Jaterník podléška hlásí jaro

Jakmile se v lesích objeví malé fialové hlavičky jaterníků, znamená to pro mě, že už opravdu přišlo krásné slunné jaro. Jsou první barvou v jinak fádní hnědošedé v listnatých lesích a je na ně radost pohledět. Jen si nidky nemohu vzpomenout na jméno této kytičky, nechápu, kde naši předkové viděli podobnost zelených listů s jaterními laloky.



Právě tuto kytičku si také chci pěstovat v zahradě. Vyseju nebo vysázím ji do živého plotu z buků, takže mi každé jaro bude připomínat: "hej, začíná jaro, běž se projít do lesa". Jaterník (Hepatica nobilis) je jedna z takzvaných hajních rostlin. Jedná se o trvalky, které vyrostou brzy z jara před olistěním stromů, využijí jarního slunce, vykvetou a zaplodí a některým postupně jejich nadzemní část odumře. Jaterník však má listy stále, i přes zimu, až do dalšího kvetení, kdy mu potom teprve narostou nové.

V zahradách není tak populární jako jarní cibuloviny. Jedním z důvodů možná bude ten, že v zamračených dnech s přeháňkami si jaterních chrání pestíky před deštěm a celý květ se zavře a svěsí, takže se stane skoro neviditelným. A druhý důvod možná souvistí s tím, že jaterník láká mravence, protože právě oni roznášejí jeho semena. Pokud na své zahradě mravence mít nechcete, tak jaterník není zrovna volba pro vás. Mně se tato květina zalíbila mimo jiné z toho důvodu, že je oproti jiným jarním květinám jen opravdu mírně jedovatá. A také na jaře bude lákat včelky do zahrady.



Jak jej pěstovat ze semen? Především si  musíte zajistit semena na jaře, dokud jsou ještě vlhká a nevyschla. Pokud vám někdo nabídne semena na podzim, již nevyklíčí (důvody popsány zde: http://www.hepatica-nobilis.cz/). Semena zasejte tak, aby byla pěkně v půdě a nevyschla. A pak můžete jen čekat, protože květina začne pořádně kvést až čtvrtým rokem. Pokud chcete celou akci urychlit a donést si přímo rostlinku z lesa, vězte, že se často neuchytí. Pak zbývá jen získat sazeničku ze zahradnictví a prý jsou celkem drahé. Sehnat potom ale můžete jaterník i v růžové nebo bílé barvě.

Tento obrázek mne dostal. Pochází ze stránek http://www.hepatica-nobilis.cz/ a zobrazuje různé šlechtěné druhy jaterníků v "lesním zátiší" (autor obrázku: Michael Warren, zahrada pana Johna Masseye).

Určitě jaterníky nepěstujte jinde, než pod listnatými stromy. Vyžadují totiž na jaře trochu slunce a v létě zastínění, které jim právě zajistí listy stromů. Vhodné je sadit je do listovky nebo kompostu z listí. Ti chytřejší, kteří zbytečně nevyhrabávají listy zespod živých plotů, ale naopak je tam přihrabávají, mohou sázet rovnou. Snad toto jaro nepropásnu chvíli, kdy budou mít jaterníky semena a budu rychlejší než mravenci, abych si pár semínek už v živém plotu mohla vysadit.

Další informace o jaterníku:
http://www.hepatica-nobilis.cz/index (vyčerpávající informace)
http://www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna-zahrada/jak-vypestovat-pestry-koberec-jarnich-kvetin-pod-stromy-a-keri/
http://nasezahrady.blogspot.cz/2012/04/jarni-modra-pestra-krasa-na-listi.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaterník_podléška
http://www.dumazahrada.cz/zahrada/rostliny/2010/3/12/encyklopedie-rostlin-jaternik-podleska/
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/jaternik-podleska-stinomilna-trvalka-potesi.html

Sdílení:

1 komentářů