Jak mít opravdu na zahradě motýly

Taky jste už četli krásné články s textem, které vonící a kvetoucí rostliny si máte zasadit, abyste měli doslova motýlí zahradu? Já jich prošla spousty a nesedí mi na nich jedna zásadní věc. Všechny jen řeší rostliny s nektarem, které na vaši zahradu opravdu přilákají dospělé krásné okřídlené jedince. Jenže celá situace má háček – ve vašem okolí musí být alespoň jeden dostatečně osvícený člověk, který pěstuje rostliny i pro housenky motýlů. Bez housenek totiž nejsou žádní motýli a proto se není čemu divit, že můžete v poslední době číst články jako Louky přišly o polovinu motýlů, Vymřou v Evropě motýli a Budoucnost bez motýlích křídel či Motýli – ubývající ozdoby luk.

Ale já tady nehodlám jen sedět a nečinně přihlížet motýlí apokalypse. Na své zahradě přispěji svojí malou troškou a zde na blogu taky. Sepsala jsem, které rostliny na zahradě motýli opravdu potřebují, zkuste pěstovat alespoň jednu z nich a neničit housenky, které se do ní s chutí pustí. Stejně tak nemusíte nutně ničit každou housenku, která si jen dovolí se objevit na některé okrasné květině, mohl by z ní být totiž krásný motýl.

Vhodné rostliny pro motýlí housenky:

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) – to je základní rostlina pro mnoho motýlů, především pro krásné babočky. Jejich housenky jsou pěkně ostnaté a chlupaté, vizte obrázek na stránce z Wikipedie.   Na kopřivy klade svoje vajíčka cca 25 druhů motýlů a někteří si vybírají, jestli se jim více líbí kopřivy rostoucí ve stínu (babočka kopřivová) nebo kopřivy rostoucí na slunci (babočka paví oko) [převzato z článku v časopise Příroda 4/2013]. Kopřivy využijete i na skvělý čaj a nějaký roh v zahradě jim určitě vyčlenit můžete. Semínka se dají sehnat například u prodejce osiva-semena.cz nebo Planta naturalis.

Čičorka pestrá (Securigera varia) – půvabná růžově kvetoucí jetelovina hostí pestrou paletu motýlů, respektive jejich housenek. Je lehce jedovatá (pro zvířata). Ubytovat na ní můžete vřetenušku čičorkovou, běláska hrachorového, žluťáska čilimníkového, čičorečkového i jižního, dále pak velké množství modrásků a soumračníka máčkového. Semena lze sehnat u Planta naturalis.


Kopřiva a čičorka jsou základní živné rostlinky pro mnoho druhů motýlů, s nimi si rozhodně alespoň jednoho na zahradě ubytujete. (Zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/http://en.wikipedia.org/, vlastní fotografie babočky admirála a fotografie modráska jetelového od pana M. Vojtíška ze stránky http://www.lepidoptera.cz/)

Jetel luční (Trifolium pratense) a tolice vojtěška (Medicago sativa) – potěší především housenky žluťáska čičorečkového, žluťáska čilimníkového a mnoho modrásků (modrásek jehlicovýmodrásek kozincovýmodrásek lesní,  modrásek obecnýmodrásek štírovníkový). Na vojtěšce se líbí i ostruháčku ostružinovému. Krásné růžové a fialové jetelové květy potom svým nektarem přilákají i dospělé motýly a navíc tyto rostliny dodávají dusík do půdy. Semena jetele lze sehnat u prodejce osiva-semena.cz nebo Planta naturalis.

Šťovík kyselý (Rumex acetosa) – na tomto klasickém plevelu se daří housenkám ohniváčků (ohniváček celíkový, černoskvrnný, černočárný, černokřídlýmodrolemýmodrolesklý). Semena si můžete posbírat z rostlin rostoucích někde na vesnici podél cest nebo si je koupit opět u prodejce osiva-semena.cz nebo Planta naturalis.


