Jarní pokroky v tvorbě zahrady

Na jaře jsme teď doseli a dosázeli, co se na podzim již nestihlo. A jak to už bývá, přišly dvě objednávky v jeden den. Rovnou jsme tedy vzali i sazenice révy z ledničky a pustili se do velkého sázecího dne. Sníh již slezl, bylo téměř letní počasí, ale ještě jsme půdu zastihli měkkou a neztvrdlou, takže ideální doba na jarní výsadbu.

Na podzim jsme se rozmýšleli nad volbou nejedovaté stálezelené rostliny do živého plotu. Původně to měla být hlošina Ebbingeova, ale na diskusi mi potvrdili slova prodejce a to, že často vymrzá ve vyšších polohách. Další volbou tedy byl dřišťál Jůliin, objednali jsme 21 malých prostokořenných sazenic a vysázeli je 3 vedle sebe na 1 metr plotu a pořádně zamulčovali slámou. Musím říct, že jsou opravdu pěkně pichlavé. (Doplněno po letech: do malé zahrad to vážně nebyl dobrý nápad, jsou extrémně pichlavé, nakonec jsme je po letech pracně zase vykopávali a nahradili pestrým jedlým živým plotem)

Pichlavé dřišťály Jůliiny (Berberis julianae) časem skryjí roh zahrady i v zimě a přispějí k pocitu bezpečí a pohody.
Další na řadě bylo vysetí zakoupených semen a semínek. Se setbou vysněného úrazníku to nebylo jednoduché, semena jsou totiž opravdu miniaturní. Ten sáček na fotce níže má 7 x 3 cm, semínka jsem z něj dolovala a neměla jsem vůbec kontrolu nad tím, kam je seju. Vpravo je malý cípek za jezírkem, kam jsem se pokusila vyset 5 sáčků a uvidím. Dva sáčky mám ještě v záloze na pozdější dosetí, když bude více pršet. Bohužel vůbec nemám představu, kolik semen je potřeba na 1 metr čtvereční, asi jsem to s nimi zbytečně přehnala. (Doplněno po letech: toto bylo naprosto zbytečné, ze semen se mi rozhodně úrazník pěstovat nedařilo, nakonec ani ze sazenic)

Tak už je mi jasné, proč se moc lidí do setby úrazníku ze semen nepouští, semena jsou opravdu miniaturní.

Pod stromy jsem vysela rostliny vhodné pro guild: jetel, kostival, česnek medvědí a další česnekovité, lichořeřičnici, měsíček lékařský, pelyněk pod rybízy, kerblík. Sama jsem zvědavá, co se ujme a co ne, sela jsem semínka pro jistotu ve více etapách. Po "zmrzlých" mne ještě čeká výsev hrachu a fazolí. Pokusně jsem také rozhodila semínka aster, včelníku a libečku a do rohu zahrady pár semínek kopřiv, aby bylo na čaj.  (Doplněno po letech: toto byla naprosto zbytečná práce, protože když na zahradě ještě nebydlíme a semena nemají péči v podobě zalévání, odplevelení a tak, tak z nich není nic. Vše zarostl pýr.)

Vlevo jsou zajímavě zkroucená semena měsíčku lékařského a vpravo jsou zvláštní, svraštělá semínka lichořeřišnice. Obojí se narozdíl od úrazníku selo výborně.
Révu jsem sázela přesně podle postupů na internetu, jen místo doporučených hnojiv jsem přidala "houbičkový" přípravek Symbivit. Sazenice mám od sebe 80 cm, počítám pak s vytvořením vedení pergolového typu, asi se jmenuje Trentino, nebo tak nějak. Tip na umístění kamenů mám z článku pana Jedličky.

Sazenice révy jsou zatím pod růvky, kameny v okolí jim potom budou akumulovat teplo. Kupovaný beruškovník jsem měla na balkoně, kde jej berušky moc nevyužívaly, takže putoval do zahrady, kde se snad dočká většího využití.

