Úroda 2016

Čtvrtým rokem začíná být úroda na zahradě stále zajímavější a zajímavější. Přibyly totiž první zeleninové záhony a taky jsem si na terasu převezla nějaké truhlíky z balkonu a počítám je taky. Už začínáme mít i ovoce a zeleninu, kterými můžeme podarovat přátele a návštěvy. A hlavně už bydlíme, takže můžeme do zahrady chodit "sklízet" každý den.


A tak si opět pro sebe značím, jak dobře jsme se už díky naší maličké zahradě měli od minulého října.

Říjen 2015: z našeho teprve tříletého maličkého stromku (Dicolor) jsme sklidili spoustu hrušek a nechali je doma dojít, byly výborné.
Listopad 2015: ještě pořád zrály měsíční jahody, ani jsme tomu nechtěli věřit. I když byly přešlé mrazíky, na chuti jim to neubralo.
...
Duben: jako první si dopřáváme vitamíny a minerály díky medvědímu česneku a pak rašícím kopřivám. Skvělé do vaječných omelet.
Květen: poprvé jsme ochutnali plody našich na jaře sázených kamčatských zimolezů. Nejdříve jsem se na ně vrhla moc brzy a byly dost trpké, ale stačilo počkat dva týdny, až plně dozrály a stalo se z nich moje oblíbené první jarní ovoce. Na konci května poprvé po čtyřech letech vykvetl náš bez, ale sirup jsem uvařit nestihla, A z truhlíku jsme sklízeli ředkvičky i pidi bílé ředkve.
Plody zimolezu kamčatského jsem si vážně oblíbila.
Červen: to je doba jahodového hodování, uzrály nám i ty letos sázené jahody, pak měsíční i y lesní. Sušila jsem bylinky na čaj, z truhlíku sklízela cukrový hrášek a na procházkou zahradou už jsem mohla mlsat maličké morušky (taky teprve letos sázené). 
Červenec: stále váháme, zda nám naše sladkovišně (Královna hortenzie) vlastně chutnají nebo ne. Manžel ale zhodnotil, že jsou letos lepší než loni a do koláče budou fajn. Dozrály nám také nějaké višně, ale vosy nám je stihly sklidit dřív. Začátek prázdnin, to je především sezona ovoce, mlsali jsme spousty malin (Glen ample odrůda), sirup a nevařenou marmeládu z černého rybízu, angrešty, měsíční jahody i moruše. Překvapivě mi začaly dozrávat balkonové minipapriky, chilli papriky a divoká rajčata v truhlíku. Poprvé jsme ochutnali náš černý angrešt Něguš, plody jsou maličké jako rybíz, ale výborné. 
Srpen: slunný srpen byl ve znamení voňavých bylinek - meduňka, máta do nápojů, tymián, oregano, rozmarýn (máme ten mrazuvzorný) na grilování. Cukety jsem nestíhala sklízet, návštěvy dostávaly přerostlé kusy a k tomu plodila na záhonu divoká rajčata a minipapriky. Cuketové polévky a placiček jsme se doslova přejedli. Syn chodil každý den do zahrady na hrst měsíčních jahod, musím ještě dosázet, stávající rostliny jemu a jeho kamarádům nestačí. Celý měsíc jsme mlsali postupně dozrávající ostružiny a stále bylo i pár morušek na chuť. Sušila jsem si šípky svraskalé růže na podzimní čaje.
Září: Stále plodí cukety a přidaly se i patizony, jen moc nevím, co z nich uvařit, jsou chuťově nevýrazné. Dozrálo spousta chilli papriček i minipapriky pro synka. Bezinky krásně ztmavly, ale než jsem se rozhoupala na výrobu sirupu, sklidili je ptáci, stejně tak jsem propásla aronii. Kromě měsíčních jahod je u nás září opět sezonou malin, postupně po celý měsíc dozrávala dvakrát plodící odrůda (Polka) a chuťově byly lepší, než když zrály v červenci. 

Černý bez jsem si stihla jen vyfotit. Než jsem se ale dostala k výrobě sirupu, byl pryč.

Doufám, že vám vaše zahrady taky přinesly spoustu chutných a voňavých dobrot!

Štítky:

Sdílení:

9 komentářů

  1. Je to radost si to tak dokumentovat, že?:) A zaujal mě ten medvědí česnek - vám normálně roste na zahradě? U nás se nechytl, měli jsme ho ve stínu a nevím, co ještě by se mu líbilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A můžu se zeptat, jakým způsobem a od koho jste jej sázeli?

      Vymazat
    2. Vyrýpnuli jsme si pár cibulek v lesoparku a zasadili do záhonu. Je potřeba na to jít jinak?

      Vymazat
    3. Hm, takto by to mělo fungovat... tedy nejlépe, pokud jste to dělali v září, kdy jsou cibulky nějak zatažené a je to asi vhodná doba. Já zkoušela ze semínek a zasadit koupenou rostlinku, ale z toho nic nebylo. Pomohlo mi až koupit v září právě cibulky... od tohoto pána: http://cesnekmedvedi.blog.cz/ a on doporučuje sázet do trsů, já sázela na jedno místo třeba 60 cibulek, prý se takto lépe ujímají.

      Vymazat
  2. Aha, tak tím to asi bylo - cibulky jsme vyrývaly hned zjara, když byly vidět listy, a tak nám česnek postupně chřadl. Teď už je asi pozdě, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to na Vašem místě zkusila :-) Na jaře hned uvidíte výsledky a kdyžtak můžete pak další září zkoušet ještě jinak, když to nevyjde...

      Vymazat
    2. Tak děkuju, zkusíme:)

      Vymazat
  3. Koukla jsem na vaši fotku a motto: Mít zahradu, je jako vlastnit malý kousek ráje a sympatie je na světě. Zdraví vás Anna

    OdpovědětVymazat