Jetel a šťovík jsou také oblíbené rostliny housenek motýlů. (Zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/http://cs.wikipedia.org/, fotografie žluťáska čičorečkového od pana Zdeňka Hanče ze stránky http://www.lepidoptera.cz/, fotografie ohniváčka modrolemého od pana Zimmermanna ze stránky http://www.lepidoptera.cz/)

Stromy a keře, které mají motýlí housenky rády:

Jarní květiny a rozkvetlé louky:

Z prvních jarních květin se housenkám pestrobarvece petrklíčového líbí právě prvosenky jarní (Primula veris). A perleťovci fialkovému a maceškovému vyhovují fialky (Viola), byť nekladou vajíčka přímo na rostliny fialek, které potom jedí, ale někde poblíž do listí a mezi porosty fialek.
Samozřejmě nejtypičtější prostředí pro motýly jsou krásné pestré jednou za čas sečené louky plné květin a různých původních rostlin. Mnoho okáčovitých se živí přímo kostřavami (Festuca), někteří soumračníci si rádi pochutnají na neoblíbeném plevelu – pýru. Jitrocely (Plantago) zase lákají hnědásky a řeřišnice  (Cardamine pratensis), hořčice (Sinapis arvensis) a česnáček lékařský (Alliaria petiolata) lákají bělásky.
Z květin se ještě zavděčíte například dymnivkami (Corydalis) pro jasoně dymnivkového, slézy a topolovkou pro soumračníka slézového, mochnami pro soumračníka jahodníkového, mochnového a podobného. Pár ponechaných vykvetlých rostlin mrkve, kopru či fenyklu přiláká otakárka fenyklového. Kručinka barvířská (Genista tinctoriaa komonice lékařská (Melilotus officinalis) láká půvabně namodralého modráska kozincového, mateřídoušky potom modráska černoskvrnného a východního. Za zmínku ještě stojí například zlatobýl, chmel, kontryhle, rozchodník, bodláky a pcháče, divizna, kakost luční a vikev ptačí.

Když se nebudete bát housenek a pěstování některých obyčejných květin, můžete mít šanci pozorovat na zahradě takové křehké a krásné tvory, jakými motýli jsou. Tyto fotografie pořídili lidé v rámci projektu mapování motýlů na stránkách http://www.lepidoptera.cz/. (Zdroje krásných fotografií konkrétně shora zleva: fotografie jasoně dymnivkového od pana Koupého ze stránky http://www.lepidoptera.cz/, fotografie modráska kozincového od pana Zlatníka ze stránky http://www.lepidoptera.cz/, fotografie běláska ovocného od pana Vojtíška ze stránky http://www.lepidoptera.cz/ a fotografie modráska černoskvrnného od stejného autora ze stránky http://www.lepidoptera.cz/)
Teprve, když si na zahradu pořídíte alespoň některou z těchto rostlin a nezničíte každou housenku, která se tam objeví, máte šanci, že potom časem na zahradě budete mít i motýly. A ty už potom přilákáte docela jednoduše – na jaře medonosnými rostlinami, v létě rozkvetlým oreganem šalvějí a levandulí a na podzim kvasícím a hnijícím ovocem, rozkvetlým zlatobýlem a hvězdnicemi (Aster).

Informace o motýlech jsem čerpala z pěkných stránek: http://www.lepidoptera.cz/motyli/.

Další zajímavé články:
http://www.zahradnickykalendar.cz/cs/fauna-na-zahrade/726-zalozte-si-motyli-skolku

Sdílení:

8 komentářů

  1. To je perfektní postřeh, s těmi housenkami! Musím se přiznat, že mě to doteď vlastně vůbec nenapadlo:-)
    Anita

    OdpovědětVymazat
  2. jsem si dovolil zasdílet tento článek :) máme takovou novou iniciativu ...
    https://www.facebook.com/chcememotyly

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek. Letos na jaře jsem nakoupila na puvodnikere.cz právě keře pro včely a motýly. Koupili jsme velký pozemek pro stavbu RD a chci, aby tam bylo živo. Alespoň takto můžu něco málo udělat jak pro přírodu, tak i pro sebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, přeji Vám hodně krásných motýlů a krásnou zahradu. Obchod puvodnikere.cz mám taky moc ráda!

      Vymazat
  4. Skvělý článek ... a můžu být klidná, různého krmiva pro housenky mám zasezeno/zaseto nebo tady roste divoce docela dost :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný a velice zajímavý článek, děkuji! :-)

    OdpovědětVymazat