Temná stránka přírodního hnojiva z banánových slupek

Představovat na blogu nápady, podněty a tipy má jednu obrovskou výhodu. V komentářích, e-mailem i jinak mne mnozí z vás dobře usměrní v případě, že něco dělám špatně a vůbec o tom nevím. Tak jako teď s mým příběhem jedlého balkonu. 
Inspirovala jsem se desítkami cizích článků a tipů z internetu a z Pinterestu, jak je vhodné používat banánové slupky jako přírodní hnojivo pro přírodní zahrady a pěstování zeleniny, zvlášť té, co potřebuje hodně draslíku a hořčíku. Pečlivě jsem si slupky nasušila a taky použila do truhlíku. Ale ouha.

Tak například tyto obrázky a stránky mne tenkrát inspirovaly. (Zdroj obrázků: http://alternative-energy-gardning.blogspot.cz/, http://themicrogardener.com/ a http://www.vegetablegardener.com/)
Banány jsou velmi náročné na použití pesticidů, jedná se o chemicky nejvíce ošetřovanou plodinu. Fakt nevím, jak je možné, že jsem toto ani pořádně nevěděla. Naštěstí mne na to upozornila jedna milá paní z fóra brněnských zahrádkářů a tak jsem se tomu podívala trochu na zoubek. Zjistila jsem, že do kompostu ve velmi (opravdu velmi) přiměřeném množství opláchnuté banánové slupky mohou (z dotazu na http://www.veronica.cz/) a příroda si s nimi (po delší době) nakonec poradí. Ale pěstování zeleniny? To je jiná. Napsala jsem dotaz právě do ekologické poradny Veronica a odepsali mi, že: 

"Zapravováním banánových slupek do půdy si tedy určitě zanášíte i použité pesticidy. Jestli a do jaké míry se pak přenáší do vašich rajčat Vám bohužel neřeknu. Banány se ošetřují různými látkami a ty pak budou mít také různou schopnost se dostávat do rostlin. Nemusí se to dít ve velké míře, spousta látek zůstane navázaná přímo v půdě (což taky není ideální), nebo se rozloží. Vyloučit transport do plodů se ale, podle mého názoru, nedá." (citace z e-mailu)

Takže jsem si namísto zdravých ekologicky pěstovaných "bio" rajčat vlastně pěstovala konvenční s pesticidy a bůhví čím ještě... Ne všechny tipy, co člověk najde na internetu, jsou dobré. Obvykle si informace ověřuji, kde mohu, ale tady jsem to podcenila. Měla jsem si o tom tématu víc dohledat. Nicméně, manžel mne uklidnil, že u nás to naštěstí nebyla taková tragédie, protože v únoru, kdy jsme banány pro pěstování sušili, jsme si kupovali bio banány, protože je měli i v místním supermarketu. Nevím, jakou k nim mohu mít důvěru, ale snad tam těch chemikálií měly méně.

Nicméně, editovala jsem jak elektronickou knihu Příběh jedlého balkonu (http://www.vysnenazahrada.cz/2015/10/pribeh-jedleho-balkonu.html), tak i jiný článek, kde jsem o banánových slupkách psala (http://www.vysnenazahrada.cz/2014/07/jak-pestovat-rajcata-na-terase.html) a informaci o pesticidech tam doplnila.

Další informace:
http://www.zahrada.cz/forum/hnojiva/bananove-slupky-289178/?kotva=bananove-slupky-289187
http://www.veronica.cz/?id=12&i=332

Sdílení:

6 komentářů

  1. Tohle je tedy opravdu zajímavá informace. Házím banánové slupky na kompost a o přítomných pesticidech jsem nikdy nepřemýšlela...

    OdpovědětVymazat
  2. Jíťo, je to blbý, ale obávám se, že v dnešní době se už téměř o žádném produktu nedá říct, že by byl bio...kontaminací prošla už snad každá částečka planety...pravda, banány zřejmě budou na předních příčkách, ale jistá si nemůžeš být už ničím...

    OdpovědětVymazat
  3. Je fakt, že taková jablka se u nás taky masivně ošetřují všemi možnými prostředky, asi nejvíc ze všeho ovoce. Těžko se tomu vyhnout...

    OdpovědětVymazat
  4. No, známá mi říkala, že pokud se z ovoce obvykle jí i slupka, tak musí být ty přípravky mírnější, jinak by to neprošlo nějakými zdravotními normami nebo tak nějak. Ale pokud se slupka nejí (typicky banány, ale myslím i kiwi, meloun apod.), tak se může to ovoce více ošetřit, protože spousta toho zůstane právě ve slupce, která se vyhodí. Akorát je blbé, když jde právě do kompostu.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem teď banány na kompost dala, ale vnitřky bez slupek, doma jsem na ně zapomněla a přezrály. Na druhou stranu, když se to ovoce stříká, postřik stéká, nebo ho déšť smyje a dostává se do země pod rostlinou a tam se příští rok zase něco pěstuje a ta rostlina si to z té země bere... Prostě se tomu nedá vyhnout.

    OdpovědětVymazat
  6. No já to radeji vše pasiruji přes kalifornské žížaly a předpokládám že z nich získaný vermikompost je vysoce kvalitní pro pěstování biopotravin. Veškeré zbytky ze zeleniny a ovoce (mimo citrusové plody) rychle přemění v kvalitní kompost.

    OdpovědětVymazat