Čemu jarní mrazíky ničí květy

Když pan Roman Šabík shrnul na blogu svůj rok 2016 v přírodní zahradě, rozebíral zajímavé téma. Obávané jarní mrazy. Mrazíky. Hrozba ovocnářů. Ledoví muži. Začal pokládat otázky, zda se jim lze v malé přírodní zahradě nějak bránit vhodnou výsadbou? Jakou zvolit strategii a co dělat? A já při tom poprvé zjistila, že o jarních mrazících a jejich důsledcích vlastně nic nevím...  a nedělala jsem s tím nic až do teď, když přišla hrozba, že mi zmrznou nakvetené rostliny. Pak přišla panika od sousedů a já taky sáhla po netkané textilii a jako první jsem chtěla jít omotávat kamčatské zimolezy. A kdybych té textilie neměla málo, nejspíš bych vůbec nepřišla na to, že ty kamčatské zimolezy s klidem snesou až mínus deset stupňů...
Naše krásně nakvetená sladkovišeň. Jestli bude úroda, to je ve hvězdách, hlásili −3 °C.
Takže jsem si trochu vyhledávala a zjišťovala, která úroda mi zůstane i v případě mrazíků a co naopak může být co dva tři roky důvodem k smutku na jaře:

1) Úroda ořechů
Ořešák − tento statný strom ničí mrazíky poměrně pravidelně u lidí, které znám, v různém okolí. Hodí se spíše do nížin, na horách a v mrazových kotlinách se nevyplatí jej pěstovat. Květy snesou teplotu maximálně do −2 °C (podle odrůdy rozmezí -0.8 až -1.5). Opravdu silné mrazíky v době květu ořešáku znamenají pohromu hned nadvakrát. Samčí jehnědy se totiž tvoří na loňském dřevě a pokud při silném mrazu namrzne i loňské dřevo, je tatam úroda rovnou na dva roky. Odrůda Jupiter a Mars raší později a bývá méně ohrožena.
Líska − květy vydrží až −10 °C, nicméně vykvétají už v únoru a březnu, kdy takové mrazy být můžou. Ale i tak je pro mne líska větší sázkou na jistotu (když si poradím s nosatcem).
Jedlý kaštan − kvete až v červnu, v tomhle ohledu jej jarní mrazíky netrápí. 

2) Drobné ovoce
Jahody − květy i začínající plody nesnáší obvykle už teploty kolem nuly.  Pokud nechcete o úrodu kvůli mrazíkům přijít, můžete zkusit brzy nakvetené jahody zakrývat netkanou textilií. Jistější je pěstovat i pozdní odrůdy, které kvetou později. Měsíční jahody (např. Rujana) plodí průběžně maličké jahody, takže je mrazíky tolik neovlivňují.
Vinná réva  − rašící letorosty jsou na mráz velmi citlivé a ještě mnohem více celé vyrašené listy. Pokud zmrznou, réva znovu obrazí, ale je už na tento rok trochu oslabená.
Rybíz − liší se podle odrůdy, nejméně odolný mrazu je černý rybíz. Bohužel přesnější rozmezí teplot jsem nezjistila. Nicméně obecně rybízy prý celkem na mrazy a špatné počasí v době květu trpí, přinejmenším menší úrodou. Odrůda černého rybízu Ben Lomond, Démon, Morávia, Trent by prý mrazíky v květu zvládat měla.
Kanadská borůvka − květy mnoha odrůd bývají náchylné na jarní mrazíky a můžete přijít o úrodu. Díky vám v diskuzi už vím, kolik stupňů obecně vydrží jaké stádium rozvití květů, přehled najdete v článku na http://msue.anr.msu.edu/. Odrůdy Chanticleer a Bluejay prý obvykle mrazíkům unikají. Zakrslá Northcountry by měla být obecně dost odolná.
Angrešt − Většina odrůd je celkem dobře mrazuodolná v květu, kolik stupňů zvládne, to ale nevím. V menší panice před letošními dubnovými mrazy jsme ty naše stromky všechny omotali netkanou textilií, což bylo nejspíš asi zbytečná práce a snad jim naopak toto neuškodí.
Kamčatský zimolez − Květy snesou −10 °C, holt je ze severu. Jeho úroda by měla být snad skoro vždycky. Myslím, že si ještě některé dosadím.
Maliny − Díky pozdnímu kvetení a mrazuodolnosti je mrazíky neničí.
Ostružiny − Díky pozdnímu kvetení a mrazuodolnosti je mrazík neničí.
Aronie − Měla by vydržet mráz v květu bez problémů.
Jahody je vhodnější před hlášenými mrazíky zakrýt netkanou textilií. Sladkovišeň v popředí však už je na jakékoliv zakrytí velká.

