Protiptačí záclony v zahradě

Příspěvek o záclonách v zahradě? Ne, tohle nebude nějaké designové povídání o tom, jak jsem si pověsila záclony na terase na okrasu, kdepak. Chci vám jen popsat naši zkušenost s obranou úrody proti ptákům. 

U nás věšíme záclony i na zahradu... (to hnědé je juta, protože záclon jsme v té době neměli ještě dostatek)

Naše zahrada je takovým malým ostrůvkem mezi spoustou okrasných a nejedlých zahrad a tak, jakmile začne cokoliv plodit, desítky ptáků prostě přilétají k nám. Já je chápu, naše zahrada je pro ně jako oáza někde v poušti. Jenže my chceme alespoň nějakou úrodu pro naše děti...  nad nálety ptáků jsem se rozčilovala už před čtyřmi lety (v příspěvku Pytlíčková zahrada) a kromě organzových sáčků na hrozny a bezinky jsme si taky koupili takové ty plastové natahovací zelené sítě proti ptactvu. Prostě klasické řešení.

Chvíli jsme ty zelené sítě používali a věřte, pracovalo se s nimi hrozně mizerně, blbě se skladovaly a nedaly se z nich vyplést větvičky. To ale nebyl největší problém téhle kupované ochranné pomůcky. Největší problém byl, že se mi do těch zelených sítí (když jsem je hodila kdysi na jaře na jahody, po kterých šli kosáci jako diví) jednou zamotala ještěrka a bohužel umřela. Hrozně jsem to obrečela, strašně moc mě to mrzelo. Zelené plastové natahovací sítě proti ptactvu tak putovaly do plastového kontejneru a my byli zase bez ochrany a bez úrody.

Jahody chráněné proti kosákům...

Ještěže mám ale tenhle blog. Někdo milý (tímto mocmocmocmoc děkuji!) mi do komentáře k tomu článku poradil, že na ochranu úrody používá nejlevnější záclonu z IKEA. Mají ji pojmenovanou LILL, v sáčku jsou dva třímetrové čtverce a stojí 119 kč (https://www.ikea.com/cz/cs/p/lill-zaclony-1-par-bila-10070262/). Nakoupili jsme je a úspěšně používáme už nějaké dva roky. Žádná ještěrka ani pták se do ní nezamotal. Se záclonou se skvěle pracuje, snadno ji usuším, vyperu, poskládám tak, že nezabírá moc místa. A hlavně se k sobě záclony dají skvěle spojovat pomocí kolíčků na prádlo. Zatím používám staré plastové, co mi zbyly, ale už jsem si objednala z bazarů a aukra pořádné dřevěné použité kolíčky, které mi záclony budou držet tam, kde mají být.

Záclony k sobě jednoduše cvaknu kolíčky na prádlo. Tyhle jsou plastové a rozpadají se, už ale kupuji staré použité dřevěné, protože ty vydrží...

Takže naše zahrada je teď přes léto prostě ověšená záclonami. Není to žádný designový skvost, koukáme na krapet zabalenou zahradu, ale hlavně letos to byla nutnost. Letos nám totiž ptáci sežrali doslova všechno, co nebylo chráněné. Co ještě loni odolávalo a ptáci se na to ani nepodívali (bílá moruše, sladkovišeň), to letos zmizelo za jeden jediný den. Prostě přiletělo menší hejno a bylo to. A nově máme na zahradě strakapouda, který je sice hrozně nádherný, ale až jsme pochopili, proč si naši zahradu vybral, tak jsme z toho už tak moc nadšení nebyli. Přišel kvůli naší úrodě lískových ořechů a hodlá ji asi sníst celou sám.

A tak jsme se poučili. V Ikee jsme nakoupili další zásobu záclon a příští rok zakrýváme už opravdu, opravdu všechno ovoce (a oříšky), co chceme sklízet.

Jedna jediná obalená větev třešně. To jsme tenkrát záclony poprvé testovali. A ano, tušíte správně, ta jediná větev byla veškerá úroda, kterou jsme měli :-)
Tohle jsou naše borůvky, které dozrávají dlouho. Bez zakrytí by je ptáci ozobali ještě zelené... takto máme úrodu pro sebe.

Tahle záclona rostlinám nestíní, pustí celkem dost světla. Tady zakryté dřínky...

Hrozny vinné révy vpravo jsou chráněné organzovými sáčky proti vosám a hrozny, na které sáčky nasadit nešly, jsou pak ještě chráněné proti ptákům záclonami.

No a na podzim nám záclony (pospojované kolíčky nebo zauzlované) chrání jezírko před spadem listí. Usnadní to potom jarní čištění a čistotu jezírka celkově.

Myslím, že v Ikee nemají ani ponětí, jak multifunkční záclony vlastně vyrábějí :-)

Sdílení:

3 komentářů

  1. Milá paní Jitko,
    píšete úžasný blog, a vytvořili jste milou, krásnou zahradu pro žití. Úplně "hltám" a někdy i přeposílám vaše články. Mám taky zahradu a podobné radosti i starosti s tím kouskem země🙂. Záclony taky používám, mám starou ( dokonce moc hezkou , bylo mi ji trochu lito🙂), ale bez ní by mi letos nezbyla žádná borůvka. Také zahaluji všechny keře a připínám kramliky. Dcerka je lehce při sbírání odepne a k borůvkam se dobře dostane. Pak zas snadno keř zakryje. S klasickou sítí to bylo psycho- zamotavala se do větviček a a nedala se sundat (spíš servat) bez poškození větviček a plodů. Ještě používám stínící zelenou síť- ta má mnohem menší oka, snadno se s ní manipuluje a bobulky pod ní taky dobře zrají. Dřív jsem sítě nechtěla používat a mít na zahradě 2 měsíce prapodivné siťové útvary, ale loni a letos šla už estetika stranou. Po náletech žravých, štebetajicich špačků nezbyl ani rybíz. I kdyz taky chápu, že se někde napást musi, něco chceme i pro sebe🙂. Škoda jen, že se sítě nedají přehodit i přes vzrostlé jabloně...
    Moc vás zdravim, Iva ze Stodu
    ( původně z Olomouce 🙂)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaše milá slova i Vaši zkušenost se záclonami v zahradě.

      Vymazat
  2. Dobrý den, záclony jsem také používal k ochraně hroznů. Proti ptákům dobré, hmyz se tam stejně dostal, to by musel být každý hrozen v samostatném váčku. Letos jsem koupi opravdu za pár korun velmi pevné a lehké sítě s velikostí ok 1,8 cm, které se dají použít i na záhony. Kromě dobré práce s nimi jsou mnohem vzdušnější než záclony a rychle oschnou po dešti a nebo rose, nepodporují tedy rozvoj hobových chorob. Kyž nejsou úplně vypnuté očka jsou poloviční a nepustí ani kroupy. Přeju hodně radosti z pěstování.

    OdpovědětVymazat