet, jak tam shora do mezer nějak uchytit hlínu pro matřídoušku, která by ty podmínky možná mohla na ostrůvku zvládnout.

Ostrůvek je opět ovázaný provázky, které drží rozrazil potoční

Myslím, že pro mne určitě budete mít ještě nějaké lepší řešení situace. Nicméně toto je první laická věc, která mne z ty nízké náklady vlastně napadla...

Štítky:

Sdílení:

5 komentářů

  1. Na kapsy jsem se schvalne divala:
    paaane jo, divala jsem se radsi dvakrat, protoze ta cena je tak extremni, az jsem si myslela, ze je tam posunuta desetinna carka!

    Co si ty kapsy usit z juty “sama doma” Nebo myslite ze by se po vlaknech vzlinala voda?

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty, co jsem viděla já, byly dost velké a z velmi silné juty, aby to mělo velkou nosnost a uneslo to ty rostliny (asi). Opravdu přemýšlím, že si ty kapsy na část břehů zkusím nějak ušít a uvidím, co to vzlínání, zda to bude dělat problémy a nebo ne...

      Vymazat
  2. Já mám jen pidi jezírko ze staré vany, osazovat ho budu až na jaře, ale po stranách jsem do něj zapustila pytle od kávy (seženete v pražírně) a nahoře zatížila kameny a zeminou. To že bude voda vzlínat chci využít a nahoře to osázet něčím vlhkomilným a do pytlů udělám díry a osázím něčím, co má mít kořeny ve vodě. Toť můj plán, uvidíme jak to bude fungovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to zní výborně! Moc děkuji za super nápad!

      Vymazat
    2. Já na strmé břehy jezírka použila pásy starého koberce - bukláku, jen zatížené kameny, spuštěné tak 1 - 2 cm pod hladinu. Sem tam jsem pomohla výsadbou pokryvných rostlin, za pár let si příroda pomohla sama. Časem se uchytily různé mechy, řasy, zkrátka to zezelenalo a co je hlavní, má to výdrž. S jutovými kapsami jsem také experimentovala, za dva tři roky bylo po nich. Rostlinné baly to roztrhaly. Možná nevhodný výběr rostlin (kyprej a bahenní kosatce). Pokud máte zájem,můžete se mrknout na fotky úprav stávajícího jezírka v r.2012, bohužel, použití koberce jsem nenafotila. https://photos.google.com/u/3/share/AF1QipM2G93CoQjQVfWbvLFjITRtUOqsBTSDxvCrR_VBZDA2mPh1SInUE8Gru-j8TOokJw?key=VUlvYlIwTUFYQ0lWdzM0VnRXTkVpbll0SnVhOTl3 Zdravím a přeju hodně nadšení v další tvorbě zahrady ♥

      Vymazat