3) Ovocné stromy
Meruňka − je obecně na jarní mrazíky velmi citlivá, květy by měly vydržet maximálně −2 °C, po odkvětu vadí i jen teploty kolem 0 °C. U některých odrůd se udává, že by měly být odolnější a navíc vykvétat později, kdy už není riziko mrazíků tak velké. Patří k nim Bergeron, Lejuna, Leskora, Veecot, Karola, Velita, Lerosa, Goldrisch, Harogem, Aurora.
Broskvoň − je také na jarní mrazíky citlivá, obecně vydrží maximálně −4 °C (ale rozmezí poškození otevřených květů je už −1.1 °C až −3.9 °C). Odrůdy odolnější jarním mrazíkům by měly být Favorita morettini, Redhaven, Fenix, Flamingo, Modřinka, Amsdenova, Radosť, Suncrest.
Třešeň − trpí na jarní mrazíky hodně, snese v květu dle odrůdy maximálně −2 °C (rozmezí −1.1 °C až −2.2 °C). Některé odrůdy by měly být trochu odolější, patří k nim Kaštánka, Early Korvik, Fabiola, Vilma, Regina, Sam.
Slivoň − trpí na jarní mrazíky také hodně, snese v květu dle odrůdy maximálně −2 °C (rozmezí −0.6 °C až −2.2 °C), nerozvité květy někdy mohou vydržet i o dva stupně větší mráz. Trochu odolnější vůči mrazu v květu by měla být Čačanská najbolja, Tuleu gras.
Mirabelka − vůči mrazu jsou květy odolnější než slivoně. Snesou až −4 °C.
Hrušeň − snese v květu dle odrůdy maximálně −2 °C (rozmezí −1.7 °C až −2.3 °C), nerozvité pupeny snesou trochu víc. Poměrně odolná by měla být Konference, Červencová, Erika.
Jabloň − snese v květu dle odrůdy maximálně až −4 °C (rozmezí −1.7 °C až −3.9 °C). Lze si vybrat z odrůd, které jsou trochu odolnější.
Višeň  − snese v květu dle odrůdy maximálně −2 °C (rozmezí −1.3 °C až −2.3 °C), nerozvité květy mohou snést až o tři stupně méně.  Hana, Morava, Samor, Morela pozdní a Morellenfeuer by neměly na jarní mrazíky tolik trpět a měly by vydržet více.
Kdouloň − pozdní kvetení ji chrání, na jarní mrazíky netrpí. Spíše ji trápí zimní mrazy.
Muchovník − Jeho květy snesou teplotu −5 °C, některé odrůdy až −7 °C, ve většině případů jejich úroda nebývá poškozena.
Moruše − Raší velmi pozdě na jaře, takže květy pozdní mrazíky neohrožují.
Mišpule  − Nikde jsem nenašla zmínku o tom, že by ji jarní mrazíky nějakým způsobem poškozovaly.
Z dálky působí angrešty a hrušeň zabalené v netkané textilii jako nějací duchové na zahradě. Angrešty jsme balili ještě v době, kdy jsem nevěděla, že mrazy v době květu dobře zvládají.
Obecně nastává nejvíce problémů s jarními mrazíky na východních svazích a v mrazových kotlinách a údolí řek a v blízkosti potoků. Je krásné, že naši předkové nejspíš uměli se studeným vzduchem pracovat, alespoň podle pravděpodobného vysvětlení zídky, o kterém jsem četla na blogu Zahrada mě baví (http://www.zahradamebavi.cz/2015/01/zidka.html). A podle toho, jak o zachytávání studeného vzduchu pomocí křoví, valů píše pan Wolf-Dieter Storl. Studený vzduch nad zahradou zachycovali a pomocí stavidel umožnili odtékání pod zahradou. Což je ale třeba na naší maličké zahradě s domem poněkud utopie.

Tak a teď vím, jak důležité je hýčkat si na zahradě moje maliny, ostružiny, lísky, angrešt, kamčatský zimolez, muchovníky, moruše, mišpule a měsíční jahody Rujana. Když totiž udeří jarní mrazíky, mohu být v klidu, že pořád bude co dobrého jíst. Já mám prostě tu rozmanitost v zahradě fakt ráda...


Další informace:
https://www.zahrada.cz/forum/reva-vinna/ochrana-rasici-revy-pred-majovymi-mraziky-293867/?kotva=ochrana-rasici-revy-pred-majovymi-mraziky-293935
http://romansabik.blogspot.cz/2016/12/16-rok-2016-v-prirodnej-zahrade.html
http://tropik.forumczech.com/t160-jarni-mraziky-aneb-co-vydrzi-narasene-rostliny
http://www.ovocnarstvi.eu/pece-o-urodu/ochrana-ovocnych-stromu-pred-jarnimi-mraziky/
http://www.amet.cz/klima/mraziky.htm
http://www.pawpaw.cz/content/view/56/9/lang,czech1250/
http://www.ovocne-stezky.cz/?page=navody-a-doporuceni&group=vysadby&text=nove-odrudy-tresni
http://www.ovocne-stezky.cz/?page=navody-a-doporuceni&group=vysadby&text=teplomilne-druhy-do-vyssich-oblasti
http://msue.anr.msu.edu/topic/blueberries/growing_blueberries/spring_critical_temperatures

Sdílení:

12 komentářů

  1. Děkuji za podnětný článek a přeji, ať všechny vaše rostliny, keře i stromky mrazíky hravě zvládnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání. Část úrody mrazy přežila, část ne. Jahody (květy a plody Sonáta) zmrzly i pod netkanou textilií a hrušeň má zčernalé větvičky, i když taky byla zabalená. Ale nerozvité květy vypadají zatím v pořádku. Na sladkovišni neumím poškození dobře poznat, třeba tam něco zůstalo nepoškozené :-) No a réva to schytala. Ale zaujalo mne, že omrzly a zčernaly horní větvičky kamčatských zimolezů, ale plody vypadají v pořádku.