Díky tatínkově pomoci už stojí na pozemku i dva ručně dělané velké krásné kompostéry a čekají, než je natřeme (sehnali jsme si ekologický konopný olej, dřeva budou nakonec zabarvená na tmavě hnědou, byť ta světlá je sama o sobě taky moc hezká). Vedle nich jsme vysadili šeříky, svraskalou růži a bezy, o kus dál u branky potom i dřevitou pivoňku. Také jsme rozhrnuli hromadu hlíny z výkopu jezírka, zarovnali tím půdu a vyseli do ní další luční osivo.

Šeříky vlevo zatím kompostéry moc nezakryjí, vpravo jsme rozhrnuli hromádku hlíny, prostor srovnali a oseli lučním osivem.
Jinak po zimě zatím nemáme žádné ztráty, přežily i jahody od maminky, angrešty a rybízy už raší a ostatní rostliny mají pupeny nachystané. Jen louka vysetá na podzim zatím nevypadá moc k světu. Ale s tím jsem počítala, už v osivu byla hezky daná fotografie, jak (ne)vzhledně vypadá louka první rok po založení a právě tady platí, že kdo si počká, ten se dočká. Netrpělivě ale čekám na lístky fialek, zatím žádné neraší. Květy ještě první rok nečekám, ale lístky by se tvořit měly.

Lesním jahodám pěstovaným ze semínka se doma na parapetu už klubou pravé lístky, zatímco klasické jahody od maminky v mulči z kamínků přežily zimu.
Rostlinky se mají po zimě čile k světu.
A ještě nás čeká tvorba hadníku, bylinkových spirál a jezírka.

Sdílení:

6 komentářů

  1. Vyčerpávající reportáž:-) Zahrádka bude krásná:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer,
    pestovať saginu zo semienka, to Vás obdivujem a držím palce, aby sa to podarilo. Myslím, že by bolo jednoduchšie ju rozmnožiť delením zo zakúpenej hotovej rastlinky. Ale závidím Vám tú radosť, keď malé semienka vyklíčia. Vidím, že sa Vám darí - aj lesné jahôdky mali malinké semienka a krásne vyklíčili. Kamene k réve určite použijem, vyzerá to pekne a aj plnia funkciu ohrievača.
    Len neviem kedy, keď jar akosi už odchádza.
    Heli z SK.

    OdpovědětVymazat
  3. Dob den,
    jak se Vám ujal plot z dřištálu Juliina? Také o něm uvažuji, a sice na přímé slunce. Jak rychle a bujně Vám roste? Moc děkuji za info, hezký den. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, krásně se ujal a žádný keřík nám nevymrzl. Aktuálně jej prakticky máme na přímém slunci taky. Jednu zimu některé vypadaly trochu hůř, myslela jsem, že bude po nich, ale jen potom shodily listy a znovu obrazily. A to jsou nechráněné proti tomu zimnímu studenému větru a ani je v zimě nezvládáme zalévat. Co se týká růstu, tak po třech letech jsou z nich celkem pěkně zahuštěné keříky (stříháme je) ve výšce cca 40-50 cm. Už i pěkně kvetou a mají modré plody. Akorát to podzimní růžové zabarvení se objevuje jen u těch největším a asi i nejlépe zakořeněných, ostatní jsou obvykle zatím "jen" zelené.

      Mějte se krásně,
      Jitka

      Vymazat
  4. Dobrý den, jak vám narostl dříšťál do dnešního dne? Mám ho taky vysázený, ale chci ho nechat dorůst do 150 cm, tak počítám, jak dlouho mi to bude trvat. :o) Díky Břéťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za čtyři roky vyrostl zhruba do jednoho metru výšky. Trošku to možná je vidět na první fotce tady: http://www.vysnenazahrada.cz/2017/07/cesta-za-pestrym-zivym-plotem.html po těch okrajích fotky.

      Vymazat