Zamyšlení nad fukary, listím a kamínkovým mulčem

Zaznamenala jsem teď spoustu diskuzí na téma smysluplnosti fukarů na listí. Většinu rozvířil tento článek na Ekolistu: Německé ministerstvo životního prostředí volá po omezení fukarů na listí a já myslím, že je dobře, že se o tématu mluví. Jeden z příspěvků, který jsem na toto téma zaznamenala (a snažil se fukary nějak obhájit), totiž poukazoval na to, jak vlastně chtějí lidé teda dostat listí z kamínkového mulče hráběmi. No jo, to je čistě praktický argument. Ano, vím, jak vypadá listí z kroucené vrby na kamínkovém mulči a vy si můžete udělat obrázek níže. Mají to takto totiž sousedé. Hráběmi to fakt nejde. Smetákem taky ne.

A tak mají zastánci fukarů jeden argument k dobru. "Hele, ty fukary jsou fakt potřeba, jinak to listí z těch kamínků prostě nedostaneš...". Ostatní přitakávají, jen já nějak ne. Možná jsem sama, ale mně přijde vlastně divné už to vytváření situace, kdy je ten fukar potřeba.
Opravdu je kamínkový mulč ten nejlepší pokryv půdy pod vzrostlým listnatým stromem?

Ne že bych něco měla proti kamínkovému mulči. Sama jsem mu dost fandila, dala si jej do jahod i na bylinkovou spirálu a pak kvůli pýru jej zase pěkně dávala pryč (Náš milý pýr a mulčování štěpkou). Ale dát si takové kamínky pod strom a pak hledat benzínové hlučné zařízení, kterým z toho to listí dostanu? A není prostě "špatně" už něco na začátku? Třeba právě volba toho mulče? Nevytváříme si situace právě na to, aby nešly řešit jinak, než zrovna fukarem?
Sousedé naštěstí žádný fukar nemají. Jsou milí, listí na zahradě normálně hrabou hráběmi (a vozí mi je na zahradu, já je spotřebuji na listovku a pokryv záhonů pro zeleninu). Ze zpevněných ploch listí zametají. To listí z kamínkového mulče prostě trochu seberou rukou a zbytek se, dle sousedky, prostě do jara "rozloží a propadne mezi ty kamínky".

Byla bych mnohem více raději, kdyby se o listí víc mluvilo a přemýšlelo o něm trochu s rozumem. 
  • Může v klidu spadnout pod strom na zem a zůstat tam do jara? Třeba jako pokryv trvalkového záhonu?
  • Pokud listí padá na zpevněné plochy (chodníky, silnice), není tu lepší a efektivnější a vlastně i ekologičtějším řešením projet ty plochy nějakým zařízením, které to rovnou celé zamete a smete? Než ob dva dny procházet plochu s fukary, nafoukávat to na kraj trávníku a pak foukne vítr a všechno je to zpět...  Třeba ve městě Brně dostaly fukary zákaz už rovnou v roce 2010, protože enormně zvyšovaly prašnost. Vysvětlení zde na stránkách poradny Veronica: https://www.veronica.cz/otazky?i=386
  • Pokud listí padá pod živé keře, je opravdu problém, aby tam rovnou zůstávalo? Je potřeba ho vyfoukávat?
  • Pokud je potřeba odstranit listí z pěstěného trávníku, nestačilo by jen projet plochu sekačkou? Buď díky sekačce klasicky hmotu sebrat a dát na kompost a nebo tou hmotou mulčovat, což trávník rovnou i pohnojí?
  • Pokud je pod stromem přirozený trávník (s jetelem, mechem, pampeliškami apod.) a nehrozí tam ta sněžná plíseň, nešlo by tam to listí prostě nechat?

Možná by se pak zjistilo, že míst, kde jsou opravdu praktické, rychlejší a smysluplné ty fukary, je vlastně jen pár. Možná mne napadá hřbitov (s členitými cestičkami mezi hroby)... ale víc moc ne. Byla bych prostě raději, kdyby se nevytvářely speciální situace, ke kterým je ten fukar vlastně potřeba, ale spíš místa, kde listí ničemu nevadí a nebo jeho "řešení" nevyžaduje zakoupení nového hlučného přístroje, který se použije ve velkém, ale jen jednou za rok. Stačí, že mají lidé plné zuby hluku a prachu z křovinořezů a sekaček na trávu... 


Štítky:

Sdílení:

4 komentářů

  1. V Brne sú zakázané? No to neviem, asi závisí od mestskej časti. U nás na okraji mesta sa veselo hučí každú jeseň. Je to des. A to ani kamienky nie sú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsou zakázané, je to kvůli prašnosti. V tom článku nadace Veronica je popsané, kam se to má hlásit, pokud jsou používány - myslím na městskou policii.

      Vymazat
  2. Jitko,
    Poprve s Vami asi nebudu souhlasit.

    Resp. chapu a rozumim tomu, ze fukary jsou nesmyslne/zbytecne... jenze jit formou zakazu mi prijde krajne nevhodne.
    Kdyz se rozhlednu po okoli, vidim mnohem vic palcivejsich problemu: absence funkcni hromadne dopravy, nemotivujici system zachazeni s odpady, zpusob udrzby mestske zelene..tam by melo mesto zacit pracovat, samo u sebe, ne u zakazovani fukaru. Prijde ni to az pokrytecke, zakazovat jinym a sam nevytvaret moznosti pro zlepseni (treba pujcovnu zahradniho naradi na el., tak aby byla spolecnost motivovana nekupovat a nesyslit zbytecnosti, senior taxi, abych jako matka na MD nemusela mit druhe, stare a zcela neeko, auto v dome)

    Mimochodem, mam take namulcovano kamenem, tak nejak jsem na parcele nasla 2 tuny lomoveho kamene, po dvou letech jsem stale spokojena... listi zcasti posbiram a cast zustane (a js delam ze ho nevidim) a pomalu tim prorustaji oddenky trvalek. A ja chodim a odstouravam kaminky aby mely snazsi cestu.

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Váš komentář. Konkrétně v tom Brně jsou fukary zakázané už od roku 2010. Je to kvůli hodně negativním účinkům jemného prachu na lidské zdraví: https://www.veronica.cz/otazky?i=386 Ty fukary ten prach nezpůsobují samy o sobě, ale hodně ho víří a zhoršují tak situaci ve městě.
      Mají i nějaké výjimky. Osobně si myslím, že je rozumné omezit používání nástroje, který vlastně ohrožuje ve svém důsledku lidské zdraví a přitom fakt není potřebný (před lety to šlo i bez fukarů). Omezit stavební práce a auta je náročnější. Tak alespoň ty fukary nemusí zatím ten jemný prach rozfoukávat, když lze listí uklízet i jinak.

      Vymazat