      Vymazat
  2. Diky za pečlivě připravený článek na aktuální téma. Včera jsem zaslechla něco o tom, že nezalévat jahody přes netkanou textilii pokud hrozí mrazíky - mohou se poškodit ještě listy, na kterých mokrá textilie přimrzne.
    Já jsem obalila jen meruňku - je ještě malá, ale dobře odkvetla. Velké meruňky jsme často chránili před mrazíky pomocí kouře. Večer se nachystaly hromádky, v noci se zapálily a přihodila se zavadlá posekaná tráva a kouř mrazivý vzduch ke stromům nepustil. Rybízy a angrešty asi za zabalení také stojí, letos se ukáže, co vydrží angreštové květy.
    Já teď spíš řeším zateplení čmelínů a přikrmování čmeláčích matek, které v tomto ledovém větru musí zahřívat (na 29°C) a živit své první potomstvo. Jsou to hrdinky, ale mnoho jich to letos nezvládá, je to příliš vyčerpávající, navíc matka dokáže založit hnízdo jen jedenkrát.
    Držím palce všem, aby zahrádky vše přečkaly bez úhony. Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za příspěvek, nám na ty jahody zakryté netkanou textilií ještě ke všemu napadlo sedm centimetrů sněhu. Ale listy nakonec zůstaly bez poškození, jen květy a plody (Sonáta) jsou bohužel poškozené, i když jsme je zakryli.
      O ochraně před mrazíky pomocí kouře jsem četla, ale v maličké zahradě v husté výstavbě je tohle řešení pro nás a sousedy nepřijatelné.
      Snad se Vám podařilo zateplení čmelínů, aby to čmeláčí matky zvládly, mají to letos hodně složité.

      Vymazat
  3. Díky za super informativní článek, rád čtu Váš blog, vždy se tam dozvím informace, po kterých jsem pátral :) Co se týče borůvek a jejich odolnosti na mráz, našel jsem následující článek v angličtině, který pěkně ilustrativně popisuje maximální teploty, které borůvky vydrží, v závislosti na stádiu rozvinutí květů.

    http://msue.anr.msu.edu/topic/blueberries/growing_blueberries/spring_critical_temperatures

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice Vám děkuji, to je výborný tip na zajímavý zdroj informací, hned jsem jej doplnila přímo do článku!

      Vymazat
  4. Dobrý den, jsem ráda, že jsem našla Vaše stránky. Pěkné psaní a počtení, mnoho rad a inspirace pro mojí zahrádku. Mám ji pár let, ale obýval ji do nedávna poměrně vzrostlý hafan. Odešel na věčná loviště a já se konečně těším ze zahrady. Těším se na další čtení a děkuji. B.Reindlová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Vám můj blog líbí. Ať se Vaší zahradě daří!

      Vymazat
  5. Jak dopadly Vaše jahody? Ty moje i pod netkankou pomrzly. Ne všechny květy, ale už jsem otrhala asi 25 kusů květů s černým středem. Tak jako vloni. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, i pod netkanou textilií kompletně pomrzly všechny už nasazené květy a plody (kompletně celá Sonáta myslím) :-( . Listy to naštěstí vydržely. Mám ještě dalších pět odrůd, které teprve pokvetou, ale ta Sonáta mě mrzí, protože by jinak byla hodně brzy a měla velké množství květů a už i malých plodů. Zmrzly mi i květy měsíčních jahod Rujana, říkala jsem si, že ty by mohly být třeba odolnější, ale ne.

      Vymazat
    2. Já jsem nově pořídila na podzim Daroyal, jsem zvědavá na chuť, kvetla jako první a s tímto výsledkem. Květy odtrhávám a doufám, že rostliny nasadí ještě další, i když jsem četla, že kolik bude květů má rostlina před sezonou naplánováno. I poupata teprve dnes rozvinutá jsou uprostřed černá. Korona některé má a některé ne. U Karmen jsou okraje vyšších listů úplně popálené mrazem. Nejvíc to ale zase odnesla višeň.

      Vymazat
  6. tak nevim jak vase moruse ale moje pendula temer vzdy zmrzla a to je na jizni strane v zastavbe chranena pred vetrem.mela nasazeno ale posledni mraziky spalily kvety i listky.obrazila znovu.nasadila nove kvety, ale podstatne mene.omrza mi i pod textilii.i v letech kdy mam urodu merunek mandloni i broskvi.tak nevim.chtela jsem poridit zakrslou gerardis dwarf ale ta uz by byla na vetru tak nevim zda to neni skoda mista

    OdpovědětVymazat